NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
NH - nieuws
Bijgewerkt: 23 min 37 sec geleden

Zaanse shishalounges en snackbar op slot na overtredingen

55 min 3 sec geleden

ZAANDAM De uitbaters van twee shishalounges en een snackbar in Zaandam mogen op last van burgemeester Jan Hamming één of meerdere weken geen klanten bedienen. Omdat in alle drie de zaken herhaaldelijk overtredingen zijn geconstateerd, mogen zij de deuren tijdelijk niet openen.

De shishalounge aan de A.F. Savornin Lohmanstraat wordt het hardst getroffen: de zaak mag de komende vier weken niet open. Die straf werd opgelegd nadat de brandweer eerder deze week concludeerde dat de concentratie koolmonoxide in de lucht veel te hoog is.

Omdat dit gevaar voor de volksgezondheid oplevert, is het café na de meting direct gesloten. Bovendien is het waterpijpcafé onderwerp van strafrechtelijk onderzoek, 'is ook gevaar voor de openbare orde reden voor sluiting', schrijft de gemeente. 

Toegang
De shishalounge aan de Rozengracht is vanaf vandaag tijdelijk dicht: die maatregel is genomen omdat bezoekers na 3.00 uur 's nachts toegang kregen, wat in strijd is met de regels. Omdat het niet de eerste keer was dat dit gebeurde, moet het café voor een week op slot.

Dat geldt ook voor de snackbar aan de Zuidervaart, waar herhaaldelijk alcohol werd verkocht zonder dat de eigenaar daar een vergunning voor heeft. 

Bonafide
"Met de sluitingen geven we een duidelijk signaal af", zegt burgemeester Jan Hamming. "Bewoners en horecabezoekers moeten er van op aan kunnen dat horecaondernemers bonafide zijn en zich verantwoordelijk gedragen."

Volgens Hamming gedragen de meeste ondernemers zich verantwoordelijk en werken constructief samen met politie en gemeente voor een prettig uitgaansklimaat. "Maar wie zich niet aan de regels houdt, moet op de blaren zitten."

Topman Schiphol vertrekt volgend jaar

1 uur 3 sec geleden

SCHIPHOL Jos Nijhuis, topman van Schiphol, legt begin volgend jaar zijn functie neer. Hij wil het stokje dan overdragen, zodat zijn opvolger vanaf het begin kan werken aan de plannen van het nieuwe kabinet.

Nijhuis is al sinds begin 2009 de eindverantwoordelijke op Schiphol. Zijn exacte vertrekdatum is nog niet bekend, deze past Nijhuis aan op de dag waarop zijn opvolger begint. Hij is nog wel van plan op zijn vervanger in te werken. 

De topman zou eigenlijk nog tot het einde van 2018 in zijn functie blijven. Hij ziet echter meerdere redenen om toch al eerder te stoppen. "Er ligt nu een regeerakkoord van het nieuwe kabinet, dat duidelijk richting geeft aan de verdere toekomst van Schiphol. Er komt ruimte voor groei, in balans met de omgeving'', zo verklaart Nijhuis. "Toen ik vorig jaar akkoord ging met een verlenging, had Schiphol een nieuw directieteam. Dat is nu goed ingewerkt en dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst.''

Nijhuis is in 2018 nog beschikbaar voor de Schiphol Group. Inmiddels wordt er al gezocht een een vervanger voor de topman. 

Honden belanden ‘stoned’ bij dierenarts na loslopen in uitlaatgebied Uitgeest

1 uur 15 min geleden

UITGEEST Bij Kliniek voor Gezelschapsdieren in Uitgeest zijn vorige week drie honden binnengebracht die stoned leken. Mogelijk door het eten van poep van junkies.

"Ze waren sloom, suf, zakten door hun achterpoten en lieten soms urine en ontlasting lopen", vertelt een medewerker van de kliniek. Alle drie hadden ze rondgelopen in het hondenuitlaatgebied langs de Ziendervaart. 

'Ontlasting gegeten'
Een van de honden die binnen werd gebracht, stonk naar poep. "Dan hebben ze ontlasting gegeten. Als een beestje dan zulke symptomen heeft, leg je connectie met drugs", legt de kliniek uit.  

Het klinkt wellicht vreemd, maar honden kunnen wel degelijk stoned worden van het eten van ontlasting met daarin drugsresidu, aldus de kliniek. "Niet van een drol van iemand die een jointje heeft gerookt, maar wel van het zwaardere spul. Hier zie je het eigenlijk nooit, maar in Amsterdam komt het veel vaker voor. Al kan het natuurlijk ook zijn dat iemand iets heeft weggegooid. Expres of per ongeluk. Dat valt niet meer te achterhalen."

Geschrokken
Voor de honden die binnen werden gebracht, is goed afgelopen. "Ze hebben hun roes uitgeslapen en waren de volgende dag weer wat frisser. Maar de baasjes waren flink geschrokken. Normaal staan honden te kwispelen bij de deur als je thuis komt. Maar nu bleven ze liggen of lieten ze hun urine lopen. Daar schrik je van."

Waarschuwing
Na het derde geval in een week tijd, plaatste de kliniek een waarschuwing op Facebook. Het bericht werd al snel meer dan honderd keer gedeeld. "We wilden geen onrust stoken in het dorp, maar wel waarschuwen."

Gelukkig is het bij die de drie honden gebleven. "Deze week hebben we geen nieuwe gevallen binnen gekregen."

Meisje (14) besmeurd met onbekende substantie in Vondelpark

1 uur 32 min geleden

AMSTERDAM Een 14-jarig meisje is vanochtend in het Vondelpark aangevallen door een man. Het slachtoffer werd geslagen en kreeg daarna een onbekende substantie in haar gezicht geduwd. Naar de aanvaller wordt nog gezocht.

Het meisje fietste samen met een vriendin langs het kinderbadje in het Vondelpark richting de rozentuin. Rond 08.00 uur stapte het slachtoffer van haar fiets af vanwege de regen. De vriendin fietste verder en wachtte op haar onder een brug. 

Terwijl het jonge meisje naar haar vriendin liep, werd ze door een man in haar knieholte getrapt. Daarna werd ze geslagen door en kreeg ze een stinkende substantie in haar gezicht geduwd.

De man wist weg te komen na het voorval. Het meisje verklaarde later dat zij haar belager al eerder had zien staan in het park. Het is nog niet bekend wat voor substantie is gebruikt bij de aanval. De politie zal daar onderzoek naar doen. Het meisje heeft geen verwondingen opgelopen door het goedje.

Meerdere slachtoffers
De politie heeft sinds augustus al acht van dit soort meldingen gehad en is op zoek naar de man. De verdachte heeft een licht getinte huid en een smal postuur. Tijdens de aanval was hij sportief gekleed in een donkere jas met capuchon, een driekwartbroek met zwarte legging en sportschoenen.

Mensen die meer weten over de  man of getuige zijn van dit of een soort gelijk incident kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. 

VUmc alarmeert bezoekers om schurft

1 uur 47 min geleden

AMSTERDAM Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc heeft een aantal bezoekers gewaarschuwd dat ze moeten letten op symptomen van schurft. Het gaat om de mensen die één of meer van afdelingen hebben bezocht tegelijk met iemand met een zeer besmettelijke vorm van de ziekte. Die is op vier afdelingen geweest.

 

"Op advies van de GGD Amsterdam hebben we daarom samen met de GGD een brief gestuurd aan alle patiënten die op dezelfde dag in dezelfde polikliniek zijn geweest als deze besmette patiënt. Hoewel de kans klein is, zou het kunnen dat iemand anders (in de nabijheid van deze patiënt) ook schurft heeft opgelopen", staat op de site van het VUmc.

"Schurft is een vervelende, maar geen ernstige ziekte", voegt de instelling toe. Mensen met symptomen kunnen ze zich bij de huisarts melden.

De besmetting kan maar op één dag hebben plaatsgevonden, omdat de afdelingen elke avond grondig worden gereinigd, aldus een woordvoerster.

Grote angst voor nog meer banenverlies bij Tata Steel

2 uur 47 min geleden

IJMUIDEN De directie en de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland maken zich "ernstige zorgen" over de werkgelegenheid en zelfstandigheid van het voormalige Hoogovens. De fusie met ThyssenKrupp kost mogelijk veel meer banen dan de vierduizend die eerder zijn gemeld.

Dat blijkt volgens de ondernemingsraad (or) van Tata Steel Nederland, het voormalige Hoogovens in IJmuiden, uit een verdere uitwerking van de fusieplannen.

Bij de bekendmaking van de fusie werd gesproken over het schrappen van 4.000 banen verspreid over alle onderdelen van de toekomstige joint venture. De helft daarvan zou ten koste gaat van Tata Steel Europe, waar IJmuiden een van de grootste onderdelen van is.

Lees ook: Directievoorzitter Tata Steel: 2.000 banen op de tocht 'aanzienlijk, maar niet al te groot'

Daar zal het volgens de or niet bij blijven. De nieuwe onderneming zal, zoals het er nu naar uitziet, grote delen van de ondersteunende diensten gaan uitbesteden naar lagelonenlanden, zegt voorzitter Frits van Wieringen, die deze week een toelichting kreeg op de plannen van de concerns. "Alleen al in IJmuiden heb je honderden van zulke banen."

Lees ook: Vakbonden bang voor banenverlies Tata IJmuiden: "Dit kan veel impact hebben"

Man laat fietsster zwaargewond achter na botsing in Amsterdam

3 uur 20 min geleden

AMSTERDAM Een 63-jarige fietsster is eind augustus zwaargewond geraakt toen ze in Amsterdam omver werd gereden door een andere fietser. De vrouw bleef bewusteloos op de grond liggen, maar de dader fietste door, zonder zich over haar te ontfermen.

De man en de vrouw botsten op elkaar ter hoogte van de Halvemaansteeg bij het Rembrandtplein, schrijft AT5. De vrouw verloor na de val haar bewustzijn, waarop getuigen haar te hulp schoten. De andere fietser die bij het ongeluk betrokken was, ging er echter direct vandoor. 

Schedelbasisfractuur
De vrouw heeft enkele weken in het ziekenhuis gelegen met een schedelbasisfractuur. Nu, anderhalve maand later, kan ze nog steeds niet werken.   

Omdat er bij de botsing geen opzet in het spel was, vindt het OM het te ver gaan om de man herkenbaar in beeld te brengen. De politie roept de man op zich te melden.  

Feyenoord walgt van afschuwwekkende anti-Ajaxfoto: "Ze realiseren zich niet wat ze doen"

3 uur 34 min geleden

AMSTERDAM (AT5) Feyenoord heeft in krachtige bewoordingen afstand genomen van de persoon die een schokkende anti-Ajaxfoto op Instagram heeft geplaatst. Op die foto staan twee jonge slachtoffers van de Holocaust met daaronder het bijschrift 'Toen 020 nog maar 1 ster had'.

"Het lijkt me logisch dat we, zoals ieder normaal denkend mens, dit ten zeerste afkeuren en er volledig afstand van nemen", laat een woordvoerder van Feyenoord desgevraagd weten. "Het bestrijden van anti-semitsme is iets waar we als club het hele jaar door met succes projecten voor hebben lopen, maar kennelijk wordt daarmee niet iedereen bereikt."

Lees ook: Bewerkte foto Holocaustslachtoffers wekt afschuw

Het is volgens Feyenoord nog maar zeer de vraag of de verantwoordelijke persoon daadwerkelijk bezoeker is van Feyenoord. "Persoonlijk zou ik ze in ieder geval geen supporter willen noemen", zegt de woordvoerder. "Ze realiseren zich duidelijk niet wat ze anderen aandoen, onder wie behalve Ajacieden ook Feyenoorders, want onder ons personeel en onder Feyenoords eigen supporters zitten ook mensen met een Joodse achtergrond."

Mooie bloementuin in het voorjaar? Plant dan nu je bollen

3 uur 59 min geleden

ALKMAAR In het voorjaar een volle bloementuin, daar moet je nu al bloembollen voor de grond in stoppen. Maar volgens de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) wordt het planten van de bollen vaak vergeten.

Josina Rustenburg, regiocoördinator KAVB en zelf bloementeler, wil de bloembollen uit de vergetelheid halen. In Noordwest Ziekenhuisgroep Alkmaar deelde zij daarom zakjes met bloembollen uit aan bezoekers. "Mensen planten niet meer zo vaak bollen in het najaar. Maar om in het voorjaar een mooie tuin te hebben, is het wel leuk om te doen."

Bloembollenverrassing
Elk jaar verzint de KAVB een actie om aandacht te vragen voor het planten van bloembollen. Dit jaar is de eerste keer dat ze zakjes bloembollen aan mensen weggeven. Josina: "Het zijn zakjes met verschillende soorten bloembollen, zoals tuintulpen, gewone tulpen, blauwe druiven, ga zo maar door. Niet alle zakjes zijn hetzelfde, dus het is echt een verrassing wat je in je tuin krijgt."

Het ziekenhuis in Alkmaar was enthousiast over het initiatief en liet een lading bloembollen op het terrein planten. De hoveniers op het ziekenhuisterrein hebben nog een laatste tip bij het planten van de bollen. "Goede, omgespitte grond is heel belangrijk. En de bollen maar voor twee derde erin stoppen. Als je ze te diep doet, overleven ze een strenge winter niet."

Drukte op Schiphol door herfstvakantie: luchthaven is goed voorbereid

4 uur 6 min geleden

SCHIPHOL Door de herfstvakantie is het vandaag extra druk op Schiphol. In deze periode reizen er zo'n 3 miljoen passagiers via de luchthaven en vandaag vertrekken de meeste reizigers. Volgens een woordvoerder is de ochtendspits in elk geval goed en gecontroleerd verlopen.

Schiphol heeft extra maatregelen genomen om de drukte in goede banen te leiden. Zo is er extra personeel ingezet, waardoor bijvoorbeeld alle securitydoorgangen extra ruim zijn bemand. Ook staan er flexibele teams paraat die de luchthaven kan inzetten bij drukte en zijn elders in de terminal ook meer mensen aanwezig die reizigers wegwijs kunnen maken op de luchthaven en vragen kunnen beantwoorden.

Lees ook: Grote drukte tijdens herfstvakantie: Schiphol verwacht drie miljoen reizigers

Tijdens dit soort drukke tijden zet Schiphol ook kantoorpersoneel en een team van vrijwilligers in om te helpen tijdens piekmomenten.

De populairste vakantiebestemmingen voor de herfstvakantie zijn Barcelona, Londen, Antalya, Malaga en Milaan. Schiphol verwacht dat zondag ook nog een drukke vertrekdag wordt en dat volgende week vrijdag de meeste mensen terugkeren.

Beschonken Zaandammer kruipt achter stuur zonder rijbewijs

4 uur 46 min geleden

ZAANDAM Een 23-jarige Zaandammer heeft gisteravond met een flinke slok op slechte keuzes gemaakt. Hij besloot zonder rijbewijs dronken achter het stuur te kruipen. De man is gearresteerd na een politiecontrole in Zaandam.

Op de Prins Hendrikkade hielden agenten de man aan voor een controle. Nadat het duidelijke werd dat de Zaandammer geen geldig rijbewijs bij zich had, moest hij een blaastest doen. Het bleek dat hij vier keer meer had gedronken dan toegestaan.

Bij zijn arrestatie werd de man agressief. Agenten hebben hem met lichte dwang geboeid en meegenomen naar het politiebureau. De man heeft een bekeuring gekregen voor het rijden zonder rijbewijs. Ook is een proces verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed. 

18-jarige overvaller bedreigt winkelmedewerker met mes

5 uur 3 sec geleden

HEEMSKERK De politie heeft gisteren een 18-jarige Heemskerker aangehouden nadat hij een winkel aan de Kerkweg had overvallen.

Rond 16.45 uur stapte de jonge overvaller de zaak binnen en haalde een mes tevoorschijn. De Heemskerker bedreigde een 55-jarige medewerker en eiste geld.

Toen een andere klant de winkel binnenkwam, vluchtte de dader zonder buit de winkel uit. Dankzij een goed signalement konden agenten de verdachte op de Rijksweg in de boeien slaan.

De betrokken medewerker heeft aangifte gedaan tegen de man.

Erop uit in de herfstvakantie: dit is er te doen in de provincie

5 uur 3 sec geleden

NOORD-HOLLAND Met de herfstvakantie voor de deur worden er weer veel uitjes gepland. Geen zin in verveelde kinderen en nog een paar lege plekken in je agenda? NH Nieuws zoekt voor je uit wat je komende week allemaal kunt doen.

Drive-in cinema op circuit Zandvoort - 20 oktober
Waar je in de Tarzan-bocht van het Zandvoortse racecircuit doorgaans motoren hoort brullen, laten vanavond Mufasa en Simba van zich horen.

Vanaf 19.00 uur kun je in deze gelegenheidsbioscoop vanuit de auto naar de Nederlands gesproken versie van The Lion King kijken, om 21.30 uur wordt het programma voortgezet met volwassen vermaak: The Fast & the Furious 8. Kosten aan de deur: 25 euro per auto. 

Kermis in Zuiderzeemuseum - 21 t/m 29 oktober
Behalve voor een kennismaking met oude ambachten als zeilmakers, touwslagers en nettenbreiers kun je deze herfstvakantie ook in het Zuiderzeemuseum terecht voor een kermis

Verwacht geen botsautootjes, boosters of andere hypermoderne attracties, maar wel oer-Hollands vermaak als een zweefmolen, carrousel en kop-van-jut. 

Workshop film maken in Bovenkarspel- 23 oktober 
Loopt jouw kleine ook de hele dag van alles te filmen met jouw smartphone? Misschien schuilt er wel een grote regisseur in hem of haar. Op maandag 23 oktober kunnen kinderen vanaf 5 jaar in het Postkantoor in Bovenkarspel een film maken die is gebaseerd op de film Raaf en de Rode Sok.

Die film draait om 13.15 uur, de workshop duurt van 15.00 uur tot 16.30 uur. Het wordt aangeraden om de film van tevoren te bekijken, maar dat is niet verplicht. Deelname kost 7,50 euro (excl. film) en reserveren is verplicht.  

Kindermiddag in museum Broekerveiling - 25 oktober
Komt de regen met bakken uit de hemel? Geen nood, op woensdag 25 oktober is er van 13.00 uur tot 16.00 uur uur in de overdekte lighallen van Museum Broekerveiling in Broek op Langedijk van alles te beleven voor kinderen.

Zij kunnen onder meer knutselen, pompoen snijden, dansen en kaarsen maken. Bovendien kun je mee met overdekte rondvaartboot voor een tocht door het 'Rijk Der Duizend Eilanden'. Aladdin in de polder?

Cinekid Amsterdam - 14 t/m 27 oktober
Een meet-and-greet met je favoriete YouTube-ster, een robot bouwen of gewoon een film kijken. Het is allemaal mogelijk op Cinekid Amsterdam, 'het leukste en grootste mediafestival voor kinderen van 3 t/m 14 jaar met honderden nieuwe films, tv-series, documentaires'.

Cinekid Amsterdam wordt gehouden op het Westergasterrein, maar ook filmhuizen in steden als Haarlem en Alkmaar hebben hun programma op de jeugd afgestemd. 

Avondje Zuiderzeemuseum - 28 oktober
Kun je de plattegrond van het Zuiderzeemuseum na tig bezoekjes wel dromen? Dan raden we je aan om de avond van 28 oktober naar Enkhuizen te gaan.

Een keer per jaar opent het museum de deuren voor bezoekers die de sfeer willen proeven in een donker en duister Zuiderzeedorp. Olielampen en lampionnen zorgen voor een bijzondere setting, zo belooft het museum. 

Bijbels themapark Hoorn - gehele herfstvakantie
Tot eind februari ligt aan de Compagniesteiger in Hoorn het eerste Bijbelse themapark van Europa aangemeerd. De vier verdiepingen tellende Verhalenark - een replica van de Ark van Noach - is 70 meter lang, 13 meter hoog en 10 meter breed. 

Behalve aan Noach en zijn reddingsoperatie, wordt er aan boord ook aandacht besteed aan onder andere Adam en Eva, David en Goliath en Koning Salomon. Dagelijks geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Entree: 12,50 euro voor volwassenen, 9.50 euro voor kinderen.

 

Amstelveens echtpaar omgekomen bij ernstig verkeersongeluk in Elburg

5 uur 22 min geleden

AMSTELVEEN Een 71-jarige man en een 68-jarige vrouw uit Amstelveen zijn gistermiddag verongelukt in het Gelderse Elburg. Ze werden aangereden door een vrachtwagen en overleden ter plekke aan hun verwondingen.

Rond 13.00 uur gistermiddag botste de vrachtwagen vol op de personenauto van het oudere echtpaar. Dat gebeurde op de Flevoweg. Het is nog niet bekend hoe het ongeluk kon gebeuren.

De 21-jarige vrachtwagenchauffeur is voor verhoor meegenomen naar het bureau. Dat gebeurt standaard bij ongelukken van deze omvang. De politie doet uitgebreid onderzoek naar het noodlottige ongeluk. 

'Zandvoort beter voor Grand Prix dan straatrace in Amsterdam'

5 uur 30 min geleden

ZANDVOORT Een Formule 1-race is beter te houden op het circuit van Zandvoort dan in de straten van Amsterdam, vindt prins Bernhard van Oranje. Volgens hem is het haalbaarder en meer voor de hand liggend.

Van Oranje is mede-eigenaar van het circuit in Zandvoort. In een gesprek met RTL GP vertelt hij dat de kosten van een Grand Prix in de straten van Amsterdam 'vele malen' hoger zijn dan op het Circuit. "Natuurlijk moeten we hier op het circuit wat dingen aanpassen, maar bij een stratencircuit zijn de kosten veel groter'', zegt hij.

Lees ook: Formule 1-wagens door Amsterdam? Zo klinkt dat ongeveer

De prins vertelde dat de wethouder van Amsterdam al heeft aangegeven dat de gemeente geen interesse heeft in een straatrace. "Ik denk dat Amsterdam en Zandvoort wat dat betreft helemaal op één lijn zitten'', zegt hij in een reactie op eerdere geruchten dat de nieuwe eigenaar van de Formule 1 aast op een stratenrace in Nederland.

Goederen Eiland helpt Eiland aangekomen op Sint Maarten

5 uur 50 min geleden

TEXEL De goederen die Eiland helpt Eiland inzamelde voor het door de orkaan Irma getroffen Sint Maarten zijn aangekomen op hun bestemming. Gisteravond werden de gesealde containers uitgepakt.

Dat meldt onze mediapartner Texelse CourantDe goederen werden twee weken geleden van Texel richting Sint Maarten gestuurd.

Ivonne Boom, één van de initiatiefnemers van de actie plaatste een video op haar Facebook, waarop ze liet zien hoe de goederen worden uitgezocht.

Lees ook: Texel haalt geld en spullen op voor slachtoffers Sint-Maarten: "Eiland voor een eiland"

Bewerkte foto Holocaustslachtoffers wekt afschuw

6 uur 20 min geleden

AMSTERDAM (AT5) Het Centraal Joods Overleg heeft zijn afschuw uitgesproken over een plaatje dat momenteel rondgaat op sociale media. Op de foto staan twee jonge slachtoffers van de Holocaust met daaronder het bijschrift 'Toen 020 nog maar 1 ster had'. De foto werd gedeeld als een anti-Ajax uitlating door Feyenoordsupporters.

De jongens op de foto zijn de 5-jarige Avram Rosenthal en de 2-jarige Emanuel Rosenthal. Op de foto is te zien dat de jongens een Jodenster dragen. Ze werden in 1944 vermoord in Litouwen.

Het plaatje werd volgens het Algemeen Dagblad gedeeld door het Instagramaccount feyenoordnews.010. Aanstaande zondag spelen Ajax en Feyenoord tegen elkaar in Rotterdam.

"We zullen alles in het werk stellen om te achterhalen wie dit heeft gedaan", zegt het Centraal Joods Overleg tegen De Telegraaf. "Juridisch zal hier niets tegen te doen zijn, maar als wij de naam van de afzender hebben, zullen wij hem ter verantwoording roepen."

De politie wilde niet reageren tegen de krant. "De maker van dit plaatje krijgt van ons niet de aandacht die hij wil hebben."

[Tweet:https://twitter.com/EWdeVlieger/status/920689736175575045]

 

'Daling vleesverbruik zet niet door'

8 uur 9 min geleden

AMSTERDAM De Nederlander verbruikte in 2016 ongeveer evenveel vlees als in 2015, namelijk bijna 77 kilo (botten meegerekend) gemiddeld per persoon. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Van 2010 tot 2015 was er wel een dalende lijn.

Wakker Dier durft de daling van de afgelopen jaren en de stagnering van nu niet echt te verklaren. De club is in ieder geval niet blij met de jongste cijfers: "De huidige vleesconsumptie is voor mens, dier en milieu niet houdbaar. Helaas laten deze cijfers zien dat dit besef in Nederland nog niet is doorgedrongen."

Wakker Dier sluit echter niet uit dat recente berichten over en beelden van stalbranden en martelpraktijken in slachthuizen invloed zullen hebben op de cijfers over 2017.

Grote vleeseters
We aten vorig jaar 46 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum aangeeft, waarschuwt de bezorgde organisatie. "De vleesconsumptie gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van de grote vleeseters zelf. Zo gebruiken we meer dan 6,5 miljoen varkens per jaar om onze honger naar varkensvlees te stillen. We verorberen samen zo'n 141.000 kalveren en ruwweg 185 miljoen vleeskuikens."

Wakker Dier noemt het "absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt om de Nederlander minder vlees te laten eten."

Varkensvlees wordt het meest gekocht: bijna de helft van het totaal. Daarna volgt pluimvee (bijna een derde en vooral kip) en vervolgens rundvlees (een vijfde).

Koffie bestellen in gebarentaal bij dove barista's in Amsterdam

8 uur 28 min geleden

AMSTERDAM (AT5) Een latte macchiato of een cappuccino bestellen in gebarentaal. Als je bij de Sign Language Coffee Bar in Amsterdam wat wil drinken, zal je het moeten leren, want er werken daar alleen maar dove barista's.

De bar is meer dan een leuke gimmick. Het is eerder een statement, want zeventig procent van alle dove Nederlanders kan door hun beperking geen baan vinden. "Dat hoeft niet, want ze kunnen net zo goed studeren als ieder ander mens", zegt initiatiefnemer Bas de Ruijter.

Barista Samantha had zelf ook moeite een baan te vinden: "Het is heel erg moeilijk. Twee jaar geleden heb ik mijn hbo-studie afgerond, Communicatie en Grafisch Design. Ik ben wel op zoek gegaan naar werk, maar dat lukt gewoon niet."

Sign Language Coffee Bar aan de Amsteldijk opende gisteren z'n deuren.

Leraren willen doorgaan met acties

8 uur 38 min geleden

NOORD-HOLLAND De miljoenen die het nieuwe kabinet gaat uitgeven aan leraren hebben de brand in het basisonderwijs niet geblust. Leerkrachten willen massaal opnieuw in actie komen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb), de grootste vakbond in het basisonderwijs.

Iets meer dan 10.000 leraren en ander onderwijspersoneel vulde de enquête in. Van hen had 95 procent op 5 oktober gestaakt. Volgens de AOb is de boodschap duidelijk. Bijna de helft van de ondervraagden, 47 procent, vindt de plannen in het regeerakkoord voor het basisonderwijs volstrekt onvoldoende.

Lees ook: Dit is waarom leraren willen staken

Bijna alle ondervraagden, 96 procent, vinden dat de AOb moet doorgaan met actievoeren. Van de AOb-leden laat 94 procent weten dat ze willen meedoen aan een actie.

Lees ook: Lerarenprotest in Den Haag: veel drukker dan verwacht

Pagina's