Guidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HARMONIE run van 12 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.

Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een laag nabij de zuidwestkust van Noorwegen beweegt langs de Noorse kust noordoostwaarts. Bijbehorend NO-ZW warmtefront boven het zuidoosten van het land beweegt vanavond verder zuidoostwaarts. Het koufront ligt aanvankelijk nog boven het uiterste noordwesten van het land beweegt vanavond ook zuidoostwaarts. Dit front gaat golven en deze golf trekt in de tweede helft van de avond en in de nacht naar woensdag over de zuidoostelijke helft van het land. Na passage van het koufront koelen met name de bovenluchten geleidelijk af met op woensdag een uitzakkende hoogtetrog boven de Noordzee. Deze hoogtetrog passeert in de nacht naar donderdag ons land. Donderdag overdag en in de avond volgt een occlusie.

Modelbeoordeling:

De timing van de fronten zit eenduidig in de modellen zitten. In de warme sector en bij het koufront berekenen beide modellen ST. Dit komt op dit moment ook in de warme sector voor en is dus realistisch. EC heeft dit in mindere mate, maar dit model is vaak te positief, dus we volgen UWC. Deze berekent ten noordwesten van het koufront ook lokaal wat turbulentie stratus komende nacht en in de nacht naar donderdag. Ook bij de occlusie wordt donderdag door UWC lokaal ST berekend. Dit heeft EC niet, maar is wel mogelijk. Verder lijkt er, afgaande op de radarsimulatie van UWC en een blik op de progtemps, kans op opgelijnde convectie op het koufront (LEWP). Het risico op zware windstoten (75+ km/u) blijft dan echter nog beperkt tot boven het warme zeewater, waar de profielen het meest onstabiel zijn. De afkoelende bovenlucht van woensdag zorgt voor een toenemende onstabiliteitsdiepte en CAPE. Kans op zwaardere buien met onweer en hagel neemt toe noord van de jetas op 300 hPa, ongeveer overeenkomend met de -25°C isotherm op 500 hPa. Convectieve windstoten kunnen woensdag overdag ook plaatselijk rond de 75 km/u uitkomen. Code geel voor onweer is uitgegeven. In Limburg lijkt het mee te vallen met de buien, ook vanwege de late timing van de koudere bovenlucht. In de nacht naar donderdag veroorzaakt het passeren van de bovenluchttrog dat de buien verder het land op komen dan de modellen aangeven. UWC lijkt door de buiigheid donderdag te veel wind te berekenen aan de kust en boven zee. De windstoten in UWC lijken donderdag boven de westkust ook te hoog. In de profielen zit niet erg veel wind, tenzij de windstoten door waterloading veroorzaakt worden, maar dan nog lijkt UWC te hoog.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Woensdag vrij koel met in het noorden overdag plaatselijk niet warmer dan 13°C. In de nacht naar donderdag in het noorden lokaal onder de 5°C.

Wind:

Het sein voor 7 Bft wordt ingetrokken en af en toe blijft 6 Bft over. De windstoten lijken in met name UWC aan de hoge kant. Dieper in de polaire lucht convectieve uitschieters tot ca. 75 km/u, mogelijk op zee iets meer. Vooral donderdag overschat UWC naast de windstoten ook de gemiddelde wind aan de kust, zie modelvergelijking.

Bewolking:

In de warme sector een dik pakket gelaagde bewolking. Op het koufront enkele ingebedde CB's (toppen FL180) en landinwaarts ook ST, zie modelvergelijking. CB-toppen woensdag en donderdag FL250-FL300. Bij de occlusie donderdag komt ook een gelaagd pakket en mogelijk lokaal ST voor.

Neerslag:

In de warme sector regen. Op het koufront zelf kans op opgelijnde convectie in een regime van marginale CAPE 200-400 J/kg (boven zee 400-700 J/Kg), maar wel met vrij veel schering in de onderste 3 km, ca. 30 kn. Omdat het front boven het zuiden gaat golven zijn daar accumulaties in de orde van 20-40 mm mogelijk tot woensdagochtend. Woensdag van het noorden uit toenemend buiig. Bij de buien onweer en plaatselijk ook hagel van 1-2 cm (FZL rond FL050). Uursommen in Harmonie komen in de kustgebieden lokaal boven de 20 mm. Op basis van UWEPS worden de grootste 24-uursommen eerst bij de golf verwacht (met name in Zeeland, het rivieren gebied en Gelderland). Op donderdag ook buien en dan lijkt de meeste neerslag in het uiterste westen te vallen, maar deze locaties verschillen nog iets per run.

Zicht:

Goed zicht, in neerslag matig tot slecht zicht. Mogelijk lokaal in het binnenland in de nachten nevel.

Paraaf meteoroloog: lucassen

Uitgifte: 10/09/2024 17.25 uur LT.