NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 23 min geleden

Veel vragen en emotie, maar ook rust op bijeenkomst na verwarde man op schoolplein

do, 01/12/2022 - 21:04

Tientallen ouders zijn aan het begin van de avond afgekomen op een bijeenkomst van de gemeente Stede Broec, kinderopvang Berend Botje en school 't Vierspan. Die werd gehouden, nadat eerder deze herfst een verwarde man tot twee keer aan toe zorgde voor een gevaarlijke situatie op het plein van de school in Grootebroek. De eerste keer bedreigde hij zelfs kinderen met een mes

"De bijeenkomst is rustig en ordelijk verlopen", aldus burgemeester Ronald Wortelboer. Roy Boogaard, een van de aanwezige ouders, erkent dit. Maar zegt ook: "er waren veel boze ouders, met goede vragen." Zijn uiteindelijke oordeel over de bijeenkomst is dat het "bevredigend" was.

De ouders hebben vanavond te horen gekregen dat de man nog negentig dagen vast blijft zitten en dat zijn gedrag wordt onderzocht door een forensisch psycholoog. Na negentig dagen bepaalt de rechter vervolgens wat er moet gebeuren. "Dat kan van alles zijn", aldus burgemeester Wortelboer. "Je kunt denken aan gedwongen opname, begeleidend wonen, maar ook zelfstandig wonen met bepaalde voorwaarden."

Veel vragen

Komt de man dan terug in zijn huurwoning tegenover het schoolplein? Dat is een van de bezorgde vragen die ouders hadden. "We zetten er met de volle honderd procent op in dat de man daar niet terugkomt. Iedereen die ik daar de afgelopen weken over heb gesproken, is het daar mee eens. Alleen ik kan niet de volle honderd procent garanderen", vertelt Wortelboer. 

Maar er waren ook andere vragen, aldus Wortelboer. Bijvoorbeeld: wat als de man straks ergens anders woont en alsnog weer naar het schoolplein komt? En hoe kan er gezorgd worden dat er niet weer een andere verwarde man bij school komt wonen? Maar ook: hoe zit het nu met de reputatie van de school?

"Allemaal legitieme vragen", aldus de burgemeester. Waar hij niet overal gelijk antwoord op kon geven. Wortelboer vond het fijn dat iedereen constructief meedacht. "Maar ook dat er inzicht was dat deze man inwoner is van de gemeente en die daar ook verantwoordelijk voor is."

Veiligheid moet gegarandeerd worden

Roy is blij dat de gemeente heeft aangegeven er alles aan te doen om deze man niet terug te laten keren naar zijn woning. Maar Roy heeft nog een ander doel: namelijk dat de veiligheid op en rondom een school gegarandeerd wordt en er desnoods voorwaarden komen om aan een schoolplein te wonen. Daar heeft hij ook met andere ouders een petitie voor lopen.

Burgemeester Wortelboer neemt de garantie van veiligheid op en rondom een school ook mee als onderzoekspunt uit deze bijeenkomst. Daar moet volgens hem ook samen op regionaal, maar ook op landelijk niveau naar gekeken worden. Maar zegt hij: "Gedrag kun je niet altijd voorspellen. Dat maakt het ook lastig. Daarnaast heb ik niet altijd de juiste instrumenten om mensen uit huis te zetten."

Burgemeester Wortelboer besluit: "Er is nu rust. Maar we hebben nog niet alle zorgen kunnen wegnemen, maar het is ook nog niet klaar."

Axel G. had flinke voorraad wapens als 'uit de hand gelopen hobby', OM is bezorgd

do, 01/12/2022 - 20:06

Een flinke voorraad antieke wapens en munitie op de logeerkamer bij zijn moeder is volgens de 29-jarige Alex G. een uit de hand gelopen hobby. Deze zomer ontdekte de politie een jachtgeweer, startrevolvers en alarmpistolen en 1153 kogels op zijn kamer in Rijsenhout. Het OM maakt zich zorgen, terwijl Axel zich van geen kwaad bewust was. 

"Die wapens zijn gewoon mooi om aan de muur te hangen", vertelt Axel vandaag tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak. De 29-jarige man uit Rijsenhout wordt eind mei dronken op Schiphol aangehouden omdat hij daar voor overlast zorgde. De Koninklijke Marechaussee vindt in zijn rugzak een vouwmes en munitie waarop de politie besluit verder onderzoek te doen bij zijn moeder thuis, destijds zijn onderkomen. 

Jachtgeweer, revolvers en een katapult

De politie vindt daar een jachtgeweer, meerdere (start)revolvers, alarmpistolen, een vlindermes, boksbeugels en een katapult. Hoewel Axel bevestigt dat het om zijn wapens gaat, weet hij niet meer hoe hij daar aan is gekomen: "Daar heb ik geen actieve herinnering aan."

Naast de wapens worden 1153 kogels aangetroffen, daarbij zijn er volgens het OM ook aanwijzingen gevonden voor een wapen en/of munitiehandel. Op een gevonden envelop staan rekensommen die volgens Axel heel onschuldig zijn: "Dat waren rekensommen voor het bijklussen." Op de vraag van de rechtbank waarom daar ook termen als '9mm' en '.31', op stonden, ontkent hij dat dat om kogels zou gaan. "Zelf ben ik ook geschrokken van de hoeveelheid kogels die ik had", vertelt hij. "Het was meer dan ik had verwacht."

Gevangenisstraf

Na zijn aanhouding zit Axel G. tot begin november in voorlopige hechtenis. "Ik heb de hele zomer vastgezeten", vult hij aan. Zijn advocaat van Haasteren vertelt: "Maar, hij heeft zich daar goed gedragen en kreeg zelfs enkele vrijheden. Complimenten daarom voor het Openbaar Ministerie die ook pleitte voor een schorsing van zijn voorlopige hechtenis." 

Wel neemt het Openbaar Ministerie hem kwalijk die wapens in bezit te hebben gehad en vroeg daarom om een gevangenisstraf van 330 dagen, waarvan 173 voorwaardelijk. Mocht de rechtbank met de strafeis instemmen hoeft G. alsnog niet terug naar de gevangenis. G. zat al 157 dagen vast tijdens zijn voorarrest. 

Verder vraagt het OM om een geldboete van bijna 2.000 euro, iets waar Axel en zijn advocaat niet positief tegenover staan: "Ik loop al achter met mijn toeslagen, met zo'n boete zou ik alleen maar verder in de geldproblemen komen", aldus Axel G. 

De rechtbank doet half december uitspraak in de zaak. 

Verdriet en onbegrip na aanslag op Dierenartspraktijk Wormer

do, 01/12/2022 - 19:50

Midden in de nacht werd Marinda van Ekris, eigenaresse van Dierenartspraktijk Wormer, dit weekend uit haar bed gebeld. De ruiten van haar nieuwe praktijk zijn zaterdagnacht ingeslagen. Na het zien van de camerabeelden is Marinda ervan overtuigd dat het gaat om een doelbewuste aanslag. Het verdriet en onbegrip is groot. ''Wie kan er zo boos en gefrustreerd zijn dat je zo veel schade maakt?''

Marinda wist niet wat ze zag toen ze bij haar praktijk aankwam. Vijf ruiten waren helemaal aan diggelen geslagen. Ze begrijpt niet wat iemand beweegt om een dierenartspraktijk zo kort en klein te slaan. ''Het komt natuurlijk wel eens voor dat mensen niet tevreden zijn of dat er emoties spelen zoals verdriet en boosheid, maar we hebben nog nooit meegemaakt dat er zo veel geweld wordt gebruikt. Het zal misschien te maken hebben met onvrede of mensen die denken dat hun onrecht is aangedaan. Maar ik kan het me eigenlijk niet bedenken.''

Marinda heeft de camerabeelden bekeken. Ze beschrijft wat ze daarop ziet. "Je ziet een auto aanrijden, die stopt voor de deur. Er stapt iemand uit en die slaat onze ruiten kapot.'' Ze is er echt angstig door geworden. ''Het voelt niet zo zeer als een aanslag op de praktijk, maar als een aanslag gericht op het personeel.''

Tekst gaat verder onder de video.

Het gaat om vijf grote ramen, de schade is groot. De kosten die de praktijk moet dragen komen uiteindelijk bij de baasjes terecht.  ''Het is doodzonde, we willen de kostenstijgingen zo laag mogelijk houden maar dit moet ook betaald worden.'' Daarnaast worden alle wachtrijen alleen maar langer. ''Ik heb deze week niet kunnen behandelen, ik ben alleen maar hier mee bezig geweest.''

Niet alleen zit de schrik er goed in bij het personeel van Dierenartspraktijk Wormer, ook de buurt staat op scherp. ''De buurt is erg geschrokken. De bovenburen lagen te slapen toen het gebeurde. Die schrokken wakker en zaten rechtop in hun bed. De overburen zijn geschrokken, niemand had verwacht dat zoiets hier zou kunnen gebeuren. Er heerst angst.''

Bij InterSnacks in Weesp brullen de fans het Marokkaanse elftal naar de winst

do, 01/12/2022 - 19:13

Marokko is officieel door naar de achtste finales van het WK. Cafetaria InterSnacks in Weesp is het hele toernooi lang de hotspot om de wedstrijden van de 'Atlasleeuwen' te volgen. Van de toonbank tot de televisie stond de snackbar ook vanavond weer vol met supporters die hun helden naar de overwinning juichten. "Hier zijn geen rellen, hier is het altijd gezellig."

"Jullie zijn vandaag wel naar school geweest hè", vraagt eigenaar Mo Bouhali (38) terwijl zijn cafetaria volstroomt met jongens uit de buurt. Sommigen hebben zich nog verstopt in hun capuchon of lopen binnen op slippers. Allemaal krijgen ze een boks van Mo en zoeken hun vaste plekkie op voor het scherm. Wat het Huis van Oranje in Qatar is voor Oranje, is de InterSnacks in Weesp voor het Marokkaanse elftal.

"Ziyech gaat er sowieso eentje prikken"

"Wij kijken altijd bij Mo", legt een jongen uit. De jongens willen niet met hun naam in het artikel genoemd worden. "Iedereen uit de buurt is dan hier, helemaal vol!"

Deze jongens zien de snackbar als hun eigen woonkamer buiten de deur. Sommigen komen net van school, anderen van werk en een enkeling moet na de wedstrijd gelijk door naar 'ballie' (voetbaltraining, red.). Mo weet precies waar iedereen zich mee bezighoudt en zorgt ervoor dat ze geen gekke dingen doen.

Na de knappe overwinning op België zit het vertrouwen in de snackbar er goed in, al ontstaat er wel wat consternatie over de opstelling. "Het zit vol met bondscoaches hier", legt iemand uit. "Iedereen weet het altijd beter." Gevraagd naar de voorspellingen verwachten de jongens minstens drie doelpunten van Marokko en een makkelijke overwinning. "Ziyech gaat er sowieso eentje prikken (scoren, red.)!"

En dat doet die. Al na vier minuten zet Hakim Ziyech de Atlasleeuwen op voorsprong. De snackbar ontploft van euforie. 

In zijn snackbar is Mo overduidelijk de pater familias van het stel en hij deelt zijn kennis van het Marokkaanse voetbal maar al te graag met de jongere generaties. Dan staat hij voor het scherm, als een leraar voor zijn schoolbord. Gelijk na het doelpunt van En-Nesyri: "De eerste Marokkaan die op twee verschillende WK's heeft gescoord!"   

Rellen

De indrukwekkende wedstrijd van Marokko tegen België zal nog bij velen in het geheugen geschrift staan. De rellen die daarop volgden ook. "Dat zijn geen voetbalfans, dat zijn hersenloze mensen", vertelt Mo met een oog strak op het beeldscherm. Hij doet graag zijn zegje over de gebeurtenissen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. "Zoiets moet je niet negeren."

Hij begrijpt niet hoe het zo mis heeft kunnen gaan. "Dan mist er echt een stukje controle", legt hij uit. Mo kent alle jongens hier, en al hun ouders. "Ik denk dat dat wel helpt." Hij pleit er voor om het niet alleen de nadruk te leggen op de rellen. Want op het Mercatorplein was ook een hele grote groep die de rotzooi allemaal weer opruimden. "Voor mij zijn dat de echte Marokkanen."

Bestellen in de rust

Door een tegendoelpunt en een afgekeurde goal is de wedstrijd nog niet gespeeld voor Marokko. De snackbar valt stiller, alle ogen gekluisterd aan het ene beeldscherm in de bovenhoek. Een jongen die net binnenloopt, onderbreekt de stilte. "Mag ik wat bestellen Mo", vraagt hij. "Nee, pas in de rust mag je bestellen. Dat weet je toch?"

Het lukt de Canadezen niet om de Atlasleeuwen te temmen. Na 36 jaar weet Marokko zich weer eens te plaatsen voor de achtste finales. "Dat was echt een mooi team", mijmert Mo. "Toen hadden ze nog van die korte broekjes."

Na de wedstrijd zitten enkele jongens nog na en snacken wat. Anderen gaan naar huis of de straat op. Een jochie met een knalrode voetbal onder z'n arm krijgt een flinke zak patat mee van chef Mo. "Groetjes thuis jongen!"

Bij InsterSnacks in Weesp brullen de fans het Marokkaanse elftal naar de winst

do, 01/12/2022 - 19:13

Marokko is officieel door naar de achtste finales van het WK. Cafetaria InterSnacks in Weesp is het hele toernooi lang de hotspot om de wedstrijden van de 'Atlasleeuwen' te volgen. Van de toonbank tot de televisie stond de snackbar ook vanavond weer vol met supporters die hun helden naar de overwinning juichten. "Hier zijn geen rellen, hier is het altijd gezellig."

"Jullie zijn vandaag wel naar school geweest hè", vraagt eigenaar Mo Bouhali (38) terwijl zijn cafetaria volstroomt met jongens uit de buurt. Sommigen hebben zich nog verstopt in hun capuchon of lopen binnen op slippers. Allemaal krijgen ze een boks van Mo en zoeken hun vaste plekkie op voor het scherm. Wat het Huis van Oranje in Qatar is voor Oranje, is de InterSnacks in Weesp voor het Marokkaanse elftal.

"Ziyech gaat er sowieso eentje prikken"

"Wij kijken altijd bij Mo", legt een jongen uit. De jongens willen niet met hun naam in het artikel genoemd worden. "Iedereen uit de buurt is dan hier, helemaal vol!"

Deze jongens zien InterSnacks als hun eigen woonkamer buiten de deur. Sommigen komen net van school, anderen van werk en een enkeling moet na de wedstrijd gelijk door naar 'ballie' (voetbaltraining, red.). Mo weet precies waar iedereen zich mee bezighoudt en zorgt ervoor dat ze geen gekke dingen doen.

Na de knappe overwinning op België zit het vertrouwen in de snackbar er goed in, al ontstaat er wel wat consternatie over de opstelling. "Het zit vol met bondscoaches hier", legt iemand uit. "Iedereen weet het altijd beter." Gevraagd naar de voorspellingen verwachten de jongens minstens drie doelpunten van Marokko en een makkelijke overwinning. "Ziyech gaat er sowieso eentje prikken (scoren, red.)!"

En dat doet die. Al na vier minuten zet Hakim Ziyech de Atlasleeuwen op voorsprong. De snackbar ontploft van euforie. 

In zijn snackbar is Mo overduidelijk de pater familias van het stel en hij deelt zijn kennis van het Marokkaanse voetbal maar al te graag met de jongere generaties. Dan staat hij voor het scherm, als een leraar voor zijn schoolbord. Gelijk na het doelpunt van En-Nesyri: "De eerste Marokkaan die op twee verschillende WK's heeft gescoord!"   

Rellen

De indrukwekkende wedstrijd van Marokko tegen België zal nog bij velen in het geheugen geschrift staan. De rellen die daarop volgden ook. "Dat zijn geen voetbalfans, dat zijn hersenloze mensen", vertelt Mo met een oog strak op het beeldscherm. Hij doet graag zijn zegje over de gebeurtenissen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. "Zoiets moet je niet negeren."

Hij begrijpt niet hoe het zo mis heeft kunnen gaan. "Dan mist er echt een stukje controle", legt hij uit. Mo kent alle jongens hier, en al hun ouders. "Ik denk dat dat wel helpt." Hij pleit er voor om het niet alleen de nadruk te leggen op de rellen. Want op het Mercatorplein was ook een hele grote groep die de rotzooi allemaal weer opruimden. "Voor mij zijn dat de echte Marokkanen."

Bestellen in de rust

Door een tegendoelpunt en een afgekeurde goal is de wedstrijd nog niet gespeeld voor Marokko. De snackbar valt stiller, alle ogen gekluisterd aan het ene beeldscherm in de bovenhoek. Een jongen die net binnenloopt, onderbreekt de stilte. "Mag ik wat bestellen Mo", vraagt hij. "Nee, pas in de rust mag je bestellen. Dat weet je toch?"

Het lukt de Canadezen niet om de Atlasleeuwen te temmen. Na 36 jaar weet Marokko zich weer eens te plaatsen voor de achtste finales. "Dat was echt een mooi team", mijmert Mo. "Toen hadden ze nog van die korte broekjes."

Na de wedstrijd zitten enkele jongens nog na en snacken wat. Anderen gaan naar huis of de straat op. Een jochie met een knalrode voetbal onder z'n arm krijgt een flinke zak patat mee van chef Mo. "Groetjes thuis jongen!"

WK-winst Marokko massaal gevierd, Mercatorplein weer leeg na noodbevel burgemeester

do, 01/12/2022 - 18:09

Honderden fans van het Marokkaanse nationale elftal hebben vanavond de plaatsing van Marokko voor de tweede ronde van het WK gevierd. Vooral op rond het Mercatorplein was het druk. De winst werd gevierd met vuurwerk, vlaggen en een hoop getoeter. In de loop van de avond werd er toch weer zwaar vuurwerk afgestoken, waarna burgemeester Halsema een noodbevel uitvaardigen. Iedereen diende het plein te verlaten. De ME werd ingezet maar hoefde geen charges uit te voeren.  

De woordvoerder van de politie laat weten dat er meerdere aanhouding zijn verricht rond het Mercatorplein.  De waterwerper van de Duitse politie is ook op het plein aanwezig. Volgens een verslaggever ter plaatse is de ME in linie over het plein gegaan, waar op dat moment niet heel veel fans meer aanwezig waren. 

Direct na de winst van Marokko op Canada verzamelden zich honderden Marokko-supporters op het plein. Er werd veel fakkels afgestoken en toeterende auto's reden af aan. 

Extra maatregelen

Afgelopen zondag liep het feest op het Mercatorplein uit de hand. Uiteindelijk moest de ME ingrijpen en het plein schoonvegen. Eén persoon werd aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk. Vanochtend werden nog twee mannen, van 41 en 20 jaar oud, aangehouden voor opruiing en openlijke geweldpleging.

Vanwege de ongeregeldheden op het plein besloot de driehoek  (burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier van justitie) om extra maatregelen in te zetten. Zo werden het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester De Vlugtlaan aangewezen als veiligheidsrisicogebied en er is er meer politie aanwezig. Daarnaast is er ook een waterwerper van de Duitse politie aanwezig. 

Marokko op het WK

De leeuwen van de Atlas doen dit jaar voor de derde keer mee aan het belangrijkste voetbaltoernooi van de wereld. De ploeg wist zich nu twee keer achter elkaar te plaatsen, daarvoor was het laatste optreden van Marokko op het WK in 1986. 

Tijdens het WK in Rusland van 2018 werd het land kansloos uitgeschakeld in een poule met Spanje, Portugal en Iran. Er werd maar één punt behaald. In 1986 werd Marokko eerste in de groep en behaalde als debutant meteen de achtste finale, daar stuitte het land op uiteindelijke finalist West-Duitsland en verloor toen met 0-1. 

De ploeg, waaronder andere oud-Ajacieden Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui spelen, hadden genoeg aan een gelijkspel tegen Canada. De Canadezen werden uiteindelijk verslagen met 2-1. Marokko treft in de achtste finale als groepswinnaar de nummer twee van groep E, waar Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica inzitten. Japan staat op het moment tweede in die groep, maar de uiteindelijke stand wordt bekend na de wedstrijden van 20.00 uur vanavond. Dinsdag 6 december om 16.00 uur speelt Marokko weer.

Toeteren en vuurwerk: voetbalfans vieren feest op Mercatorplein Amsterdam

do, 01/12/2022 - 18:09

Op onder meer het Mercatorplein in West en het Osdorpplein in Nieuw-West hebben voetbalfans zich verzameld om de plaatsing van Marokko voor de volgende ronde van het WK te vieren. Het nationale elftal plaatst zich pas voor de tweede keer voor de volgende ronde van het eindtoernooi. 

Op beide pleinen rijden er veel auto's rond met de Marokkaanse vlag, ook wordt er veel getoeterd. Rond het Osdorpplein wordt er ook vuurwerk afgestoken. Op het Mercatorplein heeft een grote groep supporters zich verzameld en viert uitbundig feest.  

Extra maatregelen

Afgelopen zondag liep het feest op het Mercatorplein uit de hand. Uiteindelijk moest de ME ingrijpen en het plein schoonvegen. Eén persoon werd aangehouden voor het afsteken van zwaar vuurwerk. Vanochtend werden nog twee mannen, van 41 en 20 jaar oud, aangehouden voor opruiing en openlijke geweldpleging.

Vanwege de ongeregeldheden op het plein besloot de driehoek  (burgemeester, hoofdcommissaris en hoofdofficier van justitie) om extra maatregelen in te zetten. Zo werden het Mercatorplein, Plein '40-'45 en de Burgemeester De Vlugtlaan aangewezen als veiligheidsrisicogebied en er is er meer politie aanwezig. Daarnaast is er ook een waterwerper van de Duitse politie aanwezig. 

Marokko op het WK

De leeuwen van de Atlas doen dit jaar voor de derde keer mee aan het belangrijkste voetbaltoernooi van de wereld. De ploeg wist zich nu twee keer achter elkaar te plaatsen, daarvoor was het laatste optreden van Marokko op het WK in 1986. 

Tijdens het WK in Rusland van 2018 werd het land kansloos uitgeschakeld in een poule met Spanje, Portugal en Iran. Er werd maar één punt behaald. In 1986 werd Marokko eerste in de groep en behaalde als debutant meteen de achtste finale, daar stuitte het land op uiteindelijke finalist West-Duitsland en verloor toen met 0-1. 

De ploeg, waaronder andere oud-Ajacieden Hakim Ziyech en Noussair Mazraoui spelen, hadden genoeg aan een gelijkspel tegen Canada. De Canadezen werden uiteindelijk verslagen met 2-1. Marokko treft in de achtste finale als groepswinnaar de nummer twee van groep E, waar Spanje, Duitsland, Japan en Costa Rica inzitten. Japan staat op het moment tweede in die groep, maar de uiteindelijke stand wordt bekend na de wedstrijden van 20.00 uur vanavond. Dinsdag 6 december om 16.00 uur speelt Marokko weer.

Techniekevenement inspireert tweedejaars leerlingen van SG Newton: "Dit is best vet"

do, 01/12/2022 - 18:09

Tweedejaars leerlingen van het SG Newton uit Hoorn zaten vanmorgen niet in de schoolbanken, maar gingen met 10 verschillende disciplines uit de bouw-, infra-, elektra- en installatietechniek aan de slag. Het meerdaagse techniekevenement, Tech Your Talent, hoopt zo jongeren uit Noord-Holland te inspireren om een carrière in de techniek te overwegen. 

Acht dagen lang zijn de verschillende werkplaatsen van de Bouw- en Techniekcampus in Heerhugowaard het toneel voor zo'n 2.200 VMBO-leerlingen uit Noord-Holland. De leerlingen doen tijdens het evenement kennis op over zowel de praktische opleidingen als de theoretische MBO-4-opleidingen. 

"Dankzij deze activiteiten maken de leerlingen kort kennis met techniek", legt promotiemedewerker Wilfred Blom uit. "Maar we vinden het vooral belangrijk dat we met deze speelse wijze laten zien hoe leuk techniek eigenlijk is." 

Vanuit de technische sector is er nog altijd veel vraag naar personeel. Daarom hoopt Blom met dit evenement, ook al zijn het maar enkele leerlingen, te inspireren. De timing van het techniekevenement komt overigens goed uit. "In maart moeten deze leerlingen een lespakket kiezen op hun VMBO-school", zegt Blom. "Misschien dat deze ochtend hen dan overtuigd heeft om in de toekomst voor het techniekpakket te kiezen."

Leerlingen

De leerlingen reageren gemengd op een toekomst in de techniek. "Ik vind het leuk om deze fysieke activiteiten te doen", legt een leerling van het SG Newton uit, nadat hij samen met zijn maat een band heeft verwisseld van een kartauto. "Maar zelf weet ik al wat ik wil worden en dat is kok!"

Toch snapt de leerling wel dat het evenement jongeren kan inspireren. "Zelf hebben we nooit veel te maken gehad met techniek op school, dus het is wel leuk om dat nu zelf mee te maken."

Het evenement van ESPEQ-bouwopleidingen duurt tot 6 december. 

Sjaals breien voor mensen met krappe beurs: "We hebben allemaal warmte nodig"

do, 01/12/2022 - 17:20

Met de hoge energielasten en een gierende inflatie is het voor mensen met een smalle beurs de vraag of ze het wel een beetje warm kunnen houden komende winter. Reden voor parochiecentrum De Akker in Hilversum om in actie te komen. Iedereen die wil én kan wordt opgeroepen om sjaals te komen breien in de gemeenschappelijke ruimte bij het kerkgebouw. Doel is om zo’n tweehonderd exemplaren bij elkaar te breien die uiteindelijk bestemd zijn voor in de kerstpakketten van de voedselbank. 

Animo groot

Iedere donderdagochtend komen de vrijwilligers, misschien niet gehéél toevallig allemaal dames, bij elkaar om de brei-pen ter hand te nemen. De animo is groot: deze ochtend zijn er al zo'n twintig deelnemers op komen dagen. "We willen allemaal graag iets doen", legt een oudere dame uit die van zichzelf zegt geen brei-wonder te zijn. "Maar je weet dan niet wat. En ik vond dit een goed idee." Daarnaast is het ook gewoon gezellig, óók een reden om mee te doen voor sommigen. "Het zijn allemaal vriendelijke, aardige mensen", vertelt een grijzende dame. "We komen allemaal met hetzelfde doel. En het is breien en beppen tegelijk.:"

Initiatiefnemer en opbouwwerker Leo Kerkhoff constateert met tevredenheid dat het project goed op weg is. "Twee weken geleden begonnen we met nul dassen en nu staat de teller al op veertig", aldus Leo, om er lachend aan toe te voegen: "En ik zie er exemplaren tussen liggen dat ik denk: die zou ik wel achter willen houden, zo mooi!" Het doel is om tot tweehonderd gebreide sjaals te komen voor mensen met een krappe beurs. "Mensen hebben geen geld en houden de kachel uit", licht Kerkhoff toe. "Ik wil niet beweren dat het beter wordt als je de hele dag binnen zit met een das om. Maar het is iets."

Alle hulp welkom

De komende donderdagochtenden tot aan 21 december staan de deuren van De Akker aan het Melkpad in Hilversum open voor éénieder die wil helpen. En alle hulp is welkom want het beoogde aantal van tweehonderd is voorlopig nog niet gehaald. Aan één dame, toevallig de koster van de parochie, zal het niet liggen. "Ik heb er al een stuk of vier af", vertelt ze breed lachend. "Ik brei ook veel ik mijn eigen tijd wanneer mijn man voetbal kijkt. Maar als er gegild wordt dan kijk ik wel even hoor."

Verwarde man die leerlingen en juf bedreigde in Grootebroek drie maanden langer vast

do, 01/12/2022 - 16:33

De 24-jarige verwarde man die tot twee keer toe het schoolplein van basisschool 't Vierspan in Grootebroek schreeuwend en dreigend met een mes oprende, blijft drie maanden langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank besloten.

In de herfstvakantie loopt de 24-jarige verwarde man het schoolplein van basisschool 't Vierspan in Grootebroek op met een mes. Hij bedreigt meerdere spelende leerlingen. Daarnaast wordt de 12-jarige Norah geslagen door hem. De man - die tegenover de basisschool woont - heeft een aantal uur vastgezeten, maar komt weer op vrije voeten. 

Precies een maand later gaat het weer fout. De verwarde man rent opnieuw schreeuwend het schoolplein op. Leerlingen van groepen 7 en 8 zijn net aan het buitenspelen. Als de leerlingen naar binnen worden gebracht, krijgt een juf de volle laag en wordt ze bedreigd. 

De man wordt overmeesterd door twee beveiligers die undercover zijn, waarna de politie hem inrekent. De maat is vol voor de ouders en omwonenden. Er moet worden ingegrepen: "Mijn kinderen zijn echt bang. Ze durven niet meer naar school. Ze durven zelfs niet eens meer zonder mij naar buiten", vertelt een bezorgde moeder aan NH Nieuws over de situatie. Wat haar betreft kan dit zo écht niet langer.

Gedwongen zorg?

Burgemeester Ronald Wortelboer liet eerder al weten dat het 'zeer onverstandig' is als de man op korte termijn terugkeert naar zijn huis in Grootebroek. "Dat is niet goed voor de rust in de buurt, op de school en voor hemzelf. Maar een burgemeester kan niet zomaar iemand uit zijn huis zetten."

"We kunnen ook niet zomaar gedwongen zorg opleggen", legt hij uit. "Zodra ik vanuit de zorg het signaal krijg dat gedwongen opname op last van de burgemeester nodig is, zal ik dat besluit nemen."

Besloten bijeenkomst

De ouders van de leerlingen die op 't Vierspan en kinderdagverblijf Berend Botje zitten, worden vanavond in een besloten bijeenkomst bijgepraat over de situatie. 

Vijf opmerkelijke verkeerssituaties in Noord-Holland: gevaarlijke punten, ravages en obstakels

do, 01/12/2022 - 16:15

Ongelukken, auto's die te hard rijden, onveilige fietspaden en onbegaanbare stoepen en gaten in het wegdek. NH Nieuws bracht de afgelopen jaren tientallen verhalen waarbij bewoners hierover hun verhaal deden en soms zelf in opstand kwamen. Wij verzamelden voor jouw vijf opmerkelijke verkeerssituaties in onze provincie. 

1. 'Levensgevaarlijke' versmalde stoepen

De Alkmaarse Jiska Goudsblom (53) sprak zich recentelijk uit over de volgens haar levensgevaarlijke situatie, ontstaan door een versmalde stoep waarover zij naar de overkant van de Cressantlaan moet. Zelf zit zij in een rolstoel en ziet zij de smalle stoepen als lariekoek. De stoep voor haar deur is na de herinrichting nog maar 88 centimeter breed. Daarvoor was dezelfde stoep meer dan twee meter. 

"Het voelt een beetje als een klap in het gezicht", vertelde Jiska aan NH Nieuws. "Blijkbaar tel ik niet mee, en mijn buren ook niet. Kijk naar mijn ouwe buurtjes die graag met de rollator naar buiten willen, maar niet eens de hoek om komen."

2. Hoe hard mag je echt, 15 of 30 km per uur? 

Verkeersborden die in plaats van voor veiligheid voor verwarring zorgen. Dat gebeurde op de Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost. Door de verwarrende verkeerssituatie had de Zwaagdijker zelf geen idee meer wat de juiste snelheid zou zijn. Vanaf de westkant was een bord voor een 30-kilometerzone te zien, maar tegelijkertijd vanaf het oosten, zo'n honderd met er verder, een verkeersbord met daarop '15 kilometer per uur'. 

NH nieuws vroeg omwonenden om een reactie op de dicht bij elkaar geplaatste borden. Een passant vindt de situatie 'heel onduidelijk' en vindt een weg, waar automobilisten gemiddeld 15 kilometer per uur mogen rijden, geschikter. Dit, omdat de verkeerssituatie vlak naast basisschool Sint Josef gelegen ligt. Naast de school is in het pand ook een kinderopvang en een dorpshuis te vinden.

"Het is apart", vertelde een andere omwonende die net zijn hond uitlaat en voorbij de verkeersborden loopt. "Zo lang ik hier woon, is het al zo."

Ook binnen de politiek werd het fenomeen al opgemerkt en ook werden er raadvragen aan het college gesteld. Volgens gemeente Medemblik is de maximaal toegestane snelheid, nabij de basisschool in Zwaagdijk-Oost, 30 kilometer per uur. De adviessnelheid 15 kilometer per uur staat in de 30-kilometerzone en vraagt aandacht voor het aangrenzende zebrapad. 

3. Paaltjes veilig fietspad in rap tempo kapot

Gemeente Zaanstad plaatste kleine paaltjes om het fietspad bij de Wilhelminabrug in Zaandam veiliger te maken. Toch gebeurde er iets opmerkelijks: de attentiebakens waren net geplaatst, toen er al snel een behoorlijk paar miste. Woordvoerder Lenny Beijerbergen vertelde begin dit jaar aan NH Nieuws dat zij dacht dat dit moedwillig gebeurd was. 

De Wilhelminabrug was een 'hot topic' vanwege de meerdere ongelukken die na de vernieuwing van de brug in 2020 gebeurden. Volgens een woordvoerder van de Fietsersbond zijn de fietspaden te smal, de randen te hoog en vormt de weg van fietsers en automobilisten op een gegeven moment een fuik. Tot slot zit er een slinger in het fietspad.

Na de ongelukken werd er onderzoek naar de brug gedaan en werden de paaltjes geplaatst. Beelden van de dader en het vandalisme op de brug waren er toen niet. 

4. Kerstbomen als tijdelijke heg plotseling weg

Afgedankte kerstbomen kregen begin dit jaar een tweede leven als tijdelijke heg tegen sluipverkeer op de N241. Tijdelijk bleek de heg inderdaad te zijn, want al na een maand waren de kerstbomen omgetrokken of omvergereden. Niet heel onverwachts, want een eerder geplaatste haag was al kapotgereden. 

Het plaatsen van een vangrail was bewust geen keuze. Mensen zouden hierdoor namelijk nog harden zijn gaan rijden was het idee. 

Woordvoerder Willemijn van der Kolk van de provincie reageerde toen teleurgesteld. "Het is helaas niet voor lange duur geweest. De bomen waren een tijdelijke oplossing - er zou op termijn een definitieve haag komen - en vooral bedoeld om aandacht te vragen voor het probleem. Dat is gelukt. Ze liggen voor nu veilig in de berm. Nu gaan we eerst proberen ze zo snel mogelijk terug te plaatsen en anders moeten we kijken naar een andere oplossing." 

5. Strijd tegen obstakels op straat

Van bloembakken, fietsen, stoepranden of scooters: Quitty Pluimers vertelde aan NH Nieuws en wethouder Gerard Slegers hoe moeilijk het kan zijn voor minder mobiele mensen om gewoon een rondje over straat te gaan. Samen hingen ze 'deurhangers' op aan obstakels op de weg met een vriendelijk verzoek die te verwijderen.

Meer rekening houden met minder mobiele weggebruikers, dat is de boodschap die Pluimers wilt uitdragen. "Dat ze zichzelf voorstellen: 'Hoe zou het zijn als ikzelf in die rolstoel zou zitten? Kom ik dan nog die stoep over?' Mensen realiseren het zich gewoon niet. Het is een kwestie van bewustwording, maar sommige mensen doen daar wat langer over." 

Kerstboomstress slaat toe: "Het was geen fijn jaar, er is grote behoefte aan gezelligheid"

do, 01/12/2022 - 16:11

De mensen zijn er vroeg bij dit jaar. Het is 1 pas december, Sint is nog in het land, maar de kerstboomstress heeft al toegeslagen. De bomen zijn niet aan te slepen. Henk Haan van Tuincentrum Haan in Santpoort-Noord heeft er een logische verklaring voor. "Het is geen leuk jaar geweest met de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen. Mensen willen wat sneller de gezelligheid in huis hebben."

Om die gezelligheid thuis niet te laten omslaan in ergernis over een kale boom, zegt Haan er alles aan te doen Nordmannen van hoge kwaliteit te verkopen. Hij zit al ruim vijftig jaar in het vak en zegt precies te weten wat hij kan verwachten uit Denemarken, het land van herkomst. Daar zijn de bomen half november gekapt.

Twee vrachtwagens

Vorige week was het weer zo ver. Twee enorme vrachtwagens met zo'n 2.000 bomen kwamen zijn terrein op de Hagelingerweg op en Haan zag meteen dat het goed was. Zó en niet anders moet een Nordmann er uitzien. "Mooi groen en fris." De bomen waren nog niet uitgeladen en mensen kwamen al langs. "Het lijkt misschien eerder dan voorheen, maar dat is niet zo. Het hoort eigenlijk te beginnen bij de eerste advent. Dat is vier zondagen voor de kerst. Nou, dat redden we niet eens want de laatste zondag valt op eerste kerstdag."

Sluiting De Zeehoek komt hard aan bij personeel: "Van euforie naar hard gelag"

do, 01/12/2022 - 15:24

Niet alleen de gebruikers van zwembad De Zeehoek in Wervershoof zitten met veel verdriet, nu hun geliefde zwembad gaat sluiten. Ook bij de 15 personeelsleden komt de mededeling hard aan. "Dit is een koude douche."

Ongeloof, geschrokken en boos. Zomaar enkele emoties die zich openbaarden bij het personeel toen het zwartste scenario waarheid werd. Het personeel van het zwembad in Wervershoof bestaat uit een vaste groep collega's die tussen de 5 en 36 jaar in dienst zijn. Al jaren houden zij het zwembad draaiende. "En toch ook strijdbaar, om er toch zo lang als het nog duurt het beste van te maken voor al onze klanten", zegt bedrijfsleider Bart Timmer. 

Ook voor hen is de situatie onzeker, omdat nog niet bekend is wanneer het zwembad de deuren voorgoed sluit. "Een koude douche krijgen", zegt Timmer daarover.

Streep doorheen

"We dachten eerst dat we een nieuw zwembad mochten bouwen. Dat mocht niet zo zijn, waarna de gemeente koos voor renovatie. Ook daar ging een streep doorheen. Het ging van euforie naar een hard gelag. Het komt heel hard binnen: we hebben een grote groep vaste klanten. Hoe gaan we dat netjes afwikkelen?" 

De komende weken wordt dit verder uitgezocht. Ook wat er gekeken wat er met het personeel gaat gebeuren. "Wat voor consequenties heeft dit? Komt er en sociaal plan?", aldus Bart. "Er is nog veel onzeker."

Geen afbouwplan

Jos Oosterbrink, voorzitter bij De Zeehoek, snapt dat deze vragen gesteld worden. Het sluiten van een zwembad is een behoedzame klus, begrijpt hij maar al te goed. "Het hoge woord is eruit, dat is helder. We wilden eerst de inwoners op de hoogte brengen, maar er is nog geen afbouwplan, dat moet nog uitgewerkt worden. Het gaat om het eigen personeel, maar ook om de situatie van onze kaarthouders én kinderen die hier hun zwemlessen volgen. Er moet van alles geregeld worden. Tot die tijd kan ik hier nog niet inhoudelijk op reageren."

OM gaat in hoger beroep voor hogere straffen in Mallorca-zaak

do, 01/12/2022 - 14:35

Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen vrijwel alle verdachten in de grote Mallorca-zaak, die draait om een vechtpartij waarbij de toen 27-jarige Carlo Heuvelman om het leven kwam. Tegen zeven van de negen verdachten, waaronder hoofdverdachte Sanil B., eist het OM een hogere straf.

Acht van de negen verdachten werden op 18 november veroordeeld door de rechtbank. De hoofdverdachte, Sanil B., kreeg 7 jaar cel opgelegd, andere verdachten kregen straffen variërend van ruim twee jaar cel tot een taakstraf. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de verdachten te licht gestraft: zij vinden het onterecht dat alleen Sanil B. is veroordeeld voor doodslag.

Tijdens het vonnis heeft de rechtbank uitgesproken dat Sanil B. niet de enige verantwoordelijke was. Daarom vindt het OM dat de anderen te licht gestraft zijn. Het OM is er van overtuigd dat ten minste één van de jonge mannen meer weet over wat er die avond gebeurd is dan de groep loslaat. Daarnaast vinden zij de celstraf van 7 jaar die is opgelegd aan Sanil B. te laag.

Hoger beroep

Een aantal verdachten is ook in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank. Zo is de vader van Sanil B. er bijvoorbeeld van overtuigd dat zijn zoon onschuldig is. Hij verkoopt zelfs zijn snackkar, zodat hij de opbrengst kan gebruiken om een gouden tip te belonen. 

Het Openbaar Ministerie gaat tegen twee verdachten niet in hoger beroep: één verdachte is al vrijgesproken en voor een ander hebben ze zelf vrijspraak geëist. 

'Vind 't erg voor je meissie, maar ik wil geld', TBS'er hield kassière (17) Den Helder onder schot

do, 01/12/2022 - 13:51

Een tbs'er (63) is in Alkmaar opnieuw veroordeeld, dit keer tot achttien maanden cel. Tijdens zijn verlof uit een kliniek pleegde hij een winkeldiefstal, probeerde bij een woning in te breken en overviel een supermarkt in Den Helder. Hij hield daarbij een 17-jarige kassière onder schot. Op de TESO naar Texel werd hij herkend en op het eiland kon hij worden gearresteerd.

In rechtbankverslagen van het Noordhollands Dagblad komen details naar voren over de zeven weken dat de man zich wist te onttrekken aan zijn verlof vanuit een kliniek in Rotterdam. Daar zat hij sinds eind jaren negentig een tbs-maatregel uit voor verschillende geweldsdelicten.

In juli en augustus 2020 woonde de 63-jarige in het kader van zijn resocialisatie in een appartement binnen een speciale woonvoorziening. In die tijd was er in verband met corona geen dagbesteding, kon hij niet naar de Anonieme Alcoholisten (AA) en ging het, zo vertelde hij tijdens de rechtszaak twee weken geleden, steeds slechter met hem. 

Vluchtauto stond klaar

"Ik zat maar op de bank met mijn vriendin en voelde me ontzettend somber", schrijft het NHD. Hij besluit er, samen met een andere tbs'er, met een auto vandoor te gaan: via Zeeland naar België om naar verluidt een wapen te kopen en dan naar Westkapelle. 

Toen hij met een koevoet wilde inbreken bij een vakantiehuis, werd hij gespot, maar hij wist te ontkomen. Op 24 augustus bedreigt hij dan een 17-jarige medewerkster van een Aldi-supermarkt in winkelcentrum De Schooten in Den Helder met, naar zo lijkt het, een vuurwapen.

Hij dwingt haar, naar eigen zeggen uit wanhoop, geld uit de kassalade af te staan. "Ik vind het heel erg voor je meissie, maar dit moet gewoon. Ik wil geld", aldus het NHD. "Ik vond het ook heel zielig voor dat meissie." Zijn advocaat zei tijdens de zitting dat de man uiterst knullig te werk ging, zodát hij heel herkenbaar was.

'Hij vroeg eerst omzichtig om mosselen en oesters bij de kassamedewerkster en kwam later weer terug, vlak voor sluitingstijd. Niet vermomd.' De raadsman zegt dat het een soort noodgreep was om opgepakt te worden. De winkeliersvereniging zei daarover tegen het NHD: "Voor de mensen die het is overkomen, is het vreselijk."

Een helikopter vliegt naderhand over de gemeente om de dader te zoeken, tevergeefs. In Opsporing Verzocht besteedt de politie dan aandacht aan de man - vermoedens zijn er dat het gaat om de ontsnapte tbs'er met 'tatoeages van een dobbelsteen en papagaai'. 

Dan, op de boot naar Texel, wordt de 63-jarige tbs'er herkend door passagiers. Twee dagen later wordt hij opgepakt vlak bij Den Hoorn. 

De man pleegde verder ook nog een winkeldiefstal in vereniging in Rotterdam. De rechter in Alkmaar oordeelt dat het de tweede keer dat de verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan strafbare feiten tijdens zijn tbs-maatregel en daarmee misbruik maakte van het vertrouwen van de kliniek. 

De eerdere depressie van de 63-jarige in de gevangenis vindt de rechter geen reden om een lagere straf op te leggen. Wel houdt die rekening met een verminderde toerekeningsvatbaarheid. Achttien maanden cel dus, maar géén tbs-maatregel, omdat de man die al heeft en er vanuit gaat dat zijn geschiedenis in nieuwe beoordelingen wordt meegenomen. 

Merel haalt veel spullen van straat: "Dingen redden die nog goed zijn"

do, 01/12/2022 - 13:00

Hoge energiekosten, gierende inflatie en dus sterk stijgende prijzen; steeds meer mensen worden de dupe van de koopkrachtcrisis. We volgden de afgelopen maanden Amsterdammers in het dagelijks leven. Hoe knopen zij de eindjes aan elkaar? We gaan nog een keer langs bij Merel uit Noord. 

Na een gedeeltelijke dwarslaesie moest Merel stoppen met de winkel die ze had in de binnenstad. Sindsdien komt ze rond van een bijstandsuitkering. Het zorgen voor voldoende eten en geld slokt een enorme hoeveelheid energie en tijd op.

Merel is niet iemand die bij de pakken neerzit. Ze werkt als vrijwilliger bij Helen's Free Food Market - hier wordt gratis eten uitgedeeld - en is ook betrokken bij actiegroep Red Amsterdam Noord. Als ze wat tijd over heeft fietst ze graag door de stad. Op zoek naar bruikbare spullen.

"Vanzelf gaan je ogen naar die stapels op straat," zegt Merel. De beste dagen zijn de dagen dat het grofvuil op straat wordt gezet. Maar af en toe is er in de vele bouwcontainers ook wel wat te vinden. Zo trekt Merel een dik stuk isolatieschuim onder een groot blauw zeil vandaan. "Mijn vloer is heel koud. Dus als ik dat nou voor mijn stoel leg of bed leg met een doekje erop, dan heb ik een soort geïsoleerd voetenbankje." Ook trekt Merel vaak hout van de straten. Daar bouwt ze haar eigen meubels van. "Het is leuk om ergens iets in te kunnen zien. Er creatief naar kijken en gebruik maken van de mogelijkheden."

Hieronder staan eerdere verhalen die we met Merel maakten: 

Zorgen over 'gevaarlijk' Amstelveens fietspad: "Politiek moet snel acteren"

do, 01/12/2022 - 12:49

Ouders van kinderen die op de fiets naar basisschool Piet Hein in Amstelveen gaan, maken zich zorgen over de veiligheid van het fietspad waar zij overheen moeten. Over het smalle Kazernepad vanuit Amstelveen-Zuid naar Amsterdam rijden dagelijks duizenden scholieren en forenzen, van wie er steeds meer op snelle e-bikes voorbij sjezen.

"Er komen scholieren van die kant én van deze kant. Het zijn gewoon te veel fietsers en e-bikes voor dit kruispunt", vertelt moeder van twee, Caroline Nieuwzwaag, terwijl ze al wijzend de situatie uitlegt. De afslag bij middelbare school Keizer Karel College is één van de gevaarlijkste kruisingen, vindt ze. Hier moeten ouders met kinderen die naar de Piet Hein gaan en fietsforenzen zich een weg banen tussen de middelbare scholieren, die kriskras door elkaar heen afslaan. 

'Keihard onderuit'

Vorig jaar zag ze het nog misgaan. "Een meisje van zes ging keihard onderuit", weet ze nog. En Caroline heeft meer verhalen verzameld van ouders die op het Kazernepad ongelukken of bijna-ongelukken zagen gebeuren. 270 ouders tekenden haar petitie voor een veiliger Kazernepad, onder Amstelveners beter bekend als het Zwarte Pad. Vorig week bood ze die petitie aan tijdens een spreekavond van de gemeenteraad. 

Dat is een grote steun voor Amstelvener Toon van den Boer. Zijn vriendin raakte in oktober flink gewond toen zij in een bocht van het Kazernepad vlak bij de Amsterdamseweg in het donker onderuit ging. "We zagen pas op het allerlaatste moment een licht verschijnen en moesten uitwijken. Die tegenligger is over mijn vriendin heengereden", vertelt hij.  

Toon is er heilig van overtuigd dat het ongeluk niet was gebeurd als het fietspad breder was geweest. De Amstelvener trekt hier al jaren over aan de bel, dus dat zijn geliefde er door een aanrijding flink gewond raakte, voelt extra wrang. Ze brak haar sleutelbeen en liep een hersenschudding op. "Ze heeft nog elke dag waanzinnig veel hoofdpijn en kan niet werken. Als ZZP'er heeft ze nu geen inkomsten", zegt Toon bezorgd.

De Amstelveense wethouder van verkeer Herbert Raat erkent dat een aantal gevaarlijke punten van het Kazernepad moeten worden aangepakt. Het oversteekpunt naar de Piet Hein wil hij op korte termijn veiliger maken door drempels neer te leggen. Die zorgen ervoor dat 'snelle e-bikes moeten afremmen, waardoor zij beter kunnen anticiperen op kinderen die hier plotseling kunnen oversteken', denkt Raat.  

Op de planning

Een verbreding van het Zwarte Pad staat volgens hem al jaren op de planning. In 2015 sprak de gemeente Amstelveen met de gemeente Amsterdam af de hele fietsroute tussen Amsterdam en Amstelveen-Zuid (de Sportasroute) aan te gaan pakken. "Streven is om de gehele route binnen Amstelveen te verbreden naar 4 meter", benadrukt Raat. 

Dat de gemeente in zeven jaar tijd slechts een klein gedeelte van het Zwarte Pad heeft verbreed, zit Toon niet lekker. "De politiek moet nu acteren", vindt hij. Toch heeft hij het gevoel dat de boodschap bij de wethouder is aangekomen. Ook Caroline heeft goede hoop. "Ik ben blij dat er op korte termijn actie lijkt te ontstaan. Weliswaar alleen nog op papier, maar dat is een eerste aanzet."

De Peiling: mijn kerstboom staat al

do, 01/12/2022 - 12:33

Kerst valt vroeg dit jaar! Sinterklaasavond moeten we nog vieren, maar er zijn al mensen die de kerstboom hebben staan. Kerstboomverkopers zien sinds corona een trend. We zoeken steeds vroeger de gezelligheid van kerstlampjes en kerstbomen. Hoe zit het bij jou? Staat de kerstboom al of wacht je tot na Sinterklaas?

De afgelopen tijd is de start van de verkoop van kerstbomen weer begonnen. Dit is een stuk eerder dan een aantal jaar geleden. Sinds de coronaperiode halen mensen eerder een boom in huis. Twee jaar geleden hadden mensen veel meer tijd en besloten we massaal om de kerstboom eerder in huis te halen. Eerder was de week voor Kerst dé periode om de kerstboom in huis te halen. Tegenwoordig begint het eerder, maar de echte topdrukte is nog steeds vlak na Sinterklaas. 

Water geven

Tegenwoordig is de Nordmann kerstboom erg geliefd bij de kopers, omdat die lang goed blijft en er weinig naalden uitvallen. Dit is extra handig voor mensen die ervoor kiezen om de boom extra vroeg neer te zetten. De naalden van een Nordmann prikken ook minder dan een ouderwetse boom. Als je de boom water blijft, blijft hij goed tot na de kerst. 

Tijdelijk cameratoezicht bij Alkmaarse huizen vanwege explosie en beschieting

do, 01/12/2022 - 12:22

De gemeente Alkmaar heeft beveiligingscamera's opgehangen in de Lekstraat en Stalpaertstraat. Dat meldt mediapartner Alkmaar Centraal. Daar waren in korte tijd een beschieting en explosie.  Burgemeester Anja Schouten liet de camera's plaatsen na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie.

In de Lekstraat in Oudorp hangt één camera bij het huis dat op 22 november is beschoten, In een van de ramen bleken vijf kogelgaten te zitten en op de stoep lagen kogelhulzen. Alkmaar Centraal meldde dat er na de harde knallen een wegrijdende scooter te horen was.

De bewoners van het huis, waren op het moment van schieten thuis. Ook buurtbewoners zijn zich rotgeschrokken. 

Dan de Stalpaertstraat in Overdie: in de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 november ging er in een andere wijk in Alkmaar een explosief af bij de voordeur van een woning. De drie bewoners kwamen met de schrik vrij, maar de schade was groot.

De voordeur was weggeblazen, ruiten waren kapot en ook binnen was aanzienlijke schade. Buurtbewoners schrokken wakker van de knal. 

Geen verband

De mediapartner schrijft dat er volgens burgemeester Schouten geen aanwijzingen dat de twee mogelijke aanslagen iets met elkaar te maken hebben. Volgens Alkmaar Centraal heeft de schietpartij in de Lekstraat mogelijk wél te maken met de schietpartij in de Terschellingstraat, begin mei van dit jaar.

Dat onderzoek loopt nog, maar de politie kan een mogelijk verband niet bevestigen. De 21-jarige Alkmaarder die in mei werd aangehouden, zit nog vast. Een 26-jarige Alkmaarder die ook was aangehouden, wordt niet meer als verdachte gezien. 

Voor deze nieuwe 'aanslagen' is nog niemand aangehouden. 

1500 lampjes voor dak- en thuislozen: ''Belangrijk om medeburgers te helpen''

do, 01/12/2022 - 12:13

Met je drie zoons en man meerdere decemberavonden achter elkaar 750 lampjes, met een gedichtje, inpakken voor een goed doel. In 2019 overkwam dat Lalita van Lamsweerde. Ze wilde samen met Twan Stoelman geld inzamelen voor kwetsbare Haarlemmers. Inmiddels is hun goededoelenactie vier jaar verder en het aantal lampjes verdubbeld. 

Het gaat om de lampjesactie voor Stem in de Stad, je hebt er waarschijnlijk wel eens van gehoord. De bedenkster ervan is Lalita van Lamsweerse die de actie samen met horecaondernemer Twan Stoelman in 2019 voor de eerste keer heeft opgezet. 

"We wilden toen wat doen voor kwetsbare Haarlemmers", zegt Van Lamsweerde met een doos vol lichtjes in haar hand. "In de donkere dagen voor Kerst dachten we aan licht, want wat is er mooier dan het licht door te geven." 

Dus werden er 750 waxinehoudertjes en waxinelichtjes geregeld, en kreeg kinderboekenschrijver Bies van Ede een telefoontje: of hij er een toepasselijk gedichtje bij kon schrijven. Ook die andere Haarlemse icoon, Eric Coolen, werd benaderd om het houdertje van een toepasselijke tekening te voorzien. 

Tekst gaat door onder de foto. 

Alleen toen ontstond er wel een probleem: van het houdertje, waxinelichtje en gedichtje moest een pakketje worden gemaakt. 

"Inderdaad", lacht de Haarlemse goeddoener. "In 2019 hadden we geen mensen die ons konden helpen om alles in te pakken. Toen heb ik mijn gezin ingezet. Mijn drie kinderen stonden allemaal naast elkaar met ieder een eigen taak. Toen hebben we 750 lampjes ingepakt."

1500 lampjes

Inmiddels zijn we vier jaar verder en is de actie verdubbeld, naar 1500 lampjes. Gelukkig krijgt Van Lamsweerde nu veel meer hulp van onder andere Stem in de Stad en Paswerk, die helpen met inpakken en de verspreiding. 

En Stem in de Stad? Die zijn maar wat blij met het idee van Van Lamsweerde. "Het is geweldig dat Lalita, met inmiddels wat hulp van ons, dit werkelijkheid heeft gemaakt. Het is steun van een Haarlemse burger en dat is altijd fijn", aldus Petra de Vries van Stem in de Stad. 

Kerst 

Op 26 december is er bij Stem in de Stad weer de kerstmaaltijd en de volledige opbrengst van de lampjes gaat hier naartoe. "Voor een verkocht lampje kunnen ze een kerstmaaltijd aanbieden", besluit Van Lamsweerde. "En het geld dat overblijft, gaat naar de gewone maaltijden. Want iedereen moet wel kunnen eten." 

Pagina's