NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 56 min 58 sec geleden

Vrouw (34) overleden na ernstig incident in woning Blaricum, verdachte aangehouden

1 uur 21 min geleden

Gistermiddag is een 34-jarige vrouw in een woning aan de Roerdomp in Blaricum om het leven gekomen. Het is nog onduidelijk wat er precies in de woning is gebeurd. Wel is er één verdachte aangehouden.

Dat meldt de politie. Over de verdachte is op dit moment nog niets bekend. Ook is nog niet bekend of het om een misdrijf gaat, wel meldde de politie gisteren dat het gaat om een 'ernstig incident'. Het onderzoek van de politie is nog in volle gang.

Campagneclub wil met petitie Schiphol redden: "Anoniem, vanwege online intimidatie"

2 uur 51 min geleden

Ruim 3.000 mensen hebben tot nu toe een petitie getekend om Schiphol te 'redden' van de krimp naar 440.000 vluchten per jaar. De initiatiefnemers zijn de online handtekeningenactie vorige week woensdag gestart om hun bezorgdheid te laten blijken over de 'aanzienlijke economische gevolgen van dit besluit'. Een dag eerder behandelde de rechtbank Noord-Holland een kort geding, aangespannen door meerdere luchtvaartmaatschappijen die de krimp op Schiphol ook willen voorkomen. De rechter doet op 5 april uitspraak.

Naast de petitie is er ook een website waar de initiatiefnemers hun zorgen over de krimp en belangen bij Schiphol uitleggen. Achter 'Red Schiphol' zit het Londense campagne- en adviesbureau SABI Strategy Group. Het bureau roept medestanders op zich te melden en de petitie te tekenen.

"Wij steunen de rechtszaak die is aangespannen tegen het besluit van de Nederlandse regering om vluchten te beperken", zegt George Chichester van SABI Strategy tegen NH Nieuws. Met de petitie willen de initiatiefnemers laten zien dat niet alleen luchtvaartmaatschappijen op Schiphol zich verzetten tegen de krimp.

Online intimidatie

Wie er nog meer achter de petitie zitten, wil Chichester niet kwijt: "Vanwege de heftige meningsverschillen en de online intimidatie rond dit debat, kiezen veel van de bedrijven en individuen die de Red Schiphol-campagne steunen er echter voor om op dit moment anoniem te blijven."

Schiphol niet betrokken

De club mensen achter 'Red Schiphol' wil de petitie uiteindelijk aanbieden aan de Tweede Kamer. Zowel de SABI Strategy Group als Schiphol benadrukken dat de luchthaven niet betrokken is bij de campagne en petitie.

RIVM publiceert vandaag nieuwe metingen over kankerverwekkende stoffen rond Tata

3 uur 21 min geleden

Is Tata Steel er de afgelopen tijd in geslaagd minder giftige stoffen uit te stoten dan pakweg een jaar geleden? Een RIVM-rapport van vandaag moet helpen die vraag te beantwoorden. De schadelijke metalen en PAK-stoffen waar het om gaat, zorgen met name bij kinderen voor een verhoogde kans op kanker en hersenschade. Ouders uit Beverwijk waren na het laatste rapport bezorgd: zij vegen daar net als in Wijk aan Zee regelmatig schadelijk zwart stof van speeltoestellen af.

Het is de derde keer in een kleine drie jaar tijd dat het RIVM de hoeveelheden schadelijke PAK's en metalen in grof stof rondom Tata Steel heeft gemeten. Bij de twee eerdere metingen, in 2020 en begin 2022, was het volgens de onderzoekers meer dan duidelijk 'dat er grote hoeveelheden van die stoffen in het IJmondgebied neerdalen, vergeleken met gebieden waar geen grote bronnen zijn die stof uitstoten.'

Maar van een verbetering of verslechtering tussen de twee meetmomenten was nog geen sprake, zei het onderzoeksinstituut. Er zaten steeds te grote hoeveelheden ziekmakende PAK's en metalen in het stof dat neerdwarrelt in de IJmond.

Wel werd duidelijk dat een andere overheersende windrichting Tata's stofuitstoot anders over de regio verdeelde. In 2020 was nog voornamelijk Wijk aan Zee de pineut met de PAK's en metalen, in 2022 was het vooral Beverwijk.

Het was eind vorig jaar reden voor omwonendengroep FrisseWind om een petitie te starten: Tata Steel moet niet alleen in Wijk aan Zee dagelijks de speeltuintjes schoonmaken, maar ook in Beverwijk, vond de stichting. "Waar de wind waait, daar komt het neer. En daar moet dus ook schoongemaakt worden", zei Stephanie Dumoulin van Frisse Wind toen. 

'Uitstoot niet hetzelfde als depositie'

Ze kregen nul op het rekest: Tata Steel-directeur Hans van den Berg zag 'geen aanleiding' ook in Beverwijk te gaan schoonmaken. Het RIVM doet namelijk onderzoek naar de stoffen die zij in de IJmond vindt. Dat is niet precies hetzelfde als een onderzoek naar wat Tata Steel uit de schoorsteen uitstoot. 

Vooruitlopend op onder andere het onderzoek van vandaag schreef hij toen: "Om trends en ontwikkelingen in de neerslag van stoffen te kunnen vaststellen moeten de depositiemetingen over langere tijd meerdere malen worden herhaald."

Bij die opmerking kan worden aangemerkt dat het RIVM juist expres onderzoek doet rondom Tata Steel. Precies omdat 'grote hoeveelheden PAK's en metalen in grof stof zit dat er neerdaalt, vergeleken met gebieden waar geen grote bronnen zijn die stof uitstoten'.

In navolging van de petitie voor de speeltuinschoonmaak heeft FrisseWind vandaag al een eventuele nieuwe actie in voorbereiding, als reactie op het rapport van vandaag, zegt Sanne Walvisch van die stichting. Hoe de actie er precies uit zal zien, wil zij pas later vandaag zeggen.

Tekst loopt door onder de NH-verhalen over de petitie

Het rapport van vandaag gaat over metingen aan het eind van vorig jaar. Dan zijn er dus drie metingen geweest: in 2020, begin 2022 en eind 2022. Het RIVM heeft aangeraden ook de komende jaren te blijven meten, maar de Provincie heeft daar tot nu toe nog geen opdracht voor gegeven. Misschien komt daar na vandaag verandering in.

Volgens Tata Steel komen er sinds afgelopen zomer door allerlei maatregelen uit het omvangrijke verbeterprogramma nog half zoveel PAK's uit de schoorstenen van het bedrijfsterrein als in 2019. Er werd geïmpliceerd dat komende RIVM-metingen een gunstiger beeld moeten gaan opleveren.

Effecten

Bij een bewonersbijeenkomst na het vorige RIVM-rapport zei milieugedeputeerde van de provincie Jeroen Olthof daar ook op te hopen: "We verwachten in de toekomst bij dit soort onderzoeken ook effecten te zien van de maatregelen die worden getroffen", vertelt Olthof. "Als provincie willen we structureel een andere fabriek zien en ook meer maatregelen om de uitstoot te verminderen." 

Om vier uur vanmiddag publiceert NH Nieuws over de resultaten van het rapport, dat dan openbaar wordt. Kort daarna volgen de reacties van betrokkenen.

Plannen voor woningbouw op leegstaand gevangenisterrein Zwaag

3 uur 34 min geleden

Nog voor de zomer worden er plannen gemaakt voor woningbouw op het leegstaande gevangenisterrein in Zwaag. De gemeente Hoorn en terreineigenaar Rijksvastgoedbedrijf werken aan een overeenkomst voor de ontwikkeling van het terrein, laat een woordvoerder van de gemeente weten. 

"We verwachten dat we voor de zomer starten met de planvorming voor het terrein. In het proces is ook ruimte voor participatie met de omwonenden, de ondernemers van De Compagnie (het aangrenzende bedrijventerrein, red.) en de raad", zegt woordvoerder Alicia Vargas Velásquez. 

Sinds de sloop van de gevangenis de 'Glasbak' in Zwaag eind 2021, staat het terrein leeg. Er is camerabewaking en het terrein aan de Oostergouw is met hekken omringd. Lange tijd bleef het onduidelijk wat er met het terrein zou gaan gebeuren, ook al was de roep om woningbouw er al van meet af aan.

Sinds 2018 - toen bekend werd dat de gevangenis dicht zou gaan - gaan er vanuit de politiek al geluiden op om er woningen te bouwen. Fractie Tonnaer pleitte dat de gemeente het complex zou kopen om er honderden sociale huurwoningen van te maken.

De politiek bleef er op hameren dat er met 'het chronische tekort aan woningen' snel gebouwd moest worden. Hoewel de gemeente toen al liet weten na 2022 pas een besluit te zullen nemen. Reden daarvoor was de vrees dat ontwikkelaars voor andere woningbouwlocaties af zouden haken omdat de concurrentie te groot zou worden. Ook een tijdelijke invulling van het terrein, zoals flexwoningen of tiny houses, werd over gesproken.

Hoe de woningbouwplannen eruit gaat zien, wordt pas later duidelijk. "Er wordt dan ook duidelijk welke soort woningen er komen en de hoeveelheid van elke soort woning", aldus de woordvoerder.

Nachtdieren opgelet! Eindelijk een week lang in het donker op pad

3 uur 45 min geleden

Er is nog genoeg ruimte in Haarlem voor een nieuwe festivalweek, vindt Nadieh Bindels van de Week van de Haarlemse nacht. Dit nieuwe festival begint maandag 3 april en komt enkele maanden na het nieuwe Boringfestival en de net geopende Club3. Wordt het niet ineens een overmatig Haarlems nachtleven? 

"Absoluut niet", zegt Nadieh Bindels. "Er is zeker niet te veel en kan nog veel meer bij in Haarlem." Het nieuwe festival is dan ook meer dan alleen muziek. Nadieh: "Het is een week vol evenementen rondom de Haarlemse nachtcultuur, met en voor de stad waarin cultuur, muziek en kunst samenkomen."

Van tiener tot house-opa

Lachend: "Natuurlijk organiseer ik het niet in mijn eentje, maar met een heel team en het is een heel divers programma voor ieder wat wils; van tiener tot house-opa." 

Het programma is een potpourri van film, talkshows over het nachtleven, boeken en - hoe kan het ook anders - feestjes op de bekende plekken. De climax van de week is de laatste avond zaterdag 8 april, als alles samenkomt in de nachtparade. 

Nadieh is blij dat er steeds meer wordt georganiseerd voor de Haarlemse nacht, die toch een tijdje aan devaluatie onderhevig was. Jongeren trokken afgelopen jaren naar Amsterdam. Haarlem leek meer een 'kroegenstad' dan een plek om flink te feesten. 

Langzaam wordt dat anders en komt er meer voor jongeren die aan het begin staan van hun 'uitgaanscarrière.' Zo was er begin dit jaar voor het eerst het Boringfestival en opende Patronaat de nieuwe Club3. 

"Maar ik denk dat er nog steeds meer kan", verklaart Nadieh. "Dit is ook geen feestje, maar meer. We willen het nachtleven een boost geven op verschillende manieren en gebieden." En die 'partykar' trekt Nadieh al enkele jaren. 

Lees hieronder meer over het Boring festival. Tekst gaat door onder het artikel. 

Nadieh is al jaren een van de drijvende krachten die het nachtleven in de stad probeert te reanimeren. Zo is de 30-jarige Haarlemmer sinds 2017 bezig met het initiatief de Nachtwacht Haarlem. In 2019 werd die organisatie werkelijkheid met een team van gedreven mensen die zich inzet voor de Haarlemse nacht. 

Belangrijk daarbij is om politici en beleidsmakers het belang van een bloeiende nacht in te laten zien. Iets wat aardig lukt. "Jaren stond de Haarlemse nacht nauwelijks in het gemeentebeleid en tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 was er maar één partij die het in het verkiezingsprogramma had staan", aldus Nadieh. 

Inmiddels is er een hoop veranderd en heeft de gemeente een projectmanager aangesteld die zich bezighoudt met de nachtcultuur. "Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 waren er een stuk of vijf partijen die het in verkiezingsprogramma hadden opgenomen. De nacht staat nu veel meer op het vizier." 

Afsluiting Week van de Haarlemse nacht 

De week van de Haarlemse nacht start maandag 3 april. Op het programma staat onder andere een 'boekenfissa' in de bibliotheek Haarlem, het rondetafelgesprek 'meer queer' en de Nachtwacht Talkshow. Belangrijk daarbij is dat het festival echt voor iedereen is, en er voor alle feestgangers een veilig gevoel wordt gecreëerd. 

Talkshow 

"De Nachtwacht Talkshow organiseren we voor de tweede keer in Patronaat", vervolgt Nadieh. "Betrokken mensen gaan met elkaar in gesprek. Een onderwerp als Hoe staat de Haarlemse nachtcultuur ervoor bespreken we onder andere met wethouder Diana van Loenen en horecaondernemer Daan van Boerdonk. Het leuke is dat de zaal ook kan reageren."

Tekst gaat door onder de afbeelding 

De andere thema's in de twee Nachtwacht Talkshows zijn: diversiteit in de nacht, evenementen in de stad en gebrek aan locaties voor feesten. Frappant is dat de organisatie zelf te maken kreeg met dat laatste thema.

 "Voor de laatste avond, de nachtparade, kregen we meer aanmeldingen van feestorganisatoren dan er plekken waren. Dat is wel jammer."

Maar, liever te veel aanmeldingen dan te weinig en het toont misschien meer dan ooit: de Haarlemse nachten zijn lang en nog lang niet uitgedoofd. 

De toegang voor alle evenementen en festiviteiten is gratis. 

Zeldzaam karige inbreng Ajacieden bij povere zege Oranje op voetbaldwerg Gibraltar

ma, 27/03/2023 - 22:41

Er werd gehoopt op een doelpuntenfestijn in de Rotterdamse Kuip, maar het Nederlands elftal kwam tegen Gibraltar niet verder dan drie goals. Voor Oranje, waar slechts één Ajacied in de basis stond, waren Memphis Depay en Nathan Aké (twee keer) trefzeker: 3-0. 

Bondscoach Ronald Koeman had ten opzichte van de smadelijke 4-0 nederlaag tegen Frankrijk, dit keer geen basisplaats ingeruimd voor de Ajacieden Jurriën Timber en Kenneth Taylor. Steven Berghuis mocht daarentegen wel blijven staan van de bondscoach en Mats Wieffer van Feyenoord maakte zijn debuut. 

In verband met het negatieve doelsaldo had Nederland van tevoren al aangekondigd om zo veel mogelijk te willen scoren tegen de voetbaldwerg. Nederland probeerde in de eerste helft met name via voorzetten vanaf de zijkant tot doelpogingen te komen. In totaal noteerde Oranje 24 voorzetten in het eerste bedrijf en daarvan was er uiteindelijk één succesvol. In de 23e minuut wist Denzel Dumfries vanaf de rechterkant het hoofd van Depay te vinden, die zo tekende voor de magere 1-0 ruststand. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Aan het begin van de tweede helft bracht Koeman naast Cody Gakpo ook Donyell Malen binnen de lijnen. De aanvaller van Wieringen verving Berghuis en zo stond er op dat moment geen enkele speler van Ajax op het veld. Het inbrengen van Gakpo en Malen kwam het baltempo voor even ten goede en al snel volgde de 2-0 van Oranje. Een voorzet van Gakpo kwam via Dumfries bij Nathan Aké terecht. De linksachter kopte via de binnenkant van de paal raak. 

Voortijdig douchen

Gelijk na de goal van Aké moest Gibraltar, de nummer 200 van de wereldranglijst, verder met tien man. Liam Walker moest voortijdig gaan douchen na een grove charge op de enkel van Wieffer. Niet veel later werd Wieffer vervangen door Davy Klaassen die zo nog een klein half uur mocht meespelen bij Oranje. Met de Hilversummer in de ploeg lukte het Nederland nog één keer om doelman van Gibraltar te passeren. Een van richting veranderd schot van Aké betekende uiteindelijk de 3-0 eindstand.

Door de zege staat Nederland nu met drie punten op de derde plek in de EK-kwalificatiegroep. Frankrijk, dat vanavond met 1-0 won op bezoek bij Ierland, gaat aan kop. Griekenland is de nummer twee. 

Opstelling Nederland: Cillessen; Dumfries, De Ligt (Malacia/77), Van Dijk, Aké; Wijnaldum (Gakpo/46), Wieffer (Klaassen/63), Depay (Blind/63); Simons, Weghorst, Berghuis (Malen/46)

Veel rook bij brand in kelder bedrijfsgebouw Zaandam, brandweerman gewond

ma, 27/03/2023 - 21:53

In een bedrijfsgebouw aan de Nicolaes Maesstraat in Zaandam is maandagavond rond kwart over negen brand uitgebroken in een kelder. Bij de brand komt veel rook vrij, al is de brand volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio inmiddels onder controle.

Bij de brand komt veel zwarte rook vrij. Vanwege de complexiteit van het gebouw, was de brandweer met veel mankracht ter plaatse. Door de rook was het zicht slecht en ging een van de brandweermannen door zijn enkel, vertelt een woordvoerder van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Voor hem is een ambulance opgeroepen. Verder zijn er geen slachtoffers. 

De woordvoerder van de veiligheidsregio meldde rond kwart voor tien dat de brand onder controle is. Wel komt er nog steeds veel rook vrij. Omwonenden worden gevraagd ramen en deuren te sluiten en mechanische ventilatie uit te schakelen.

Over eventuele schade kon de woordvoerder nog niks zeggen.

Auto op de kop bij zwaar ongeval op A1 bij Muiden, traumaheli landt op snelweg

ma, 27/03/2023 - 21:12

Op de A1 bij Muiden richting Amsterdam zijn twee gewonden gevallen bij een zwaar ongeluk. Een auto belandde op de kop. De snelweg is dicht bij knooppunt Diemen en het verkeer wordt omgeleid.

Het ongeval vond even na achten plaats tussen Muiden en Diemen. Volgens een woordvoerder van de politie waren er in totaal waren twee auto's betrokken bij het ongeluk. Een daarvan kwam op de kop terecht. 

De weg is afgesloten voor het onderzoek van de politie. Het verkeer wat over de A1 richting Amsterdam wil, wordt omgeleid. Inmiddels is de parallelweg naast de snelweg wel weer geopend.

Traumaheli

De hulpdiensten kwamen massaal toegesneld. Er landde ook een traumahelikopter op de snelweg, maar de inzet hiervan bleek uiteindelijk overbodig, aldus de politie. Er zijn twee gewonden naar het ziekenhuis overgebracht. De politie kon nog niks zeggen over de ernst van de verwondingen.

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De Verkeersongevallenanalyse van de politie doet onderzoek. De woordvoerder van de politie kon nog niet zeggen hoe laat de snelweg weer open gaat.

Het moet verboden worden om slechte producten te maken

ma, 27/03/2023 - 19:30

Soms heb je voor een klus een zware sloophamer nodig, maar als je niet iedere week een muur moet slopen is het te kostbaar om er één te kopen. Wellicht is een goedkoop B-merk de oplossing, maar die kun je na het sloopwerk direct weggooien. Huren van professioneel gereedschap is dan de oplossing. En bij het online huurplatform wordt het ook nog aan huis bezorgd.  

Volgens Martijn Tjio, bedenker van het online huurplatform BiYu, is het niet meer van deze tijd om alle spullen zelf in huis te hebben. We moeten naar een wereld waar bezit niet meer belangrijk is. Je hoeft geen auto te kopen om te kunnen rijden, en dus ook niet een sloophamer om te kunnen slopen. 

Naast het gemak is 'gebruik boven bezit' goed voor het milieu. Martijn verhuurt alleen maar machines van goede kwaliteit. Voor hem is het namelijk belangrijk dat de spullen lang meegaan. De gebruiker ervaart het plezier om met goed gereedschap te werken onder het motto 'goed gereedschap is het halve werk'. 

Martijn Tjio wil daarom ook dat fabrikanten geen producten mogen maken die snel kapot gaan. Dat is verspilling van dure grondstoffen en zorgt voor een onnodige afvalberg. Hij pleit voor een wereld waarbij gebruik belangrijker is dan bezit.

Het verhuurplatform werkt met een app. Wanneer je daar een account aanmaakt is huren slechts een kwestie van klikken op je telefoon. Geen borg meer betalen en maar één keer je identiteit bevestigen. Huren moet zo simpel mogelijk zijn, en dus worden de spullen met een milieuvriendelijke bakfiets bezorgd. 

Voor concurrentie van bestaande online leeninitiatieven zoals Peerby, is Martijn niet bang. "Ik vergelijk het wel eens met een open huwelijk.  Dat is in theorie heel leuk, totdat je een ander aan je vrouw ziet zitten en dan denkt, ehh misschien toch niet zo'n goed idee." Het is wel goedkoop om iets te lenen maar uiteindelijk een hoop gedoe. Om maar te zwijgen wanneer er iets kapotgaan.

De ondernemer kwam op het idee toen hij in de muziekindustrie werkte. De komst van Spotify zorgde daar voor een aardverschuiving. En die verandering hoopt Tjio ook in de verhuursector voor elkaar te krijgen. Hoewel hij niet de enige is die spullen verhuurt, wil hij in tegenstelling tot zijn concurrenten wel van alle markten thuis zijn. 

Hij verhuurt dus niet alleen gereedschap voor een verbouwing, maar ook alle attributen voor een schoonmaakklus of een goed feest. Zeker voor jongeren in de grote stad is het vaak al de gewoonste zaak van de wereld om spullen te huren als je het nodig hebt. Studenten betalen maandelijks een klein bedrag om te kunnen fietsen en vinden het ook heel normaal om voor een feestje een toffe muziekbox te huren.

Ook met een kleine beurs kun je dan toch genieten van dure spullen en bovendien hoef je dan niet je woonkamer te gebruiken als opslagplaats.  Het verhuurplatform is nu actief in Amsterdam en opent binnenkort een tweede vestiging in Utrecht. Uiteindelijk streeft Martijn naar landelijke dekking. En daarna de grens over. 

Volop hulp voor vrouw die haar leefgeld vergat bij pinautomaat: "Ik ben sprakeloos"

ma, 27/03/2023 - 19:25

Mensen willen op allerlei manieren mevrouw Smit-Van Beeren helpen nadat ze vanochtend het leefgeld voor haar gezin vergat mee te nemen uit de pinautomaat. Via de mail, sociale media en ook telefonisch stroomden reacties binnen nadat haar verhaal in de publiciteit kwam. "Ik ben hier heel dankbaar voor. Het kippenvel staat op m'n rug!", zegt de sprakeloze inwoner van Enkhuizen.

De moeder stond vanmorgen met haar 3-jarige zoontje bij winkelcentrum het Koperwiekplein op de bus te wachten, toen ze besloot haar leefgeld voor deze week te pinnen. In de hectiek vergat ze die mee te nemen. "We zitten thuis met een lege koelkast, dus ik moest vandaag wel boodschappen doen", zei ze eerder.

Weldoeners

Het verhaal leidt tot veel reacties. "Ik heb heel veel eten staan in de vriezer. Stuur maar een pb dan kan je het komen ophalen", schrijft iemand op Facebook. Maar ook willen veel mensen haar geld geven. "Ik wil haar graag 50 euro schenken", stuurt weer iemand anders via e-mail. 

Binnen twintig minuten nadat het bericht in het nieuws is hangt een Amsterdammer aan de lijn, die het bedrag voor de familie Smit-Van Beeren wil vergoeden. De man, die graag anoniem wil blijven, is met de vrouw in contact gebracht. De vrouw stuurt na hun telefonische ontmoeting een 'Tikkie' naar de weldoener, die direct wordt betaald.

Weekboodschappen

Het geld staat inmiddels op de rekening van de familie uit Enkhuizen, waardoor de moeder vandaag alsnog haar boodschappen kan halen. In een reactie laat zij weten sprakeloos te zijn. "Ik sta hier helemaal perplex van. We hadden dit nooit verwacht! Het is een pak van m'n hart dat mensen dit voor ons willen doen, en het verzacht ons leed. Onze dank is enorm groot!"

Enorme bijensterfte zorgt voor onzekere toekomst Noord-Hollandse imkers en fruittelers

ma, 27/03/2023 - 19:00

Afgelopen winter was een zware periode voor de bijen in Nederland. 37 procent van de honingbijen overleefden de wintermaanden dit jaar niet, blijkt uit recent onderzoek van de Bee Foundation. Vorig jaar ging dat nog om 18,4 procent. Waarom de bijen met bosjes neervallen is (nog) niet te verklaren, maar de effecten zullen we snel genoeg merken.

Bijen spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit, legt bioloog David Kleijn uit. "Ze bestuiven zo'n 83 procent van alle planten op aarde. Als ze er niet meer zijn, hebben we dus wel een probleem."

Kleijn plaatst wel een kanttekening bij deze cijfers. Het zullen, volgens de bioloog, met name honingbijen zijn die het loodje hebben gelegd. Deze soort wordt eigenlijk alleen maar in kunstmatige omstandigheden gehouden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de wilde bij. "En zonder de honingbijen zullen de ecosystemen ook wel blijven functioneren", onderstreept Kleijn. Dat betekent niet dat deze toenemende sterfte geen problemen veroorzaakt.

"Twee groepen mensen kunnen hier vooral last van gaan krijgen", aldus Kleijn. "De imkers en de fruittelers." De bloementelers ontspringen de dans, omdat de oogst daar niet afhankelijk is van bestuiving.

Dat de imkers hier last van hebben, kan Pim Lemmers beamen. De imker uit Heemstede vertelt aan NH dat hij zulke enorme bijensterfte nog nooit heeft meegemaakt. "Ik hoorde getallen van veertig, vijftig, zestig procent van alle bijenvolken in Nederland die dood zijn."

Gelukkig voor Lemmers heeft hij zelf nog wel bijen, maar anders had hij de fruitteler met wie hij samenwerkt moeten teleurstellen. "Dan moet ik bellen en zeggen: 'Sorry Ed, dit jaar geen bijen voor de peer.'"

Problemen

Biologische fruitteler René van der Aarde begint zich al een beetje zorgen te maken. Al generaties lang teelt Van der Aarde fruit op zo'n zes hectare land in Hem. "Per hectare heb je ongeveer één bijenkast nodig", legt hij uit tijdens het snoeien. In een 'goed' jaar red je het volgens de teler ook wel met minder, maar in een wat moeilijker jaar heb je de kasten echt nodig.

Van der Aarde heeft zelf zes kasten van een imker op zijn land staan, dus dat moet genoeg zijn. Maar de bloeiperiode begint pas in april, dan moet blijken hoeveel van die bijen nog leven. "Als dat afneemt met één derde, dan heb ik wel een probleem."

Oorzaak

Naar de precies oorzaak van de massale bijensterfte blijft het gissen. Maar Kleijn heeft wel een vermoeden. "Een belangrijke reden dat de honingbijen de winter niet doorkomen is de varroamijt", legt hij uit. Deze parasiet voedt zich met de sappen van larven en volwassen bijen, wat de bijenvolkeren verzwakt.

Dat kan er volgens de bioloog voor zorgen dat ze het einde van de winter niet halen. Maar de precieze oorzaak van de bijensterfte blijft nog onbekend.

Fruitteler Van der Aarde hoopt vooral dat deze stijgende lijn niet doorzet. "Als dit in een incident is is het niet zo'n probleem", peinst hij. "Maar als dit jaarlijks gaat gebeuren, gaat de oogst flink naar beneden."

Enorme bijensterfte zorgt voor onzekere toekomst imkers en fruittelers

ma, 27/03/2023 - 19:00

Afgelopen winter was een zware periode voor de bijen in Nederland. 37 procent van de honingbijen overleefden de wintermaanden dit jaar niet, blijkt uit recent onderzoek van de Bee Foundation. Vorig jaar ging dat nog om 18,4 procent. Waarom de bijen met bosjes neervallen is (nog) niet te verklaren, maar de effecten zullen we snel genoeg merken.

Bijen spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit, legt bioloog David Kleijn uit. "Ze bestuiven zo'n 83 procent van alle planten op aarde. Als ze er niet meer zijn, hebben we dus wel een probleem."

Kleijn plaatst wel een kanttekening bij deze cijfers. Het zullen, volgens de bioloog, met name honingbijen zijn die het loodje hebben gelegd. Deze soort wordt eigenlijk alleen maar in kunstmatige omstandigheden gehouden, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de wilde bij. "En zonder de honingbijen zullen de ecosystemen ook wel blijven functioneren", onderstreept Kleijn. Dat betekent niet dat deze toenemende sterfte geen problemen veroorzaakt.

"Twee groepen mensen kunnen hier vooral last van gaan krijgen", aldus Kleijn. "De imkers en de fruittelers." De bloementelers ontspringen de dans, omdat de oogst daar niet afhankelijk is van bestuiving.

Dat de imkers hier last van hebben, kan Pim Lemmers beamen. De imker uit Haarlem vertelt aan NH dat hij zulke enorme bijensterfte nog nooit heeft meegemaakt. "Ik hoorde getallen van veertig, vijftig, zestig procent van alle bijenvolken in Nederland die dood zijn."

Gelukkig voor Lemmers heeft hij zelf nog wel bijen, maar anders had hij de fruitteler met wie hij samenwerkt moeten teleurstellen. "Dan moet ik bellen en zeggen: 'Sorry Ed, dit jaar geen bijen voor de peer.'"

Problemen

Biologische fruitteler René van der Aarde begint zich al een beetje zorgen te maken. Al generaties lang teelt Van der Aarde fruit op zo'n zes hectare land in Hem. "Per hectare heb je ongeveer één bijenkast nodig", legt hij uit tijdens het snoeien. In een 'goed' jaar red je het volgens de teler ook wel met minder, maar in een wat moeilijker jaar heb je de kasten echt nodig.

Van der Aarde heeft zelf zes kasten van een imker op zijn land staan, dus dat moet genoeg zijn. Maar de bloeiperiode begint pas in april, dan moet blijken hoeveel van die bijen nog leven. "Als dat afneemt met één derde, dan heb ik wel een probleem."

Oorzaak

Naar de precies oorzaak van de massale bijensterfte blijft het gissen. Maar Kleijn heeft wel een vermoeden. "Een belangrijke reden dat de honingbijen de winter niet doorkomen is de varroamijt", legt hij uit. Deze parasiet voedt zich met de sappen van larven en volwassen bijen, wat de bijenvolkeren verzwakt.

Dat kan er volgens de bioloog voor zorgen dat ze het einde van de winter niet halen. Maar de precieze oorzaak van de bijensterfte blijft nog onbekend.

Fruitteler Van der Aarde hoopt vooral dat deze stijgende lijn niet doorzet. "Als dit in een incident is is het niet zo'n probleem", peinst hij. "Maar als dit jaarlijks gaat gebeuren, gaat de oogst flink naar beneden."

Damherten geven overlast in IJmuidense woonwijk: "Dat betekent afschieten"

ma, 27/03/2023 - 17:58

Verdwaalde damherten eten tuinplanten, tulpen en bloembollen in een hofje in de omgeving van de Schutterstraat. De beelden worden op social media gretig gedeeld. De herten zorgen voor bewondering bij omwonenden, maar ook voor overlast. Leo van Breukelen van Faunabeheer Noord-Holland zegt vanochtend nog met jagers gebeld te hebben. "Uiteindelijk betekent dat het afschieten van een aantal herten in het duingebied. Zodat het aantal in balans komt met wat het gebied aan kan."

Verdachte aangehouden voor minimaal één autobrand in Zaanse wijk Poelenburg

ma, 27/03/2023 - 17:51

Een 26-jarige man uit Zaandam is vanochtend aangehouden omdat hij ervan verdacht wordt meerdere auto’s in de wijk Poelenburg in brand te hebben gestoken. Door heel Zaandam waren sinds afgelopen zomer 22 autobranden, begin dit jaar was het vooral vaak raak in Poelenburg.

Volgens de politie kan de verdachte aan één en mogelijk meer autobranden in Zaandam worden gelinkt die dit jaar zijn geweest. De 26-jarige is aangehouden na een uitgebreid onderzoek, wat op dit moment nog loopt. Om dat onderzoek niet dwars te zitten kan de politie nog niet vertellen over welke autobranden het hier gaat.  

Bijeenkomst

Vorige week was er nog een bijeenkomst voor de buurt over de autobranden. Agenten en burgemeester Jan Hamming stonden de bewoners te woord en probeerden hen ervan te overtuigen dat de zaak hun volste aandacht heeft. Hamming kondigde ook extra cameratoezicht in Poelenburg aan: op vier plekken hangen nu zichtbare camera's.

De teamchef van de politie Sherwin Tjin-Asjoe is blij met de aanhouding van vanochtend: "We kunnen geen garantie geven dat het stopt, maar deze aanhouding geeft wel aan dat we er bovenop zitten en er alles aan doen om een voertuigbrand te voorkomen. We nemen dit soort incidenten zeer hoog op."  

De burgemeester is vanzelfsprekend ook blij en complimenteert de politie met de aanhouding. "De afgelopen tijd hield deze zaak de inwoners flink bezig in deze wijk en dat begrijp ik goed."

Op donderdag 30 maart wordt de man voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die zal beslissen of het voorarrest verlengd moet worden. 

Ernstig incident in woning Blaricum, politieonderzoek in volle gang

ma, 27/03/2023 - 17:46

De politie is bezig met een groot onderzoek in een woning in Blaricum. Het zou gaan om een 'ernstig incident'. Wat er zich in de woning heeft afgespeeld, kan een woordvoerder nog niet zeggen.

Het onderzoek is vanmiddag begonnen. De politie vertelde aan NH dat er waarschijnlijk later vanavond updates zullen volgen over wat er aan de hand is.

Later meer...

Veel afval verzameld op strand Zandvoort: is het strand écht zo vies?

ma, 27/03/2023 - 17:35

Op het strand in Zandvoort hebben gistermiddag honderden vrijwilligers het zwerfafval opgeraapt. 820 kilo werd verzameld. Is het strand echt zo vies of wist de organisatie Clean Beach Cup de mensen flink te enthousiasmeren om mee te doen? "We hebben er alles aan gedaan om mensen te mobiliseren op deze landelijke strandschoonmaakdag. En dat is goed gelukt."

Gisteren vond de 14e editie van de inzamelingsactie plaats in zowel Nederland als België. In totaal werd 5500 kg afval opgehaald. 3500 vrijwilligers, bestaande uit onder meer surfers en zeilers, maar ook gezinnen en dagjesmensen, hielpen mee met de grote strandschoonmaak. Nergens in Nederland werd zoveel opgehaald als in Zandvoort: maar liefst 820 kilo aan flesjes, netten en blikjes.

De organisatie is blij dat zoveel mensen op de been waren in Zandvoort om afval op te halen. "Onder het genot van lekkere drankjes en kraampjes met eten, wisten we veel vrijwilligers te mobiliseren", zegt Louise Versavel van opruimorganisatie Clean Beach Cup. "Met lege zakken gingen ze heen, met overvolle kwamen ze terug. Het stemt ons alleen niet gerust dat er zoveel rommel ligt." 

"Er is heel veel gevonden", zegt Versavel. "Voornamelijk kleine plastics, zoals visnetjes, mondmaskers en heel veel peuken. En dat laatste is vooral zo dramatisch, omdat peuken niet zomaar vergaan. Mensen begrijpen dat niet altijd."

The Spot, de plaatselijke surfschool in Zandvoort, deed ook een duit in het zakje. Ze plaatsten tenten en kraampjes, waar bijna tweehonderd mensen op af kwamen. Zij doen voor de derde keer mee aan het duurzaamheidsinitiatief. "Ook dit jaar hebben we net iets meer afval opgehaald dan afgelopen jaren, onder meer doordat veel meer gezinnen, families en dagjesmensen op de inzameldag afkwamen", zegt Danouk Bom van The Spot.

Mensen in beweging

"Het is fijn dat we zoveel mensen in beweging kregen, het was een hele happening", vervolgt Blom. "Maar treurig is het wel, zoveel plastic op onze stranden en in onze wateren."

Voornamelijk bouwmaterialen, zoals autobanden bevonden zich onder de ruime opbrengst. "En dan was het nu nog niet eens zomer", zegt Blom. "Laat staan wat we dan allemaal ophalen op het strand: wegwerpplastics, verpakkingen van eten en drinken. Dat blijft allemaal liggen."

Ook op Texel werd afval verzameld, ruim 50 kilo. "Laten we hier dus niet te kalmpjes over doen, want een groot probleem is het zeker", zegt Versavel. "Laat Zandvoort en Texel een startsein zijn voor meer badplaatsen. Elk jaar willen we uitbreiden. Iedere poging van strandplaatsen om op een duurzame manier de natuur beter te maken, moedigen wij van harte aan."

Purmerendse supercarclub in shock na dodelijk ongeluk met Porsches

ma, 27/03/2023 - 16:41

Grote verslagenheid bij supercarclub 9 Miles uit Purmerend. Tijdens een evenement van de organisatie in Duitsland zijn bij een zware crash met drie Porsches vier Nederlanders verongelukt. "Als organisatoren van deze autorit gaan onze gedachten als eerste uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden. Het is voor ons allen nog nauwelijks te bevatten wat er gebeurd is", aldus eigenaar Mark van Braam.

9Miles is een zakelijke vriendenclub waarin ondernemers uit heel het land elkaar ontmoeten rondom hun gezamenlijke autohobby. In dat kader was ook deze rit georganiseerd. 

In een verklaring schrijft Van Braam: "Tot nu toe hebben wij het volgende begrepen: net over de grens van Nederland en Duitsland waar de A12 over gaat in de A3 van Duitsland is een eerste auto in de slip geraakt door aquaplaning. Deze is onder de vangrail doorgeschoten. Nadat een tweede en derde auto waren gestopt om hulp te verlenen, stonden er in totaal vier mensen op de vluchtstrook."

"Enkele minuten later is opnieuw een auto op exact dezelfde plek in de slip geraakt. Deze auto heeft naar alle waarschijnlijkheid drie van de vier mensen op de vluchtstrook geschept, twee van de drie mensen zijn kort daarna overleden. De derde persoon is later in het ziekenhuis overleden. De vierde persoon kon aan het ongeluk ontkomen door over de vangrail heen te springen."

Slachtoffer uit Broek in Waterland

De bestuurder van de tweede auto is onderweg naar het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen. Het gaat hier om de 56-jarige man uit Broek in Waterland. Zijn zoon die naast hem zat had lichte verwondingen.

5-jarige Glen overwint kanker en doet nu mee aan Zandvoort Circuit Run

ma, 27/03/2023 - 16:16

In de serie Kampioenen gaat NH op zoek naar de verhalen achter de deelnemers aan de vele sportevenementen in onze provincie. In deze derde aflevering maken we kennis met de vijfjarige Glen. Toen Glen twee en een half was werd er bij hem neuroblastoom geconstateerd, een agressieve vorm van kinderkanker. Nu is hij kankervrij en rent hij mee op de Zandvoort Circuit Run. 

Voorafgaand aan het hardloopevenement oefent de familie alvast een dagje in de duinen bij Bloemendaal. Glen zit vol energie en dat is een klein wonder. In tegenstelling tot andere vormen van kinderkanker is de genezingskans van neuroblastoom schrikbarend laag. Slechts 30 tot 40 procent van de kinderen overleeft de ziekte.

Tot zijn vierde levensjaar is Glen onafgebroken in behandeling geweest. Hij onderging onder andere chemotherapie, een operatie, stamceltransplantatie, bestralingen en daarna nog een half jaar immunotherapie. Met als gevolg dat hij nu één jaar kankervrij is en kan leven als ieder kind. 

Gezonde eetlust

Glen heeft geluk gehad. Maar nog steeds is er een grote kans dat het gezwel terugkomt. “Als dat gebeurt, is het waarschijnlijk niet meer mogelijk om hem te behandelen. Maar wij zien nu hoeveel energie en gezonde eetlust hij heeft en dat geeft heel veel vertrouwen dat het goed blijft”, vertelt moeder Paulien hoopvol.

Aan ieder evenement dat Le Champion organiseert is een goed doel gekoppeld. Villa Joep is het goede doel van de Zandvoort Circuit Run en zet zich in om meer onderzoek te kunnen doen naar neuroblastoom. Deelnemers kunnen bij hun inschrijving een vrijwillige donatie doen. Oprichter Leontine Heisen is ook aanwezig. Ze is twintig jaar geleden met haar man de stichting begonnen nadat hun zoon Joep stierf aan de neuroblastoom kanker. 

“We hebben aan het sterfbed van Joep beloofd dat we er voor gingen zorgen dat er meer centjes komen om daarmee te zorgen dat de kindjes die in de toekomst ziek worden wel beter kunnen worden. En nu zien we dat dankzij talloze donaties aan Villa Joep er inmiddels veel meer onderzoek gedaan wordt naar deze zeldzame vorm van kanker. En hopelijk komt er ooit een medicijn”, aldus Leontine. 

Enkhuizer vergeet leefgeld bij geldautomaat: "Deze week een lege koelkast"

ma, 27/03/2023 - 15:58

Een ramp voor mevrouw Smit-Van Beeren uit Enkhuizen. Doordat ze haar gepinde geld vergeten was uit de automaat te halen, is ze in één klap het wekelijkse leefgeld voor haar gezin kwijt. "Onze week is afschuwelijk begonnen. Ik heb vanmorgen wel even gehuild." De vrouw hoopt dat iemand het geld gevonden heeft en aan de familie terug wil geven.

Ze stond vanmorgen met haar driejarige zoontje bij winkelcentrum het Koperwiekplein op de bus naar het station van Enkhuizen te wachten. Ze besloot haar leefgeld voor deze week bij de automaat te pinnen, maar door alle drukte vergat zij het geld uit de pinautomaat mee te nemen.

"Mijn zoontje was nogal druk, dus die moest ik in de gaten houden", legt ze uit. "Ondertussen zagen we een bus aan komen rijden, en ik dacht dat ik die moest hebben." Het bleek de verkeerde te zijn. "Dus dat had ik ook nog tegen."

Lege koelkast

Bij het boodschappen doen kwam ze erachter dat het geld niet in haar portemonnee had en sloeg de paniek toe. "Aangezien we thuis een lege koelkast hebben, moest ik vandaag wel boodschappen doen. Dit was ons enige geld voor deze week. Dus als we het niet hebben, kunnen we deze week niet eten."

De moeder vindt het vooral erg voor haar kind. "Die moet uiteraard gewoon kunnen eten. Ik zou het heel moeilijk vinden om te zeggen dat hij een dag of paar dagen niet kan eten", zegt ze.

Bank gebeld

Volgens de Enkhuizer kunnen er twee dingen met het verloren geld gebeurd zijn. Of de pinautomaat heeft het geld weer ingeslikt, of een voorbijganger heeft de 50 euro gevonden en meegenomen. De vrouw heeft al contact opgenomen met haar bank.

"Maar die kunnen nog niets voor ons doen. Ze gaan het onderzoeken, en het duurt drie tot acht dagen voordat het geld eventueel weer op onze rekening kan staan." Ze hoopt daarom dat iemand het geld gevonden heeft en aan de familie kan teruggeven.

Enkhuizer vergeet leefgeld bij pinautomaat: "Deze week een lege koelkast"

ma, 27/03/2023 - 15:58

Een ramp voor mevrouw Smit-Van Beeren uit Enkhuizen. Doordat ze haar gepinde geld vergeten was uit de automaat te halen, is ze in één klap het wekelijkse leefgeld voor haar gezin kwijt. "Onze week is afschuwelijk begonnen. Ik heb vanmorgen wel even gehuild." De vrouw hoopt dat iemand het geld gevonden heeft en aan de familie terug wil geven.

Ze stond vanmorgen met haar driejarige zoontje bij winkelcentrum het Koperwiekplein op de bus naar het station van Enkhuizen te wachten. Ze besloot haar leefgeld voor deze week bij de automaat te pinnen, maar door alle drukte vergat zij het geld uit de pinautomaat mee te nemen.

"Mijn zoontje was nogal druk, dus die moest ik in de gaten houden", legt ze uit. "Ondertussen zagen we een bus aan komen rijden, en ik dacht dat ik die moest hebben." Het bleek de verkeerde te zijn. "Dus dat had ik ook nog tegen."

Lege koelkast

Bij het boodschappen doen kwam ze erachter dat het geld niet in haar portemonnee had en sloeg de paniek toe. "Aangezien we thuis een lege koelkast hebben, moest ik vandaag wel boodschappen doen. Dit was ons enige geld voor deze week. Dus als we het niet hebben, kunnen we deze week niet eten."

De moeder vindt het vooral erg voor haar kind. "Die moet uiteraard gewoon kunnen eten. Ik zou het heel moeilijk vinden om te zeggen dat hij een dag of paar dagen niet kan eten", zegt ze.

Bank gebeld

Volgens de Enkhuizer kunnen er twee dingen met het verloren geld gebeurd zijn. Of de pinautomaat heeft het geld weer ingeslikt, of een voorbijganger heeft de 50 euro gevonden en meegenomen. De vrouw heeft al contact opgenomen met haar bank.

"Maar die kunnen nog niets voor ons doen. Ze gaan het onderzoeken, en het duurt drie tot acht dagen voordat het geld eventueel weer op onze rekening kan staan." Ze hoopt daarom dat iemand het geld gevonden heeft en aan de familie kan teruggeven.

Pagina's