Nieuws KNMI

Abonneren op feed Nieuws KNMI Nieuws KNMI
Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut
Bijgewerkt: 49 min 32 sec geleden

Ruisdael Observatorium van start

di, 25/09/2018 - 16:40
Het Ruisdael Observatorium - naar de 17e-eeuwse schilder Jacob van Ruisdael - gaat een landelijk dekkend meetnetwerk combineren met fijnmazige simulaties en de benodigde rekenkracht om gedetailleerd de verandering van het lokale weer, luchtkwaliteit en klimaat in beeld te kunnen brengen. Op 27 september gaat het observatorium officieel van start met een bijeenkomst op het terrein van het KNMI-meetstation bij Cabauw (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research, CESAR). In april kreeg deze nieuwe toponderzoeksfaciliteit een certificaat van NWO’s Nationale Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur.
Categorieën: Weer nieuws

Neerslag wordt steeds variabeler

di, 25/09/2018 - 09:00
Klimaatmodellen laten zien dat de jaar-op-jaar fluctuaties in neerslag wereldwijd sterk zullen toenemen in een opwarmend klimaat. Dit heeft grote gevolgen voor neerslagextremen (overstromingen, droogtes) – en de daarbij behorende maatschappelijk gevolgen – want die worden vooral bepaald door de grootte van de fluctuaties.
Categorieën: Weer nieuws

Eerste succes windsatelliet Aeolus

do, 20/09/2018 - 04:00
Windsatelliet Aeolus is nog geen maand in de lucht en de missie heeft nu al alle verwachtingen overtroffen. Slechts één week nadat de satelliet een licht op onze atmosfeer scheen, leverde het de eerste gegevens over wind. De Europese ruimtevaart organisatie (ESA) lanceerde de satelliet woensdag 22 augustus.
Categorieën: Weer nieuws

Zomers in de herfst

di, 18/09/2018 - 00:00
Na een buitengewoon warme zomer kijken we natuurlijk bijna nergens meer van op. Aan de oostflank van orkaan Helene wordt deze week warme lucht onze kant op geblazen, waardoor zomerse temperaturen van 25 graden of meer gehaald worden. Gemiddeld komen zomerse dagen in de herfst een tot twee keer per jaar voor in De Bilt (figuur 1). Door klimaatverandering stijgt dit aantal echter gestaag.
Categorieën: Weer nieuws

‘Cool’ verdrag beschermt meer dan de ozonlaag

do, 13/09/2018 - 10:00
Op Wereld Ozondag, 16 september, wordt wereldwijd stil gestaan bij de internationale afspraken om te voorkomen dat de ozonlaag steeds dunner wordt. Een aanvulling op dit Montreal Protocol dat in 1987 werd getekend, is het Amendement van Kigali. Dat treedt in 2019 in werking en moet – naast het beschermen van de ozonlaag - bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde.
Categorieën: Weer nieuws

Tot nu toe rustig orkaanseizoen op Caraïben

di, 04/09/2018 - 09:00
Na het heftige orkaanseizoen van vorig jaar is het dit jaar tot nu toe rustig op de Caraïben. Een hoge zeewatertemperatuur is de belangrijkste aanjager van orkanen, en die temperatuur is dit jaar lager dan vorig jaar. Verder zijn ook de winden in de bovenlucht wat sterker dan normaal waardoor ontwikkeling van orkanen wordt geremd. Wat de rest van het seizoen gaat doen is nog onzeker.
Categorieën: Weer nieuws

Onderzoek bevingen bij zoutcaverne Winschoten

ma, 03/09/2018 - 11:00
Op 19 november 2017 zijn ten westen van Groningen bij Winschoten vier kleine bevingen gemeten. Veruit de meeste bevingen in Groningen vinden plaats in of nabij het Groningen-gasveld. Analyse van deze aardbevingssignalen duiden op een bron ondieper dan het gasreservoir. Nabij het epicentrum bevindt zich de Heiligerlee zoutcaverne bij Winschoten.
Categorieën: Weer nieuws

Warmste zomer in drie eeuwen

vr, 31/08/2018 - 09:00
De zomer van 2018 was de warmste zomer in ruim drie eeuwen. De gemiddelde temperatuur was 19,0°C tegen 17,0°C normaal. De vorige warmste zomers zijn 2003 met een gemiddelde temperatuur van 18,6°C en 1826 met een gemiddelde zomertemperatuur van ongeveer 18,7°C.
Categorieën: Weer nieuws