Early Warning Centres wereldwijd
De opwarming van de aarde zorgt voor steeds meer extreem weer. Tien jaar geleden is wereldwijd gestart met het inrichten van Early Warning Centres. Om beter en eerder te waarschuwen voor natuurrampen zoals stormen, overstromingen en hittegolven voordat ze toeslaan, wat uiteindelijk miljoenen levens redt. Hier wordt bij stil gestaan op 23 maart, de 75e verjaardag van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Deze internationale samenwerking gaat nog verder terug tot de voorloper van de WMO waarvan KNMI-oprichter Buys Ballot de initiatiefnemer was.
Categorieën: Weer nieuws
Signaal gemeten op seismisch meetstation Valkenburg
Onze live seismometer bij Valkenburg laat om 05:31 (UTC 04:31) vanmorgen een signaal zien. Op meerdere seismologische stations in de buurt is rond die tijd ook een signaal gemeten. Op de seismometer bij Valkenburg is het signaal het meest duidelijk. Deze signalen zijn mogelijk gerelateerd aan de instorting van de Wilhelminatoren in Valkenburg.
Categorieën: Weer nieuws
Tijdelijk geen metingen beschikbaar
Door de gevolgen van stroomuitval op het KNMI eerder vandaag zijn er problemen met het netwerkverkeer van onze meteorologische en seismologische stations.
Categorieën: Weer nieuws
KNMI versterkt onderzoek naar zeespiegelstijging met benoeming van Caroline Katsman en Roderik van de Wal
Het KNMI heeft per 1 maart 2025 Caroline Katsman en Roderik van de Wal benoemd als hoofdonderzoekers op het gebied van zeespiegelstijging. Samen met het bestaande team van wetenschappers zullen zij het onderzoek richting geven, de verankering van het KNMI in de nationale en internationale onderzoeksnetwerken versterken en de verbinding met de universiteiten verder verdiepen.
Categorieën: Weer nieuws
Zachte en sombere winter
Deze winter (december, januari en februari) was met een gemiddelde temperatuur van 4,5°C tegen een langjarig gemiddelde van 3,9°C zacht. Dit kwam door de zeer zachte december, waarbij de gemiddelde temperatuur bijna 2 graden warmer was dan normaal (6,1°C tegen 4,2°C normaal). We telden 29 vorstdagen en 2 ijsdagen in De Bilt. Met landelijk gemiddeld 195 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 217 uur was de winter aan de sombere kant. Er viel sneeuw en ijzel en we kregen te maken hoge lentetemperaturen.
Categorieën: Weer nieuws
Meeste Nederlanders kennen KNMI-weerwaarschuwingen
Waarschuwingen van het KNMI zijn bij de meeste Nederlanders bekend. Om te onderzoeken hoe Nederlanders onze weerwaarschuwingen ervaren, hebben we in 2024 peilingen uitgevoerd na afloop van vijf codes oranje.
Categorieën: Weer nieuws
De stormvloed van 1825: een vergeten ramp zonder weerga
Precies tweehonderd jaar geleden vond in Nederland de grootste natuurramp van de negentiende eeuw plaats. Van 3 tot 5 februari 1825 zorgde een noordwesterstorm in combinatie met springtij voor grote overstromingen rond de Zuiderzee en daarbuiten van het Deense Nordfriesland tot aan Vlaanderen. In Nederland kostte de ramp 379 mensen en tienduizenden stuks vee het leven en zorgde voor veel schade in vooral Friesland en Overijssel. Wat was de aanleiding voor deze ramp en wat waren de gevolgen?
Categorieën: Weer nieuws
Sombere en natte januari
De eerste maand van dit jaar was nat. Zeker de eerste tien dagen was het nat met vrijwel dagelijks regen. Het was ook somber, met 62 zonuren tegen 68 zonuren gemiddeld. Met een gemiddelde temperatuur van 3,5°C tegen een langjarig gemiddelde van 3,6°C week de temperatuur weinig af van normaal.
Categorieën: Weer nieuws
De staat van ons klimaat 2024: Weer een recordwarm jaar
Klimaatverandering laat zich steeds sterker zien, zowel in Nederland als wereldwijd. Er zijn in Nederland meer dagen met zware neerslag en steeds minder ijsdagen. 2024 was samen met 2023 het warmste jaar in Nederland sinds het begin van de metingen in 1901. In De staat van ons klimaat beschrijft het KNMI het weer van 2024 en plaatst dit in de context van de wereldwijde klimaatverandering.
Categorieën: Weer nieuws
Nieuwe handregenmeters voor onze neerslagwaarnemers
Komend jaar krijgen alle vrijwillige neerslagwaarnemers van het KNMI een nieuwe handregenmeter. De oude regenmeters zijn aan vervanging toe. Bovendien zijn deze nieuwe regenmeters gemakkelijker in gebruik. Hiermee kunnen waarnemers nog beter bijdragen aan het verzamelen van waardevolle gegevens over regen in Nederland.
Categorieën: Weer nieuws