NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 28 min 50 sec geleden

Surfersgroep 'Wrak' bereidt zich voor op zeepkistenrace in Wijk aan Zee

2 uur 2 min geleden

In aanloop naar de zeepkistenrace in Wijk aan Zee, is surfersgroep 'Wrak' al weken bezig met de voorbereidingen. Dit jaar racen ze de berg af op een surfplank op wielen."Meedoen is voor ons belangrijker dan winnen. Zolang we maar een hoop lol hebben."

De vrienden- en surfgroep 'Wrak' uit Wijk aan Zee doet dit jaar voor het eerst mee aan de traditionele Zeepkistenrace van het dorp. Tientallen deelnemers razen dan in zelfgebouwde karretjes de berg af. "We komen elk jaar wel kijken omdat we hier vandaan komen, maar meedoen is toch net even wat anders."

Vandaag zet de groep hun bolide, die een jaar lang stof verzamelde in de garage, voor het eerst in elkaar. Daan Mulder, een van de bestuurders, licht hun plannen toe: "Nog niet alle onderdelen zijn er. We hebben vlaggen besteld in geel, groen en rood, en rookcilinders in dezelfde kleuren. Helaas zijn ze nog niet binnen." Elk jaar kiezen ze een ander thema; vorig jaar waren het piraten, dit jaar gaan ze voor rastakleuren.

Frietbakje

De inspiratie komt van oud-surfer Stef Bakker, die de jongens vertelde over zijn eigen zeepkistavonturen. "Deze man bouwde van alles, zelfs een keer een frietbakje", lacht Daan. "Vanaf dat moment zijn we aan de slag gegaan en hebben we zijn oude frame omgetoverd tot een surfplank op wielen."

Maarten M. reed 120 km per uur, vlak voor hij Lies (77) en Joke (84) doodreed op Alkmaarse Vondelstraat

2 uur 56 min geleden

Het OM wil dat Maarten M. (26) vier jaar de gevangenis ingaat voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk in Alkmaar. Bij dat ongeval in januari 2022 kwamen de vriendinnen Lies (77) en Joke (84) uit Heiloo om het leven. M. reed 120 kilometer per uur waar hij 50 mocht. "Mijn moeder heeft haar tweede achterkleinkind niet mogen meemaken, omdat jij het gas intrapte."

Het ongeluk heeft veel losgemaakt in de regio Alkmaar. Dat blijkt vandaag ook weer in de rechtbank. De hele rechtszaal zit vol en er wordt zelfs een tweede zaal opengesteld om al het aanwezige publiek via een videoverbinding mee te laten kijken met de zaak.

Terug naar die bewuste avond. Op 22 januari 2022 zijn Lies (77) en haar vriendin Joke (84) op weg naar huis na een avondje klaverjassen in Alkmaar. Rond 22.50 uur willen de vrouwen vanaf Overdie, ter hoogte van een restaurant aan de Vondelstraat, oversteken om richting Heiloo te gaan.

Als ze de Vondelstraat willen oversteken in de richting van verkeersplein Kooimeer, volgt er een enorme klap. De auto met daarin de vrouwen belandt 'honderd meter verderop', zo omschreef kleindochter Lara het ongeluk destijds. Lies overleed ter plekke aan haar verwondingen, Joke een dag later in het ziekenhuis.

Tekst gaat verder onder de foto.

Van het ongeluk weet M. niet veel meer, zegt hij vandaag in de Alkmaarse rechtbank. Vlak voor het ongeval had hij een pakje sigaretten gekocht bij het tankstation op het verkeersplein. "Het gebeurde in een flits", zegt hij zichtbaar gespannen. Hij praat zachtjes. "Het was zo gebeurd. Vanaf het tankstation tot aan het ongeluk kan ik me weinig herinneren."

M. reed met 120 kilometer per uur door de Vondelstraat, waar 50 is toegestaan. "Ik schrik er zelf ook heel erg van", aldus M. "Het had nooit mogen gebeuren, het is een hele stomme fout." Ook was het alcoholpercentage in zijn bloed anderhalf keer zoveel als toegestaan is. "Ik had misschien drie of vier fluitjes bier op." Later zegt hij dat hij naar zijn mening 'broodnuchter' was en dat hij niet het gevoel had dat hij niet meer kon rijden. 

Straatrace

Er werd door getuigen gesproken over een straatrace. Maar daar was geen sprake van, zegt hij. Volgens een getuige, die achter de zwarte Mercedes op de rotonde reed, liet M. de motor van zijn Mercedes AMG in stilstand brullen en racete hij met piepende banden en op hoge snelheid de Vondelstraat op. Naast hem stond een grijze Mercedes die hetzelfde deed en achter de auto van M. aanging. Dat is te zien in onderstaande video, die op sociale media rondging.

Tekst gaat verder onder de video.

Door de hoge snelheid was de zwarte Mercedes nog niet te zien door Lies en Joke, op het moment dat zij de Vondelstraat wilden oversteken vanaf de Arcadialaan. Zij hadden volgens het OM het ongeluk niet kunnen voorkomen. 

Irene, dochter van Lies, heeft het 2,5 jaar na het ongeluk nog steeds erg zwaar. "Tot die dag was mijn leven prima. Het had zijn ups en downs, zoals bij iedereen. Maar omdat jij besloot om met een stuk in je kraag (dronken, red.) je auto te gebruiken als moordwapen is ons leven voorgoed veranderd." 

Marion, een andere dochter van Lies, zegt dat het ongeluk haar heel veel heeft gekost. "Het heeft me een relatie gekost, ik ben afgekeurd en ik loop bij een psycholoog. Ik heb geen hoop meer, mijn moeder is voor altijd weg. Ze heeft haar tweede achterkleinkind niet mogen meemaken, omdat jij het gas intrapte." 

"Ik heb de meest vreselijke filmpjes van mijn moeder gezien. Ik kan niet zonder haar. Je hebt twee families naar de verdoemenis geholpen. De glans is van mijn leven", besluit ze.

Leugens

Daarop zegt M. dat hij goed begrijpt hoe de nabestaanden zich voelen. "Het is heel pijnlijk om te horen hoe ze zich voelen. Dat zou ik zelf ook hebben."

Maar de nabestaanden twijfelen of M. wel iets heeft geleerd van het ongeluk. Ze vertellen over hoe ze hoorden dat hij kort na het ongeluk alweer in de kroeg te vinden was en dat hij veel feestjes geeft. Op zijn beurt zegt M. dat hij zich in de gaten gehouden voelt en dat er leugens over hem worden verspreid. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De officier van justitie concludeert dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden, als M. zich aan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur had gehouden. Daarom wil het OM dat M. vier jaar onvoorwaardelijke celstraf krijgt en een rijontzegging van vier jaar, met aftrek van de tijd dat hij zijn rijbewijs al kwijt was.

De advocaat van de verdachte was het daar niet mee eens. Zij wil dat haar client een werkstraf van 240 uur krijgt opgelegd, met een lange voorwaardelijke celstraf. De uitspraak volgt op 27 juni.

Zon en emoties op Wandel4daagse: "Mijn vader is in gedachten bij mij"

2 uur 57 min geleden

Op de tweede dag van de Wandel4daagse is het thema disco-donderdag. Met een klein zonnetje lopen duizenden mensen vandaag naar Heerhugowaard. Zo ook Mirella Dingjan, wie geld ophaalt voor haar ongeneeslijk zieke vader. "Elke stap is voor hem."

Twee jaar geleden liep Mirella Dingjan de Wandel4daagse nog samen met haar vader. "Hij is ongeneeslijk ziek dus dat gaat helaas niet meer. In het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam krijgt hij immuuntherapie."

Om hem te helpen wil Mirella zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. "Dankzij het Antoni van Leeuwenhoek hebben wij weer hoop en lichtpuntjes gekregen. In gedachten is mijn vader deze Wandel4daagse zeker bij mij." 

Haarlems Houtfestival trotseert financiële uitdagingen

4 uur 17 min geleden

Ondanks dat het elk jaar lastiger wordt om het financieel rond te krijgen, barst het Haarlemse Houtfestival komend weekend weer los. Of het droog blijft is nog de vraag, maar voorzitter Renske Leijten is vol goede moed: "Vorig jaar waren de voorspellingen ook slecht, maar toen was het fantastisch weer."

Leijten kijkt vanzelfsprekend uit naar het Houtfestival in de Haarlemmerhout, dat sinds 1985 een begrip is in Haarlem. "Ik ben al jarenlang een grote fan van het festival en sinds vier jaar ben ik de voorzitter van de organisatie."

Het valt niet mee om het Houtfestival ieder jaar financieel weer rond te krijgen, vertelt Leijten. "Dat is ingewikkeld. We zijn goed in het aanvragen van subsidies, waar dat maar kan. Maar het blijft echt lastig. De gemeente is ons goedgezind, maar we weten ook dat dat niet eindeloos zo kan blijven. We hopen dat het nieuwe evenementenbeleid waar de gemeente aan werkt goed voor ons uitpakt. Het festival is echt een gerenommeerd ankerpunt in de stad."

Gratis is niet goedkoop

De kosten blijven stijgen en inkomsten uit kaartverkoop zijn er niet. "We zijn uit principe een gratis toegankelijk festival voor iedereen. Maar gratis is niet goedkoop. De komst van het nieuwe kabinet hangt ook als een schaduw over ons heen. Als de btw omhoog gaat, stijgen onze kosten enorm", legt de voorzitter uit.

Het Houtfestival begint zaterdagavond met de Houtnacht, waar vooral jonge, aanstormende bands uit de regio het podium betreden. Het grote festival is zondag van 12.00 uur tot 23.00 uur met veel aandacht voor wereldmuziek. "De zondag is echt voor iedereen, van 0 tot 100 jaar, en dat kom je ook allemaal tegen. Je ziet gezinnen en vriendengroepen, echt iedereen", zegt Leijten.

Mexicaanse band Los Kamer 

Ze kijkt vooral uit naar het optreden van Los Kamer. Die Mexicaanse band vermengt traditionele Mexicaanse muziek met onder meer klezmer en jazz. "Dat gaat echt de pan uit swingen", verzekert Leijten.

Tekst loopt door onder de foto.

De Houtnacht op zaterdagavond richt zich meer op jongeren en biedt plek voor jong talent. Zoals de nieuwe Haarlemse ska band Eskalatie. Zanger Daniel van Emperen heeft zin in het optreden. 

Ska band Eskalatie bestaat uit dertien leden

"We bestaan eigenlijk pas een maand of vijf. Veel van de leden zitten in punkbandjes, maar daar zijn er al zo veel van in Haarlem. Ik was altijd al dol op ska en hier heb je alleen The Bouncers en die bestaan ook al een jaar of dertig."

"Eskalatie bestaat nu uit dertien leden. Het nieuwste bandlid - een trompettist - speelde vorige week pas voor het eerst mee bij een optreden. We hebben zes optredens achter de rug en hebben er nog zes in de agenda staan."

Tekst loopt door onder de foto.

De zanger hoopt op goed weer tijdens de Houtnacht. "Duimen maar. Maar goed: we hebben ook wel eens in de regen gespeeld. Het maakt het er niet minder gezellig op, hoor. Gewoon lekker dansen, dat doe ik altijd als het regent."

Een zonnetje helpt

Ook Leijten heeft de voorspellingen gezien: "Je hebt het weer nu eenmaal niet in de hand. Een zonnetje tijdens de optredens zou echt helpen. Vorig jaar waren de voorspellingen ook heel slecht, maar toen was het fantastisch weer. Ik ben zelfs nog verbrand."

Angela (33) heeft hersenletsel en hoopt met behandeling in Amerika leven terug te krijgen

7 uur 2 min geleden

In een oogwenk staat Angela's leven zo'n dertien jaar geleden stil als ze aangereden wordt door een vrachtwagen. De geboren Zaankanter loopt hersenletsel op en tot op de dag van vandaag heeft ze daar veel last van. Maar er is hoop: een veelbelovende behandeling in Amerika. Er is alleen een probleem, de behandeling kost 30.000 euro en dat heeft de 33-jarige niet. Angela: "Ik heb al veel dromen moeten opgeven." 

Een doodgewone dag veranderde voor Angela in een nachtmerrie toen zij in een luttele seconde een inschattingsfout maakte. Bij een kruising wordt ze, terwijl ze zelf in de auto rijdt, geschept door een vrachtwagen. Angela: "Je ziet vaak: 'dat gaat net goed', maar bij mij was dat net niet het geval."

Schaamte

Ze kan zich weinig herinneren van het ongeluk zelf. Angela is buiten bewustzijn. In het ziekenhuis blijkt ze een gebroken rug te hebben. Later wordt duidelijk dat ze ook hersenletsel heeft opgelopen. Haar leven verandert drastisch. "Ik schaamde mij ervoor", zegt ze over het letsel in haar hersenen.

De dan 20-jarige moet rusten overdag en kan niet meer werken. Het frustreert haar enorm. "Ik ben verdorie toch geen bejaarde", schiet het geregeld door haar hoofd. "Het is heel moeilijk geweest om toen ik twintig was alles te verliezen."

Tekst gaat door onder de foto

Veel dingen kosten de 33-jarige een hoop energie. Op het moment werkt ze maximaal drie uur per week. "Daar haal ik veel vreugde uit", vertelt Angela. Ze vervolgt: "Maar het is ook wel verdrietig om op mijn leeftijd zo weinig aan te kunnen."

Als de nu 33-jarige een uitnodiging krijgt voor een barbecue, kan ze vaak niet heen als alle mensen er zijn. Ook moet voor haar de radio uit. Veel prikkels kan Angela niet aan. "Ik heb een leven dat ik niet wil."

Om andere patiënten met hersenletsel te helpen, richtte ze een groep op voor lotgenoten. Hier werden prikkelarme activiteiten georganiseerd. Er is volgens haar weinig te doen voor lotgenoten. En hoewel ze het graag wil organiseren, blijkt de kar trekken te zwaar voor haar.

Behandeling in Amerika

Angela is daarom blij dat er na al die jaren van worstelingen een sprankje hoop is op herstel. In Utah is er een zogenoemde cognitieve FX-behandeling. "In Nederland hebben ze de kennis en de apparatuur niet", legt Angela uit over de noodzaak om naar Amerika te vliegen.

In Amerika wordt een gedetailleerde MRI gemaakt. Daarnaast wordt een behandelplan met verschillende oefeningen samengesteld en moet de nu Beverwijkse zo'n twee weken lang vol aan de bak. De resultaten zijn veelbelovend volgens Angela. Na de behandelingen verwacht Angela weer een 'gewoon' leven te kunnen leiden, maar voor het zover is, heeft de 33-jarige eerst 30.000 euro nodig. "Ik mis heel veel in mijn leven", benadrukt Angela.

Moeder worden

Ze hoopt na de behandeling bijvoorbeeld weer te kunnen studeren. Al is het om vrijwilligerswerk te doen. Ze wil kinderen helpen. "Dan zit ik hier thuis en dan wil ik zo graag een kind troost bieden. Het zou fantastisch zijn als dat zou lukken."

Ook hoopt Angela ooit moeder te worden. "Ik heb al veel dromen moeten opgeven." Zonder behandeling kan ze haar kind niet geven wat ze graag zou willen. De behandeling is voor haar noodzakelijk om deze grote wens uit te kunnen laten komen. "Anders moet ik dit ook opgeven", zegt Angela geëmotioneerd. 

Voorlopig nog geen hoge temperaturen, wel iets meer zon

7 uur 46 min geleden

Van de regen zijn we voorlopig nog niet af, maar het wordt iets minder fris en de zon laat zich regelmatig zien. Vanmiddag kunnen we eventjes flink genieten van dat zeldzame zonnetje. "Het wordt vandaag totaal anders dan de afgelopen dagen."

Vandaag is het weer niet 'al te dramatisch', zegt NH's weerman Jan Visser. In het noorden van de regio vallen er flinke buien, maar in de rest van de provincie is het droog en trekken de resterende buien weg naar het oosten.

Het weer klaarde in de loop van de ochtend langzaam maar zeker op. Op wat (stapel)bewolking na zien we het zonnetje ook verschijnen, en die blijft de rest van de dag flink schijnen. Visser is in ieder geval positief: "Het wordt vandaag totaal anders dan de afgelopen dagen."

Op de meeste plaatsen blijft het droog, het wordt met temperaturen van maximaal 18 tot 19 graden een tikkie warmer dan het begin van deze week. "De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten", aldus Visser.

Zonnig aan de kust

De rest van de week wordt het wisselvallig weer. Vannacht kan er wat regen vallen. "Het zal niet veel zijn", voorspelt de weerman. Ook morgenvroeg valt er wat regen en blijft het bewolkt. De wind is zuidelijk en waait matig, aan de kust vrij krachtig.

Aan de kust breekt, zeker in de loop van de middag, wat zon door. Het wordt daar 16 tot 17 graden, boven land wordt het 18 tot 20 graden. 's Avonds is er kans op een buien, die kunnen gepaard gaan met onweer.

Dit is volgens de weerman ook het weerbeeld voor het komende weekend. Zaterdag vallen er buien, hoewel dat in de loop van dag iets minder kan worden. Ook zondag houden we het niet droog. Zaterdag wordt het een graad of 18, zondag kan het een paar graden hoger worden.

Zonnetje laat zich zien, maar nog lang geen einde aan natte dagen

7 uur 46 min geleden

Van de regen zijn we voorlopig nog niet af, maar het wordt iets minder fris en de zon laat zich regelmatig zien. Vanmiddag kunnen we eventjes flink genieten van dat zeldzame zonnetje. "Het wordt vandaag totaal anders dan de afgelopen dagen."

Vandaag is het weer niet 'al te dramatisch', zegt NH's weerman Jan Visser. In het noorden van de regio vallen er flinke buien, maar in de rest van de provincie is het droog en trekken de resterende buien weg naar het oosten.

Het weer klaarde in de loop van de ochtend langzaam maar zeker op. Op wat (stapel)bewolking na zien we het zonnetje ook verschijnen, en die blijft de rest van de dag flink schijnen. Visser is in ieder geval positief: "Het wordt vandaag totaal anders dan de afgelopen dagen."

Op de meeste plaatsen blijft het droog, het wordt met temperaturen van maximaal 18 tot 19 graden een tikkie warmer dan het begin van deze week. "De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten", aldus Visser.

Zonnig aan de kust

De rest van de week wordt het wisselvallig weer. Vannacht kan er wat regen vallen. "Het zal niet veel zijn", voorspelt de weerman. Ook morgenvroeg valt er wat regen en blijft het bewolkt. De wind is zuidelijk en waait matig, aan de kust vrij krachtig.

Aan de kust breekt, zeker in de loop van de middag, wat zon door. Het wordt daar 16 tot 17 graden, boven land wordt het 18 tot 20 graden. 's Avonds is er kans op een buien, die kunnen gepaard gaan met onweer.

Dit is volgens de weerman ook het weerbeeld voor het komende weekend. Zaterdag vallen er buien, hoewel dat in de loop van dag iets minder kan worden. Ook zondag houden we het niet droog. Zaterdag wordt het een graad of 18, zondag kan het een paar graden hoger worden.

Peuters in Zwaagdijk wagen zich aan 'spannende' Peuter4daagse

8 uur 27 min geleden

Een flinke wandeling voor de peuters van kinderdagverblijf Eigentijds in Zwaagdijk-Oost. Ze doen mee aan de Peuter4daagse, bedoeld om kinderen meer en beter te laten bewegen. Ook op dag drie genieten de kinderen nog volop. Al heeft Aiden een ander voorkeur: "Ik vind het rondje lopen heel leuk, maar de glijbaan vind ik het allerleukste."

Dit is het tweede jaar dat de Peuter4daagse wordt georganiseerd. Een samenwerking tussen de gemeente Medemblik en JOGG, een organisatie die een gezonde leefomgeving voor kinderen wil creëren. En zelfs peuters al in beweging krijgen is geen overbodig luxe.

"De motoriek van de kinderen is in de afgelopen jaren verslechterd en dat komt doordat er te weinig wordt buiten gespeeld", vertelt Bianca Sluijs, JOGG-regisseur van de gemeente Medemblik.

Het is een hele operatie om met een groep peuters de wandeling te maken. De peutertjes rennen vooruit, terwijl de leiding er achter an hobbelt. Het ene kind heeft er meer zin in dan de andere, maar eenmaal bij de glijbaan aangekomen staan ze allemaal te popelen. Om vervolgens over de evenwichtsbalk te lopen, door naar de schommelbrug. "Dit is toch mooi om te zien, hoe blij de kleintjes hiervan worden", lacht Sluijs.

Tablet in opkomst en ouders voorzichtiger

Gisteren was de derde dag van de vierdaagse. Daarom kwam wethouder Yannick Nijsingh langs om de peuters te helpen bij de wandeling en hindernissen. "Het is belangrijk dat de peuters bewegen, en wij willen daarin ondersteunen", vertelt hij. Zelf heeft Nijsingh een tweejarig kindje en herkent dat het soms een uitdaging is om met zijn kleintje eropuit te gaan.

Toch zit het volgens Sluijs vooral in andere dingen. "De tablet zorgt ervoor dat kinderen minder zijn gaan bewegen, waardoor hun motoriek afneemt. Die trends zijn zorgelijk en daarom organiseren wij bijvoorbeeld de Peuter4daagse."

Een andere reden voor de afnemende motoriek is dat ouders zelf voorzichtiger zijn geworden. "Waar ik vroeger in bomen klom en onder de schrammen thuis kwam, laat ik mijn kinderen dat nu niet doen", aldus de JOGG-regisseur. "We zijn te beschermend geworden."

Door de Peuter4daagse hoopt Sluijs als Nijsingh dat de kinderen blijven bewegen en dit later meenemen in hun volwassenen leven.

Spannende hindernissen en grenzen verleggen

De peuters rennen ondertussen alle kanten op en ontdekken het speelplein van de basisschool die aan het kinderdagverblijf grenst. "Ik vind het rondje lopen heel leuk, maar de glijbaan vind ik het allerleukste", vertelt Aiden.

Ook Fleur vindt het leuk om op een andere plek dan het peuterplein te komen. Toch waren sommige dingen ook een beetje spannend, zoals de schommelbrug. "De kinderen worden hiermee aangemoedigd om hun grenzen te verleggen en wat meer risico te nemen tijdens het spelen", vertelt Sluijs.

De kinderen moeten nog even door de rups en zigzaggend om de pionnen, om vervolgens beloond te worden met rozijntjes na hun tocht om het gebouw. "Goed gedaan", complimenteert Noëlle Jonker van het kinderdagverblijf haar peuters.

Gevonden lichaam in sloot Haringhuizen is van vermiste bejaarde (89)

9 uur 58 min geleden

De identiteit van het lichaam dat gisteravond in een slootje langs de Hogebierenweg in Haringhuizen is gevonden is bekend. Het gaat om de bejaarde man die gisteren als vermist werd opgegeven.

Eerder op de avond verspreidde de politie Schagen een opsporingsbericht over een 89-jarige demente man. Hij vertrok aan het begin van de middag op een driewieler vanuit de Brucknerstraat in Schagen, maar kwam niet meer terug. Bij een zoekactie naar de man werd onder meer een politiehelikopter ingezet. 

De politie doet er verder geen mededelingen over, maar vertelt dat het in ieder geval niet gaat om een misdrijf. 

Lichaam in sloot Haringhuizen van vermiste demente man (89)

9 uur 58 min geleden

De identiteit van het lichaam dat gisteravond in een slootje langs de Hogebierenweg in Haringhuizen is gevonden is bekend. Het gaat om de bejaarde man die gisteren als vermist werd opgegeven.

Eerder op de avond verspreidde de politie Schagen een opsporingsbericht over een 89-jarige demente man. Hij vertrok aan het begin van de middag op een driewieler vanuit de Brucknerstraat in Schagen, maar kwam niet meer terug. Bij een zoekactie naar de man werd onder meer een politiehelikopter ingezet. 

De politie doet er verder geen mededelingen over, maar vertelt dat het in ieder geval niet gaat om een misdrijf. 

Primeur: wekelijkse markt moet Amstelveens dorpshart nieuw leven in blazen

12 uur 2 min geleden

Voor het eerst in de geschiedenis kunnen Amstelveners hun boodschappen doen op een markt midden op het Dorpsplein. Het is een poging van de gemeente en ondernemers om het Oude Dorp levendiger te maken. 

De pilot duurt zes weken en wordt bij succes verlengd. Vorige week ging de Dorpsmarkt piepklein van start met slechts twee kramen, maar gisteren stonden er al vijf. "Daar komen er zeker nog drie bij", vertelt wethouder van economische zaken Adam Elzakalai. Volgens hem is het Oude Dorp zeker niet uitgestorven, maar kan het vooral 's ochtends en 's middags wel een impuls gebruiken.

Als de kramen om 9.00 uur zijn opgebouwd is het er nog uitgestorven, maar zodra de zon begint te schijnen, laten de eerste klanten zich zien. "Super dat het hier nu voor de deur is", vertelt omwonende Mandy Schamhart. Ze komt net met haar moeder Lia Ruhé bij de groente- en fruitkraam vandaan. 

Marktsfeer

De twee geloven wel dat een markt het Oude Dorp nieuw leven kan inblazen. "Bij een markt gaat het om de sfeer. Die sfeer moet hier nog een beetje komen, maar dat komt wel als er nog een paar kraampjes bijkomen", vermoedt Lia. 

Ook omwonende Monique Guldemond is enthousiast. "Het maakt het Oude Dorp weer het Oude Dorp." Ze wipt na een bezoekje aan de sportschool gauw even langs om een stuk kaas te kopen. "Het is een impulsaankoop, want ik wil dat het blijft. Dan moet je niet alleen kijken, maar ook kopen."

Toegankelijk

Zo denken meer Amstelveners erover, want de marktkooplieden herkennen al wat gezichten van vorige week. Sam Davidson staat met zijn groente- en fruitkraam ook altijd op de grote vrijdagmarkt in het Stadshart van Amstelveen. "Ik hoor dat mensen het fijn vinden dat er iets kleiners is dat toegankelijker is voor mensen uit deze buurt", vertelt hij. 

Op de markt worden alleen versproducten, zoals kaas, fruit en olijven verkocht. "Het is bijvoorbeeld niet voor kleding, omdat het niet de bedoeling is dat de kramen gaan concurreren met ondernemers in het Oude Dorp", legt Elzakalai uit. 

Op 17 juli vindt een eerste evaluatie plaats. Als de markt populair genoeg is, blijft deze. 

Man (72) 'gespoofd' voor ruim 7000 euro: wat gebeurt er bij die oplichtingstruc?

12 uur 32 min geleden

Een man van 72 jaar uit Spaarndam is door de oplichtingstruc spoofing ruim 7000 euro kwijt. Iemand die geld opneemt van de rekening van het slachtoffer is op camerabeeld vastgelegd. De politie deelt die beelden deze week in Bureau NH.

De man op leeftijd krijgt een alarmerend sms'je van zogenaamd de bank. Hij krijgt een 'gespoofd' telefoonnummer in beeld. Door middel van spoofing-software laten oplichters op je telefoonschermpje het nummer van de bank zien, waardoor je denkt een bankmedewerker aan de lijn te krijgen. Maar in werkelijkheid heb je een heel ander nummer te pakken, namelijk dat van de fraudeur.

Het bijzondere aan deze zaak is dat het slachtoffer dus denkt echt met de bank te bellen, maar dat is niet zo. Ook heeft geen fysiek contact plaatsgevonden tussen de oplichter en het slachtoffer.

Hackers?

Een vrouw die zich voordoet als medewerker van de bank vertelt de man dat hackers van plan zijn geld van zijn rekeningen weg te sluizen. Ze is zo overtuigend in haar manier van praten, dat de man zijn beveiligingscodes deelt. Het schadebedrag is opgelopen tot ruim 7000 euro, grotendeels afgeschreven naar de rekeningnummers van anderen. De politie onderzoekt wie hierbij betrokken zijn.

In ieder geval wordt het slachtoffer zo door de fraudeur omgepraat dat hij via zijn bankapp op de telefoon codes aanmaakt en doorstuurt naar de oplichters. Daardoor kan de verdachte geld pinnen, zonder daarvoor een bankpas te gebruiken. Op bovenstaande camerabeelden is te zien dat hij dat donderdagmiddag 25 april doet in de Molenwijk in Amsterdam.

Signalement

De man is donker getint en de politie schat zijn leeftijd tussen de 25 en 30 jaar oud. Net als zijn lengte, hij is aan de lange kant: tussen de 1 meter 85 en 1 meter 90.

Hij draagt een bril en heeft een zwarte jas aan van het merk Under Armour, met een capuchon over zijn hoofd. Verder draagt hij een zwarte broek en donkere schoenen. 

Grote verwachtingen van Joey Veerman in Oranje: "Hij kan het spel regisseren"

12 uur 45 min geleden

De Oranjekoorts richting het EK voetbal is enorm in Volendam. De reden daarvoor? Joey Veerman. De voetballer van PSV maakt grote kans op een plek in het basiselftal en dat vervult de inwoners van het vissersdorp met trots. "Daar is Volendam goed in. Als dingen goed gaan staan we met z'n allen zij aan zij om die trots uit te spreken."

De lokale krant NIVO heeft speciale vlaggetjes gedrukt met de tekst 'Hup, Joey, hup'. "Die gaan als warme broodjes over de toonbank", vertelt voetballiefhebber en rasechte Volendammer Eddy Veerman. 

"Gisteren kwam zijn moeder ook vlaggetjes halen. Het is vooral om vanuit het Volendamse te laten merken dat we met hem meeleven en steunen. Er werd heel snel door heel veel mensen op gereageerd, dat zijn mooie dingen."

Uitvallers

Door het uitvallen van de middenvelders Frenkie de Jong en de Castricumse Teun Koopmeiners is de kans groot dat Veerman in de basis staat tijdens de wedstrijden van Oranje, denkt ook Eddy.

Hij is geen familie van Joey, maar kent de ouders van de PSV-speler goed. Eddy zaalvoetbalde vroeger met vader Richard en ook moeder Ingrid is een bekende van hem. "Toen Joey 14 of 15 jaar was, deed hij een keer mee bij ons zaalvoetbal. Wat hij toen al liet zien, tussen al die grote mannen... dat ben ik nooit meer vergeten."

Tekst gaat verder onder de foto.

Eddy voelt dat het dorp trots is op de middenvelder van Oranje. "Daar is Volendam goed in. Als dingen goed gaan staan we met z'n allen zij aan zij om die trots uit te spreken. We zijn een klein dorp, maar daar zijn we groot in."

Joey Veerman dubbeldekker

Bakkerij 2in1 is ook in de ban van Joey Veerman. Daarom hebben ze iets leuks bedacht: de Joey Veerman dubbeldekker. "Wij hebben een tompouce ontwikkeld met slagroom ertussen en slagroom erop", vertelt Kees. "Dat noemen we hier een dubbeldekker. Hij is voorzien van een vlaggetje en van een leuke foto van Joey. Daarmee wensen we Joey heel veel succes." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Het is al even geleden dat er een echte Volendammer een eindtoernooi voor Oranje speelde. Illustere namen als Pier Tol, Keje Molenaar, Arnold Mühren, Gerrie Mühren en recenter Wim Jonk kwamen in actie voor het Nederlands elftal.

Eddy vindt het moeilijk om de kwaliteiten van Veerman te vergelijken met de helden van toen. Maar over de kwaliteiten van de 25-jarige middenvelder bestaan geen twijfels. "Hij kan het spel regisseren. En ook bij een hele grote internationale club, daar ben ik van overtuigd."

Hij merkt dat de Oranjekoorts in het dorp door het meespelen van Joey Veerman nog een stuk groter is dan normaal tijdens een eindronde. "Het leeft nu nog meer dan dat het de afgelopen jaren deed, omdat er een Volendammer meedoet. Je ziet her en der al jongetjes rondlopen in Oranje-shirts. Waar ik op hoop, is dat hij de kinderen uit het dorp inspireert."

Oranje speelt zondag de eerste groepswedstrijd van het EK. De tegenstander is Polen en de aftrap is om 15.00 uur. 

Joey Veerman grote trots van Volendam: "Hoop dat hij kinderen inspireert"

12 uur 45 min geleden

De Oranjekoorts richting het EK voetbal is enorm in Volendam. De reden daarvoor? Joey Veerman. De voetballer van PSV maakt grote kans op een plek in het basiselftal en dat vervult de inwoners van het vissersdorp met trots. "Daar is Volendam goed in. Als dingen goed gaan staan we met z'n allen zij aan zij om die trots uit te spreken."

De lokale krant NIVO heeft speciale vlaggetjes gedrukt met de tekst 'Hup, Joey, hup'. "Die gaan als warme broodjes over de toonbank", vertelt voetballiefhebber en rasechte Volendammer Eddy Veerman. 

"Gisteren kwam zijn moeder ook vlaggetjes halen. Het is vooral om vanuit het Volendamse te laten merken dat we met hem meeleven en steunen. Er werd heel snel door heel veel mensen op gereageerd, dat zijn mooie dingen."

Uitvallers

Door het uitvallen van de middenvelders Frenkie de Jong en de Castricumse Teun Koopmeiners is de kans groot dat Veerman in de basis staat tijdens de wedstrijden van Oranje, denkt ook Eddy.

Hij is geen familie van Joey, maar kent de ouders van de PSV-speler goed. Eddy zaalvoetbalde vroeger met vader Richard en ook moeder Ingrid is een bekende van hem. "Toen Joey 14 of 15 jaar was, deed hij een keer mee bij ons zaalvoetbal. Wat hij toen al liet zien, tussen al die grote mannen... dat ben ik nooit meer vergeten."

Tekst gaat verder onder de foto.

Eddy voelt dat het dorp trots is op de middenvelder van Oranje. "Daar is Volendam goed in. Als dingen goed gaan staan we met z'n allen zij aan zij om die trots uit te spreken. We zijn een klein dorp, maar daar zijn we groot in."

Joey Veerman dubbeldekker

Bakkerij 2in1 is ook in de ban van Joey Veerman. Daarom hebben ze iets leuks bedacht: de Joey Veerman dubbeldekker. "Wij hebben een tompouce ontwikkeld met slagroom ertussen en slagroom erop", vertelt Kees. "Dat noemen we hier een dubbeldekker. Hij is voorzien van een vlaggetje en van een leuke foto van Joey. Daarmee wensen we Joey heel veel succes." 

Tekst gaat verder onder de foto.

Het is al even geleden dat er een echte Volendammer een eindtoernooi voor Oranje speelde. Illustere namen als Pier Tol, Keje Molenaar, Arnold Mühren, Gerrie Mühren en recenter Wim Jonk kwamen in actie voor het Nederlands elftal.

Eddy vindt het moeilijk om de kwaliteiten van Veerman te vergelijken met de helden van toen. Maar over de kwaliteiten van de 25-jarige middenvelder bestaan geen twijfels. "Hij kan het spel regisseren. En ook bij een hele grote internationale club, daar ben ik van overtuigd."

Hij merkt dat de Oranjekoorts in het dorp door het meespelen van Joey Veerman nog een stuk groter is dan normaal tijdens een eindronde. "Het leeft nu nog meer dan dat het de afgelopen jaren deed, omdat er een Volendammer meedoet. Je ziet her en der al jongetjes rondlopen in Oranje-shirts. Waar ik op hoop, is dat hij de kinderen uit het dorp inspireert."

Oranje speelt zondag de eerste groepswedstrijd van het EK. De tegenstander is Polen en de aftrap is om 15.00 uur. 

Volendams voetbaltrots Joey Veerman veroorzaakt Oranjekoorts in het vissersdorp

12 uur 45 min geleden

De Oranjekoorts richting het EK voetbal is enorm in Volendam. De reden daarvoor? Joey Veerman. De voetballer van PSV maakt grote kans op een plek in het basiselftal en dat vervult de inwoners van het vissersdorp met trots. "Daar is Volendam goed in. Als dingen goed gaan staan we met z'n allen zij aan zij om die trots uit te spreken."

De lokale krant NIVO heeft speciale vlaggetjes gedrukt met de tekst 'Hup, Joey, hup'. "Die gaan als warme broodjes over de toonbank", vertelt voetballiefhebber en rasechte Volendammer Eddy Veerman. 

"Gisteren kwam zijn moeder ook vlaggetjes halen. Het is vooral om vanuit het Volendamse te laten merken dat we met hem meeleven en steunen. Er werd heel snel door heel veel mensen op gereageerd, dat zijn mooie dingen."

Uitvallers

Door het uitvallen van de middenvelders Frenkie de Jong en de Castricumse Teun Koopmeiners is de kans groot dat Veerman in de basis staat tijdens de wedstrijden van Oranje, denkt ook Eddy.

Hij is geen familie van Joey, maar kent de ouders van de PSV-speler goed. Eddy zaalvoetbalde vroeger met vader Richard en ook moeder Ingrid is een bekende van hem. "Toen Joey 14 of 15 jaar was, deed hij een keer mee bij ons zaalvoetbal. Wat hij toen al liet zien, tussen al die grote mannen... dat ben ik nooit meer vergeten."

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Eddy voelt dat het dorp trots is op de middenvelder van Oranje. "Daar is Volendam goed in. Als dingen goed gaan staan we met z'n allen zij aan zij om die trots uit te spreken. We zijn een klein dorp, maar daar zijn we groot in."

Joey Veerman Dubbeldekker

Bakkerij 2in1 is ook in de ban van Joey Veerman. Daarom hebben ze iets leuks bedacht: de Joey Veerman Dubbeldekker. "Wij hebben een tompouce ontwikkeld met slagroom ertussen en slagroom erop", vertelt Kees. "Dat noemen we hier een dubbeldekker. Hij is voorzien van een vlaggetje en van een leuke foto van Joey. Daarmee wensen we Joey heel veel succes." 

Tekst loopt door onder de foto.

Het is al even geleden dat er een echte Volendammer een eindtoernooi voor Oranje speelde. Illustere namen als Pier Tol, Keje Molenaar, Arnold Mühren, Gerrie Mühren en recenter Wim Jonk kwamen in actie voor het Nederlands elftal.

Eddy vindt het moeilijk om de kwaliteiten van Veerman te vergelijken met de helden van toen. Maar over de kwaliteiten van de 25-jarige middenvelder bestaan geen twijfels. "Hij kan het spel regisseren. En ook bij een hele grote internationale club, daar ben ik van overtuigd."

Hij merkt dat de Oranjekoorts in het dorp door het meespelen van Joey Veerman nog een stuk groter is dan normaal tijdens een eindronde. "Het leeft nu nog meer dan dat het de afgelopen jaren deed, omdat er een Volendammer meedoet. Je ziet her en der al jongetjes rondlopen in Oranje-shirts. Waar ik op hoop, is dat hij de kinderen uit het dorp inspireert."

Oranje speelt zondag de eerste groepswedstrijd van het EK. De tegenstander is Polen en de aftrap is om 15.00 uur. 

Na zware mishandeling en steekpartij staat Abdi A. voor de rechter: "Word gewoon beetje te boos"

13 uur 2 min geleden

Het Openbaar Ministerie eist 6 maanden cel, waarvan ongeveer twee onvoorwaardelijk, tegen Naarder Abdi A. De 20-jarige verdachte zou de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij meerdere zware geweldsincidenten op en rondom de Groest, het Hilversumse uitgaansgebied. Bij één van die gevechten zou hij ook een man hebben neergestoken.

De rechtszaak tegen de 20-jarige Naarder zou eigenlijk 10 april plaatsvinden, maar toen kwam hij niet opdagen. Hij zat op dat moment in de gevangenis en werd vroeg in de ochtend gewekt, terwijl de rechtszaak pas in de middag was. Hij schreef daarom in een briefje aan de rechter dat hij geen zin had om te komen. 

Deze keer kwam hij er niet meer onderuit, aangezien de rechtbank hem had gedwongen om op te dagen. 

De verdachte kwam rustig over tijdens de zitting. Hij nam een slokje water toen de rechter opsomde waarvan hij allemaal verdacht wordt. Een behoorlijke reeks feiten; waaronder een zware mishandeling op de Biersteeg in juli 2022 en een steekincident in maart vorig jaar. Hij zou toen met een groot mes een man in zijn schouder en elleboog hebben gestoken.

"Hoe kijkt u hier zelf op terug?", vraagt de rechter aan het einde van de opsomming. Abdi A. is kort van stof: "Ik heb er wel spijt van". "Het lijken gevechten om niks", zegt de rechter. A.: "Klopt". 

Eerste mishandeling

De rechter gaat dieper in op het eerste gevecht in de Biersteeg, bij het Hilversumse uitgaansgebied. De verdachte zou samen met een paar anderen ruzie hebben gekregen in een café aan de Groest omdat er met een drankje geknoeid was. Buiten liep de ruzie verder uit de hand toen het slachtoffer de verdachte uitdaagde het 'uit te praten' in een steegje. 

Al vrij snel vielen er aan beide kanten flinke klappen. Het is allemaal vastgelegd op een beveiligingscamera, waardoor het voor het OM vrij duidelijk was wie wat deed. Het schoppen en slaan was volgens de officier dusdanig heftig én tegen het hoofd gericht, dat Abdi A. hiervoor verdacht werd van zware mishandeling. 

Toch ontkent Abdi A. dat hij het hoofd van het slachtoffer raakte. "Ik was dronken, maar ik weet nog goed waar ik getrapt heb. En dat was niet op het hoofd." 

Andere herinneringen

Dat de verdachte een andere herinnering heeft dan op camerabeelden te zien is, blijkt ook uit het andere geweldsincident zo'n 8 maanden later. Dat conflict ontstond ook op de Groest. De verdachte kreeg een schop van een voor hem onbekende man en ging achter hem aan. 

Op beelden was te zien dat Abdi A. vervolgens naar een groot mes greep. Een vrouw zag dat gebeuren en probeerde A. tegen te houden, maar daar reageerde de verdachte agressief op. Hij duwde de vrouw naar achteren en volgens het OM is dan op beelden te zien dat hij het mes bij de keel van de vrouw houdt. Dat ontkent A.. 

Wanneer de vrouw hem loslaat, rent de verdachte weer achter de man aan. A. zegt dat hij ergens in die tocht het mes weggooide, maar later is - wederom op de beelden - te zien dat A. 'steekbewegingen' maakt richting de man. Hij zou hem in zijn schouders en elleboog gestoken hebben. Ook wordt de verdachte zelf geraakt: hij loopt een ernstige verwonding aan zijn hand op

De rechter vraagt aan A. hoe dit weer kon gebeuren. "Hoe moet dit verder?" Het blijft lang stil in de zaal. "Ik kan niet voor u bepalen", zegt de verdachte. Rechter: "Wat kunnen we doen om dit gedrag te stoppen?", A.: "Weet ik niet"

Ook probeert de rechter te begrijpen waarom A. niet wegloopt als hij in dit soort situaties terechtkomt. "Wat gebeurt er dan in je hoofd, dat het steeds zo misgaat? Waarom loop je dan niet weg?", vraagt ze aan de verdachte. "Ja, weet niet. Word gewoon een beetje te boos."

Geen alcohol

Ook zegt A. dat hij denkt dat hij door alcohol zijn woede minder goed onder controle heeft. Hij is daarom sinds een paar maanden gestopt met drinken. Het OM vindt dat een goed teken: "Er is geen alcohol meer in uw bloed gevonden, dat is positief. Toch heeft u laten zien dat u zich voor niets en niemand laat tegenhouden. Dat soort gedrag willen we niet zien. Het had veel erger af kunnen lopen."

De officier benadrukt dat hij er alles aan wil doen om herhaling te voorkomen. "We denken dat het nu niet van belang is om u terug te stoppen in de cel." Hij volgt daarom het advies van de reclassering, waarin onder andere een meldplicht, een locatieverbod in het Hilversumse uitgaansgebied en psychische hulp wordt genoemd. Als hij weer in de fout gaat, moet hij als het aan het OM ligt zes maanden de cel in. 

De officier richt zich aan het einde direct tot Abdi. "Het is mijn manier om aan u duidelijk te maken dat dit écht gaat om een allerlaatste kans. Als het niet goed gaat, dan vind ik het volkomen terecht dat u de volle zes maanden teruggaat in de gevangenis."

Over twee weken wordt duidelijk of de rechter hierin meegaat. 

Abdi A. voor de rechter na zware mishandeling en steekpartij in uitgaansgebied Hilversum

13 uur 2 min geleden

Het Openbaar Ministerie eist 6 maanden cel, waarvan ongeveer twee onvoorwaardelijk, tegen Naarder Abdi A. De 20-jarige verdachte zou de afgelopen jaren betrokken zijn geweest bij meerdere zware geweldsincidenten op en rondom de Groest, het Hilversumse uitgaansgebied. Bij één van die gevechten zou hij ook een man hebben neergestoken.

De rechtszaak tegen de 20-jarige Naarder zou eigenlijk 10 april plaatsvinden, maar toen kwam hij niet opdagen. Hij zat op dat moment in de gevangenis en werd vroeg in de ochtend gewekt, terwijl de rechtszaak pas in de middag was. Hij schreef daarom in een briefje aan de rechter dat hij geen zin had om te komen. 

Deze keer kwam hij er niet meer onderuit, aangezien de rechtbank hem had gedwongen om op te dagen. 

De verdachte kwam rustig over tijdens de zitting. Hij nam een slokje water toen de rechter opsomde waarvan hij allemaal verdacht wordt. Een behoorlijke reeks feiten; waaronder een zware mishandeling op de Biersteeg in juli 2022 en een steekincident in maart vorig jaar. Hij zou toen met een groot mes een man in zijn schouder en elleboog hebben gestoken.

"Hoe kijkt u hier zelf op terug?", vraagt de rechter aan het einde van de opsomming. Abdi A. is kort van stof: "Ik heb er wel spijt van". "Het lijken gevechten om niks", zegt de rechter. A.: "Klopt". 

Eerste mishandeling

De rechter gaat dieper in op het eerste gevecht in de Biersteeg, bij het Hilversumse uitgaansgebied. De verdachte zou samen met een paar anderen ruzie hebben gekregen in een café aan de Groest omdat er met een drankje geknoeid was. Buiten liep de ruzie verder uit de hand toen het slachtoffer de verdachte uitdaagde het 'uit te praten' in een steegje. 

Al vrij snel vielen er aan beide kanten flinke klappen. Het is allemaal vastgelegd op een beveiligingscamera, waardoor het voor het OM vrij duidelijk was wie wat deed. Het schoppen en slaan was volgens de officier dusdanig heftig én tegen het hoofd gericht, dat Abdi A. hiervoor verdacht werd van zware mishandeling. 

Toch ontkent Abdi A. dat hij het hoofd van het slachtoffer raakte. "Ik was dronken, maar ik weet nog goed waar ik getrapt heb. En dat was niet op het hoofd." 

Andere herinneringen

Dat de verdachte een andere herinnering heeft dan op camerabeelden te zien is, blijkt ook uit het andere geweldsincident zo'n 8 maanden later. Dat conflict ontstond ook op de Groest. De verdachte kreeg een schop van een voor hem onbekende man en ging achter hem aan. 

Op beelden was te zien dat Abdi A. vervolgens naar een groot mes greep. Een vrouw zag dat gebeuren en probeerde A. tegen te houden, maar daar reageerde de verdachte agressief op. Hij duwde de vrouw naar achteren en volgens het OM is dan op beelden te zien dat hij het mes bij de keel van de vrouw houdt. Dat ontkent A.. 

Wanneer de vrouw hem loslaat, rent de verdachte weer achter de man aan. A. zegt dat hij ergens in die tocht het mes weggooide, maar later is - wederom op de beelden - te zien dat A. 'steekbewegingen' maakt richting de man. Hij zou hem in zijn schouders en elleboog gestoken hebben. Ook wordt de verdachte zelf geraakt: hij loopt een ernstige verwonding aan zijn hand op

De rechter vraagt aan A. hoe dit weer kon gebeuren. "Hoe moet dit verder?" Het blijft lang stil in de zaal. "Ik kan niet voor u bepalen", zegt de verdachte. Rechter: "Wat kunnen we doen om dit gedrag te stoppen?", A.: "Weet ik niet"

Ook probeert de rechter te begrijpen waarom A. niet wegloopt als hij in dit soort situaties terechtkomt. "Wat gebeurt er dan in je hoofd, dat het steeds zo misgaat? Waarom loop je dan niet weg?", vraagt ze aan de verdachte. "Ja, weet niet. Word gewoon een beetje te boos."

Geen alcohol

Ook zegt A. dat hij denkt dat hij door alcohol zijn woede minder goed onder controle heeft. Hij is daarom sinds een paar maanden gestopt met drinken. Het OM vindt dat een goed teken: "Er is geen alcohol meer in uw bloed gevonden, dat is positief. Toch heeft u laten zien dat u zich voor niets en niemand laat tegenhouden. Dat soort gedrag willen we niet zien. Het had veel erger af kunnen lopen."

De officier benadrukt dat hij er alles aan wil doen om herhaling te voorkomen. "We denken dat het nu niet van belang is om u terug te stoppen in de cel." Hij volgt daarom het advies van de reclassering, waarin onder andere een meldplicht, een locatieverbod in het Hilversumse uitgaansgebied en psychische hulp wordt genoemd. Als hij weer in de fout gaat, moet hij als het aan het OM ligt zes maanden de cel in. 

De officier richt zich aan het einde direct tot Abdi. "Het is mijn manier om aan u duidelijk te maken dat dit écht gaat om een allerlaatste kans. Als het niet goed gaat, dan vind ik het volkomen terecht dat u de volle zes maanden teruggaat in de gevangenis."

Over twee weken wordt duidelijk of de rechter hierin meegaat. 

Reddingsbrigadiers gaan Noordzee over roeien: "Wij krijgen de vraag: wil je dood?"

13 uur 2 min geleden

Ze worden in Schoorl voor gek verklaard door ervaren roeiers. Vier lifeguards van de reddingsbrigade Schoorl vertrekken waarschijnlijk komende week vanuit Engeland om al roeiend de Noordzee over te steken. Uiteindelijk is de kust van Camperduin de eindbestemming. Een avontuurlijke en waarschijnlijk barre tocht, want ze moeten minimaal drie dagen en nachten ploeteren met roeispanen en metershoge golven.

Een jaar geleden ontstond het plan om vanuit Engeland in een roeiboot naar de kust te varen. De vier avontuurlijke reddingsbrigadiers Daan Lautenschütz (24), Bas Minkema (24), Lennard van Zanten (41) en Floor Tamis (31) moeten het gaan doen. 

De lifeguards worden in de volksmond ook wel 'badmeesters' genoemd en werken in het strandseizoen bij de reddingsbrigade van Schoorl en omgeving. "We zien vanuit onze post de hele dag de horizon waar ergens Engeland moet liggen. Vaak bekroop ons het gevoel: we willen een keer die kant op. Roeiend. Als grap in eerste instantie, maar het werd al gauw een serieus plan," aldus Van Zanten.

De tocht wordt gehouden met hulp van talloze lokale sponsors die het allemaal een geweldig avontuur vinden. "We doen dit om aandacht te vragen voor ons werk en om tips te geven over veiligheid voor strandbezoekers. De zee wordt ten onrechte door bezoekers gezien als zwembad. Er is nog zoveel onwetendheid over bijvoorbeeld muien," aldus Van Zanten.

Geen roei-ervaring

De vier stoere 'badmeesters' weten alles van levensreddend optreden op de kust en op zee, maar van roeien hebben ze naar eigen zeggen nog weinig kaas gegeten. Lennard van Zanten vertelt: "We hebben natuurlijk geoefend op roeiapparaten, maar niemand van ons heeft serieuze roei-ervaring. We zijn onlangs naar Engeland gegaan voor een training en zaten daar voor het eerst met z'n vieren op de roeiboot."

De mannen zijn zich bewust van de gevaren die zij tegen kunnen komen. "De boot waar we mee varen is een supermoderne die bijna niet kan zinken. Maar toch: we kunnen in lokaal zwaar weer komen, we hebben te maken met grote containerschepen die op de drukke Noordzee varen en ja, we kunnen zeeziek worden," aldus Lautenschütz.

Toch zijn er zaken geregeld om de risico's te beperken. Tamis legt uit: "We gaan nu weg omdat het weer het toelaat. Er is een radarsysteem aan boord, we zitten vast met riemen en de boot is zoals gezegd hypermodern en bijna onzinkbaar. Daarnaast gaat Andy, een ervaren roeier uit Engeland, mee die al vaker op zee heeft geroeid. Maar ja, het is op eigen risico wat we doen."

Spannend

De mannen geven toe het toch wel spannend te vinden om zowel overdag als 's nachts te roeien. Minkema omschrijft: "We zitten met onze rug naar de voorkant van het schip. Dus een van ons moet om het kwartier opstaan en omkijken of er geen verkeer aankomt." Kapitein Floor Tamis zit sowieso enigszins in spanning. "Mijn vrouw is zeven maanden zwanger. Maar dit plan was er eerder. We hebben wel afgesproken dat, mocht het kindje toch geboren worden als we op zee zitten, ik afhaak. Ik wil de geboorte van mijn eerste kind niet missen."

Het thuisfront van de mannen zal sowieso soms met samengeknepen billen afwachten. Minkema beschrijft waarom dat zo is: "Er gaat geen volgboot mee, en we kunnen online lange tijd niets delen. Toen ik het mijn ouders vertelde dat we dit plan hadden om de Noordzee over te roeien waren ze in eerste instantie heel boos. Uit angst waarschijnlijk, maar later waren ze vooral trots." 

Heldendom

De trots is er bij velen in Schoorl, ook omdat de Noordzeereis wordt gezien als eerbetoon aan twee voorgangers. Badmeester Floor Tamis legt uit: "In 1979 gingen al eens twee van onze collega's, Berthus Butter en Gerrit Kistenmaker, succesvol de Noordzee over - toen met een Canadese kano - en die verhalen gaan bij onze post al heel lang als legendarisch rond. We willen het een nieuw succesvol vervolg geven als een ode aan hun heldendom."

De roeivereniging in Schoorl schijnt daar bedenkingen bij te hebben, want zij reageerden volgens Lennard van Zanten nogal verbaasd op het avontuur. "Ik was daar weken geleden om toch enige praktijkervaring op te doen. Daar zijn mensen met expertise. Ik wilde de slag te pakken krijgen. Nadat ik de roeiboot uitkwam sprak een lid mij vinnig toe. Ik zou eerst een jaar moeten roeien, voordat ik zo'n avontuur aan zou gaan. Er werd tegen mij vol verbazing gezegd: "De Noordzee over? Dat is heel onverantwoord. Wil je dood?"

De mannen van de reddingsbrigade hebben er toch alle vertrouwen in dat ze het gaan halen en de woeste Noordzee al roeiend oversteken. "Het voelt met z'n vieren al echt als een broederschap," aldus Tamis. "Ook al verklaren mensen ons voor gek. We gaan het gewoon doen."

'Lichaam gevonden in sloot bij Haringhuizen'

wo, 12/06/2024 - 23:15

In een slootje langs de Hogebierenweg in Haringhuizen is iemand in het water gevonden. De melding over het incident kwam rond 22.00 uur bij de hulpdiensten binnen. Zowel brandweer als politie zijn in groten getale aanwezig.

De politie doet onderzoek bij de sloot. Volgens Noordkop Centraal is de persoon die in het water is gevonden, overleden. 

Eerder op de avond verspreidde de politie Schagen een opsporingsbericht over een 89-jarige demente man. Hij vertrok aan het begin van de middag op een driewieler vanuit de Brucknerstraat in Schagen, maar kwam niet meer terug. Bij een zoekactie naar de man werd onder meer een politiehelikopter ingezet. 

Inmiddels is het opsporingsbericht verwijderd. De politie kan niet bevestigen of de persoon die in het water terechtkwam, de vermiste man is.

Hoofddorpse synchroonzusjes De Brouwer pakken historisch goud op EK in Servië

wo, 12/06/2024 - 21:48

De synchroonzwemmers Noortje en Bregje de Brouwer hebben vandaag een historische prestatie geleverd door op het EK in de Servische hoofdstad Belgrado goud te pakken. Hun overwinning in het duet vrije kür is de eerste Nederlandse gouden medaille op dat onderdeel in de geschiedenis. 

Gisteren overtuigden de 25-jarige Hoofddorpse zussen al in de voorronde door zich met de hoogste score (259,0126) van het hele deelnemersveld te kwalificeren voor de finale. Daarin bleven ze met een score van 264,6584 hun Britse en Israëlische concurrenten voor. 

Dat De Brouwers in dit olympische jaar in vorm zijn, bewezen ze in februari op de WK in Qatar al. Daar moesten ze alleen de Chinese Wang Liuyi en Wang Qianyi voor zich dulden en pakten het zilver. Dat was de eerste Nederlandse WK-medaille in de geschiedenis voor Nederlandse synchroonzwemmers. Met die prestatie kwalificeerden ze zich ook voor de Olympische Spelen in Parijs af. 

Lees verder onder de Facebook-post

Voor de laatste gouden medaille op een EK moeten we bijna halve eeuw terug in de tijd. In 1977 behaalde het Nederlandse landenteam goud in het Zweedse Jönkoping. Nu is daar dus goud voor een duo bijgekomen. 

Komende vrijdag kunnen de zussen hun medailleoogst uitbreiden. Dan staat namelijk de finale van de technische uitvoering, waarvoor ze zich inmiddels gekwalificeerd hebben. Op de solo-variant van dat onderdeel veroverde de 19-jarige Marloes Steenbeek uit Assendelft eerder deze week brons

Diabetes

Hoewel Noortje een maand geleden te horen kreeg dat ze diabetes heeft, gaan de zusjes in Parijs opnieuw voor het podium. Al zeggen ze dat liever niet hardop, zo bleek toen NH onlangs bij de zussen langsging. 

Pagina's