Nieuws KNMI

Abonneren op feed Nieuws KNMI Nieuws KNMI
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Bijgewerkt: 18 min 12 sec geleden

Amerikaanse prijs voor team satellietinstrument OMI

wo, 17/04/2019 - 14:24
NASA en de United States Geological Survey (USGS) kennen het succesvolle OMI-satellietproject de prestigieuze William T. Pecora Award toe. Beide Amerikaanse organisaties roemen de bijdrage van OMI aan het jarenlange onderzoek naar de samenstelling van de aardatmosfeer. KNMI’er Pieternel Levelt, onderzoeksleidster van het OMI-project, neemt de prijs als eerste Nederlander in ontvangst.
Categorieën: Weer nieuws

Overstromingen Bangladesh nog niet te wijten aan klimaatverandering

di, 16/04/2019 - 00:00
Hangen extreme gebeurtenissen samen met klimaatverandering? Een belangrijke vraag waar ook het KNMI onderzoek naar doet.Voor de grote overstroming in augustus 2017 van de rivier de Brahmaputra in Bangladesh is het onderzoek nu afgerond. Daaruit blijkt dat het effect van de opwarming van de aarde door broeikasgassen tot nu toe getemperd wordt door luchtvervuiling in die regio. In de toekomst verwachten we wel vaker periodes van extreme neerslag in Bangladesh.
Categorieën: Weer nieuws

Zwaar cycloonseizoen Indische Oceaan

di, 09/04/2019 - 08:00
In de zuidwestelijke Indische Oceaan zijn in dit seizoen negen zware tropische cyclonen ontwikkeld. Dit is een record sinds de start van satellietwaarnemingen in 1967. Alle gevormde cyclonen groeiden door tot een zware categorie. Zo zorgde cycloon Idai in de derde week van maart voor een humanitaire ramp door zware overstromingen in Mozambique.
Categorieën: Weer nieuws

Temperatuursprongen

vr, 05/04/2019 - 00:00
Wel of geen winterjas aan naar buiten, de laatste weken is er geen peil op te trekken. Bleef vorige week donderdag de temperatuur in De Bilt nog steken op een kleine 11 graden, de dag erna werd het aangenaam terrassenweer en kroop het kwik richting 18 graden. Zo’n temperatuursprong van 6-7 graden is niet ongewoon. We zien wel vaker grotere sprongen. Klimaatverandering uit zich in hogere temperaturen, maar de temperatuur van dag op dag is nagenoeg nog net zo veranderlijk als 60 jaar geleden.
Categorieën: Weer nieuws

Aardbeving in Noordzee blijkt explosie

wo, 03/04/2019 - 22:00
Woensdag 3 april om 17.28 uur heeft het KNMI een seismisch signaal geregistreerd van 2,1 op de schaal van Richter ten noorden van Schiermonnikoog. Het geregistreerde signaal is veroorzaakt door detonatie van een explosief, niet door een aardbeving. De ruiming van het explosief werd uitgevoerd door het Ministerie van Defensie en vond plaats op de bodem van de Noordzee.
Categorieën: Weer nieuws

Droogteseizoen van start

wo, 03/04/2019 - 09:00
De droogte van 2018 zit nog vers in ons geheugen. Maar het nieuwe droogteseizoen staat alweer voor de deur. Het woord dat vorige zomer veelvuldig viel was het neerslagtekort. Hoeveel regen moest er vallen om het tekort op te lossen? Het KNMI hanteert van 1 april tot en met 30 september het neerslagtekort om droogte te monitoren. Hoe wordt dat berekend en waarom alleen in deze periode?
Categorieën: Weer nieuws

Hooikoorts beïnvloed door klimaatverandering

di, 02/04/2019 - 00:00
Is de griepepidemie nu nóg niet over of heb ik nu al hooikoorts? Bij hooikoorts denken we vaak aan klachten die door bloeiende grassen in de zomer voorkomen, maar het hooikoortsseizoen begint al eerder. Door de opwarming van de aarde wordt het groeiseizoen verlengd en neemt het aantal allergiedagen toe.
Categorieën: Weer nieuws

Maart was zacht en nat

vr, 29/03/2019 - 10:30
Maart kende een duidelijke tweedeling. De eerste helft was onstuimig met veel wind en neerslag. De tweede helft werd het rustig weer met slechts af en toe een zwakke storing. Gekeken naar het koudegetal dat eind maart wordt bepaald komt deze winterperiode in de top 10 zachtste sinds 1901.
Categorieën: Weer nieuws

Warmteopslag in oceaan in 2018 groter dan ooit

vr, 29/03/2019 - 00:00
De warmteopslag in de oceaan - een belangrijke maat voor klimaatverandering- was in 2018 groter dan ooit sinds het begin van de metingen. Bovendien was de wereldgemiddelde temperatuur in 2018 de op drie na hoogste van de meetreeks. De afgelopen vier jaar – 2015 tot en met 2018 – waren de vier warmste jaren ooit gemeten. Dat concludeert de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) gisteren in zijn Statement on the State of the Global Climate in 2018.
Categorieën: Weer nieuws

Laagfrequent geluid van uitbarsting Krakatau

di, 26/03/2019 - 00:00
Enkele uren voordat een flank van de Indonesische vulkaan Anak Krakatau eind december instortte laat het monitoringsysteem een afwijkende toon zien. Dit infrageluid, of laagfrequent geluid, is gemeten op microfoons van het Internationale Monitoring Systeem (IMS), zo blijkt uit recent onderzoek van het KNMI. Door deze instorting ontstond een tsunami die aan 437 mensen het leven kostte.
Categorieën: Weer nieuws