NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 20 uur 49 min geleden

Optreden geschrapt na brand in cultureel centrum Wormerveer

zo, 24/09/2023 - 15:25

Vanwege een brand in de opslag aan het begin van de middag heeft cultureel centrum De Groote Weiver een optreden van vanmiddag geannuleerd. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet bekend, maar brandstichting wordt nog niet uitgesloten. 

Het cultureel centrum aan de Industrieweg was nog gesloten toen de brand rond 12.30 uur uitbrak. Al snel was de brandweer met vier eenheden bij het complex aanwezig. Uit voorzorg werden de bewoners van enkele aangrenzende antikraak-woonruimtes naar buiten geleid, vertelt een medewerker van het centrum aan NH. 

Snel onder controle

Brandende en (gedeeltelijk) verkoolde spullen zijn uit de opslag naar buiten gebracht. De brandweer had de brand binnen een half uur onder controle. Uiteindelijk heeft de brandweer het pand geventileerd. 

De antikraak-bewoners mochten toen weer terug naar huis. Volgens een getuige is een persoon door ambulancepersoneel nagekeken vanwege rookinhalatie, maar dat kan de woordvoerder niet bevestigen.  Over de oorzaak kan nog niets worden gezegd, maar brandstichting wordt nog niet uitgesloten.  

De schade wordt later vandaag opgenomen, maar lijkt mee te vallen, vertelt voorzitter Jan Hekman aan NH Nieuws. Hij vertelt dat het centrum vanmiddag gewoon opengaat, maar dat het optreden van het akoestische countrycollectief Buuuf uit de IJmond is geschrapt. "Want de zaal waar het optreden zou plaatsvinden, grenst aan de opslag."   

De geplande bierproeverij gaat wel door. 

Ajax - Feyenoord tijdelijk gestaakt na vuurwerk op het veld

zo, 24/09/2023 - 14:58

Ajax - Feyenoord werd zojuist gestaakt. De Klassieker ging weer verder na een onderbreking van dik tien minuten. Na vuurwerk op het veld besloot scheidsrechter Serdar Gözübüyük naar binnen te gaan. Feyenoord stond op dat moment met 0-3 voor. 

Ajax begon vanmiddag dramatisch aan De Klassieker. Binnen twintig minuten scoorde Santiago Gimenez voor de Feyenoorders. Anton Gaaei had bij allebei de goals een negatieve hoofdrol. Bij de 0-1 liet hij zich simpel aftroeven door Quinten Timber en Gimenez scoorde. Het tweede doelpunt leidde hij in door simpel in te leveren. Na die goal kwam er een bekertje bier op het veld en werd er gestaakt zonder van het veld af te stappen. Het stond bij het moment van staken 0-3 door Igor Paixao. 

Gözübüyük besloot na vuurwerk op het veld om wel van het veld te stappen. Er zijn al jaren geen Feyenoord-supporters aanwezig in de Johan Cruijff ArenA, nadat het meermaals misging tussen beide supportersgroepen. Dat geldt ook voor deze editie van De Klassieker. 

 

Rook, maar geen vuur: brandweer rukt voor niks uit na melding bij strandtent Bloemendaal

zo, 24/09/2023 - 12:29

Een opvallende melding bij de Bloemendaalse strandtent Woodstock vanochtend. Een voorbijganger die rook uit het paviljoen zag komen, dacht dat er brand in het pand woedde en alarmeerde de brandweer. Die ontdekte al snel na aankomst dat het loos alarm was. 

De melding werd rond 7.40 uur gedaan, vertelt de Veiligheidsregio Kennemerland aan NH Nieuws. Nadat twee blusvoertuigen uit Zandvoort en Haarlem aankwamen bij de strandtent, hoefde de brandslang niet te worden uitgerold. De zaak was in de vroege ochtend een rookmachine aan het testen voor het eindfeest van dit seizoen dat vanavond plaatsvindt. De brandweermensen konden al snel weer terug naar de kazerne. 

Afgelopen zomer wél brand in paviljoen

Woodstock staat nog in volle glorie in Bloemendaal, maar beachclub Bloomingdale ging in mei van dit jaar wel in vlammen op. De strandtent was door een zeer grote brand volledig verwoest. De horecaondernemers lieten weten 'verbijsterd en verdrietig' te zijn, maar gaven ook aan veel steun te hebben ontvangen van hun bezoekers.

Bivakmuts en groot mes gebruikt bij gewelddadige beroving Zwagenaar (17) in Blokker

zo, 24/09/2023 - 12:20

Een 17-jarige jongen uit Zwaag is vannacht in Blokker door een groep tieners beroofd. Een van de verdachten droeg een bivakmuts en bedreigde het slachtoffer met een groot mes. 

De jonge Zwagenaar fietste rond 1.30 uur via het kruispunt van de Westerblokker met de Kloosterhout richting De Strip toen hij werd ingehaald door vijf of zes tieners op herenfietsen. 

Oortjes

Op de Tortelduif werd het slachtoffer door één van hen gedwongen zijn draadloze oortjes uit te doen en af te geven. Toen hij dat weigerde, sloeg een andere jongen uit de groep hem meerdere keren in zijn gezicht. Weer een ander, een jongen die zich met een bivakmuts had vermomd, bedreigde de Zwagenaar met een groot mes. 

Uiteindelijk staat de jongen toch zijn oortjes af, waarna de verdachten wegfietsen in de richting van de Oscar Romeroschool. 

Signalement

Het slachtoffer heeft inmiddels aangifte gedaan. De politie komt graag in contact met getuigen van de mishandeling, bedreiging en beroving, of mensen die de verdachten (denken te) kennen. 

De jongen die aanvankelijk de oortjes van de Zwagenaar opeiste, is een 17- of 18-jarige lichtgetinte jongen met korte zwarte krullen van rond de 1.80 meter. Hij droeg een zwarte jas met capuchon. De jongen die het slachtoffer in z'n gezicht sloeg, is ook lichtgetint, maar wordt door het slachtoffer één à twee jaar jonger geschat. Hij droeg een donkerkleurige jas. 

Jan (76) volgt zwemles na ongeluk: "Ik wil met mijn kleinkinderen naar het zwembad"

zo, 24/09/2023 - 11:00

Bij zwemlessen denk je al snel aan kinderen die al watertrappelend het hoofd boven water proberen te houden. Toch zijn er ook heel veel volwassenen die niet kunnen of niet durven te zwemmen. Zo volgt de 76-jarige Jan Groot uit Schagen zwemles voor volwassenen bij zwembad De Beeck in Bergen. Door een heftig ongeluk, waarbij hij met zijn auto in het water belandde, durfde hij lange tijd niet te zwemmen.   

“Ik ben al jaren een sporter. Ik tennis, ik biljart, maar zwemmen dat deed ik niet", vertelt Jan die zoveel angst had voor het water dat hij maar tot zijn knieën in het water durfde. Die angst is veertig jaar geleden ontstaan toen hij bij Den Helder met z'n vrachtwagen in de Doggersvaart terecht kwam. "Ik werd toen uit de auto geslingerd, en kwam in het water terecht. Autorijden moest ik snel weer in verband met mijn werk, maar zwemmen heb ik daarna altijd vermeden.”

Net als bijna elk kind in Nederland heeft ook Jan zijn zwemdiploma's op zak. Het is volgens zwemdocent Roel Vooijs vooral de angst voor het water die ervoor zorgt dat hij tijdens het zwemmen verkrampt. "Je merkte dat vooral dat als we naar het diepe gedeelte gingen. Dan werd z'n slag anders en je zag aan zijn gezicht dat hij angstig werd. Dat gaat nu steeds beter en dat is mooi om te zien."

NH Nieuws volgde Jan tijdens zijn zwemles, kijk hieronder naar de video (tekst loopt door)

Volgens Loes Brakenhoff van Holland Sport zijn er nog best veel ouderen die niet kunnen of niet durven zwemmen. "Het wordt heel normaal gevonden maar er zijn echt veel mensen die angstig zijn om te zwemmen. Mensen schamen zich daar ook een beetje voor. Wij proberen dat taboe te doorbreken, kom gewoon langs om te zwemmen. We doen het in groepsverband maar ook privé."

Het uiteindelijke doel van Jan is om zonder angst met de kleinkinderen een duik te nemen in het zwembad. Daar zijn nog wel wat lessen voor nodig maar het gaat de goede kant op, Het is hard werken maar de lessen werpen zijn vruchten af, "Het is toch leuk om met je kleinkinderen of met kennissen te zwemmen. Normaal bleef ik altijd aan de kant, ik wil meedoen."

Auto over de kop in Cruquius: twee gewonden, bestuurder test positief op alcohol

zo, 24/09/2023 - 10:22

Bij een auto-ongeluk in Cruquius zijn vannacht twee mensen gewond geraakt. De auto raakte van de weg, sloeg over de kop en kwam ondersteboven in de bosjes in de berm tot stilstand. De bestuurder had vermoedelijk te veel gedronken.

Het ongeluk gebeurde rond 00.15 uur op de Kruisweg (N201) ter hoogte van het Haarlemmermeermuseum De Cruquius. Er waren geen andere voertuigen bij het ongeluk betrokken. De twee inzittenden zijn beiden voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. 

Een blaastest wees uit dat de bestuurder, een 35-jarige man uit Wateringen, te veel had gedronken. Om vast te stellen in hoeverre hij onder invloed was, is bloed bij hem afgenomen. Op basis daarvan zal de man later worden gehoord.

Langs de Hollandse Waterlinies: een invasie van grutto's bij fort Krommeniedijk

zo, 24/09/2023 - 10:00

Langs de Hollandse Waterlinies staan zo'n 100 forten. Gebouwd om in geval van oorlog de vijand tegen te houden door het land eromheen onder water te zetten. Daarvoor zijn ze gelukkig nooit echt ingezet. Maar de oude techniek van 'inunderen' of het land onder water laten lopen, kan ook ingezet worden voor andere doelen, zoals natuurbeheer. Dat doen ze bij fort Krommeniedijk en tienduizenden grutto's profiteren daarvan.

Nationale vogel

De grutto is onze nationale vogel. "Dus wij willen die vogel heel graag behouden", zegt boswachter Jeroen Engelhart van Landschap Noord-Holland. Hij wijst erop dat de grutto ook in het logo van zijn organisatie staat, wat des te meer motiveert. In dat behoud van de weidevogel is het ondergelopen gebied bij het fort belangrijk: "Er zitten hier wel tien- tot twintigduizend vogels, als je op het goede moment komt."

Eetfestijn

Nadat de eerste grutto van het jaar gesignaleerd is, wordt met een systeem van stuwtjes in de sloten in de omgeving en een kleine windmolen, de grond plas tot dras gemaakt. "Wormen komen door water al gauw omhoog. En dan staat daar zo'n hongerig snaveltje", legt Engelhart uit.

Met het onder water zetten van het land rond fort Krommeniedijk zorgt hij voor een gedekte tafel voor grutto's en andere weidevogels. Die kunnen wel een stevig maal gebruiken, wanneer ze in het voorjaar na een lange vlucht ons land bereiken om te gaan nestelen.

Tegen de tijd dat de eieren uitgebroed zijn, wordt het waterpeil weer verlaagd. Dat is gunstiger voor insecten; het voedsel waar de jonge vogels naar op zoek gaan.

Tekst gaat door onder de foto.

Meegenieten

Het hoge water trekt niet alleen veel vogels aan, maar indirect ook veel vogelaars en andere natuurliefhebbers. Voor hen wordt er ook een festijn van gemaakt, met excursies en plekken om naar de vogels te kijken. Wanneer die plaatsvinden is ieder jaar weer net even anders. Dat is niet anders, weet Engelhart: "Natuur is niet altijd te plannen."

Dit is de zevende aflevering van een serie over De Hollandse Waterlinies. Per aflevering wordt een aspect van deze historische verdedigingslinie belicht.

Tientallen praalwagens staan klaar voor bloemencorso Winkel: "Eén miljoen dahlia's"

zo, 24/09/2023 - 08:31

Tientallen praalwagens, groot en klein, trekken vandaag door de straten van Winkel. Het  jaarlijkse Bloemencorso Winkel verwacht weer tienduizenden bezoekers in het dorp. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan de praalwagens en de afgelopen dagen stonden geheel in het teken van het corso om zo'n één miljoen dahlia's te spelden, te nieten en te plakken. "Dat de mensen genieten straks, dat is het belangrijkste."

"Eerst is het twee avonden in de de week, dan drie en uiteindelijk ben je zeven dagen in de week lekker bezig met de wagens." Paul Beers van de bouwgroep 'J.J. de Sioux' in Winkel kijkt met trots naar wat de grootste praalwagen wordt van het bloemencorso. In de loods zijn zeker twintig mensen bloemen aan het klaar maken voor de wagen. Jong en oud is druk bezig met het sorteren, nieten en plakken van de bloemen.   

'Spook-taculair'

Thema van de wagen is Halloween, vertelt Beers. "Met als titel 'Spooktaculair'." De wagen wordt zo groot dat het niet in één geheel in de loods past. "Er gebeurt van alles. We hebben bewegende delen, veel muziek en figuranten. We doen het echt voor het publiek en als het droog is zijn wij gewoon gelukkig."

Het bloemencorso in Winkel bestaat al 117 jaar jaar. Iedere vierde zondag van de maand staat het dorp in het teken van het corso. De optocht met de praalwagens start om 14:00 uur, maar daarvoor is er al kermis en een markt. Bovendien is het dorp versierd met vlaggen en bloemen.

Lekker weer

Voor Bas Hageman van het bestuur van Bloemencorso Winkel is het nu al een feest. Hij gaat alle twintig bouwgroepen af om te zien hoe iedereen vordert. "De kwaliteit is erg goed. De wagens sluiten aan op thema's van het afgelopen jaar; klimaatverandering, boerenprotesten bij het torentje van Rutte en we zien ook weer veel dieren voorbij komen. Het belangrijkste is dat er mensen komen en dat we ze vermaken. Daar gaan we voor. Met lekker weer!"

'Toffe verhalen' uit de West-Friese geschiedenis komen tot leven in podcast

zo, 24/09/2023 - 08:19

Ze delen de liefde voor geschiedenis en die overeenkomst mondde uiteindelijk uit in een podcastserie over West-Friese gebeurtenissen uit een ver verleden. Historicus Lars Boon uit Hoogwoud en Axel Stam uit Dirkshorn hebben inmiddels tien afleveringen opgenomen. "Ons doel is om toffe verhalen te vertellen."

In het Scheepvaartmuseum in Amsterdam wordt de jubileumaflevering van The Dutch Historian Geschiedenis Podcast opgenomen. Te gast is Andrea Kieskamp, die in een ver verleden een boek schreef over De Gouden Buys, een VOC-schip uit Enkhuizen, dat in 1693 naar Batavia vertrok. "Slechts twee mensen overleefden deze barre reis, waaronder Lourens Thijszoon Vijselaar uit Enkhuizen. Een waanzinnig verhaal", zegt Lars.

Stoffige boeken

Het zijn juist deze verhalen waar het hart bij Lars en Axel sneller van gaat kloppen. In de vroegere verhalen hebben ze elkaar gevonden. Lars woont in Amsterdam, maar groeide op in Hoogwoud. Hij is historicus en werkt onder meer in het Scheepvaartmuseum en het Rijksmuseum. Axel uit Dirkshorn is van jongs af aan al geïnteresseerd in geschiedenis. "Mijn moeder moest vroeger al stoffige boeken aan mij voorlezen. Over dino's, bijvoorbeeld. Ik was op school vooral goed in de vakken geschiedenis en scheikunde. Mensen om mij heen zeiden dat je met dat laatste goed kon verdienen, dus ben ik daar maar verder in gegaan."

Tegenwoordig is Alex manager in een laboratorium, maar de passie voor oude gebeurtenissen is er nog altijd. Wat heet. Zijn Instagram-account The Dutch Historian telt inmiddels 47.000 volgers en trok al langer de aandacht van Lars. "Ik heb hem een berichtje gestuurd en toen we elkaar ontmoetten, ontstond het idee om samen een podcast te gaan maken."

Tekst gaat verder onder de foto.

Een overkoepelend thema was snel gevonden. Lars legt uit: "We komen allebei uit West-Friesland en zijn trots op onze regio. Het is veel meer dan alleen kermis en bier drinken, wat veel mensen denken. Ik heb collega's bij het Rijksmuseum die denken dat West-Friesland ergens bij Leeuwarden ligt. Dat is jammer, want West-Friesland is prachtig. Ook qua verhalen uit het verleden. We hebben wel een zekere zendingsdrang. Verder is het ons doel om gewoon toffe verhalen te vertellen."

En daar slaagt het duo heel aardig in. Iedere aflevering nodigen ze een expert uit, waarmee ze een onderwerp bespreken. De gemiddelde lengte van een aflevering is 45 minuten. "Een podcast is laagdrempelig en gratis te beluisteren. Dat kan tijdens een ritje naar het werk, of tijdens het uitlaten van de hond. Het is een ideaal medium."

Tekst gaat verder onder de podcast.

Er zijn nu 9 afleveringen te beluisteren, die onder meer gaan over de Tweede Wereldoorlog in West-Friesland, bekende schilders, de kastelen van Floris V, archeologische vondsten en ook wordt er ingezoomd op het slavernijverleden in de regio. Aan ideeën geen gebrek bij het duo. "Voorlopig kunnen we nog wel even vooruit."

Sinds mei hebben zo'n 11.000 mensen één of meerdere afleveringen beluisterd. "Dat is de gehele gemeente Opmeer", zegt Lars trots. "Het kan altijd meer, maar ik vind dat wel een mooi idee." 

Kristel, Mohan en Dora eerste abortusbuddy's in Amsterdam: "Ik wil eenzaamheid wegnemen"

zo, 24/09/2023 - 07:00

Vanaf nu zijn er twaalf 'abortusbuddy's' in de hoofdstad, die mensen die een abortus ondergaan kunnen begeleiden en ondersteunen als dat nodig is. Samen met acht nieuwe Haarlemse buddy's krijgen ze deze week een training over wat je wel en niet kunt doen wanneer je met iemand meegaat. Kristel: "Het voelt echt als een eer dat je iemand mag helpen die er op zo'n moment alleen voor staat."

"Ik ben echt héél blij om ze allemaal bij elkaar te zien komen", vertelt voorzitter Djoeke Gerding van stichting Samen naar de Kliniek. Uit meer dan tweehonderd aanmeldingen zijn twintig mensen, waarvan dus twaalf Amsterdammers, geselecteerd om buddy te worden. Ze volgen een training in de abortuskliniek in Haarlem.

Kristel van Pinxten is een van de buddy's. Ze heeft in haar omgeving meerdere mensen die een abortus hebben ondergaan, en daar niet of pas heel laat over hebben durven en kunnen praten: "Zij zijn heel erg eenzaam geweest hierin, en ik hoop dat ik eraan kan bijdragen dat stukje weg te nemen bij vrouwen. Want niemand hoeft alleen naar de kliniek."

Het zijn vooral vrouwen die zich als buddy aanmelden, maar tussen de groep nieuwelingen zitten ook zeker mannen. Mohan Verstegen is één van hen: "Ik doe dit echt uit principe. Ik vind het heel belangrijk om er als man ook te kunnen zijn. Als mensen liever een vrouw als buddy willen, is dat natuurlijk ook helemaal goed. Maar wanneer het nodig is, dan moet het mogelijk zijn." Hij is als militair uitgezonden naar Afghanistan: "Ik heb daar gezien wat het met je doet als je rechten als vrouw worden afgenomen en beperkt. Dat gun ik niemand."

In steden als Rotterdam, Groningen en Zwolle zijn al buddy's te vinden. Met twee Amsterdamse klinieken is het ook in Amsterdam belangrijk om dit aan te bieden, denkt Gerding. Ook Dora Derks wordt straks buddy: "Ik ben zelf queer, en vind het dus fijn dat mensen die graag een queer-buddy hebben dat ook kunnen krijgen. Stel je bent bijvoorbeeld non-binair, dan wil je iemand die daar begrip voor toont."

Demonstreren

Voor nu zijn er twaalf Amsterdamse buddy's die oproepbaar zijn voor beide klinieken in de stad. Aan de Sarphatistraat zit een kliniek, en ook in Zuidoost is sinds een jaar de mogelijk om bij een kliniek terecht te kunnen. Jorien Nijland is directeur van Epione in Zuidoost: "De vrouwen die bij ons komen vinden het heel belangrijk dat protesteren niet gebeurt wanneer zij de kliniek binnenlopen." De kliniek zit in een groot medisch gebouw, en is dus wat anoniemer dan die op de Sarphatistraat. 

Ook tijdens de cursus wordt stilgestaan bij protestgroepen. Anti-abortusdemonstraties worden nagedaan, om buddy's te leren wat ze dan kunnen doen. Om een veilige omgeving te behouden bij die trainingen, mocht AT5 die niet bijwonen. Maandelijks zijn die te vinden voor de klinieken. Met leuzen, spandoeken en folders uiten protesteerders hun onvrede en proberen ze vrouwen te overtuigen een andere keuze te maken: "Maar het is heel erg fijn dat ze kunnen worden beschermd wanneer er protestacties zijn."

Voor nu zijn er twaalf buddy's. "Voor nu houden we het hierbij", zegt de voorzitter. "Maar als blijkt dat we meer vrijwilligers nodig hebben om in te kunnen zetten, dan kunnen we kijken of er meer trainingen kunnen worden gegeven." Kristel, Mohan en Dora zijn heel blij dat ze meedoen. Mohan: "Ik denk dat mijn moeder trots zou zijn."

Woning met regenboogvlag is doelwit van explosie in Amsterdam Nieuw-West

za, 23/09/2023 - 23:20

Een woning waar een regenboogvlag uithing is vannacht doelwit geworden van een explosie. Hierbij ontstond er een kleine brand die snel onder controle was. De politie zoekt nog naar verdachten.

Omstreeks 22.15 uur gisteravond werd een melding gedaan van een brandbom aan de Elisabeth Boddaertstraat in de buurt Slotervaart. Hierbij zou een regenboogvlag die aan één van de gevels hing doelwit zijn, zo laat een woordvoeder van de politie weten.

De politie is druk op zoek naar een verdachte en vraagt getuigen zich te melden. Ook wordt er nog onderzocht wat voor middel er is gebruikt om de vlag in brand te steken. Op foto's is te zien dat er voor de woning resten van een ogenschijnlijk explosief middel liggen.

Verdachte aangehouden voor zware mishandeling bejaard stel Nieuw-West

za, 23/09/2023 - 22:12

Bij een zware mishandeling aan de Geertruida van Lierstraat zijn zaterdagavond een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw gewond geraakt. De politie heeft een 44-jarige man aangehouden en doet onderzoek naar de mishandeling.

Rond 20.45 uur vertrokken meerdere politie- en ambulancewagens richting de Geertruida van Lierstraat in Nieuw-West. Volgens de politie heeft daar vanavond een zware mishandeling plaatsgevonden en is er een man aangehouden. De slachtoffers werden op straat aangetroffen en zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, zo meldt de politie.

Over de toedracht van de mishandeling kon de politiewoordvoerder nog niks zeggen. "Dat wordt onderzocht en zal later blijken", aldus de woordvoerder. Wel is bekend dat het drietal buren van elkaar zijn. De politie roept buurtbewoners en mensen die meer weten zich te melden bij de politie.

Bewoners Harteheem in Heemskerk én buren genieten van oldtimershow

za, 23/09/2023 - 21:30

Groot feest vandaag bij de beschermde woongroep Harteheem in Heemskerk. Daar werd vandaag een kleine oldtimershow georganiseerd, waar cliënten en de buren van harte van konden genieten. 

Kwakelaars willen Greg's Snacks in dorpshart houden: "Het is een begrip"

za, 23/09/2023 - 20:05

Kwakelaars springen in de bres voor snackbarhouder Greg van Leeuwen van Greg's Snacks. De ondernemer zoekt een plek waar hij snacks kan verkopen zolang zijn pand in onderhoud is, maar de gemeente is volgens hem niet happig op een tijdelijke snackbar midden in het dorpshart. 

Greg richtte zijn snackbar anderhalf jaar geleden op en was toen pas twintig jaar oud. In korte tijd groeide de eettent uit tot een groot succes. De jonge ondernemer wist vanaf het begin dat hij op een gegeven moment tijdelijk moest verhuizen, omdat het pand waarin de snackbar zit, wordt gesloopt en herbouwd. 

Nu zoekt de ondernemer een gunstige plek waar hij een container neer kan zetten van waaruit hij het komende jaar snacks kan verkopen. "Het dorpshart is net opgeschoond, waardoor wij heel slecht bereikbaar waren. Ik heb dus al vier maanden echt een kutomzet gedraaid", verklaart Greg aan NH waarom de nood voor een prominente plek hoog is. "Soms waren we gewoon helemaal niet bereikbaar en dat in de maanden mei tot september. Dan komen er altijd veel fietsers bij ons langs."

Zelf zet Greg zijn tijdelijke snackkar dan ook het liefst lekker prominent op het Dorpsplein, maar de gemeente stelt hem steeds 'plekjes ergens achter in een wijk' voor. Ze vindt dat Greg eerst maar eens moet bewijzen dat Kwakelaars de snackbar het komende jaar in het dorpshart willen hebben. Dit peilt Greg nu met een petitie. 

Veel Kwakelaars reageren enthousiast: in drie dagen is de petitie al ruim zevenhonderd keer ondertekend. Een deel van de ondertekenaars schrijft in een reactie waarom ze achter Greg staan. "De snackbar is een begrip in ons dorp De Kwakel. Een goeie jonge hardwerkende ondernemer. Als zijn lust en zaligheid zit hier in. De Kwakel en omstreken kan niet zonder Greg's Snacks", schrijft Lisette bijvoorbeeld. 

Bamiblok met chilisaus

"Steun de kleine zelfstandige ondernemers. Die hebben in de de coronatijd genoeg verlies geleden", vindt Lydia. Toine 'vindt het belangrijk voor het dorp dat er een eettent is die centraal ligt.' "Vooral omdat er snel wat eten gehaald kan worden. Dit verhoogt de leefbaarheid van De Kwakel." Voor Thomas is de reden simpel: "Ik wil altijd zo dicht mogelijk bij ‘t dorp een bamiblok met chilisaus kunnen halen." 

Het doet Greg goed dat zoveel Kwakelaars hem steunen. "Ik hoor in het dorp", zegt hij. Gemeente Uithoorn laat desgevraagd weten de petitie aan te moedigen en dat het Dorpsplein zeker nog een optie is. 

FC Volendam knokt zich naast Heracles Almelo en pakt zwaarbevochten eerste punt

za, 23/09/2023 - 18:40

FC Volendam is na zijn vijfde wedstrijd in de eredivisie eindelijk van de hatelijke nul af. De ploeg van Matthias Kohler speelde een alles behalve goede wedstrijd, maar knokte zich wel knap terug van een 0-2 achterstand. Dankzij doelpunten van Benaissa Benamar en Robert Mühren werd het in de slotfase 2-2. 

Bij FC Volendam ontbraken de nieuwelingen Luke Le Roux, George Cox en Robin Maulun om verschillende redenen. Ook de niet wedstrijdfitte Xavier Mbuyama is nog steeds afwezig waardoor Damon Mirani en Benaissa Benamar wederom samen centraal achterin speelden. 

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Heracles. Doelman Mio Backhaus bracht Milan de Haan in de problemen, waarna Mohamed Sankoh de bal van de middenvelder kon afsnoepen en om Backhaus heen ging. Gelukkig voor FC Volendam was Mirani net op tijd terug om in te grijpen. 

Tekst gaat verder onder de foto.

Aan de andere kant was Calvin Twigt het dichtst bij een treffer. De kersverse international van Jong Oranje schoot een vrije trap rakelings over de lat. Vlak voor het verstrijken van de eerste helft nam Bryan Limbombe het Volendamse doel nog een keer onder vuur, maar Backhaus lag in de goede hoek waardoor het halverwege bij 0-0 bleef. 

Lamlendig verdedigen

Na de thee moest FC Volendam al snel een doelpunt incasseren. Een vrije trap van Heracles werd niet goed weggewerkt waarna de bal bij Brian de Keersmaecker belandde. De Belgische middenvelder schoot hard en laag in de verre hoek. Een aantal minuten later was het opnieuw raak voor de bezoekers. Emil Hansson schoot vanaf de hoek van het strafschopgebied de bal schitterend in de rechter bovenhoek. 

Tekst gaat verder onder de video van de goal van Emil Hansson. 

FC Volendam ging in het laatste half uur naarstig op zoek naar de aansluitingstreffer. Deze kwam er in de 71e minuut nadat invaller Lequincio Zeefuik de bal uit een ingooi doorkopte richting Benamar, die van dichtbij binnen kon tikken: 2-1.

Op wilskracht knokte FC Volendam zich in de slotfase uiteindelijk naast Heracles. Wederom kwam het doelpunt uit een standaardsituatie, een corner. Dit keer was Robert Mühren het eindstation. De Volendamse spits zorgde met zijn tweede treffer van het seizoen voor de gelijkmaker.  

Wedstrijd kort gestaakt

Na de 2-2 van Mühren werden er meerdere plastic bekers op het veld gegooid waarna scheidsrechter Ingmar Oostrom het duel moest staken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Na een korte pauze werden de laatste minuten van de wedstrijd afgemaakt. Hierin kreeg Navajo Bakboorkd namens de bezoekers een enorme kans op de  winnende treffer. De vleugelverdediger schoot echter de bal kiezelhard op de lat. 

Aan de andere kant liet Mühren het na om FC Volendam in extremis de drie punten te bezorgen. Na goed werk van invaller Darius Johnson werd de poging van Mühren gekeerd door Heracles-doelman Michael Brouwer. 

Dankzij het punt klimt FC Volendam naar de voorlaatste plaats. Het heeft nu net als Almere City één punt, maar wel een beter doelsaldo. Volgende week speelt Volendam twee keer uit: achtereenvolgens tegen Ajax en PSV.

Opstelling FC Volendam: Backhaus; Plat, Mirani, Benamar, Flint; Twigt, De Haan, Antonioli (Zeefuik/64); Kuol (Booth/72), Mühren, Ould-Chikh (Johnson/90+2)

Wedstrijd Volendam na late gelijkmaker kort gestaakt, maar inmiddels hervat

za, 23/09/2023 - 18:23

De wedstrijd FC Volendam - Heracles Almelo is vanavond korte tijd gestaakt. Dat gebeurde nadat Robert Mühren de 2-2 had gemaakt. Er werden door de thuissupporters bekers bier op het veld gegooid, waarna scheidsrechter Oostrom de wedstrijd stillegde. Inmiddels is het duel weer hervat.

Dat gebeurde nadat de spelers en de scheidsrechter naar binnen waren gegaan voor een afkoelingsperiode. Na overleg is besloten de wedstrijd te hervatten met nog drie minuten op de klok. 

Volendam kwam na rust op een 0-2 achterstand, maar via Benamar en Mühren wist de hekkensluiter van de eredivisie weer langszij te komen.

Geen koeien en geiten bij Landbouwdag in Alkmaar door opduiken blauwtongvirus

za, 23/09/2023 - 15:57

Bij de Landbouwdag in Alkmaar, aankomende woensdag, zullen geen koeien en geiten te zien zijn. Dit komt door het opduiken van het blauwtongvirus. 

De organisatie laat weten dat er nog geen vervoersverbod geldt, maar dat de verantwoordelijke commissies 'geen onnodige risico's willen nemen' en dat daarom is besloten geen koeien en geiten tentoon te stellen. Het aantal besmettingen met het blauwtongvirus loopt de laatste weken op, nadat de laatste uitbraak in 2009 de kiem in werd gesmoord. 

Het blauwtongvirus is niet besmettelijk, maar wordt overgedragen via knutten. 

Landbouwdag

De Alkmaarse Landbouwdag wordt al 120 jaar georganiseerd in het centrum van de stad. Traditioneel gezien is op deze woensdag altijd een paardenkeuring, en kunnen mensen koeien en geiten bekijken.

De koeien en de geiten blijven dit keer dus thuis, de paardenkeuring gaat wel door. Ook is er een streekproductenmarkt en worden er oude en nieuwe trekkers tentoongesteld. 

Fans geloven er nog in: Ajax hartstochtelijk toegezongen bij laatste training voor Klassieker

za, 23/09/2023 - 15:54

Bestuurlijk mag Ajax in een diepe crisis verkeren, en ook op het veld houdt het zeker nog niet over, maar de die-hard fan houdt er vertrouwen in. Zeker in de goede afloop van de wedstrijd morgen tegen Feyenoord. 

Traditiegetrouw was de laatste training voor De Klassieker van morgen in de Johan Cruijff Arena openbaar. Veel fans bezochten de training en steunden de ploeg van Maurice Steijn met liedjes en vuurwerk.

Met slechts 5 punten uit 4 wedstrijden heeft Ajax de slechtste seizoensstart in 59 jaar. Afgelopen donderdag speelden de Amsterdammers in de Europa League met 3-3 gelijk tegen Olympique Marseille. De supporters zien een stijgende lijn in het spel. 

"Je blijft altijd 100 procent achter je club staan, wat er ook gebeurt", aldus één van de fans."Het is een lastige periode nu, maar je ziet het, we zijn er met z'n allen. Eens een Ajacied, altijd een Ajacied."

De Klassieker is morgenmiddag in de Johan Cruijff Arena, de aftrap is om 14.30 uur.

Dag na alarmerend gezondheidsrapport viert Tata Steel feestje voor de buurt

za, 23/09/2023 - 14:54

Het is burendag bij Tata Steel. De poorten zijn open, er staan springkussens, draaimolens en eetkarren. Wie wil, kan zich laten rondleiden langs de dertien fabrieken op het terrein. En dat terwijl het RIVM gisteren nog een alarmerend rapport publiceerde, waarin het concludeerde dat omwonenden van het staalbedrijf minder lang leven en minder gezond zijn. Heeft dat rapport invloed op de sfeer vandaag? Zie het in onderstaande video.

Motorrijder (45) raakt gewond na botsing met auto in ’t Veld

za, 23/09/2023 - 14:52

Een motorrijder is vanochtend gewond geraakt bij een aanrijding met een auto in ’t Veld. Hij moest met een ambulance worden afgevoerd.

Het ongeluk gebeurde rond half elf op de kruising van de Hartweg met de Valbrugweg in 't Veld. Daarbij klapte een motorrijder in de zijkant van een auto. De motorrijder (45) raakte gewond.

Na afwachting van de hulpdiensten, werd de motorrijder met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De bestuurder van de auto, een 74 jarige man, raakte niet gewond. 

Toedracht wordt onderzocht

Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is op dit moment niet duidelijk. De woordvoerder van de politie laat weten dat de toedracht van het ongeluk op dit moment wordt onderzocht. Een berger haalt de twee beschadigde voertuigen op.

Doordat andere auto's de kruising niet konden passeren, werd het verkeer vanmorgen even omgeleid.

Pagina's