Feed-aggregator

Vertraging van zedenzaak Ali B door nieuwe getuige blijft beperkt tot een dag

Nu.nl - 30 min 6 sec geleden
De nieuwe getuige in de zedenzaak tegen Ali B leidt tot een dag vertraging. De rapper vreesde voor maanden uitstel, maar het uitspreken van de strafeis en het pleidooi van de verdediging zijn opgeschoven naar vrijdag.

Surfersgroep 'Wrak' bereidt zich voor op zeepkistenrace in Wijk aan Zee

NH Nieuws - 40 min 32 sec geleden

In aanloop naar de zeepkistenrace in Wijk aan Zee, is surfersgroep 'Wrak' al weken bezig met de voorbereidingen. Dit jaar racen ze de berg af op een surfplank op wielen."Meedoen is voor ons belangrijker dan winnen. Zolang we maar een hoop lol hebben."

De vrienden- en surfgroep 'Wrak' uit Wijk aan Zee doet dit jaar voor het eerst mee aan de traditionele Zeepkistenrace van het dorp. Tientallen deelnemers razen dan in zelfgebouwde karretjes de berg af. "We komen elk jaar wel kijken omdat we hier vandaan komen, maar meedoen is toch net even wat anders."

Vandaag zet de groep hun bolide, die een jaar lang stof verzamelde in de garage, voor het eerst in elkaar. Daan Mulder, een van de bestuurders, licht hun plannen toe: "Nog niet alle onderdelen zijn er. We hebben vlaggen besteld in geel, groen en rood, en rookcilinders in dezelfde kleuren. Helaas zijn ze nog niet binnen." Elk jaar kiezen ze een ander thema; vorig jaar waren het piraten, dit jaar gaan ze voor rastakleuren.

Frietbakje

De inspiratie komt van oud-surfer Stef Bakker, die de jongens vertelde over zijn eigen zeepkistavonturen. "Deze man bouwde van alles, zelfs een keer een frietbakje", lacht Daan. "Vanaf dat moment zijn we aan de slag gegaan en hebben we zijn oude frame omgetoverd tot een surfplank op wielen."

Cyberaanvallen op Zwitserse websites vlak voor vredesconferentie Oekraïne

Nu.nl - 1 uur 31 min geleden
Websites van de Zwitserse regering en verschillende organisaties zijn donderdag getroffen door cyberaanvallen. Het het Zwitserse nationale cyberveiligheidscentrum BACS vermoedt dat de aanvallen te maken hebben met de vredesconferentie voor Oekraïne die dit weekend plaatsvindt in Luzern.

Maarten M. reed 120 km per uur, vlak voor hij Lies (77) en Joke (84) doodreed op Alkmaarse Vondelstraat

NH Nieuws - 1 uur 34 min geleden

Het OM wil dat Maarten M. (26) vier jaar de gevangenis ingaat voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk in Alkmaar. Bij dat ongeval in januari 2022 kwamen de vriendinnen Lies (77) en Joke (84) uit Heiloo om het leven. M. reed 120 kilometer per uur waar hij 50 mocht. "Mijn moeder heeft haar tweede achterkleinkind niet mogen meemaken, omdat jij het gas intrapte."

Het ongeluk heeft veel losgemaakt in de regio Alkmaar. Dat blijkt vandaag ook weer in de rechtbank. De hele rechtszaal zit vol en er wordt zelfs een tweede zaal opengesteld om al het aanwezige publiek via een videoverbinding mee te laten kijken met de zaak.

Terug naar die bewuste avond. Op 22 januari 2022 zijn Lies (77) en haar vriendin Joke (84) op weg naar huis na een avondje klaverjassen in Alkmaar. Rond 22.50 uur willen de vrouwen vanaf Overdie, ter hoogte van een restaurant aan de Vondelstraat, oversteken om richting Heiloo te gaan.

Als ze de Vondelstraat willen oversteken in de richting van verkeersplein Kooimeer, volgt er een enorme klap. De auto met daarin de vrouwen belandt 'honderd meter verderop', zo omschreef kleindochter Lara het ongeluk destijds. Lies overleed ter plekke aan haar verwondingen, Joke een dag later in het ziekenhuis.

Tekst gaat verder onder de foto.

Van het ongeluk weet M. niet veel meer, zegt hij vandaag in de Alkmaarse rechtbank. Vlak voor het ongeval had hij een pakje sigaretten gekocht bij het tankstation op het verkeersplein. "Het gebeurde in een flits", zegt hij zichtbaar gespannen. Hij praat zachtjes. "Het was zo gebeurd. Vanaf het tankstation tot aan het ongeluk kan ik me weinig herinneren."

M. reed met 120 kilometer per uur door de Vondelstraat, waar 50 is toegestaan. "Ik schrik er zelf ook heel erg van", aldus M. "Het had nooit mogen gebeuren, het is een hele stomme fout." Ook was het alcoholpercentage in zijn bloed anderhalf keer zoveel als toegestaan is. "Ik had misschien drie of vier fluitjes bier op." Later zegt hij dat hij naar zijn mening 'broodnuchter' was en dat hij niet het gevoel had dat hij niet meer kon rijden. 

Straatrace

Er werd door getuigen gesproken over een straatrace. Maar daar was geen sprake van, zegt hij. Volgens een getuige, die achter de zwarte Mercedes op de rotonde reed, liet M. de motor van zijn Mercedes AMG in stilstand brullen en racete hij met piepende banden en op hoge snelheid de Vondelstraat op. Naast hem stond een grijze Mercedes die hetzelfde deed en achter de auto van M. aanging. Dat is te zien in onderstaande video, die op sociale media rondging.

Tekst gaat verder onder de video.

Door de hoge snelheid was de zwarte Mercedes nog niet te zien door Lies en Joke, op het moment dat zij de Vondelstraat wilden oversteken vanaf de Arcadialaan. Zij hadden volgens het OM het ongeluk niet kunnen voorkomen. 

Irene, dochter van Lies, heeft het 2,5 jaar na het ongeluk nog steeds erg zwaar. "Tot die dag was mijn leven prima. Het had zijn ups en downs, zoals bij iedereen. Maar omdat jij besloot om met een stuk in je kraag (dronken, red.) je auto te gebruiken als moordwapen is ons leven voorgoed veranderd." 

Marion, een andere dochter van Lies, zegt dat het ongeluk haar heel veel heeft gekost. "Het heeft me een relatie gekost, ik ben afgekeurd en ik loop bij een psycholoog. Ik heb geen hoop meer, mijn moeder is voor altijd weg. Ze heeft haar tweede achterkleinkind niet mogen meemaken, omdat jij het gas intrapte." 

"Ik heb de meest vreselijke filmpjes van mijn moeder gezien. Ik kan niet zonder haar. Je hebt twee families naar de verdoemenis geholpen. De glans is van mijn leven", besluit ze.

Leugens

Daarop zegt M. dat hij goed begrijpt hoe de nabestaanden zich voelen. "Het is heel pijnlijk om te horen hoe ze zich voelen. Dat zou ik zelf ook hebben."

Maar de nabestaanden twijfelen of M. wel iets heeft geleerd van het ongeluk. Ze vertellen over hoe ze hoorden dat hij kort na het ongeluk alweer in de kroeg te vinden was en dat hij veel feestjes geeft. Op zijn beurt zegt M. dat hij zich in de gaten gehouden voelt en dat er leugens over hem worden verspreid. 

Tekst gaat verder onder de foto.

De officier van justitie concludeert dat het ongeluk voorkomen had kunnen worden, als M. zich aan de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur had gehouden. Daarom wil het OM dat M. vier jaar onvoorwaardelijke celstraf krijgt en een rijontzegging van vier jaar, met aftrek van de tijd dat hij zijn rijbewijs al kwijt was.

De advocaat van de verdachte was het daar niet mee eens. Zij wil dat haar client een werkstraf van 240 uur krijgt opgelegd, met een lange voorwaardelijke celstraf. De uitspraak volgt op 27 juni.

Zon en emoties op Wandel4daagse: "Mijn vader is in gedachten bij mij"

NH Nieuws - 1 uur 35 min geleden

Op de tweede dag van de Wandel4daagse is het thema disco-donderdag. Met een klein zonnetje lopen duizenden mensen vandaag naar Heerhugowaard. Zo ook Mirella Dingjan, wie geld ophaalt voor haar ongeneeslijk zieke vader. "Elke stap is voor hem."

Twee jaar geleden liep Mirella Dingjan de Wandel4daagse nog samen met haar vader. "Hij is ongeneeslijk ziek dus dat gaat helaas niet meer. In het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam krijgt hij immuuntherapie."

Om hem te helpen wil Mirella zoveel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. "Dankzij het Antoni van Leeuwenhoek hebben wij weer hoop en lichtpuntjes gekregen. In gedachten is mijn vader deze Wandel4daagse zeker bij mij." 

Politiebureaus woensdag weer dicht vanwege pensioenacties

Nu.nl - 2 uur 31 min geleden
Op woensdag 19 juni gaan alle politiebureaus met een publieksfunctie opnieuw 24 uur dicht. Het gaat net als afgelopen dinsdag om een actie van de politievakbonden voor een structureel vroegpensioen. Aangifte doen is woensdag niet mogelijk.

Haarlems Houtfestival trotseert financiële uitdagingen

NH Nieuws - 2 uur 55 min geleden

Ondanks dat het elk jaar lastiger wordt om het financieel rond te krijgen, barst het Haarlemse Houtfestival komend weekend weer los. Of het droog blijft is nog de vraag, maar voorzitter Renske Leijten is vol goede moed: "Vorig jaar waren de voorspellingen ook slecht, maar toen was het fantastisch weer."

Leijten kijkt vanzelfsprekend uit naar het Houtfestival in de Haarlemmerhout, dat sinds 1985 een begrip is in Haarlem. "Ik ben al jarenlang een grote fan van het festival en sinds vier jaar ben ik de voorzitter van de organisatie."

Het valt niet mee om het Houtfestival ieder jaar financieel weer rond te krijgen, vertelt Leijten. "Dat is ingewikkeld. We zijn goed in het aanvragen van subsidies, waar dat maar kan. Maar het blijft echt lastig. De gemeente is ons goedgezind, maar we weten ook dat dat niet eindeloos zo kan blijven. We hopen dat het nieuwe evenementenbeleid waar de gemeente aan werkt goed voor ons uitpakt. Het festival is echt een gerenommeerd ankerpunt in de stad."

Gratis is niet goedkoop

De kosten blijven stijgen en inkomsten uit kaartverkoop zijn er niet. "We zijn uit principe een gratis toegankelijk festival voor iedereen. Maar gratis is niet goedkoop. De komst van het nieuwe kabinet hangt ook als een schaduw over ons heen. Als de btw omhoog gaat, stijgen onze kosten enorm", legt de voorzitter uit.

Het Houtfestival begint zaterdagavond met de Houtnacht, waar vooral jonge, aanstormende bands uit de regio het podium betreden. Het grote festival is zondag van 12.00 uur tot 23.00 uur met veel aandacht voor wereldmuziek. "De zondag is echt voor iedereen, van 0 tot 100 jaar, en dat kom je ook allemaal tegen. Je ziet gezinnen en vriendengroepen, echt iedereen", zegt Leijten.

Mexicaanse band Los Kamer 

Ze kijkt vooral uit naar het optreden van Los Kamer. Die Mexicaanse band vermengt traditionele Mexicaanse muziek met onder meer klezmer en jazz. "Dat gaat echt de pan uit swingen", verzekert Leijten.

Tekst loopt door onder de foto.

De Houtnacht op zaterdagavond richt zich meer op jongeren en biedt plek voor jong talent. Zoals de nieuwe Haarlemse ska band Eskalatie. Zanger Daniel van Emperen heeft zin in het optreden. 

Ska band Eskalatie bestaat uit dertien leden

"We bestaan eigenlijk pas een maand of vijf. Veel van de leden zitten in punkbandjes, maar daar zijn er al zo veel van in Haarlem. Ik was altijd al dol op ska en hier heb je alleen The Bouncers en die bestaan ook al een jaar of dertig."

"Eskalatie bestaat nu uit dertien leden. Het nieuwste bandlid - een trompettist - speelde vorige week pas voor het eerst mee bij een optreden. We hebben zes optredens achter de rug en hebben er nog zes in de agenda staan."

Tekst loopt door onder de foto.

De zanger hoopt op goed weer tijdens de Houtnacht. "Duimen maar. Maar goed: we hebben ook wel eens in de regen gespeeld. Het maakt het er niet minder gezellig op, hoor. Gewoon lekker dansen, dat doe ik altijd als het regent."

Een zonnetje helpt

Ook Leijten heeft de voorspellingen gezien: "Je hebt het weer nu eenmaal niet in de hand. Een zonnetje tijdens de optredens zou echt helpen. Vorig jaar waren de voorspellingen ook heel slecht, maar toen was het fantastisch weer. Ik ben zelfs nog verbrand."

Nog zeker vier mensen vermist na explosie in appartementencomplex Antwerpen

Nu.nl - 3 uur 37 min geleden
Belgische hulpdiensten zoeken nog minstens vier vermisten na de explosie in een appartementencomplex in Antwerpen. De brandweer kan het deels ingestorte pand nog niet betreden omdat het te instabiel is.

Problemen voor mensen die auto willen kopen of keuren door storing bij RDW

Nu.nl - 3 uur 38 min geleden
De RDW kampt met een storing waardoor het al bijna de hele dag niet mogelijk is om voertuigen over te schrijven. Ook kan een APK-keuring niet bij de dienst worden verwerkt, waardoor mensen na een keuring geen nieuw keuringsbewijs kunnen krijgen.

Tientallen banen verdwijnen bij moederbedrijf van Kwantum en Leen Bakker

Nu.nl - 4 uur 24 min geleden
Homefashion Group schrapt 54 arbeidsplaatsen op zijn kantoren in Tilburg en Raamsdonksveer. Het gaat vooral om commerciële functies en IT'ers. Met het besluit wil het management kosten besparen.

Maatsen baalt niet van afbreken vakantie: 'M'n vriendin heeft veel zon gepakt'

Nu.nl - 5 uur 17 min geleden
Ian Maatsen moest zijn vakantie op het Griekse eiland Mikonos maandag halsoverkop afbreken vanwege een oproep voor het Nederlands elftal. De 22-jarige verdediger is desondanks dolblij om zijn eerste EK te gaan spelen.

Planbureau kritisch over hoofdlijnenakkoord: coalitie kijkt te weinig naar toekomst

Nu.nl - 5 uur 20 min geleden
Het hoofdlijnenakkoord is vooral gefocust op de korte termijn. De toekomst en de rest van de wereld worden te veel buiten beschouwing gelaten. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving in een reflectie op het akkoord van de formerende partijen.

Brobbey traint dag na uitvallen niet mee bij Nederlands elftal

Nu.nl - 5 uur 33 min geleden
Brian Brobbey ontbreekt donderdag op de training van het Nederlands elftal in het AOK Stadion in Wolfsburg. De spits haakte woensdag geblesseerd af tijdens de training en naar verluidt kampt hij met hamstringklachten.

Minder vaak vwo-advies na doorstroomtoets, kansarme kinderen scoren hoger

Nu.nl - 5 uur 39 min geleden
Kinderen in groep acht hebben na de doorstroomtoets minder vaak een advies gekregen om naar het vwo te gaan dan in vorige jaren. Kinderen uit kansarme gezinnen kregen vaker dan andere kinderen een hoger advies dan het schooladvies.

Angela (33) heeft hersenletsel en hoopt met behandeling in Amerika leven terug te krijgen

NH Nieuws - 5 uur 40 min geleden

In een oogwenk staat Angela's leven zo'n dertien jaar geleden stil als ze aangereden wordt door een vrachtwagen. De geboren Zaankanter loopt hersenletsel op en tot op de dag van vandaag heeft ze daar veel last van. Maar er is hoop: een veelbelovende behandeling in Amerika. Er is alleen een probleem, de behandeling kost 30.000 euro en dat heeft de 33-jarige niet. Angela: "Ik heb al veel dromen moeten opgeven." 

Een doodgewone dag veranderde voor Angela in een nachtmerrie toen zij in een luttele seconde een inschattingsfout maakte. Bij een kruising wordt ze, terwijl ze zelf in de auto rijdt, geschept door een vrachtwagen. Angela: "Je ziet vaak: 'dat gaat net goed', maar bij mij was dat net niet het geval."

Schaamte

Ze kan zich weinig herinneren van het ongeluk zelf. Angela is buiten bewustzijn. In het ziekenhuis blijkt ze een gebroken rug te hebben. Later wordt duidelijk dat ze ook hersenletsel heeft opgelopen. Haar leven verandert drastisch. "Ik schaamde mij ervoor", zegt ze over het letsel in haar hersenen.

De dan 20-jarige moet rusten overdag en kan niet meer werken. Het frustreert haar enorm. "Ik ben verdorie toch geen bejaarde", schiet het geregeld door haar hoofd. "Het is heel moeilijk geweest om toen ik twintig was alles te verliezen."

Tekst gaat door onder de foto

Veel dingen kosten de 33-jarige een hoop energie. Op het moment werkt ze maximaal drie uur per week. "Daar haal ik veel vreugde uit", vertelt Angela. Ze vervolgt: "Maar het is ook wel verdrietig om op mijn leeftijd zo weinig aan te kunnen."

Als de nu 33-jarige een uitnodiging krijgt voor een barbecue, kan ze vaak niet heen als alle mensen er zijn. Ook moet voor haar de radio uit. Veel prikkels kan Angela niet aan. "Ik heb een leven dat ik niet wil."

Om andere patiënten met hersenletsel te helpen, richtte ze een groep op voor lotgenoten. Hier werden prikkelarme activiteiten georganiseerd. Er is volgens haar weinig te doen voor lotgenoten. En hoewel ze het graag wil organiseren, blijkt de kar trekken te zwaar voor haar.

Behandeling in Amerika

Angela is daarom blij dat er na al die jaren van worstelingen een sprankje hoop is op herstel. In Utah is er een zogenoemde cognitieve FX-behandeling. "In Nederland hebben ze de kennis en de apparatuur niet", legt Angela uit over de noodzaak om naar Amerika te vliegen.

In Amerika wordt een gedetailleerde MRI gemaakt. Daarnaast wordt een behandelplan met verschillende oefeningen samengesteld en moet de nu Beverwijkse zo'n twee weken lang vol aan de bak. De resultaten zijn veelbelovend volgens Angela. Na de behandelingen verwacht Angela weer een 'gewoon' leven te kunnen leiden, maar voor het zover is, heeft de 33-jarige eerst 30.000 euro nodig. "Ik mis heel veel in mijn leven", benadrukt Angela.

Moeder worden

Ze hoopt na de behandeling bijvoorbeeld weer te kunnen studeren. Al is het om vrijwilligerswerk te doen. Ze wil kinderen helpen. "Dan zit ik hier thuis en dan wil ik zo graag een kind troost bieden. Het zou fantastisch zijn als dat zou lukken."

Ook hoopt Angela ooit moeder te worden. "Ik heb al veel dromen moeten opgeven." Zonder behandeling kan ze haar kind niet geven wat ze graag zou willen. De behandeling is voor haar noodzakelijk om deze grote wens uit te kunnen laten komen. "Anders moet ik dit ook opgeven", zegt Angela geëmotioneerd. 

Kate Winslet over beroemde boegscène in Titanic: 'Nachtmerrie om te filmen'

Nu.nl - 5 uur 59 min geleden
De beroemde zoenscène ging de boeken in, maar achter de schermen was het verre van romantisch. Het filmen van de iconische boegscène uit Titanic was ongemakkelijk, vertelt actrice Kate Winslet aan Vanity Fair.

Vlees van afgedankte racepaarden via Nederland illegaal in snacks

Nu.nl - 6 uur 17 min geleden
Het vlees van afgedankte Ierse en Britse racepaarden komt illegaal in Nederlandse bitterballen en kroketten terecht. Dat vlees mogen mensen niet eten, omdat racepaarden tijdens hun carrière mogelijk medicatie hebben gehad om blessures te behandelen.

Hongarije krijgt boete van 200 miljoen voor schenden EU-regels over migratie

Nu.nl - 6 uur 22 min geleden
Hongarije moet een boete van 200 miljoen euro betalen, omdat het land tegen de Europese regels in asielzoekers blijft opsluiten. Dat is een "ongekende en uiterst ernstige inbreuk" op de Europese wet, oordeelt het Europees Hof van Justitie donderdag.

Voorlopig nog geen hoge temperaturen, wel iets meer zon

NH Nieuws - 6 uur 24 min geleden

Van de regen zijn we voorlopig nog niet af, maar het wordt iets minder fris en de zon laat zich regelmatig zien. Vanmiddag kunnen we eventjes flink genieten van dat zeldzame zonnetje. "Het wordt vandaag totaal anders dan de afgelopen dagen."

Vandaag is het weer niet 'al te dramatisch', zegt NH's weerman Jan Visser. In het noorden van de regio vallen er flinke buien, maar in de rest van de provincie is het droog en trekken de resterende buien weg naar het oosten.

Het weer klaarde in de loop van de ochtend langzaam maar zeker op. Op wat (stapel)bewolking na zien we het zonnetje ook verschijnen, en die blijft de rest van de dag flink schijnen. Visser is in ieder geval positief: "Het wordt vandaag totaal anders dan de afgelopen dagen."

Op de meeste plaatsen blijft het droog, het wordt met temperaturen van maximaal 18 tot 19 graden een tikkie warmer dan het begin van deze week. "De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten", aldus Visser.

Zonnig aan de kust

De rest van de week wordt het wisselvallig weer. Vannacht kan er wat regen vallen. "Het zal niet veel zijn", voorspelt de weerman. Ook morgenvroeg valt er wat regen en blijft het bewolkt. De wind is zuidelijk en waait matig, aan de kust vrij krachtig.

Aan de kust breekt, zeker in de loop van de middag, wat zon door. Het wordt daar 16 tot 17 graden, boven land wordt het 18 tot 20 graden. 's Avonds is er kans op een buien, die kunnen gepaard gaan met onweer.

Dit is volgens de weerman ook het weerbeeld voor het komende weekend. Zaterdag vallen er buien, hoewel dat in de loop van dag iets minder kan worden. Ook zondag houden we het niet droog. Zaterdag wordt het een graad of 18, zondag kan het een paar graden hoger worden.

Pagina's

Abonneren op weerheerhugowaard aggregator