NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 26 min 55 sec geleden

Waarnemend burgemeester Peter Rehwinkel wil bijdragen aan het 'Dijk en Waard-gevoel'

52 min 58 sec geleden

 Peter Rehwinkel is S=sinds deze maand waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Eén van zijn doelen is om bij te dragen aan het 'Dijk en Waard-gevoel'. Over dit en meer sprak hij met presentatrice Patricia Nagelkerke in het NH Radio-programma Lunchroom.

Peter Rehwinkel, onder meer bekend als voormalig Kamerlid van de Partij voor de Arbeid en als waarnemend burgemeester van de gemeente Bergen, heeft zijn eerste drie weken als waarnemend burgemeester van Dijk en Waard erop zitten.

Hij vertelt dat het soms nog wel even wennen is dat Heerhugowaard en Langedijk een ambtelijke fusie hebben doorgemaakt. "Het waren ook twee heel verschillende gemeenten: Heerhugowaard is meer verstedelijkt en Langedijk heeft zijn water en dorpen."

Ook bestuurlijk gezien waren de gemeenten anders. Volgens de waarnemend burgemeester werd in Heerhugowaard 'misschien korter vergaderd' en lagen in Langedijk de verhoudingen scherper. "Ik hoop erop dat die twee culturen samen zorgen voor de mooiste vorm van politiek bedrijven", aldus Rehwinkel.

Voordelen

Toch heeft de fusie volgens Rehwinkel voornamelijk voordelen. Met 87.000 inwoners noemt hij Dijk en Waard een 'behoorlijke gemeente'. "Een grotere gemeente is minder kwetsbaar, kan meer kracht uitoefenen en een betere dienstverlening leveren. Dijk en Waard is een echte speler geworden." 

Over ongeveer een half jaar moet er een nieuwe burgemeester zijn voor Dijk en Waard, daarvoor wordt over anderhalve week een profielschets gemaakt. In de tussentijd wil Rehwinkel vooral bijdragen aan het Dijk en Waard-gevoel. Dat is lastiger in de coronatijd, erkent hij. "Maar daar trekken we ons niet al teveel van aan", aldus Rehwinkel. 

In Lunchroom sprak de waarnemend burgemeester verder onder meer over zijn ambities, het nieuwe wapen van Dijk en Waard en de ambtsketen. Luister het gesprek terug in de Lunchroom-podcast, of kijk het hieronder: 

Illegale bomenkap voorlopig niet bestraft, tenzij stichting opnieuw de fout ingaat

1 uur 16 min geleden

Het openbaar ministerie (OM) heeft de zaak tegen stichting Stadslandbouw Hoorn vrijdag voorwaardelijk geseponeerd, met een proeftijd van twee jaar. Hiermee wordt de stichting voorlopig niet vervolgd. 

Een 'voorwaardelijk sepot' houdt in dat de zaak nog niet gesloten is. De stichting wordt voorlopig niet vervolgd voor de kap van 700 vierkante meter aan bomen bij industrieterrein Hoorn80 en fietspad Opperweg.

Mocht de stichting, in een tijdstek van twee jaar, opnieuw in de fout gaan, dan wordt de zaak weer behandeld, aldus officier van justitie H. Beune.

Onvoldoende bewijs

Officier van justitie H. Beune stelt ook dat er onvoldoende bewijs is dat de stichting illegaal bomen heeft gekapt. Er is een vergunning nodig als het gaat om bomen die minstens 2.20 meter lang zijn en op 1.30 meter hoogte een diameter van 15 centimeter hebben. Het OM heeft niet kunnen vaststellen dat de stichting zulke bomen heeft gekapt. 

Ook is volgens het OM niet gebleken dat er door de kapwerkzaamheden dieren zijn verstoord of dat hun rustplaatsen zijn beschadigd, dan wel vernield.

Wel had de stichting een omgevingsvergunning moeten aanvragen. Als reactie daarop heeft de stichting verklaard dat zij heeft gekeken of er nesten aanwezig waren in het gebied, maar volgens het OM is dat niet voldoende, omdat er ook andere diersoorten in het gebied kunnen zijn en leven. 

Bewijsmateriaal verwijderd

Het college laat weten dat hun eigen bomendeskundigen iets anders hebben geconstateerd, namelijk dat er meerdere bomen stonden die aan de vergunningsvoorwaarden voldoen. 

"De stichting heeft echter enkele dagen na de kap, ondanks de sommering om álle werkzaamheden op locatie te staken, alle boomstronken laten verwijderen en af laten voeren. Vervolgens is de grond gefreesd. Hierdoor is het onmogelijk vast te stellen of en welke boom waar stond en welke diameter de boom op de betreffende hoogte had. Het bewijsmateriaal is verwijderd en afgevoerd."

Aangifte

Het college deed op 9 mei aangifte tegen de stichting, die zonder toestemming in de gemeentelijke groenstrook tussen het fietspad en industrieterrein tientallen bomen had gekapt. Dit vond plaats tussen 18 en 20 april. En dat terwijl de stichting in onderhandeling was met de gemeente over de aanleg van een voedselbos en bijenstal op die plek. 

De stichting reageerde toen geschokt en verbaasd. En wil niets liever dan dat de 'overeenkomst' in stand wordt gehouden, maar het college ziet geen enkele aanleiding alsnog mee te werken aan een voedselbos en bijenstal. "Naar onze mening heeft het bestuur van de stichting haar hand ernstig overspeeld", luidt haar besluit.

'Vandalen coronarellen ontlopen betaling schadevergoeding door fout justitie'

2 uur 51 min geleden

Door een fout van justitie en het Openbaar Ministerie hebben de vandalen die vorig jaar januari onder meer op het Museumplein tijdens rellen vernielingen aanrichtten, geen schadevergoeding hoeven betalen. Hierdoor draaien gemeenten, de overheid en verzekeraars op voor de kosten. 

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws

Volgens RTL moesten 37 daders van de rechter 16.000 euro storten in een schadefonds voor het vernielen van straatmeubilair en politieauto's in de stad. Voormalig minister Ferd Grapperhaus beloofde dat die schade tot de laatste cent zou worden verhaald op de daders, maar daar is niets van terechtgekomen. Deels omdat er in een groot deel van de rechtszaken geen schadevergoeding is opgelegd, maar ook omdat er geen fonds is opgericht. Dit is door 'wettelijke drempels' nooit gebeurd. 

Bij de demonstratie, die illegaal was, liep het volledig uit de hand. De politie en ME gebruikten waterkanonnen om het gebied te ontruimen en er werd geweld gebruikt. Er werden meer dan honderd aanhoudingen verricht.

15 besmette asielzoekers mogen uit isolatie, maar blijven in quarantaine op hotelboot

3 uur 10 min geleden

De vijftien met corona besmette asielzoekers op de hotelboot in het Nautische kwartier van Huizen mogen uit isolatie. Dat maakt locatiemanager van het Centraal Orgaan voor Asielzoekers (COA) Pieter Deinum bekend in het radioprogramma NH Gooi Zaterdag

De vijftien besmette asielzoekers mogen weliswaar uit isolatie, maar moeten nog wel tot donderdag 27 januari in quarantaine blijven. Daarna mogen ze in afspraak met de GGD allemaal het schip af, mits ze negatief zijn getest. Het verschil legt Deinum als volgt uit. "Isolatie is dat ze alleen op de kamer zitten en geen contact hebben met de andere bewoners. Bij quarantaine mag je overal op het schip verblijven, zoals bijvoorbeeld op het dek of op een bepaald deel van de kade."

Vorige week werd bekend dat de complete hotelboot met asielzoekers in quarantaine moest. Dit nadat er twee mensen positief werden getest. Later werd duidelijk dat dit aantal was toegenomen tot vijftien. Op dit moment zitten er in totaal 117 asielzoekers aan boord.

Daarnaast zijn er tien medewerkers van de reder 24 uur per dag aan boord. Deze medewerkers zitten nu ook in quarantaine. Verder zijn er twee beveiligers en vier COA-medewerkers aan boord, die zitten niet in quarantaine.

Gemoedelijk

Sprake van muiterij op de hotelboot is er volgens Deinum nog niet. "Alle vijftien voelen zich niet ziek, maar begrijpen de situatie hartstikke goed." De sfeer aan boord noemt Deinum 'gemoedelijk' en 'fijn.' Het schip zou genoeg ruimte hebben om de asielzoekers niet het gevoel te geven dat ze op elkaars lip zitten. 

Luister het hele interview terug via deze link.

Politie beëindigt groot illegaal feest in politiebureau in aanbouw: "Het was een ravage"

4 uur 27 min geleden

De politie heeft vannacht een einde gemaakt aan een groot illegaal feest op een opmerkelijke locatie: een politiebureau in aanbouw in Zeeburg. Bij het feest waren zo'n 300 mensen aanwezig, laat een woordvoerder van de politie weten. De politie heeft ook op andere plekken de stad meerdere illegale feesten beëindigd. 

Rond 01.00 uur krijgt de politie een tip binnen over een mogelijk feest aan de Atje Keulen-Deelstrastraat in Zeeburg. Als de agenten aankomen zien ze meerdere mensen over de hekken klimmen van een politiebureau in aanbouw. Vervolgens zien ze dat er binnen in het pand een groot feest gaande is. "Het pand stond praktisch vol", vertelt een woordvoerder van de politie.

Bij het beëindigen van het feest zijn twee aanhoudingen verricht. Het gaat om een 19-jarige Amsterdammer en een 20-jarige Amsterdammer. De geluidsinstallatie die bij het feest is gebruikt is in beslag genomen. 

Ook zijn er volgens de de politie vernielingen aangericht en is er heel veel troep achtergelaten in het pand. "Het was echt een ravage", vertelt een woordvoerder van de politie. 

Feesten in Noord en West

Elders in de stad was het ook raak. Agenten kwamen rond 00.00 uur bij de Korte Papaverweg in Noord waar zo'n 150 tot 200 mensen aanwezig waren, zo vertelt een woordvoerder van de politie. Iets verderop op het Gedempt Hamerkanaal was er ook een feest gaande met zo'n 150 feestgangers. Dit feest werd - net als bij de Korte Papaverweg- op een rustige manier beëindigd. Daar bleef het niet bij, want later op de avond werd de politie weer ingezet voor een illegaal feest, eveneens in Noord. Hier waren 50 tot 70 mensen aanwezig.

Een ander feest was op de Danzigerbocht in de Houthavens. Daar waren 300 feestgangers aanwezig in het pand. Toen de politie aankwam rond 00.45 waren meerdere mensen al onderweg naar huis. Tegen de organisator van het feest wordt een proces-verbaal opgemaakt.

OM en Rutger H. in beroep tegen straf doodrijden Ilayda (15), familie moet 'weer wachten'

5 uur 9 min geleden

Zowel het Openbaar Ministerie als Rutger H. (30) gaan in hoger beroep tegen zijn veroordeling voor het doodrijden van de Waardse Ilayda. De man werd begin deze maand veroordeeld tot vijf maanden cel en een rijontzegging, maar H. en zijn advocaat vinden een werkstraf passend. 

Dit meldt zijn advocaat Veerle Hammerstein aan NH Nieuws na berichtgeving van Dijk en Waard Centraal. Die late avond van 19 juni 2019 schrikt heel Heerhugowaard op: Ilayda wordt op haar fiets geschept door Rutger H.

Ze belandt ruim vijftig meter verderop en is op slag dood. De man, destijds ook woonachtig in Heerhugowaard, reed te hard en onverantwoord, oordeelde de rechter. "Als hij de toegestane snelheid had gereden, had hij het ongeluk kunnen voorkomen."

Hoewel het OM stelde dat H. waarschijnlijk op zijn telefoon zat tijdens het ongeval, achtte de rechtbank dat niet bewezen. Het vonnis is uiteindelijk celstraf van vijf maanden, rijontzegging van anderhalf jaar, de inname van zijn Porsche Cayenne en een schadevergoeding. Volgens raadsvrouw Hammerstein is de straf niet in lijn met wat bewezen is verklaard.

'Maximale werkstraf passend'

"De rechtbank spreekt op basis van het dossier vrij van het telefoongebruik door cliënt en oordeelt dat er vanwege de te hoge snelheid sprake is van ‘aanmerkelijke schuld’. Op basis van de straftoemetings-oriëntatiepunten die rechtbanken in dit soort zaken hanteren zou een maximale werkstraf opgelegd moeten worden."

Daarnaast kan H. zich niet vinden in de bewezenverklaring met betrekking tot de gereden snelheid - dit zou zo'n 88 kilometer per uur zijn geweest, gebaseerd op onder meer botsproeven. "Deskundigen hebben die snelheid niet eenduidig kunnen vaststellen. Een en ander wil de verdediging voorleggen aan het Hof."

De familie van Ilayda heeft zich op Facebook uitgesproken over de beslissing van H. "Zoveel spijt en krokodillentranen heb je dus als dader", aldus de moeder van Ilayda. "Dat wordt opnieuw een rechtszaak. En weer wachten en wachten. Hoe vaak wordt ons geduld op de proef gesteld?" Hammerstein reageert daarop.

"De verdediging begrijpt dat voor de nabestaanden in deze zaak een straf nooit hoog genoeg zal zijn, maar uiteindelijk gaat het natuurlijk wel om de vraag of de rechtbank de juiste juridische vaststelling heeft gedaan en daaraan een passende straf heeft gekoppeld."

Ze stelt dat het feit dat haar client in hoger beroep gaat niets afdoet aan de gevoelens die hij heeft naar de nabestaanden van Ilayda. "Die zijn ook voor de rechtbank duidelijk voelbaar geweest. Hij had dan ook liever een door beide partijen aanvaardbaar vonnis gezien hetgeen iedereen de weg naar het Hof had kunnen besparen."

Het Openbaar Ministerie gaat ook in hoger beroep. NH Nieuws heeft het OM naar de reden gevraagd. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak dient. 

OMT adviseert heropening horeca en cultuursector: "Alles kan weer uit het vet"

5 uur 18 min geleden

Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet om de horeca en de cultuursector te heropenen. Er komt waarschijnlijk wel een sluitingstijd van 20.00 uur, maar mogelijk mag bijvoorbeeld de sport- of de cultuursector langer open blijven. "Ik ben heel erg opgelucht en tevreden", vertelt Rob Baltus van Koninklijke Horeca Nederland Noord-Holland.

"Ik was hiervan al op de hoogte, hier hebben we voor gelobbyd. Eerder was het plan om alles weer open te gooien tot 17:00 uur", zegt Baltus. "Dat is net niks, nu kunnen we nét iets meer en rustig weer alles opbouwen. Uiteraard is het voor de cafés en zaalverhuur nog lang niet voldoende, maar het begin is er."

Volgens ingewijden adviseert het OMT om, net als eerder, een vroegere sluitingstijd te hanteren: 20.00 uur wordt genoemd. Maar ook andere sluitingstijden liggen bij het kabinet nog op tafel, benadrukken bronnen.

Schulden

Horeca-ondernemer Baltus is bezig 'om alles weer uit het vet te halen'. "Het OMT advies wordt meestal wel opgevolgd, dus volgende week is ons restaurant open." Toch zitten zijn werkzaamheden als regiovoorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Noord-Holland er nog lang niet op. "Veel ondernemers zitten diep in de schulden. We zijn aan het kijken of we wat kunnen doen aan de loonbelastingschulden. Die staan nu on hold, maar moeten straks wel betaald worden."

Protest tegen standbeeld J.P. Coen: "Massamoord verdient geen standbeeld"

5 uur 46 min geleden

Op de Roode Steen in Hoorn is zaterdagochtend gedemonstreerd tegen het standbeeld van J.P. Coen door leden van stichting We Promise. Ze willen dat het beeld van het plein verdwijnt, omdat 'het een symbolische verering van kolonialisme en massamoord is'. 

We Promise is een stichting dat strijdt tegen racisme en discrimantie in West-Friesland. Het beeld hoeft niet vernietigd te worden, benadrukt de stichting. Ze pleiten ervoor het standbeeld te verplaatsen naar een museum, waar het voorzien wordt van de juiste context.

"Wij roepen zowel burgers als organisaties op om de #wegmetjpcoen banner zo vaak mogelijk van ons over te nemen en in 2022 actie te komen voeren in Hoorn. Het is tijd dat de gemeente Hoorn luistert naar de talloze stemmen die al jarenlang laten horen dat het standbeeld kwetsend is", schrijft We Promise op Facebook.

Het protest trok overigens niet veel actievoerdes en lijkt rustig te zijn verlopen. 

Expeditie Noord-Holland: "Water besparen in je tuin? Verborgen parel ligt op het dak!"

8 uur 8 min geleden

Door klimaatverandering wordt in onze provincie steeds beter nagedacht over hoe we omgaan met het kostbare drinkwater. Door opwarming van de aarde zien wetenschappers steeds vaker periodes van droogtes en pieken in de buien. Welke invloed heeft dit op de voorraad drinkwater in Noord-Holland? En wat kunnen we als inwoners zelf doen om water te besparen in ons huishouden én de tuin? Presentator Koen Bugter zoekt het uit in de achtste aflevering van Expeditie Noord-Holland.

Niet iedereen weet dit: maar liefst 70% van het drinkwater in Noord-Holland komt uit het IJsselmeer. Het wordt gezuiverd en gaat vervolgens via een buizensysteem en leidingen naar onze huizen.

Koen Zuurbier is strategisch adviseur van het drinkwaterbedrijf PWN en hij legt uit dat de klimaatverandering hem zorgen baart. "Als het lang droog is gaat het IJsselmeer er ook onder lijden. Dan komt er minder water vanuit de IJssel en de Rijn. Op dat moment gaat de kwaliteit en ook de beschikbaarheid achteruit. In 2018, tijdens een grote droogte, werd het water te zout om drinkwater van te maken. Dit jaar was het omgekeerd. Het water was zoet, maar ook heel veel. Er stroomden ook veel mee door de hevige neerslag in Duitsland. In Limburg zagen we hetzelfde."

Bekken

De klimaatverandering wordt door PWN goed in de gaten gehouden en er wordt rekening gehouden met eventuele tekorten. "Daarom hebben we hier in Andijk vlak aan het IJsselmeer zogenaamde bekken, een voorraad van water om drinkwater van te maken. Op het moment dat de kwaliteit van het water slecht is, hebben we nog deze voorraad. Maar dit is voor de toekomst niet genoeg, dus we verkennen om de bekken te vergroten door een extra schil om de bestaande bekken heen te plaatsen in het IJsselmeer. Dat is een forse ingreep. Dat zijn we nog met de mensen die hier in Andijk wonen aan het bespreken."

In Heemskerk stond het in juli 2014 blank door een hevige piekbui. Christiaan Leerlooijer is beleidsadviseur voor de gemeente en hij voert op verschillende plekken stresstesten uit om zo te zien waar de zwakke plekken zitten als het heel hard regent. "Zo kunnen we daarna op die plekken maatregelen uitproberen om het regen op te vangen. Bijvoorbeeld door een waterbergende weg aan te leggen. Zo zien we dat waterdruppels gemakkelijker kunnen infiltreren naar de bodem. Zo hebben we ook groene parkeervakken waar water makkelijk doorheen kan zakken."

Klimaatbestendige achtertuin

Het is ook mogelijk om je eigen achtertuin klimaatbestendig te maken. In Zuidoostbeemster heeft een hoveniersbedrijf een schoolvoorbeeld aangelegd. Televisie-hovenier Bram Engberts is razend enthousiast als ambassadeur voor de groene leefomgeving. "Mensen denken bij klimaatbestendig dat ze dan hun brandnetels moeten laten groeien of aan alleen maar gras in de tuin. Maar tegels kunnen ook. De natuur is het mooiste, maar het kan niet altijd. Het moet ook functioneel en mensen willen kunnen genieten", weet Engberts. "Mensen willen lekker op een terras kunnen zitten. Dus we proberen we altijd een tussenweg te zoeken."

De planten in een klimaatbestendige tuin zijn volgens Engberts bewust van inlandse teelt en zo biologisch mogelijk. "In deze tuin is altijd wat te zien met groene elementen, siergras en wat zaden die de vogels lekker vinden. Dit wordt een tuin waar altijd wat te vinden is voor wat hier rond kruipt, zoals bijvoorbeeld een egel."

"De verborgen parel ligt op het dak", vervolgt Engberts. Het overgrote deel van het regenwater wordt hier opgenomen door het groene dak gemaakt van Sedum, ookwel vetkruid genoemd. Dat is een plant die niet veel aandacht nodig heeft.

"Mensen komen het verzoek: 'ik wil een leuke tuin'. En als we dan nadenken hoe we hem inrichten, dan kunnen we echt het verschil maken. Want 60 procent van de bebouwde oppervlakte is in particulier bezit," aldus tuinexpert Engberts.

Gerda is vliegtuigoverlast spuugzat en start stickeractie: 'ook last? vliegherrie.nl'

9 uur 41 min geleden

Dat zul je net zien. Als de verslaggever langs komt, vliegt er geen toestel over. Maar Gerda Brasser uit Krommenie is het lawaai spuugzat. Dus: tijd voor actie, met stickers. Zodat iedereen klachten gaat melden op vliegherrie.nl.

"Het is gewoon niet te doen," vertelt Gerda over het lawaai. Op haar dagelijkse ronden door het dorp plakt ze de stickers op afvalcontainers, lantaarnpalen en deelt ze uit. Op de site van vliegherrie.nl worden alle klachten geregistreerd en dat moet gepromoot worden, vindt Gerda.

Positieve reacties

Gerda is pas een week bezig met haar stickeractie maar heeft nu al uit het hele land reacties gekregen. "Mensen die het geweldig vinden en ook met de stickers aan de slag willen." En ook de reacties op straat zijn overwegend positief.

"De vliegtuigen komen van links en van rechts over en dat duurt twee minuten en dan komt de volgende weer", zegt een man die van Gerda een sticker heeft gekregen. Een ander vraagt zich af of je er wel wat tegen kunt doen want ze komen toch wel over. Gerda legt uit dat het niet alleen het geluid is maar ook dat er enorm veel vuil mee naar beneden komt. "En het is gewoon gekkenwerk dat het zo lang achter elkaar door gaat."

Gerda neemt al jaren altijd haar vuilprikker mee buiten de deur.  "Ze noemen mij hier ook Mevrouw Prik." Ook nu we op pad zijn voor de vliegherrie-stickers zwaait ze geoefend met haar prikstok door de straten.  Geen peukje, wikkeltje of plastic snippertje ontsnapt aan haar oog. "Er is zoveel zwerfvuil. En hoeveel mondkapjes ik al niet opgeruimd heb? Tassen vol."

De stickers zitten in de tas en de voorraad is al bijna op. "Ik heb alweer een nieuwe bestelling de deur uit gedaan." Het tempo zit er fors in en haar hondje dartelt vrolijk om haar heen. Plotseling staat ze stil om een statement te maken. "Kijk", zegt ze, "vroeger kwam er wel eens een vliegtuig over. Nu komt er wel eens geen vliegtuig over". 

In de winkelstraat van Krommenie zijn de meeste vuilcontainers al voorzien van een sticker. Alleen een rode prullenbak op het einde van de straat is nog maagdelijk. Behendig plakt ze weer een sticker erop. "Zo dat is er weer een."

Sandra en Mike over plofkraak in hun zaak: "Je ziel en zaligheid gaat in rook op"

10 uur 9 min geleden

Een enorme knal maakte in een klap een einde aan het nieuwe avontuur van Sandra en Mike. In februari 2020 namen zij een tabakszaak over in Haarlem-Noord. Met corona redelijk achter hen, kwam de volgende dreun: een plofkraak verwoeste afgelopen december hun hele winkel.

"Het doet pijn om hier te staan", zegt Mike Lurks, als hij tussen het puin bij de voorgevel van zijn winkel aan de Rijksstraatweg in Haarlem staat. "Het is niet leuk om hier te staan. We kregen de kans om deze winkel over te nemen en uiteindelijk schiet je er niets mee op."

Ravage 

De daders hadden het gemunt op het pinapparaat en op die plek is de ravage dan ook het grootst."De etalageramen zijn weggeblazen, het plafond en de tussenmuur zijn ontzet en de vloer moet worden vervangen. We zijn hier wel even mee bezig", aldus Mike. 

De klap was zo groot dat zelfs de ramen van panden aan de overkant van de Rijksstraatweg zijn weggeblazen. Saillant detail is dat een van die huizen, met een videodeurbel, de explosies vastlegde. 

"Het waren eigenlijk twee explosies", vervolgt Sandra Lurks. "Om dat op die beelden te zien, is heftig. Je ziet alles waar je zo'n twee jaar lang je ziel en zaligheid in stopt, letterlijk in rook opgaan."

Mike had al een sigarenwinkel in Schalkwijk en was deze winkel, genaamd Vivant Timmy, samen met Sandra gestart. "We zouden zo samen langzaam naar ons pensioen toe werken. Nu moeten we weer helemaal opnieuw beginnen", aldus Sandra.

Tekst gaat door onder de foto.

Gesteund door buurtgenoten en familie laten Sandra en Mike zich niet uit het veld slaan. "De toekomst is moeilijk", zegt Sandra. "Het heeft ons een flinke deuk gegeven, maar door alle lieve berichten die we hebben gekregen, zien we ernaar uit om het weer op te starten."

Dat opstarten kan nog wel even duren. Afgelopen donderdag zijn de eerste technische langsgekomen om een indicatie van de schade te geven. "Het ziet ernaar uit dat we snel mogelijk eerste voor de helft opengaan. Dat zou tenminste iets zijn. Zo Kunnen we toch doen wat we het liefste doen: klanten helpen." 

Barvrouw die BN'er Manuel Broekman beschuldigt van aanranding: "Een stuk van mezelf krijg ik nooit terug"

10 uur 36 min geleden

De barvrouw die zegt in de zomer van 2020 tot drie keer door Manuel Broekman te zijn vastgegrepen bij haar borsten, billen en vagina las gisteren een brief aan hem voor. De Amsterdamse acteur was zelf niet aanwezig, maar het OM eiste een taak- en voorwaardelijke celstraf. "Je hebt me aangerand op plekken waar tot dan toe alleen mensen mochten komen waar ik van hield."

Inmiddels is bekend dat twee andere vrouwen zich deze week hebben gemeld bij de advocaat van het vermeende slachtoffer. Ook zij zouden te maken hebben gehad met seksueel overschrijdend gedrag van Broekman. 

Marieke begint de brief: 'Manuel. Hoe is het met je? Jij kunt je mij waarschijnlijk niet meer herinneren. Ik jou wel, helaas. Sinds 4 juli 2020 ben je vrijwel niet meer weggeweest uit mijn gedachten'

Het is de zomerse nacht van 4 juli in de bruisende Amsterdamse wijk De Pijp. De dan 20-jarige Marieke (voor de leesbaarheid noemen we haar zo. Dit is niet haar echte naam) werkt achter de bar van Vice Versa aan de Ceintuurbaan. Ze is opgegroeid in Wormer, maar woont dan al een tijdje in de hoofdstad.

 'Zullen we samen op de foto?'

"We moesten al de hele avond mensen van het terras wegsturen omdat ze er met eigen drank gingen zitten", vertelt ze daarover aan NH Nieuws. Broekman komt volgens haar rond 01.30 uur, nadat hij bij een galerie was geweest, nog even afteren. "Hij was onder invloed. Mijn manager kent 'm en zei tegen mij: maak effe een lekkere cocktail voor Manuel!"

'Vanaf toen, ben ik iemand anders. Ik ben niet meer ´heel´, want jij hebt met jouw acties een stukje van mij kapot gemaakt. Een stukje dat ik nooit meer terug zal krijgen'

Marieke had de Amsterdamse acteur nog nooit in het echt gezien, maar herkende hem natuurlijk wel van films en series. "Ik dacht, tuurlijk, waarom niet." Ze vraagt Broekman van achter de bar wat hij wil drinken. "Maakt niet uit. Jouw specialiteit", reageert hij.

Ze gaat aan het werk, serveert het drankje en haar barkunsten vallen blijkbaar in de smaak. "Hij nam een slokje vond het erg lekker. Hij wilde met me op de foto. Prima, dan gaan we toch lekker op de foto."

Op de hoek van de bar staan ze dan naast elkaar. Daar gebeurt het volgens Marieke, die het, anderhalf jaar later, nog te pijnlijk vindt om uit te spreken. Broekman zou haar opgeknoopte blouse hebben vastgepakt en daarna haar borsten, billen en kruis voelen en vastgrijpen. Eerst één keer.

"Ik dacht nog: dit voelt niet prettig, dit klopt niet helemaal, maar misschien ging het per ongeluk?" Maar doet hij het volgens haar nog een keer. Ze voelt woede. "En toen deed hij het nóg een keer, maar veel agressiever en dominanter." 

Ik deed mijn werk met passie en plezier en dat heb jij afgenomen. Waarom? Ik weet het niet. Ik hoop dat je me dat kunt vertellen. Die nacht besloot jij dat je recht had op mij en mijn lichaam, en je hebt mij niet 1, niet 2, maar 3 keer aangerand, op plekken waar tot dan toe alleen mensen mochten komen waar ik van hield'

Hij zou bijvoorbeeld met twee vingers op haar vagina hebben gedrukt. Marieke bevriest voor even. En dan 'stapt ze eruit'. "Ik heb hem een klap verkocht. En hij ging daarna naar buiten." 

Hebberige handen

Pas twee weken later durft ze aangifte te doen. "Een vriendin gaf me een duwtje in de juiste richting en ik ben haar daar heel erg dankbaar voor." Er wordt een onderzoek gestart, Marieke gaat in therapie en nu, 1,5 jaar later, hoopt de 21-jarige uit haar brief in het echt te kunnen richten aan Manuel, maar hij was niet aanwezig.

Tijdens het lezen van de brief in de rechtszaal gisteren komen er tranen bij haar familie en vrienden, die een meter achter Marieke zitten. 

'Als ik eraan terugdenk, voel ik mij weer klein worden. Ik voel de vernedering en mijn woede, en jouw hebberige handen over mijn lichaam. Wat jij gedaan hebt, zal ik voor altijd bij me dragen'

Dan begint ze ook zelf te huilen. 

'Doordat jij mij aangerand hebt, ben ik erachter gekomen hoe sterk ik ben. Dat ik, ondanks alles wat jij mij hebt afgenomen, nog steeds compassie voor jou kan opbrengen. Daar ben ik trots op, hoe gek het ook klinkt'

'Manuel, ik weet niet onder welke omstandigheden je deze brief zult lezen (..) Wat ik wel weet, is dat dit mij er niet onder heeft gekregen. Dat ik, nu ik weet dat ik dit aankan, alles aankan'

Zwijgrecht

Uiteindelijk wordt Broekman op 5 november aangehouden. Vanaf het begin beroept hij zich, op advies van zijn advocaat, op zijn zwijgrecht. Pas gisteren kwam naar buiten dat hij zich heugt die avond in de Vice Versa te zijn geweest en ook onder invloed van alcohol was.

Maar hij ontkent stelling Marieke te hebben aangerand. Ook stelt hij dat niet hij, maar zij en haar manager met hém op de foto wilden. Er is nooit een foto gevonden. Zijn advocaat voerde namens hem het woord gisteren. In een brief schreef hij: "Ik betreur dat ik niet aanwezig kan zijn, maar door alle media-aandacht voel ik me niet vrij."

Bekijk hieronder het interview met raadsman Simeon Burmeister.

Tekst gaat daaronder door

Het Openbaar Ministerie (OM) maakte gisteren duidelijk dat zij wel degelijk overtuigd zijn dat de aanranding is gebeurd. De advocaat van Broekman, die nooit eerder is vervolgd voor een dergelijk feit, hoorde officier van justitie een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar eisen. Daarnaast acht hij een schadevergoeding van 2.000 euro redelijk, vanwege de therapie. 

Marieke reageert via haar advocaat tevreden te zijn met de eis en hoopt het nu te kunnen afsluiten. Advocaat van Broekman Burmeister wil benadrukken dat hij het goed vindt dat een rechter naar de zaak kijkt en ziet de uitspraak met vertrouwen tegemoet. De rechter doet op 4 februari uitspraak.

Gemeenteraadsverkiezingen zijn een uitdaging voor slechtzienden: "Kost wat meer energie"

10 uur 41 min geleden

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen presenteren de eerste deelnemende partijen haar verkiezingsprogramma’s. Voor visueel beperkten is het soms een uitdaging om dit door te nemen. De Hoornse tak van het CDA liet haar verkiezingsprogramma daarom inspreken door een radiopresentator. Een uitkomst, vindt de bijna volledig blinde Paul Noordegraaf uit Blokker. Maar er valt nog veel te winnen.

“Stemmen kost wat meer energie", vertelt Paul. Dat begint al bij het voorwerk. Bij verkiezingsprogramma’s of websites van politieke partijen, is even snel koppensnellen er niet bij. Een spraakprogramma op zijn telefoon helpt, maar daarbij is hij afhankelijk van de makers van de website en teksten.

“Het is vaak maar afwachten of websites of documenten geschikt zijn voor mijn spraakprogramma”, aldus Paul. “Soms is een knop niet gelabeld, dan weet ik niet wat die knop doet. Ook plaatjes storen het programma.”

Spraakprogramma

Het CDA Hoorn maakte een interactieve versie van haar verkiezingsprogramma. Met grote knoppen, verdeeld naar onderwerp, die linken naar een audiobestand waarin de tekst wordt voorgelezen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

Toch heeft Paul daar nog steeds zijn eigen spraakprogramma bij nodig. Het gaat wel een stuk sneller dan het inventariseren van de inhoud van andere verkiezingsprogramma’s, merkt hij op. Het zoeken naar de documenten, kost wat tijd.

“Nee, koppensnellen zit er voor mij niet in”, beaamt hij. Toch ziet hij dat niet als een drempel. “Maar je moet er wel de zin en energie voor hebben. Het kost gewoon wat meer moeite.”

“Je ziet dat alledaagse dingen voor hem veel tijd en energie kosten”, vertelt Martina Hildering, Pauls vrouw. “Soms hoor ik hem mopperen, dan kom ik en help ik hem graag. Maar we proberen zoveel mogelijk de zelfstandigheid te bewaren.”

Stemmal

Ook in het stemhokje, is volgens Paul nog een hoop te winnen. Dat vindt ook de Oogvereniging, die zich inzet voor de belangen van blinden en slechtzienden.

De organisatie dringt bij gemeenten aan op het gebruik van een stemmal: een mal, waarbij visueel beperkten met behulp van audiodescriptie naar het juiste vakje worden begeleid. Daar kan men vervolgens een rood bolletje inkleuren.

“Met zo’n stemmal kan ik zelf, zonder hulp stemmen”, vertelt Paul. Zonder, moet ik mijn vrouw, of iemand anders, om hulp vragen. Het liefst handel je zo zelfstandig mogelijk.”

Voorzieningen 

Toch is het aantal gemeenten dat zo’n stemmal beschikbaar heeft, beperkt, volgens de Oogvereniging. Na een rondvraag blijkt geen van de West-Friese gemeenten de voorziening aan te bieden, tijdens komende gemeenteraadsverkiezingen.

Wel bieden gemeenten begeleiding naar het stemhokje en is er een loep aanwezig. In een beperkt aantal stemlokalen zijn stembiljetten beschikbaar in braille.

“Bij de landelijke verkiezingen kan ik me voorstellen dat je bereid bent om te stemmen in een andere gemeente, mét zo’n mal”, zegt Paul. “Maar voor de gemeenteraadsverkiezingen gaat dat niet op. Dan wil ik stemmen voor de gemeenteraad in Hoorn.”

Bier bestellen kinderlijk eenvoudig: flitsbezorgers controleren niet op leeftijd

11 uur 41 min geleden

Bier of sigaretten bestellen bij flitsbezorgdiensten zonder controle op leeftijd is kinderlijk eenvoudig. In een experiment van AT5/NH Amsterdam is er bij acht bestellingen slechts door één bezorger gevraagd om een identiteitsbewijs van de 18-jarige stagiaire die de proef uitvoerde. Bij vier bekende  bezorgdiensten in de stad bestelden we op een dag twee keer alcohol en/of rookwaar.

Eerste ronde

De steekproef is uitgevoerd bij verschillende bezorgdiensten in de stad. De vier bedrijven, Gorillas, Getir, Flink en Zapp hanteren bij de aanmelding geen verificatie met geboortedatum. De eerste stap bij een bestelling van alcohol is daarmee al makkelijk gezet. Wel gaven de bezorgdiensten een melding dat er producten in het winkelmandje zaten, waarbij het tonen van een geldig identiteitsbewijs aan de bezorger nodig zou zijn. 

De eerste twee bestellingen kon onze stagiair zonder enige moeite aannemen. Bij de derde bestelling, die bij Zapp geplaatst was, werd er wél naar een identiteitsbewijs gevraagd. Ook zat er een sticker met 18+ op de tas die bezorgd werd. 

Tweede ronde 

In de tweede ronde van de steekproef werd er nogmaals bij alle bezorgdiensten een bestelling geplaatst, bij Flink dit keer ook sigaretten.  Om er zeker van te zijn dat de flitsbezorgers op de hoogte waren van het feit dat zij alcohol afgaven, werd dit bij het in ontvangst nemen expliciet benoemd. Desondanks konden deze bestellingen allemaal zonder identiteitsbewijs aangenomen worden.

De bezorgdiensten betreuren allemaal dat de identiteitscontrole niet is uitgevoerd, zo ook woordvoerder Lindsey Davidson van Flink: "Riders dienen bij het leveren van boodschappen een leeftijdscontrole uit te voeren. De controle vindt niet plaats wanneer de persoon onmiskenbaar ouder is dan 18 jaar." 

Ook woordvoerder Steve O'Hear van Zapp baalt van de situatie: "Wij nemen de verantwoordelijkheid voor de verkoop van alcohol zeer serieus, en zijn in overeenstemming met de Nederlandse wetgeving en de  richtlijnen binnen de sector. Al onze bezorgers krijgen een "Challenge 25"-training en zijn verplicht om naar een identiteitsbewijs te vragen van iedereen die 25 jaar of jonger lijkt. Hoewel we er alles aan doen om onze rijders te stimuleren deze gedetailleerde procedures te volgen, kunnen er toch zeldzame fouten worden gemaakt."

Gorillas geeft aan een strikt beleid te hebben wat betreft de aankoop van alcohol op de Gorillas-app. De riders moeten een controle uitvoeren bij aflevering en via de app bevestigen dat dit is gebeurd. Bij Getir wordt ook de regel gehanteerd dat iedereen onder de 25 jaar door de bezorger moet worden gevraagd om een identiteitsbewijs. "Het spijt ons te horen dat dit twee keer niet is gebeurd", aldus een woordvoerder. 

Training

Over hoe de bezorgdiensten dit probleem gaan oplossen in de toekomst, konden alleen bezorgdiensten Zapp en Getir een antwoord geven: "Wij zullen opnieuw bekijken of er verbeteringsmogelijkheden zijn in onze procedures, evenals het opfrissen van de training van deze individuele ruiter," aldus woordvoerder Steven O'Hear. Bij Getir beloven ze ook dat de bezorgers blijvend getraind zullen worden om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurd. 

OPROEP: Verzin een naam voor ons programma over opening Zeesluis IJmuiden

11 uur 41 min geleden

Volgende week is het zover: de nieuwe zeesluis bij IJmuiden wordt geopend door koning Willem-Alexander. NH Nieuws zendt de opening live uit via deze app, site en televisie.

De sluis heet officieel Zeesluis IJmuiden, een naam die werd bedacht door een IJmuidense. Weinig verrassend, maar juist dat zorgde voor hilariteit

Net zoals de gemeente Velsen en Rijkswaterstaat op zoek gingen naar een naam voor de nieuwe zeesluis, zoeken wij een naam voor ons programma. De winnaar krijgt, naast dat zijn of haar verzonnen naam wordt gekozen als programmatitel, ook een 'goodiepakket' van NH Media.

Stuur een mail met je suggestie naar ijmond@nhmedia.nl

Gewapende overval op hotel in Amsterdam Zuidoost

vr, 21/01/2022 - 23:00

Twee mannen hebben gisteravond een gewapende overval gepleegd op een hotel aan de Karspeldreef in Amsterdam Zuidoost. De twee zijn gevlucht. Het is onbekend of er buit is gemaakt. 

Het voorval gebeurde rond 22.15 uur, de politie vraagt getuigen die iets gezien of gehoord hebben rond die tijd en in de buurt van de Karspeldreef zich te melden. 

Het is niet de eerste keer dat het hotel wordt overvallen. Vorig jaar december was het ook al raak. Opvallend is dat in het  afgelopen jaar overvallen op hotels is verdrievoudigd. In 2021 vonden er twaalf overvallen plaats, in 2020 waren dat er vier. 

Evenaring clubrecord FC Volendam dankzij benauwde overwinning op MVV

vr, 21/01/2022 - 21:55

Koploper FC Volendam heeft heel goede zaken gedaan in de eerste divisie. Er werd ternauwernood gewonnen van MVV met 1-0, waardoor een clubrecord uit 1970 geëvenaard werd. De palingboeren zijn nu 21 wedstrijden op rij ongeslagen. Daar kwam nog bij dat concurrenten Excelsior en ADO Den Haag vanavond onderuit gingen.

Bij FC Volendam ontbrak de zieke Franco Antonucci. Hij werd vervangen door Bilal Ould-Chikh, die daardoor voor het eerst samen met zijn broertje Walid Ould-Chikh in de basis stond.

Over en weer

Walid Ould-Chikh stond aan de basis van de eerste mogelijkheid. Hij bediende linksbuiten Daryl van Mieghem, waarna de bal bij Robert Mühren terecht kwam. De spits stuitte op MVV-doelman Romain Matthys. Ondanks een overwicht van FC Volendam kreeg ook de thuisploeg kansen. Mart Remans schoot net naast en Filip Stankovic redde een paar keer goed.

Na rust kwam de ploeg van trainer Wim Jonk zwak uit de kleedkamer. Tim Zeegers leek FC Volendam snel op achterstand te zetten, maar aanvoerder Damon Mirani kopte de bal van de lijn. Even later moest Stankovic weer in actie komen om kansen van MVV onschadelijk te maken.

Bevrijdende goal

Concurrenten Excelsior en ADO Den Haag stonden op dat moment al op ruime achterstand, waardoor FC Volendam een uitgelezen mogelijkheid kreeg om afstand te nemen. Een kleine twintig minuten voor tijd brak Walid Ould-Chikh eindelijk de ban. Hij kreeg de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten en schoot de bal met links in de rechterbenedenhoek.

De ban was daarmee gebroken, maar Boy Deul miste een grote kans op de 0-2. Hij schoot na een sterke actie net naast. MVV ging vervolgens alles-of-niets spelen en kreeg nog een paar kansen op de gelijkmaker. Stankovic bleek echter onpasseerbaar.

Stand van zaken

Door het verlies van Excelsior (3-0 tegen Jong PSV) en ADO Den Haag (5-0 tegen Roda JC) is de voorsprong van lijstaanvoerder FC Volendam nu negen punten. De Noord-Hollanders hebben wel een wedstrijd meer gespeeld. FC Emmen, dat morgen speelt, kan met twee overwinningen op vier punten komen van Volendam.

Opstelling FC Volendam: Stankovic; Kasius, Mirani, Benamar, Eerdhuijzen (Flint/75); Deul, W. Ould-Chikh (Ben Sallam/75), Oristanio (A. Plat/58); B. Ould-Chikh (El Kadiri/75), Mühren, Van Mieghem (Kaars/66)

Haarlemmer Alexander wil met kitesurftocht meer kinderen met beperking laten sporten

vr, 21/01/2022 - 21:25

Hartje winter een sponsortocht surfen om geld in te zamelen om kinderen met een beperking te kunnen laten sporten. Haarlemmer Alexander Bout koos niet een eenvoudige manier om aan een studieopdracht te voldoen. Het grootse evenement dat hij in gedachten had, kon niet doorgaan. Maar met een speciale gast hoopt hij toch genoeg sponsoren aan te trekken voor de Esther Vergeer Foundation. 

Willem Hooft is professioneel surfer en is rond deze tijd vaak in landen met warmere temperaturen te vinden. Maar voor de sponsortocht van Alexander gaat hij met liefde te water in IJmuiden. Niet staand hangend aan de kite, maar zittend op een aangepaste board wel te verstaan.

Willem liet zich namelijk niet uit het veld slaan toen hij vier jaar geleden door een motorongeluk een dwarslaesie opliep. "Ik zit in een rolstoel, maar het was voor mij in ieder geval het hoofddoel om het water weer op te kunnen."

'Hobby combineren met geld inzamelen'

Het doel van de sponsortocht is dan ook belangrijk voor Willem, die direct op de uitnodiging van Alexander inging. Samen met mede-studenten bedacht hij het project 'The Rolling Kids' voor de Esther Vergeer Foundation."Wat is nou mooier om het kiten, mijn hobby, te combineren met geld inzamelen."

Alexander had in eerste instantie een groots evenement met veel deelnemers aan de tocht in gedachten, maar dat kon door coronamaatregelen niet doorgaan. Met de speciale gast hoopt hij toch nog wat sponsors te trekken. 

Buurt in gesprek met Halsema over geweldsincidenten: "Voordat je het weet heb je een mes in je rug"

vr, 21/01/2022 - 21:15

Dit jaar waren er vijf heftige geweldsincidenten waarbij minderjarigen als verdachten zijn aangehouden. Met als dieptepunt de dood van de 16-jarige Armando in Amsterdam Zuidoost en de 29-jarige Casper Verheijen in Osdorp. Reden voor burgemeester Halsema om met de buurt hierover in gesprek te gaan.

"We hebben natuurlijk een aantal incidenten gehad de afgelopen weken, dat werd te erg", zegt Halsema. "Er is te veel geweld in Zuidoost en dat lijdt heel erg af van wat er ook goed gaat. Ik laat mij bijpraten door politie, straatcoaches en door de inwoners van de wijk. Om van hen te horen wat zij denken wat hier nodig is."

Volgens een buurtbewoonster zou de handhaving wat vaker door de buurt moet lopen. "Je moet wel opletten dat je niets verkeerd zegt, want voordat je het weet heb je een mes in je rug." Volgens een andere buurtbewoner komen ouderen niet meer buiten 's avonds omdat het buiten "unheimisch" is. 

Verkeerde voorbeelden

De burgemeester valt het op dat er steeds meer jongeren zijn betrokken bij geweldsincidenten. "Soms zijn het slachtoffers die zichzelf gaan bewapen, omdat ze bang zijn. En soms gaat het om jongens die echt de verkeerde voorbeelden volgen en stoer denken te zijn door wapens te gebruiken", aldus de burgemeester. 

Halsema kan zich vinden in het beeld dat de buurtbewoners vinden dat ze lang verwaarloost zijn. "We proberen echt met man en macht het plan van de grond te krijgen, maar de raderen werken soms traag. Het kost tijd voordat je hier een andere beweging krijgt, dat je er voor kan zorgen dat de buurt beter wordt."

Bemanning Transavia wil geen wc's in de keuken van nieuwe Airbus

vr, 21/01/2022 - 19:28

Bij het cabinepersoneel van Transavia is onrust ontstaan over de indeling van de nieuwe Airbus A320neo- en A321neo-vloot. In de vliegtuigen, die vanaf eind volgend jaar de oude Boeing 737 zullen vervangen, wil Transavia mogelijk de wc's in de keuken plaatsen. Het personeel trekt bij cabinevakbond VNC aan de bel, vanwege zorgen over hygiëne, corona en agressieve passagiers.

De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) meldt dat er de laatste weken een grote hoeveelheid mails is binnengekomen waarin het cabinepersoneel zorgen uit over de nieuwe inrichtingsplannen. De vakbond en haar leden begrijpen dat aan de indeling van een nieuw vliegtuig gewend moet worden, maar dat de locatie van wc's 'een dikke onvoldoende' krijgt.

De wc's worden in de huidige plannen achterin in het werkgebied, naast de zogenaamde galley van de stewards en stewardessen geplaatst. De galley is waar het eten en drinken voor passagiers en bemanning wordt voorbereid en opgeslagen. Het cabinepersoneel vreest met de locatie van de wc's niet veilig te kunnen werken.

Een voorbeeld van twee wc's in de keuken van een Airbus A321 van het Vietnamese Vietjet (artikel gaat verder onder de foto)

Met de toiletten in de keuken van de toekomstige Airbus-vloot moeten passagiers langs het werkterrein van de bemanning komen om hun behoefte te kunnen doen. Het personeel wil dat Transavia een streep door deze plannen zet, vanwege zorgen over hygiëne en de verspreiding van corona.

Door het lint

De bezorgde bemanningsleden waarschuwen ook voor meer agressief gedrag van passagiers. Het aantal meldingen van geweld aan boord is de laatste jaren toegenomen. Reizigers gaan soms al door het lint omdat ze geen mondkapje willen dragen. Het cabinepersoneel denkt dat het er niet veiliger op wordt als passagiers te vaak in hun werk- en rustgebied zullen komen.

In de Boeing 737's van Transavia zijn de toiletten direct achter de laatste rij stoelen. Voorin de Boeings -net als in de toekomstige Airbussen- ook een wc, vlak naast de deur van de cockpit. Met de nieuwe indeling in de Airbus-vloot zou meer ruimte kunnen komen voor extra stoelen.

Pagina's