Nieuws KNMI

Abonneren op feed Nieuws KNMI Nieuws KNMI
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Bijgewerkt: 52 min 23 sec geleden

Toename luchtvervuiling na opheffen lockdown

vr, 18/09/2020 - 14:33
De quarantainemaatregelen om het coronavirus te beheersen hebben geleid tot een sterke afname van het vlieg- en wegverkeer en industriële activiteiten in landen als China, India, Italië, Spanje en Frankrijk. Vanuit de ruimte konden we de afname van de bijbehorende luchtvervuiling, en met name de afname van stikstofdioxide (NO2) tot wel 50-60%, van dag tot dag volgen met het TROPOMI-instrument op de satelliet Sentinel-5P. Nu de maatregelen in de meeste landen versoepeld worden, zien we ook verkeer en bedrijvigheid weer toenemen. In de periode mei tot augustus meten we echter een duidelijke toename van de NO2-vervuiling in Europa richting het niveau zoals we dat gewend zijn in de afgelopen jaren, alhoewel de concentraties nog steeds 10-20% lager zijn dan in 2019.
Categorieën: Weer nieuws

35 jaar bescherming van de ozonlaag

wo, 16/09/2020 - 09:00
Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt wereldwijd stil gestaan bij de internationale afspraken die - inmiddels 35 jaar geleden - werden vastgelegd in het Verdrag van Wenen ter Bescherming van de Ozonlaag. De ozonlaag begint zich nu te herstellen, maar het herstel kan beïnvloed worden door klimaatverandering.
Categorieën: Weer nieuws

Stormnamen 2020-2021

di, 01/09/2020 - 09:00
Het nieuwe stormseizoen begint in september. Stormen waarvoor het KNMI een code oranje of rood voor windstoten uitgeeft, krijgen sinds vorig jaar een naam. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Hiermee willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat. De nieuwe namenlijst voor seizoen 2020-2021 is opgesteld in samenwerking met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland).
Categorieën: Weer nieuws