Feed-aggregator

Suriname pakt vier verdachten op voor mislukte aanslag op gerechtsgebouw

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 23:02
De Surinaamse politie heeft vier verdachten opgepakt voor de mislukte aanslag op een gerechtsgebouw in Paramaribo. Dat melden Surinaamse media vrijdag.

Koningspaar en Amalia aangekomen op Bonaire voor bezoek Caribisch gebied

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 22:58
Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vrijdagmiddag lokale tijd aangekomen op Bonaire. Zij beginnen zaterdag aan een rondreis langs het Caribisch deel van Nederland.

Lance Duijvestijn dompelt Telstar in rouw

NH Nieuws - vr, 27/01/2023 - 22:10

Het is Telstar niet gelukt om Almere City FC te verslaan. In eigen huis werd het 1-0 voor de ploeg uit Flevoland. Invaller Lance Duijvestijn maakte de enige goal van de wedstrijd. 

Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam uit een corner van Anthony Limbombe. Stije Resink kopte de bal op doel, maar doelman Joey Houweling hield tegen. In de tegenstoot werd een voorzet van Yahya Boussakou werd weggewerkt, voordat een aanvaller van Telstar er aan kon komen. De eerste helft kende verder geen grote kansen. 

Na de rust duurde het ook een tijdje voordat de eerste kans werd gecreëerd. Invaller David Min was direct dicht bij een goal, maar Nordin Bakker hield zijn doel schoon. In de slotfase kwam Almere alsnog op voorsprong. Lance Duijvestijn was de maker van de treffer. Daarna moesten de Flevolanders door met tien man na een tweede gele kaart van Damian van Bruggen. 

Door de zure nederlaag is Telstar weer naar het rechterrijtje gezakt (elfde plaats). De Graafschap is de volgende tegenstander (3 februari), de oude club van trainer Mike Snoei. 

Opstelling Telstar: Houweling; Boussakou, Apau, Aktas, Oude Kotte, Blackson (Turfkruier/46); Overtoom (Kruiver/59), Bensabouh (Min/59), Najah; Smit (Plet/59), Giousis (Seedorf/81) 

Dit weten we over de A12-blokkade: 'Vier keer meer aanwezigen dan verwacht'

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 21:34
Actiegroep Extinction Rebellion houdt zaterdag een grote demonstratie op de A12 in Den Haag. De actie kwam deze week groot in het nieuws toen donderdag al preventief klimaatactivisten werden opgepakt. Daarna kwam er fors meer steun voor de activisten. Dit is wat je vandaag kan verwachten.

Loont verduurzamen een stuk minder door het prijsplafond?

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 21:24
Verduurzamen loont een stuk minder vanwege het prijsplafond, blijkt uit onderzoek van de Rabobank. En die prikkel verdwijnt nog meer nu energieleveranciers hun tarieven hebben verlaagd. "Als de financiële urgentie minder gevoeld wordt, gaan we toch minder handelen."

Bloomberg meldt akkoord Nederland en VS over exportbeperking chipmachines

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 21:11
Nederland, de Verenigde Staten en Japan hebben een akkoord bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden te leggen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden

Amsterdamse volkszanger Davy M. verdacht van poging tot doodslag

NH Nieuws - vr, 27/01/2023 - 20:51

De Amsterdamse volkszanger Davy M. (42) wordt verdacht van poging tot doodslag, poging tot zware mishandeling en het voorhanden hebben van een vuurwapen met bijbehorende munitie. Hij werd zaterdag aangehouden na een incident met een vuurwapen waarbij een gewonde viel.

Het incident gebeurde zaterdagochtend in de woning van M. op Zeeburgereiland. M. wordt ervan verdacht te hebben geschoten op de andere aanwezige in de woning, die daarbij gewond raakte. De aanleiding en precieze toedracht van het incident zijn onbekend. 

Voorgeleid

M. werd na het incident aangehouden en dinsdag voorgeleid aan de officier van justitie. De rechter-commissaris heeft inmiddels besloten dat M. nog zeker twee weken vast moet zitten. M. is een geboren Amsterdammer en een bekende in het Amsterdamse uitgaanscircuit, waar hij al sinds de jaren 90 optreedt. De advocaat van M. laat aan AT5 weten op dit moment niet op vragen over de zaak te willen reageren.

Meerdere doden bij schietpartij synagoge Jeruzalem, dader gedood door politie

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 20:43
Bij een schietpartij in de buurt van een synagoge in een Joodse kolonistenwijk in Oost-Jeruzalem zijn meerdere mensen omgekomen, melden Israëlische media. Ook zijn er meerdere mensen gewond geraakt.

Wat doet die enorme koe langs de Bosbaan?

NH Nieuws - vr, 27/01/2023 - 20:35

Wie een wandeling bij de Bosbaan in het Amsterdamse Bos maakt, kan niet om haar heen: sinds kort ligt naast het restaurant een gigantische koe. Het blijkt een kunstwerk van Jantien Mook uit Ouderkerk aan de Amstel te zijn.

"Om de koe een keer te bedanken voor haar overvloedig geven, al eeuwen lang", licht Jantien haar beweegredenen om het kunstwerk te maken toe. Zelf bevindt ze zich regelmatig tussen de koeien als ze door de Rondehoep, een polder en stiltegebied in haar woonplaats, fietst. 

Ze voelt zich dan met de dieren verbonden. "De koe spiegelt onze innerlijke rust. Ze leert ons te vertragen en waar wij behoefte aan hebben: meer verbinding en contact. Dieren zijn niet bezig om iets te worden." Ook geniet ze van de leuke, grappige expressies en gedragingen van de koeien, die je alleen ziet als je écht naar ze kijkt. Jantien wil anderen ook wijzen op de schoonheid van de koe. 

Het dier van hout en staal maakte Jantien met Dirk-Jan Schrander. Het kunstwerk laat licht door en je kunt er doorheen lopen. Ze heeft de Hindoestaanse meisjesnaam 'Ahimsa' gekregen, wat geweldloosheid en eerbied voor het leven betekent. 

"Iedereen is welkom in haar cirkel. Als we opnieuw oog krijgen voor onszelf en alles wat leeft op deze wonderlijke planeet, zien we dat iedereen iets waardevols bijdraagt," is de boodschap die iedere voorbijganger die de moeite neemt om bij Ahimsa stil te staan en de omschrijving te lezen meekrijgt. 

Tranen

Jantien krijgt veel berichten van mensen die een speciaal gevoel krijgen bij haar kunstwerk, vertelt ze. "Mensen zijn zo dankbaar en soms tot tranen geroerd. Ik denk dat dat komt, omdat de koe iets heel zachts in haar uitstraling heeft." 

Eerder bracht Jantien ook al een ode aan het varken. Dat kunstwerk staat momenteel bij de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos. Beide dieren maken een rondreis door Nederland. Het varken zal binnenkort doorreizen en Ahimsa is nog tot eind maart bij de Bosbaan te bewonderen. 

Ben jij het? Neem maar mee! Tientallen portretten opgehaald door 'modellen'

NH Nieuws - vr, 27/01/2023 - 20:03

Wie is wie? Dat was de grote vraag tijdens de grote ophaalronde in het ouderlijk huis van Anne-Kees Meines in Tuitjenhorn. Na het plotselinge overlijden vorig jaar van zijn vader Jits, bleef de familie achter met ruim honderd portretten van de hand van 'vader'. 'Niet weggooien, maar weggeven', vond Anne-Kees. Een oproep op Facebook leverde tientallen reacties op. Vandaag zijn de portretten opgehaald door de 'modellen' zelf. "Superblij mee. Ik heb het zelf nog nooit gezien."

Een drukte van belang en veel blije en verraste gezichten bij alle portretten die van de hand gaan. niet Het is voor vele bezoekers flink zoeken tussen de tientallen portretten die staan opgesteld in een leeg huis dat klaar is voor verbouwing. De eerste gegadigde is alleen geen model geweest. "Ik kom het portret ophalen van mijn schoonmoeder. Zij was model, maar is nu dementerende. We hebben het portret nog nooit gezien. Heel blij mee." 

Anne-Kees Meines: "Het belangrijkste is dat we mensen blij maken met hun portret of hun dierbare die erop staat. Het is het levenswerk van mijn vader en zo blijft het nog een beetje voortbestaan. Ik denk dat hij het heel mooi had gevonden." 

Hieronder de reportage van de ophaalmiddag in Tuitjenhorn.

Nog niet alle schilderijen zijn opgehaald, vertelt Anne Kees Meines na afloop. "We kunnen nog wel een ronde houden zelfs." Buiten zijn verwachting om heeft hij toch nog cadeaus gekregen van de 'modellen' die hun portret kwamen ophalen. De resterende schilderijen worden mogelijk tentoongesteld in de kerk in Warmenhuizen of gaan naar de tekenschool waar Jits Meines schilderde.

Voorzitter Auschwitz Comité Grishaver waarschuwt bij VN voor antisemitisme

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 18:59
Antisemitisme is wereldwijd een blijvend gevaar, ook in het Nederlands parlement waar sommige leden complottheorieën aanhangen. Het is daarom nodig het gevecht tegen Jodenhaat te blijven voeren. Dat zei Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, vrijdag tijdens de Holocaustherdenking bij de Verenigde Naties in New York.

John Heitinga leidt Ajax zondag tegen Excelsior

NH Nieuws - vr, 27/01/2023 - 18:49

John Heitinga is zondag de eindverantwoordelijke van Ajax tegen Excelsior Rotterdam. Hij vervangt de ontslagen Alfred Schreuder op de bank. Zijn plek bij de Amsterdamse beloften wordt overgenomen door Michel Kreek. Heitinga leidde vrijdag al de uitlooptraining. 

Na de teleurstellende resultaten werd Schreuder gisteravond ontslagen. Even daarvoor had Ajax 1-1 gespeeld tegen FC Volendam. Het was al de zevende competitiewedstrjd op rij die geen zege opleverde. Voor de clubleiding was dat de spreekwoordelijke druppel. 

De aftrap zondag is 14.30 in Rotterdam. Op dit moment staat Ajax vijfde op de ranglijst met zeven punten minder dan Feyenoord. 

Heitinga tegen Excelsior trainer Ajax, nog geen duidelijkheid over lange termijn

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 18:46
John Heitinga zit zondag als eindverantwoordelijke op de bank bij Ajax tijdens de Eredivisie-wedstrijd tegen Excelsior, zo meldt de Amsterdamse club vrijdag. Er is nog geen duidelijkheid over de lange termijn.

Skeletonster Bos durfde in zenuwslopend slot bijna niet naar scorebord te kijken

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 18:34
Skeletonster Kimberley Bos hield het langs de kant niet meer van de spanning toen ze haar achterstand op de Duitse leider Susanne Kreher in de beslissende afdaling steeds kleiner zag worden. De Nederlandse kwam uiteindelijk één honderdste tekort voor een historische wereldtitel. Toch is ze vooral blij met zilver, zegt ze in gesprek met NU.nl.

Extreemrechtse groep probeert Duits dorp op te kopen om 'koninkrijk' te stichten

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 17:51
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) waarschuwt dat een extreemrechtse groep het dorp Lychen-Rutenberg in het noordoosten van het land probeert op te kopen. Volgens de veiligheidsdienst wil de groep het dorp gebruiken als begin van zijn eigen "koninkrijk Duitsland".

Vrouw in buik gestoken in IJmuiden, verdachte aangehouden

NH Nieuws - vr, 27/01/2023 - 17:43

Een vrouw is gewond geraakt bij een steekpartij in IJmuiden. Rond 17.15 uur werd het slachtoffer in haar buik gestoken op de Gulikersstraat. Vervolgens vluchtte ze richting de Houtmanstraat. Volgens een politiewoordvoerder is de vrouw bij kennis.  

Waarom de vrouw is gestoken, is nog niet bekend. Een man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de steekpartij, aldus de politie. 

Stickeractie van Vizier op Links geen strafbaar dreigement, OM stopt onderzoek

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 17:40
Het Openbaar Ministerie (OM) doet geen verder onderzoek naar de stickeractie van het radicaal-rechtse platform Vizier op Links. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM Amsterdam na berichtgeving van NRC. Volgens het OM kunnen de stickers die op huizen van slachtoffers werden achtergelaten niet worden aangemerkt als strafbaar dreigement.

Ruim 600.000 huishoudens in problemen vanwege hoge energiekosten

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 17:34
Maar liefst 600.000 Nederlandse huishoudens hadden afgelopen jaar te maken met energiearmoede. Dat betekent dat ze hoge energiekosten, slecht geïsoleerde huizen en lage inkomens hebben, meldt onderzoeksbureau TNO vrijdag.

Video | Vondsten 17e-eeuws schip in goede staat: 'Nog nooit zo’n kanon gezien'

Nu.nl - vr, 27/01/2023 - 17:33
Een scheepswrak dat in 2019 voor de zuidkust van Engeland werd ontdekt, is een Nederlands oorlogsschip uit de zeventiende eeuw. De spullen rondom het schip zijn in opvallend goede staat. Maritiem archeoloog Martijn Manders legt uit wat ze willen onderzoeken.

Belastingkantoor Alkmaar weer in gebruik als vluchtelingenopvang

NH Nieuws - vr, 27/01/2023 - 17:31

Het voormalige belastingkantoor aan de Robonsbosweg in Alkmaar wordt opnieuw in gebruik genomen als opvanglocatie voor vluchtelingen. Dat heeft het gemeentebestuur besloten na een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Een van de drie kantoorpanden wordt ingericht voor de screening van asielzoekers.

In de andere twee panden wil de gemeente dat er ruimte komt voor Alkmaarse statushouders en bijvoorbeeld spoedzoekers. Het Rijk moet meebetalen aan de opvang van die Alkmaarders, stelt de gemeente als vereiste.

In Alkmaar worden er op dit moment al maximaal 280 statushouders opgevangen aan de Picassolaan. Die opvang daar eindigt eind dit jaar.

Het voormalige belastingkantoor staat leeg en werd tussen 2016 en 2019 al eens gebruikt als asielzoekerscentrum. Vorig jaar gaf de gemeenteraad aan dat een hernieuwd gebruik als azc op deze plek mag, als daar om wordt gevraagd.

Centrale Ontvangstlocatie

Dat formele verzoek om de Robonsbosweg in te zetten is deze maand gekomen vanuit het COA en de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. "Het ontbreken van extra centrale ontvangstlocaties is op dit moment een van de belangrijkste knelpunten", stelt de staatssecretaris in zijn verzoek aan de gemeente.

Wanneer en hoeveel mensen in het kantorencomplex een plek gaan krijgen is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat in de ontvangstlocatie ongeveer 250 mensen gelijktijdig kunnen verblijven. Daar worden dan alle asielaanvragen door de IND beoordeeld.

Informatie

De gemeenteraad zal op 20 februari beslissen over de ingebruikname van het belastingkantoor. Nog voor die tijd, op 6 februari, is er een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Zij zullen per brief worden uitgenodigd. Daarnaast is er een website waar de gemeente antwoord geeft op vragen over de opvanglocatie.

Pagina's

Abonneren op weerheerhugowaard aggregator