NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 1 uur 34 sec geleden

Deel flat Insulindeweg ontruimd na vondst grote hoeveelheid kwik in trappenhuis

1 uur 28 min geleden

Een deel van een flat aan de Insulindeweg in Oost is vanavond ontruimd na de vondst van een grote hoeveelheid kwik in een trappenhuis. Kwikdamp is giftig en kan bij hoge concentraties zorgen voor blijvende schade.

De hulpdiensten werden rond 19.30 uur gealarmeerd over een hinderlijke stank in de flat. Nadat het bleek te gaan om kwik, is de omgeving afgezet en zijn de omliggende woningen ontruimd. Zeven bewoners van negen woningen zijn ergens anders ondergebracht. Specialisten van het RIVM zijn opgeroepen om de hulpdiensten te ondersteunen.

Het is nog onduidelijk hoe de grote hoeveelheid kwik in het trappenhuis terecht is gekomen. Kwik is moeilijk te verwijderen, de zilverkleurige druppeltjes kunnen ver wegrollen en zijn moeilijk terug te vinden. Ze kunnen bijvoorbeeld terechtkomen in kleine kieren of in voegen van tegels. Daar kunnen ze nog maanden kwikdamp vormen.

Chronische blootstelling aan kwik kan gevolgen hebben voor de nierfunctie en het zenuwstelsel. Kwik werd vroeger gebruikt in onder meer glazen koortsthermometers en sommige barometers. Apparaten waar kwik in zit, mogen tegenwoordig niet meer worden verkocht.

Kaasdragers kunnen toch 'los' tijdens eenmalige kaasmarkt dit jaar in Alkmaar

1 uur 51 min geleden

Dit jaar wordt er toch nog een eenmalige kaasmarkt georganiseerd in Alkmaar. Nu de coronamaatregelen worden versoepeld heeft het gemeentebestuur besloten dat er op vrijdag 1 oktober met berries vol kaas over het Waagplein kan worden gesjouwd. Bezoekers van de markt hebben wel een coronapas nodig.

Na bijna twee volledige seizoenen, waarin een kaasmarkt door corona niet mogelijk was, wordt de markt vrijdag 1 oktober vanaf 10.00 uur eenmalig gehouden. Wel in een kleinere opzet, zodat de terrassen op het Waagplein uitgestald kunnen blijven.

Kaasvader Willem Borst, de baas van het kaasdragersgilde, is in zijn nopjes: "Het is geweldig dat onze dragers dit seizoen nog een keer ‘los’ mogen en dat er weer publiek op het Waagplein kan. We hebben er weer heel veel zin in."

Ook wethouder Pieter Dijkman is blij dat de markt er eenmalig kan komen. "De kaasmarkt is dé grote toeristische trekpleister voor de stad. Dat bezoek hebben we de afgelopen tijd erg gemist."

Coronabewijs

Bezoekers van de kaasmarkt moeten bij de toegang tot het marktterrein wel de coronacheck-app met een geldige QR-code en een identiteitsbewijs laten zien. Dat heeft de gemeente als voorwaarde gesteld. Het kaasmarktseizoen 2022 gaat onder normale omstandigheden weer van start op vrijdag 25 maart.

Uit VVD gezet Statenlid Van Geffen gaat alleen verder: 'Onvrijwillig uitgesloten'

2 uur 23 min geleden

De uit de VVD gezette Grethe van Geffen gaat zelfstandig verder als Statenlid. Dat laat ze weten aan NH Nieuws. Eerder hoopte ze nog op een verzoening met de partij, maar nu heeft ze besloten verder te gaan als Liberaal Noord-Holland.

"Ik betreur het zeer omdat ik al meer dan twintig jaar met hart en ziel VVD-lid ben. Het is teleurstellend om mee te maken dat de eervolle positie van volksvertegenwoordiger door enkele individuen ongedaan gemaakt kan worden en dat je onvrijwillig uitgesloten kunt worden."

Daarmee doelt ze onder meer op VVD-gedeputeerde Cees Loggen. Daarmee had ze een conflict, omdat ze naar eigen zeggen 'kritische vraagtekens zette' bij het Masterplan Wonen. Er volgde een fractievergadering waarbij ze haar kritiek mocht uitleggen.

"Ik moest mij nu voor de voltallige fractie verdedigen voor de (ervaren) intimidatie die ik in de beslotenheid met de gedeputeerde persoonlijk had willen bespreken. Dat heb ik slecht gedaan", zei ze daarover.  

Onrust binnen VVD-fractie

Volgens de partij zorgde Van Geffen al langer voor onrust door onder meer standpunten te delen op sociale media die niet waren afgestemd binnen de fractie, en die daar bovendien ook niet altijd goed in vielen. Ook zou het Statenlid beschuldigingen van intimidatie hebben geuit zonder onderbouwing. Afgelopen zaterdag werd ze door een twee derde meerderheid uit de fractie gezet.

Van Geffen liet nog weten te hopen op een gesprek en verzoening met de VVD, maar dat blijkt niet mogelijk te zijn. "Gelukkig heb ik uit alle geledingen van de partij grote steun ervaren. Hierbij wil ik ook mensen uit de Staten danken voor de opbeurende berichten. Ik ga nu door, met als ambitie het uitvoeren van het verkiezingsprogramma van de VVD en zie uit naar verdere goede samenwerking met alle leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten."

Alkmaar investeert 200 miljoen in grote aanpassingen ringweg, tunnels en bruggen

2 uur 24 min geleden

Gemeente Alkmaar gaat de komende jaren zo'n 200 miljoen euro investeren in bruggen, tunnels, ongelijkvloerse kruisingen en in riolering. De investeringen zijn nodig vanwege de bevolkingsgroei die volgt op de vele nieuwbouwprojecten met name in de Kanaalzone. Daarnaast moet de riolering worden ingericht op een klimaat met zwaardere regenval. Van vastgoedontwikkelaars zal worden verlangd dat ze meebetalen.

Dat blijkt uit de nota Bovenwijkse Voorzieningen en het Meerjaren Investeringsprogramma 2022-2036. In de nota is een lijst voorzieningen te vinden waarvan de gemeente aanneemt dat ze er gaan komen, meldt Alkmaar Centraal

Hiervoor is 75 procent van de totale benodigde netto-investering gereserveerd. Een aantal van die projecten zijn al breeduit bekend, zoals de tunnels onder het spoor bij de Helderseweg en de Noorderkade genoteerd. Ook de veelbesproken Bestevaerbrug tussen Overdie en Oudorp duikt weer op, deze keer met een reservering van 9,4 miljoen.

Weg onder kanaal door

Voor de Alkmaarse ring staan forse upgrades gepland zoals meerdere ongelijkvloerse kruisingen voor de N9, de Huiswaarderweg en de Nollenweg. Zelfs de Huiswaarderweg gaat, als het aan het gemeentebestuur ligt, straks onder het Noordhollands Kanaal door, in plaats van er overheen.

Maar ook aan fietsers en wandelaars wordt gedacht. Er wordt in het document gesproken over twee fiets/wandelbruggen ter hoogte van de binnenstad en de Drechterwaard, nieuwe fiets/wandelbruggen over de Hoornse Vaart, bij de Viaanse Molen en bij de spoorbrug over het Kanaal Alkmaar-Kolhorn. Bovendien is geld gereserveerd voor een extra tunnel onder het spoor door tussen Huiswaard en Overstad.

In het meerjarenprogramma staat ook een post van 76,6 miljoen euro voor riolering die voorbereid is op een toekomst met meer regenval en zwaardere buien. Dat verbeteringen nodig zijn bleek in juni eens te meer, toen zware regenval van de Bergertunnel een zwembad maakte.

Een klein deel van de kosten zal worden bespaard door werk uit te voeren tegelijk met andere projecten, zoals vervanging van verouderde gasleidingen en uitbreiding van het HVC-warmtenet.

Marina en Björn vroegen ons mee te betalen aan medische behandeling: zo gaat het nu

2 uur 38 min geleden

Niet alle medische behandelingen worden door de zorgverzekering vergoed. Vaak proberen mensen dan geld in te zamelen om hun operatie of medicijnen toch te kunnen betalen. Marina en Björn deden dat. Hoe gaat het nu met ze en wat hebben zij van het inzamelde geld kunnen doen? 

De Hoofddorpse Marina is 40 jaar oud en heeft het Ehlers Danlos Syndroom. NH Nieuws sprak Marina een jaar geleden toen ze geld aan het inzamelen was voor een operatie in Spanje. Door EDS zijn haar nekwervels niet sterk genoeg om haar hoofd overeind te houden. Met een operatie kunnen de wervels worden vastgezet. 

In Spanje kon Marina worden geholpen en in februari ging ze daar onder het mes. "Toen Marina geopereerd moest worden, hadden we helaas nog niet het hele bedrag bij elkaar", vertelt haar man Remco. "Hulp kwam toen uit onverwachte hoek, de familie Kluivert heeft toen de rest gesponsord." 

Geen verbeteringen 

De operatie was geslaagd, maar eenmaal thuis ging het steeds slechter met Marina. Uit scans bleek dat er meer wervels vastgezet moesten worden, ze moest terug naar Spanje. Dat betekende opnieuw geld inzamelen, vrienden en familie gingen aan de slag terwijl Marina en Remco naar Spanje gingen. Ook dat ging niet makkelijk, zo kun je lezen op haar website.

In mei ging ze voor de tweede keer onder het mes, er werden meer nekwervels vastgezet en tegelijk werd er een ingreep in haar ruggenmerg uitgevoerd. Nu is Marina vier maanden thuis en gaat het een stuk beter. "Zonder deze lijdensweg had ik hier nu niet meer gestaan", zegt ze. "Ik kan nu weer door de straat lopen en ben vorige week zelfs naar de bruiloft van mijn zus geweest", vertelt Marina blij. Ze is blij dat ze steeds meer  'gewone' dingen kan. Ze wil iedereen die heeft gedoneerd heel erg bedanken. "Jullie hebben echt mijn leven gered."

Ook Björn werd geholpen

Ook de Beverwijker 33-jarige Björn Wanders zamelde geld in voor zijn behandeling. Hij heeft een agressieve vorm van kanker in zijn ruggenmerg en uitzaaiingen in zijn hersens. Alleen een medicijn uit Amerika zou de groei van de tumor kunnen remmen. Helaas kon hij door een corona-inreisverbod niet naar Amerika. "De medicijnen konden toen worden opgestuurd", vertelt Selly, zijn schoonzus.

De kanker stopte veertien maanden met uitbreiden, tot afgelopen mei. Ondertussen zit hij volledig in een rolstoel. 

Door de uitzaaiingen werkte het Amerikaanse medicijn niet meer. Van het ingezamelde geld betaalt de stichting van Björn nu ook andere hoopvolle behandelingen. De familie is erg blij met alle gekregen donaties. "In Frankfurt injecteren ze chemo direct in de tumor, daar gaat hij binnenkort weer heen", zegt Selly. "Het wordt steeds zwaarder en het is heel bijzonder hoe hij blijft strijden."

Kat en muisspel met oplichter: Margriets vader was bijna zoveelste slachtoffer van S.

3 uur 22 min geleden

De dementerende vader van Margriet was bijna het 24e slachtoffer geworden van serieoplichter Franciscus S. Maar de Overveense vertrouwde de 'gladde grondverkoper' helemaal niet en deed aangifte. Daarmee speelde ze een belangrijke rol in de uiteindelijke arrestatie van Alkmaarder S. en medeverdachte Glenn van der H. 

Gisteren werd in de rechtbank van Alkmaar door het OM drie jaar gevangenisstraf geëist tegen S. Medeverdachte Tegen Van der H. uit Amstelveen hoorde één jaar tegen zich eisen.

"Mijn vader werd benaderd door de heer Hofman, zoals S. zichzelf vaker noemde", vertelt Margriet Rudolphy aan NH Nieuws. "Mijn vader kocht wel vaker stukken grond, maar omdat hij dementerend was, probeerde ik dit soort verkopers bij hem weg te houden en nam ik contact op met meneer Hofman."

Deze 'heer' kwam wel met een heel bijzonder verhaal: het stukje grond dat haar vader voor 10.000 euro zou hebben gekocht, was volgens de verkoper inmiddels alweer met winst doorverkocht aan iemand anders. Haar vader had volgens de man alleen nog geen geld overgemaakt. "Als hij dit zou doen, zou Hofman de week erop 1500 euro aan mijn vader overmaken; een deel van de winst van de doorverkoop."

Contract vol fouten

Margriet belde S. op. "Mijn vader wist het allemaal niet meer precies en vond het verhaal wel geloofwaardig." Aan de telefoon vond Margriet de man ook 'vrij overtuigend', maar ze wilde niet alleen op basis van een telefoongesprek geld overmaken. S. zou daarom zijn loopjongen   -Amstelvener Glenn- langssturen.

"Het contract dat hij meebracht stond vol fouten", vertelt Margriet. Ook waren er al handtekeningen gezet, maar niet die van haar vader. "Ze zouden het wel even opnieuw printen."

Margriet werd geadviseerd contact op te nemen met de administratieve afdeling van het 'bedrijf'. "Ik kreeg een vrouw aan de lijn, dit bleek later de moeder van Van der H. te zijn." Toen Margriet haar vroeg via welk notariskantoor de verkoop liep, kreeg ze de naam van een kantoor uit het oosten van het land. "Daar wisten ze van niets."

Als de twee verdachten het beter hadden aangepakt, was het hen misschien wel gelukt, denkt Margriet. "Toen ik erachter kwam dat er zoveel fouten waren gemaakt, werd het een soort spelletje. Kijken met wat voor gekke verhalen ze nu weer op de proppen komen", zegt Margriet. "Maar dat was oorspronkelijk helemaal niet mijn bedoeling. Eigenlijk zocht ik naar redenen om het geld wel over te maken, dat wilde mijn vader graag."

Op heterdaad betrapt

Uiteindelijk deed Margriet aangifte bij de politie. "Ik denk dat S. dat wel zag aankomen en dat hij na mijn laatste telefoontje niet goed meer heeft geslapen."

Ze gaf de politie de telefoonnummers en mailadressen die ze van de twee mannen had. De officier van justitie gaf, gisteren tijdens de rechtszaak, aan dat de politie met behulp van die gegevens de zaak kon linken aan andere meldingen. Hierdoor ging het balletje rollen. Niet lang daarna arresteerde de politie S. bij een van de -tenminste- 23 slachtoffers thuis. 

Na afloop van de rechtszaak sprak S. met Margriet en met het 77-jarige slachtoffer bij wie hij uiteindelijk op heterdaad betrapt werd. "Hij kwam vriendelijk zijn excuses maken", vertelt Margriet. "Ik hoop dat het oprecht is." 

De vader van Margriet heeft de aanhouding niet meer bewust meegemaakt, doordat hij aan dementie leed. In 2019 is hij overleden.

Kat en muisspel met gladde grondverkoper: dementerende vader van Margriet was bijna zoveelste slachtoffer van serieoplichter S.

3 uur 22 min geleden

De dementerende vader van Margriet was bijna het 24e slachtoffer geworden van serieoplichter Franciscus S. Maar de Overveense vertrouwde de 'gladde grondverkoper' helemaal niet en deed aangifte. Daarmee speelde ze een belangrijke rol in de uiteindelijke arrestatie van Alkmaarder S. en medeverdachte Glenn van der H. 

Gisteren werd in de rechtbank van Alkmaar door het OM drie jaar gevangenisstraf geëist tegen S. Medeverdachte Tegen Van der H. uit Amstelveen hoorde één jaar tegen zich eisen.

"Mijn vader werd benaderd door de heer Hofman, zoals S. zichzelf vaker noemde", vertelt Margriet Rudolphy aan NH Nieuws. "Mijn vader kocht wel vaker stukken grond, maar omdat hij dementerend was, probeerde ik dit soort verkopers bij hem weg te houden en nam ik contact op met meneer Hofman."

Deze 'heer' kwam wel met een heel bijzonder verhaal: het stukje grond dat haar vader voor 10.000 euro zou hebben gekocht, was volgens de verkoper inmiddels alweer met winst doorverkocht aan iemand anders. Haar vader had volgens de man alleen nog geen geld overgemaakt. "Als hij dit zou doen, zou Hofman de week erop 1500 euro aan mijn vader overmaken; een deel van de winst van de doorverkoop."

Contract vol fouten

Margriet belde S. op. "Mijn vader wist het allemaal niet meer precies en vond het verhaal wel geloofwaardig." Aan de telefoon vond Margriet de man ook 'vrij overtuigend', maar ze wilde niet alleen op basis van een telefoongesprek geld overmaken. S. zou daarom zijn loopjongen   -Amstelvener Glenn- langssturen.

"Het contract dat hij meebracht stond vol fouten", vertelt Margriet. Ook waren er al handtekeningen gezet, maar niet die van haar vader. "Ze zouden het wel even opnieuw printen."

Margriet werd geadviseerd contact op te nemen met de administratieve afdeling van het 'bedrijf'. "Ik kreeg een vrouw aan de lijn, dit bleek later de moeder van Van der H. te zijn." Toen Margriet haar vroeg via welk notariskantoor de verkoop liep, kreeg ze de naam van een kantoor uit het oosten van het land. "Daar wisten ze van niets."

Als de twee verdachten het beter hadden aangepakt, was het hen misschien wel gelukt, denkt Margriet. "Toen ik erachter kwam dat er zoveel fouten waren gemaakt, werd het een soort spelletje. Kijken met wat voor gekke verhalen ze nu weer op de proppen komen", zegt Margriet. "Maar dat was oorspronkelijk helemaal niet mijn bedoeling. Eigenlijk zocht ik naar redenen om het geld wel over te maken, dat wilde mijn vader graag."

Op heterdaad betrapt

Uiteindelijk deed Margriet aangifte bij de politie. "Ik denk dat S. dat wel zag aankomen en dat hij na mijn laatste telefoontje niet goed meer heeft geslapen."

Ze gaf de politie de telefoonnummers en mailadressen die ze van de twee mannen had. De officier van justitie gaf, gisteren tijdens de rechtszaak, aan dat de politie met behulp van die gegevens de zaak kon linken aan andere meldingen. Hierdoor ging het balletje rollen. Niet lang daarna arresteerde de politie S. bij een van de -tenminste- 23 slachtoffers thuis. 

Na afloop van de rechtszaak sprak S. met Margriet en met het 77-jarige slachtoffer bij wie hij uiteindelijk op heterdaad betrapt werd. "Hij kwam vriendelijk zijn excuses maken", vertelt Margriet. "Ik hoop dat het oprecht is." 

De vader van Margriet heeft de aanhouding niet meer bewust meegemaakt, doordat hij aan dementie leed. In 2019 is hij overleden.

'Ome Joop' (95) uit IJmuiden niet te stoppen als conciërge: "Dit houdt me jong"

3 uur 38 min geleden

Joop Scholts (95) uit IJmuiden is volgens het Maritiem College in IJmuiden de oudste conciërge van Nederland. Maar wie denkt dat een definitieve pensionering in het vooruitzicht ligt, heeft het mis. Een leven zonder zijn werk kan Joop namelijk zich niet voorstellen. 

Als Joop Scholts 35 jaar geleden met de vut gaat, krijgt bij zijn afscheid van de toenmalige directeur de sleutel van het pand in zijn handen gedrukt. "Ik mocht op maandag gewoon weer terugkomen, en dat deed ik. Dit is ook wat ik het liefste doe, want de jeugd houdt me jong van geest."

Op school wordt de conciërge door scholieren al jaren 'ome Joop' genoemd. De IJmuidenaar is razend populair, zo weten scholieren te vertellen. "Hij is superaardig en ik moet het mezelf allemaal nog maar eens zien doen op die leeftijd", lacht een scholier in de aula. Een ander vult aan: "Schilderen, timmeren en dan in de pauze tosti's bouwen. De lekkerste tosti's. Hij doet het allemaal nog."

'Ome Joop' is geliefd onder de leerlingen van 'zijn' Maritiem College:

Frank Out, directeur van het Maritiem College en het Technisch College Velsen, ziet Joop als een inspiratie voor scholieren en leerkrachten. "Joop staat nog voor vier uur per week op de loonlijst, maar parkeert iedere dag zijn brommer op het terrein.  Totaal werkt hij hier al 55 jaar in loondienst, dat is geweldig. Op onze school en met plezier ook nog. En zijn vrouw Jannie is nog net zo kwiek als hem."

'Ome Joop'

Wanneer ome Joop écht gaat stoppen? "Dat lijkt wel een examenvraag", lacht hij hardop. "Als het lichaam wil, ga ik gewoon nog door. Je moet bezig blijven, dat is het geheim om oud te worden. En veel vis eten natuurlijk."

Kroegen Leidsebuurt houden voet bij stuk: "We sturen er om twaalf uur geen klanten uit"

4 uur 36 min geleden

Ze zijn het eens met de coronapas, maar begrijpen niet waarom hun zaak dan om middernacht dicht moet. En dus blijven ze zaterdag ook na 0.00 uur open. "Die handhaving moeten we dan maar afwachten."

Zo'n twintig horecaondernemers rond het Leidseplein en de Warmoesstraat willen zo zaterdag protesteren tegen de regel die avondzaken in het bijzonder, zo zegt BIZ-voorzitter van de Leidsebuurt Giel Swaan, onevenredig hard raakt.

"Het is niet uit te leggen. Het enige dat meneer Rutte zegt is: we doen het rustig aan. We hebben geen tijd om het rustig aan te doen, dat doen we al 18 maanden. Op 1 oktober gaat de steun eraf, dus wij moeten wel op een gegeven moment. Als je hier nu nog langer mee doorgaat, dan gaan bedrijven alsnog omvallen."

Coronapas

Ook burgemeester Halsema zei vorig week in de gemeenteraad dat ze de ratio achter de sluitingstijd niet begrijpt ("als de coronapas werkt om 23.00 uur, dan werkt hij ook om 1.00 uur"), maar dat er wel gehandhaafd zal worden als er na 0.00 uur nog in de cafés wordt gefeest.

Swaan: "Die handhaving moeten we dan maar afwachten. Wij gaan de mensen er niet uit sturen, dus dan moet de handhaving of de politie dat maar doen."

Bang dat het met de versoepelingen, net als eind juni, straks in het najaar toch weer de verkeerde kant opgaat, is Swaan nu niet. "Iedereen heeft de kans gehad zich te laten vaccineren, dus de situatie is heel anders. Wij weten nu hoe het werkt, de mensen weten nu hoe het werkt. We laten alleen maar mensen binnen die de corona-app hebben. Die gecheckt, getest of gevaccineerd zijn - anders niet."

Kroegen Leidsebuurt houden voet bij stuk: "We sturen er om 12 uur geen klanten uit"

4 uur 36 min geleden

Ze zijn het eens met de coronapas, maar begrijpen niet waarom hun zaak dan om middernacht dicht moet. En dus blijven ze zaterdag ook na 12 uur open. "Die handhaving moeten we dan maar afwachten."

Zo'n twintig horecaondernemers rond het Leidseplein en de Warmoesstraat willen zo zaterdag protesteren tegen de regel die avondzaken in het bijzonder, zo zegt BIZ-voorzitter van de Leidsebuurt Giel Swaan, onevenredig hard raakt.

"Het is niet uit te leggen. Het enige dat meneer Rutte zegt is: we doen het rustig aan. We hebben geen tijd om het rustig aan te doen, dat doen we al 18 maanden. Op 1 oktober gaat de steun eraf, dus wij moeten wel op een gegeven moment. Als je hier nu nog langer mee doorgaat, dan gaan bedrijven alsnog omvallen."

Coronapas

Ook burgemeester Halsema zei vorig week in de gemeenteraad dat ze de ratio achter de sluitingstijd niet begrijpt ("als de coronapas werkt om 11 uur, dan werkt hij ook om 1 uur"), maar dat er wel gehandhaafd zal worden als er na 12 uur nog in de cafés wordt gefeest.

Swaan: "Die handhaving moeten we dan maar afwachten. Wij gaan de mensen er niet uit sturen, dus dan moet de handhaving of de politie dat maar doen."

Bang dat het met de versoepelingen, net als eind juni, straks in het najaar toch weer de verkeerde kant opgaat, is Swaan nu niet. "Iedereen heeft de kans gehad zich te laten vaccineren, dus de situatie is heel anders. Wij weten nu hoe het werkt, de mensen weten nu hoe het werkt. We laten alleen maar mensen binnen die de corona-app hebben. Die gecheckt, getest of gevaccineerd zijn - anders niet."

Auto's vernield met stoeptegels: "Het leek wel een oorlogsgebied met al dat glas"

4 uur 38 min geleden

In Zandvoort zijn afgelopen nacht meerdere auto’s vernield in onder andere de Burgemeester Beeckmanstraat. De buurt is flink opgeschud door het vooral. “Ik werd wakker door een harde klap”, vertelt buurtbewoner Silvia van Soolingen.

Als Silvia door het raam naar buiten kijkt nadat ze de klap heeft gehoord, ziet ze niets. “Toen ben ik mijn bed weer in gegaan en pas vanmorgen viel het kwartje”, zegt ze. Precies voor haar deur zijn twee auto’s vernield met een stoeptegel.

"Onze auto hebben ze overgeslagen. Maar er worden vaker auto’s vernield in deze straat. Dan krassen ze met een sleutel of slaan ze de spiegels eraf. Het is precies de looproute van het centrum naar noord.”

"Wie doet zoiets?"

De auto van Mohammed Sherif is een van de auto’s die een tegel tegen de voorruit heeft gekregen. “Mijn dochter maakte me wakker en zei dat er iets met mijn auto was”, vertelt hij. “Wie doet zoiets? Ik ken ze waarschijnlijk niet eens. Ik heb vanmorgen aangifte gedaan en hoop dat de kosten gedekt zullen worden.”

Ook Tessa Koster, die een straat verderop woont, heeft aangifte gedaan. Bij haar is de ruit vermoedelijk met een schep kapot geslagen. “Die vond de politie naast de auto. Ook zit er een deuk in de deur aan de bestuurderskant.” Ze werd vanmorgen wakker toen de buurtapp op roodgloeiend stond.

'Nog maar 13.000 kilometer'

“Ik ben meteen naar buiten gegaan om te kijken. Het leek wel een oorlogsgebied toen ik door de deur stapte. Overal op de grond lag glas, er stonden kapotte auto’s in de straat. En toen zag ik die van mij, net nieuw, nog maar 13.000 kilometer gereden. Het is maar materiële schade, maar het maakt toch indruk: ik werd er emotioneel van.”

Een woordvoerder van de politie laat weten dat er tot nu toe drie aangiftes zijn gedaan. Volgens de bewoners zijn er zeker zestien auto’s vernield, maar dat kon de politie nog niet bevestigen. Er is een onderzoek gestart en de politie roept getuigen op zich te melden.

Behouden van de Lange Jaap is 'bijzonder complexe uitdaging', zegt Rijkswaterstaat

5 uur 31 min geleden

De combinatie van constructiefouten, het gietijzeren materiaal en de hoge leeftijd van de vuurtoren in Huisduinen heeft ervoor gezorgd dat er nu acuut instortingsgevaar dreigt voor de Lange Jaap, zoals hij in de volksmond heet. Het zal niet makkelijk worden om de problemen op te lossen, denkt Rijkswaterstaat. "Omdat gietijzer niet te lassen is, is het een bijzondere complexe uitdaging de toren in stand te houden."

Al in 1998 zijn constructiefouten vastgesteld in vuurtoren de Lange Jaap, toen was al bekend dat er scheuren in de vloeren zaten. De scheuren in de wanden zijn wel nieuw. Daardoor zou de constructie het volgens Rijkswaterstaat mogelijk ineens kunnen begeven.

Sinds bekend werd dat er scheuren in de vloeren zaten, mag er al geen publiek meer komen in de iconische vuurtoren. Jan Roelofsen van bewonersvereniging Huisduiner Belang maakte zich er al jaren hard voor om de Lange Jaap te laten renoveren. Twee jaar geleden leek dat te gebeuren, maar naast de problemen met de vloeren die moesten worden opgelost, bleek toen ook dat de oude verflagen vermoedelijk de kankerverwekkende stof chroom-6 bevatte.

Belazerd

Roelofsen vindt het teleurstellend dat zo lang niet naar hem is geluisterd en nu voor de veiligheid de omgeving is afgezet. "Ik voel mij belazerd en bedonderd. Wij zijn heel betrokken bij die vuurtoren. Het is een dorp waar we een hele goeie band mee hebben. En dan zie je nu wat er gebeurt. Iedereen leeft mee met die vuurtoren, het is het icoon van de stad."

Sloop ziet Roelofsen niet gauw gebeuren: "Ik ga ervan uit dat 'ie blijft staan. Want als hij niet blijft staan, dan worden we een beetje gek." Ook burgemeester Jan de Boer van Den Helder vindt dat er alles aan moet worden gedaan om de vuurtoren te behouden. "Het icoon van Den Helder is robuust en kwetsbaar tegelijk. De Lange Jaap verdient de allerbeste behandeling."

Ook burgemeester Jan de Boer wil dat er alles aan wordt gedaan om de toren te behouden:

Woonoplossing nog niet helemaal zeker: "Zoveel verdriet en energie gekost"

6 uur 11 min geleden

Eerst zien, dan geloven: zo kijkt manegehouder Ingrid Schouw naar het bericht dat zij na jaren strijd en afwachten weer fulltime boven haar stal in Egmond-Binnen zou kunnen gaan wonen. Maar zolang de gemeenteraad nog niet heeft ingestemd, blijft ze voorzichtig in haar vreugde. "Ik blijf argwanend. Het heeft me al zoveel verdriet en energie gekost, dus ik wacht het definitieve besluit af."

Gisteren werd bekend dat het gemeentebestuur van Bergen het bestemmingsplan wil wijzigen, waardoor een bedrijfswoning officieel mogelijk is. Tegen de wijzigingen zijn geen bezwaren ingediend, waardoor het college het plan nu wil voortzetten.

In 2014 werd Ingrid Schouw een woonverbod opgelegd voor haar woning boven de kantine van de paardenstal die zij runt. Haar (bedrijfs)woning bleek in strijd met het bestemmingsplan. Er stond al een bedrijfswoning op het perceel, een tweede woning - die van Ingrid - mocht niet.

Schouw vocht de beslissing tot aan de Raad van State aan, maar kreeg niet gelijk. "Drie jaar lang hebben we rechtszaken gevoerd. Uiteindelijk verloren we omdat we - op een half jaar na - niet konden aantonen dat er al 30 jaar gewoond werd."

"Zelf stond ik al sinds 2006 officieel ingeschreven op dit adres", beschrijft ze aan NH Nieuws de in haar ogen oneerlijke situatie. Maar nu lijkt er dus eindelijk een oplossing te zijn. "Eentje die al eerder door toenmalig Commissaris van de Koning, Johan Remkes, werd voorgesteld."

In het nieuwe bestemmingsplan wordt het perceel in tweeën geknipt, daardoor is er op elk perceel één bedrijfswoning nodig. De gemeenteraad moet het voorstel van het college nog bekrachtigen.

Daarom houdt Ingrid Schouw nog een slag om de arm. "Ik ben gematigd positief. Het moet op 28 oktober nog door de raad. Het ziet er positief uit, maar ik blijf voorzichtig. Maar ik zal superblij zijn als het achter de rug is."

Haarlemse zeiler al weken vermist: “We proberen vrede te krijgen met de situatie”

6 uur 12 min geleden

Eugène Eggermont (63) uit Haarlem wordt al weken vermist. De fervent zeiler vertrok op 8 augustus met zijn zeilboot vanaf IJsland en wilde oversteken naar Groenland. Sindsdien heeft niemand meer iets van hem vernomen. De familie houdt er rekening mee dat ze waarschijnlijk nooit te weten zullen komen wat er met Eggermont is gebeurd. “We proberen vrede te krijgen met de situatie”, zo laat zijn stiefdochter weten.

Eggermont zou een week na zijn vertrek contact opnemen met zijn familie. Toen dat niet gebeurde heeft die alarm geslagen. Verschillende hulpdiensten zoals de IJslandse kustwacht en het Deense leger hebben tevergeefs met schepen en vliegtuigen naar de houten zeilboot van Eggermont gezocht, zo meldt de NOS. De IJslandse kustwacht riep twee weken geleden zeevaarders op om uit te kijken naar de boot van de Haarlemmer. De zoekactie verliep moeizaam doordat Eggermont geen gps-tracker bij zich had. De zoekactie naar Eggermont is sinds zaterdag 11 september gestaakt.

Eggermont zeilde de afgelopen jaren al vaker grote afstanden over de Noorse Zee tussen Noorwegen en IJsland. Daarnaast hield hij van muziek en zat in de band Ska Fé die hij oprichtte in 2012.

Snelheid omlaag op N248 na dodelijke ongevallen met overstekende scholieren

6 uur 20 min geleden

De provincie Noord-Holland gaat de maximumsnelheid verlagen op de kruispunten van de Wadweg en de Waardpolderhoofdweg met de N248 bij Schagen en Kolhorn. Die gaat van 80 naar 50 kilometer per uur. Op de weg zijn de afgelopen jaren meerdere dodelijke ongelukken gebeurd. Bewoners hadden daarom om maatregelen gevraagd.

De snelheidsverlaging en andere plannen om de weg veiliger te maken zijn samen met hen opgesteld, zegt de provincie. Bij de kruisingen worden ook drempels aangelegd. Andere opties om de snelheid op de weg te verlagen, zoals een rotonde, duren langer om aan te leggen. De provincie heeft daarom met bewoners gekozen voor de snelheidsverlaging en drempels, die sneller zijn door te voeren.

Bewoners vragen namelijk al langer om snelle maatregelen om de provinciale weg en de kruispunten daarop veiliger te krijgen. Bij de kruisingen met de Wadweg en Waardpolderhoofdweg steken dagelijks duizenden scholieren over van en naar Schagen. Een jaar geleden overleed een 16-jarige scholier na een aanrijding. In 2019 overleed een 14-jarige scholier, die ook de weg over wilde steken.

Petitie

Omwonenden startten op het dodelijke ongeval van vorig jaar een petitie om aanpassingen door te voeren aan de N248. Die is meer dan 6.000 keer ondertekend. "De snelheid moet eruit voor automobilisten", zei een van de bewoners.

De aanpassingen kosten 400.000 euro, waarvan de provincie het grootste deel betaalt. De werkzaamheden moeten nog dit jaar starten. Als de drempels zijn aangebracht en de snelheidslimiet is verlaagd naar 50 kilometer per uur, gaat de provincie controleren of de maatregelen effect hebben.

Provincie pakt N248 aan om weg veiliger te krijgen na dodelijke ongevallen

6 uur 20 min geleden

De provincie Noord-Holland gaat de maximumsnelheid verlagen op de kruispunten van de Wadweg en de Waardpolderhoofdweg met de N248 bij Schagen en Kolhorn. Die gaat van 80 naar 50 kilometer per uur. Op de weg zijn de afgelopen jaren meerdere dodelijke ongelukken gebeurd. Bewoners hadden daarom om maatregelen gevraagd.

De snelheidsverlaging en andere plannen om de weg veiliger te maken zijn samen met hen opgesteld, zegt de provincie. Bij de kruisingen worden ook drempels aangelegd. Andere opties om de snelheid op de weg te verlagen, zoals een rotonde, duren langer om aan te leggen. De provincie heeft daarom met bewoners gekozen voor de snelheidsverlaging en drempels, die sneller zijn door te voeren.

Bewoners vragen namelijk al langer om snelle maatregelen om de provinciale weg en de kruispunten daarop veiliger te krijgen. Bij de kruisingen met de Wadweg en Waardpolderhoofdweg steken dagelijks duizenden scholieren over van en naar Schagen. Een jaar geleden overleed een 16-jarige scholier na een aanrijding. In 2019 overleed een 14-jarige scholier, die ook de weg over wilde steken.

Petitie

Omwonenden startten op het dodelijke ongeval van vorig jaar een petitie om aanpassingen door te voeren aan de N248. Die is meer dan 6.000 keer ondertekend. "De snelheid moet eruit voor automobilisten", zei een van de bewoners.

De aanpassingen kosten 400.000 euro, waarvan de provincie het grootste deel betaalt. De werkzaamheden moeten nog dit jaar starten. Als de drempels zijn aangebracht en de snelheidslimiet is verlaagd naar 50 kilometer per uur, gaat de provincie controleren of de maatregelen effect hebben.

Arrestatieteam abseilend van dak Pontsteiger wegens 'huiselijke twist'

6 uur 49 min geleden

Grote consternatie bij de Pontsteiger in de Amsterdamse Houthavens. Daar viel vanmiddag een arrestatieteam op spectaculaire wijze een woning binnen. Uiteindelijk werd een man aangehouden. Volgens de politie ging het om een incident in de relationele sfeer.

Twee leden van het arrestatieteam kwamen abseilend langs de gevel van het gebouw naar beneden. Tegelijkertijd waren er verschillende harde knallen te horen en steeg er rook op vanuit een daaronder gelegen woning, vermoedelijk eveneens veroorzaakt door het arrestatieteam.

De verdachte zou volgens getuigen een mes bij zich hebben gehad en zou zich ergens in het prestigieuze gebouw hebben bevonden.

De omgeving rond de Pontsteiger werd tijdens de actie afgezet. Ook kwam de brandweer ter plaatse om te assisteren met een ladderwagen. Niemand raakte gewond.

Loods op Alkmaars bedrijventerrein blijkt Cocaïnewasserij: twee Colombianen vast

7 uur 18 min geleden

Het lab dat zondagmiddag is ontdekt op het bedrijventerrein Beverkoog was een cocaïnewasserij: daarin wordt vloeibare coke uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika bewerkt tot poedervorm. De twee mannen van 45 en 60 jaar oud die zijn gearresteerd, komen uit Colombia. Het onderzoek loopt nog.

Dit meldt de politie aan NH Nieuws. Zondagmiddag rook iemand die in de buurt van het pand aan de Hazenkoog was een sterke, penetrante lucht en belde de politie. Agenten vielen de loods binnen en troffen daar een drugslab aan. Na onderzoek van een speciale eenheid blijkt dat het gaat om coke.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de Colombiaanse verdachten die bij de ontdekking zijn aangehouden, worden verdacht van het bewerken en verwerken van vermoedelijk cocaïne, dan wel het bezitten ervan. Het is nog niet duidelijk hoe groot de wasserij was en wat de straatwaarde is van de aangetroffen coke.

De Colombianen worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of politie en justitie bepaalde opsporingsmethoden mogen gebruiken en of de mannen langer in voorarrest blijven.

In Noord-Holland zijn tot nu toe niet veel cokelabs ontdekt waarover ook in de media werd bericht. In november 2020 vermoedden buurtbewoners dat het aan de Bennebroekerweg in Hoofddorp zou gaan om een politie-inval bij een cokewasserij, maar dit is nooit officieel bevestigd.

De politie heeft laten weten dat in Noord-Holland de afgelopen jaren dit aantal cokewasserijen zijn ontdekt: 2017: 2 - 2018: 1 - 2019: 0 - 2020: 1 - 2021: 2 (inclusief de zondag ontdekte wasserij).

Cocaïnewasserij op bedrijventerrein Alkmaar: twee Colombianen vast

7 uur 18 min geleden

Het lab dat zondagmiddag is ontdekt op het bedrijventerrein Beverkoog was een cocaïnewasserij: daarin wordt vloeibare coke uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika bewerkt tot poedervorm. De twee mannen van 45 en 60 jaar oud die zijn gearresteerd, komen uit Colombia. Het onderzoek loopt nog.

Dit meldt de politie aan NH Nieuws. Zondagmiddag rook iemand die in de buurt van het pand aan de Hazenkoog was een sterke, penetrante lucht en belde de politie. Agenten vielen de loods binnen en troffen daar een drugslab aan. Na onderzoek van een speciale eenheid blijkt dat het gaat om coke.

Het Openbaar Ministerie laat weten dat de Colombiaanse verdachten die bij de ontdekking zijn aangehouden, worden verdacht van het bewerken en verwerken van vermoedelijk cocaïne, dan wel het bezitten ervan. Het is nog niet duidelijk hoe groot de wasserij was en wat de straatwaarde is van de aangetroffen coke.

De Colombianen worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die bepaalt of politie en justitie bepaalde opsporingsmethoden mogen gebruiken en of de mannen langer in voorarrest blijven.

In Noord-Holland zijn tot nu toe niet veel cokelabs ontdekt waarover ook in de media werd bericht. In november 2020 vermoedden buurtbewoners dat het aan de Bennebroekerweg in Hoofddorp zou gaan om een politie-inval bij een cokewasserij, maar dit is nooit officieel bevestigd.

De politie heeft laten weten dat in Noord-Holland cokelabs dit aantal cokelabs zijn ontdekt: 
2017: 2
2018: 1
2019: 0
2020: 1
2021: 2

Slager Hassan zoekt klant die 1.000 euro te veel betaalde: "Ik wil het teruggeven"

7 uur 29 min geleden

Hassan Najib van slagerij Zagora in De Pijp is naarstig op zoek naar de klant die hij per ongeluk 1.000 euro te veel liet pinnen. De slager kwam onlangs achter de fout toen hij zijn administratie aan het doen was.

De klant rekende op 7 september om 13.58 uur af in zijn slagerij aan de Eerste van der Helststraat. "Deze klant heeft 1.005,50 euro gepind, maar dat bedrag klopt natuurlijk niet", aldus Hassan. Hij vermoedt dat het bedrag 5,50 euro of misschien 10 euro had moeten zijn.

De slager heeft geen idee meer welke klant hij het hoge bedrag heeft laten afrekenen. Vooralsnog heeft niemand zich bij hem gemeld. Vandaar dat hij het nu op deze manier probeert. "Ik wil het geld heel graag teruggeven", aldus Hassan.

Pagina's