Nieuws KNMI

Abonneren op feed Nieuws KNMI Nieuws KNMI
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Bijgewerkt: 36 min 9 sec geleden

Sneeuwdek Europa neemt versneld af

vr, 16/11/2018 - 00:00
Het gemiddelde sneeuwdek in de winter wordt dunner, maar de maximum dikte van het sneeuwdek neemt minder snel af. Dit blijkt uit onderzoek van het KNMI en de Universiteit van Wageningen. De afname versnelt vanaf de jaren ’80 en geldt voor heel Europa, met uitzondering van de koudste gebieden waar de sneeuwdikte toeneemt.
Categorieën: Weer nieuws

Noodweer Italië door abnormaal warm zeewater

di, 13/11/2018 - 00:00
Een stuwmeer vol ontwortelde bomen en veel menselijk en materieel leed. Het nieuws stond er vol van. Het was noodweer in Italië afgelopen weken. De Italianen zijn wel wat gewend aan de zuidkant van de Alpen, maar dit jaar waren de buien extreem. En dat terwijl aan de noordkant van de Alpen rivieren als de Rijn laagterecords bereikten door gebrek aan neerslag. Beide hebben als oorzaak de extreem warme zomer in Europa.
Categorieën: Weer nieuws

Derde satelliet van de Metop-serie de ruimte in

di, 06/11/2018 - 10:50
De satelliet Metop-C is in de nacht van dinsdag 6 op woensdag 7 november succesvol gelanceerd vanaf de lanceerbasis van ESA in Kourou, Frans-Guyana. Metop-C is de derde en laatste satelliet van de Metop-serie. De metingen van deze satellieten maken de weersverwachting voor de korte en middellange termijn nauwkeuriger en leveren een lange reeks van data die gebruikt wordt voor inzicht in klimaatverandering.
Categorieën: Weer nieuws

Orkanen beïnvloeden op grote afstand het weer

di, 06/11/2018 - 00:00
Terwijl het begin van het orkaanseizoen vrij rustig was, gingen aan het eind de remmen los.
Categorieën: Weer nieuws

Zomer in oktober met een guur einde

wo, 31/10/2018 - 09:00
Het is sinds 1901 slechts twee keer eerder voorgekomen dat oktober zoveel warme dagen telde. De maand eindigt ook in de top 3 zonnigste oktobermaanden. Het zag er lange tijd naar uit dat de maand ook uitzonderlijk droog zou eindigen, maar aan het eind werd het wisselvallig met geregeld buien.
Categorieën: Weer nieuws

Waarom gaat het meer regenen in de Arctic?

di, 30/10/2018 - 11:00
Het noordpoolgebied warmt sterk op en dat heeft vele gevolgen. Een voorbeeld hiervan is dat de neerslag in het Arctisch gebied zal toenemen. Deze neerslag is vooral regen en veel minder sneeuw. Gemiddeld over het gebied komt 70 procent van deze toenemende regenval door de opwarming van de atmosfeer. Dat blijkt uit onderzoek van KNMI/RUG-onderzoeker Richard Bintanja dat vandaag in Scientific Reports verschijnt.
Categorieën: Weer nieuws

Hydrologische droogte zet door

di, 30/10/2018 - 00:00
Droogte heeft vele gezichten. Of er sprake is van droogte en of die droogte negatieve gevolgen heft, hangt af van het perspectief. Droogtemaatregelen worden per gebied en per sector bepaald, zo worden eventuele negatieve maatschappelijke gevolgen van droogte zoveel mogelijk beperkt. De meteorologische droogte van deze zomer zet nu door in een hydrologische droogte: op dit moment staan de rivieren extreem laag.
Categorieën: Weer nieuws

Arctisch zee-ijs wordt vooral snel dunner

di, 23/10/2018 - 00:00
Dat het Arctische zee-ijs vanwege de sterke opwarming steeds verder wegsmelt, bleek uit het klimaatbericht van vorige week. Toch is nu het grootste problem niet het steeds kleiner wordende oppervlak, maar het dunner worden van het zee-ijs. In de toekomst gaat echter ijsterugtrekking een grotere rol spelen, waardoor de opwarming steeds sneller gaat.
Categorieën: Weer nieuws