NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
NH - nieuws
Bijgewerkt: 18 min 55 sec geleden

Geen plek voor tennisbanen in nieuwbouwplan sportcomplex De Beeck

wo, 25/07/2018 - 16:22

BERGEN In het nieuwbouwplan van sportcomplex De Beeck in Bergen is geen plek voor de tennisbanen en de sauna. Het in oktober afgebrande sportcentrum aan het Molenweidtje keert verder in 2021 in nagenoeg dezelfde vorm terug.

Van de vijf varianten kiest het college voor een multifunctioneel centrum met een zwembad, raadzaal en commissiezalen, een sporthal en ruimtes voor bijvoorbeeld fitness en fysiotherapie. Er zullen ook weer biljartruimte en een multifunctionele balletzaal in het sportcomplex zijn. Jongerencentrum Frats keert eveneens terug in De Beeck. Het zwembad komt ongeveer in dezelfde vorm terug. Alleen het kreekje in het recreatiegedeelte wordt vervangen door interactieve speelelementen.

 

Lees ook: Nog even geduld: pas in 2021 weer zwemmen in Bergen

"Met deze variant wordt een maximaal maatschappelijk rendement behaald", meent wethouder Jan Houtenbos. In de sporthal kunnen door scheidingswanden drie volwaardige gymzalen worden gecreëerd, die buiten schooltijd voor andere sporten beschikbaar zijn.

Tennisbanen
Zowel de sauna als de tennisbanen keren niet terug in de nieuwbouwplannen van zwembad De Beeck. "Een sauna brengt verhoudingsgewijs hoge onderhouds-en schoonmaakkosten met zich mee en een relatief gering aantal inwoners maken hiervan gebruik", aldus de gemeente in het persbericht. Voor de tennisbanen is door het college niet gekozen, omdat "deze functie niet verenigbaar is met een voorziening voor het gymnastiekonderwijs voor scholen".

De gemeente helpt de Bergense tennisclub met het zoeken naar een alternatieve locatie.

 

Lees ook: Bergen treurt om verwoest sportcomplex: "Mijn kinderen hebben hier hun diploma gehaald"

Met het nieuwe sportcomplex van De Beeck wordt volgens de gemeente hoog ingezet op duurzaamheid. "Het gebouw wordt gasloos, voorzien van hoogwaardige isolatie en het hele dak wordt bedekt met zonnepanelen. De inzet is energieneutraal. Dat is zeer vooruitstrevend voor een complex met zwembad." In het gebied om het sportcomplex moeten onder meer bewegingstoestellen komen.

Op 11 september worden de plannen van 19.00 tot 20.30 uur toegelicht bij een inloopbijeenkomst in het restaurant van de woonzorglocatie Oudtbugh, Molenweidtje 1 in Bergen. De algemene raadscommissie bespreekt dit collegevoorstel op 13 september; de behandeling in de gemeenteraad staat gepland op 4 oktober.

Daders
In de resten van het sportcomplex werden sporen gevonden die richting brandstichting wijzen. De gemeente deed aangifte, maar de daders zijn nooit aangehouden.

 

 

Dieven stelen peperdure accu van golfkarretje landgoed Willibrordus

wo, 25/07/2018 - 16:18

HEILOO Slecht nieuws voor liefhebbers van de groensafari bij landgoed Willibrordus in Heiloo: dieven hebben namelijk de accu van het golfkarretje waarmee de safari werd gehouden gestolen. Daarnaast zijn er vernielingen aangebracht aan het wagentje, waardoor de reparatiekosten in totaal 2000 euro zullen bedragen.

Het landgoed wil de kar het liefst zo snel mogelijk repareren, maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Doordat het een unieke accu is die de dieven hebben gestolen, zijn de kosten extreem hoog om de wagen weer aan het werk te krijgen. "Als iemand een golfkar in zijn achtertuin heeft staan, zou die zeer welkom zijn," vertelt een woordvoerder van het landgoed. 

Het golfkarretje, dat het landgoed in mei geschonken kreeg, wordt gebruikt bij de groensafari voor ouderen die slecht ter been zijn. Deze tochten worden twee keer per week georganiseerd. Ouderen die normaal niet zo snel naar buiten zouden komen, kunnen hierbij een uurtje de natuur in met een gids. 

Momenteel loopt er een onderzoek naar de diefstal, waarbij naar camerabeelden gekeken zal worden. Het landgoed roept mensen die meer weten op om tips te geven over het misdrijf. 

Boeren gedupeerd door aanhoudende droogte: "Probleem wordt elke dag groter"

wo, 25/07/2018 - 16:12

STOMPETOREN De aanhoudende droogte brengt boeren in de hele provincie in de problemen. Een van hen is de Stompetorense boer Ruud Govers, die nu al zijn wintervoorraad voer moet aanspreken om zijn vee te kunnen blijven voorzien van voldoende eten.

"Het is nu echt heel serieus", klinkt Ruud Govers ernstig. "De kalveren zijn drie weken terug naar buiten gegaan op een perceel van ruim twee hectare. Daar kunnen ze normaal ruim een maand op lopen, maar dat was na tien dagen al kaal. Ze staan nu aan het hooi dat voor de winter bestemd was."

De droogte zorgt volgens hem voor een sneeuwbaleffect. "Het probleem wordt eigenlijk, elke dag dat het droog blijft, een stukje groter", vertelt Govers.

Inmiddels heeft hij dus al zijn wintervoorraad aangesproken, kan hij geen grasmaaien en moeten zijn koeien gedwongen binnenstaan. Hij loopt inmiddels flink achter op zijn normale schema. Daarom weegt hij elke dag beslissingen af. "Ik kon vorige week nog een wagen hooi kopen en heb toen nog nee gezegd", schetst hij. "Maar het kan best zijn dat ik vanmiddag naar die man toe rijd en zeg 'breng hem maar'. Om er zeker van te zijn dat ik wat meer voer heb voor de winter."

Regen
Govers hoopt dan ook dat er regen gaat vallen. "Eén bui is alleen niet genoeg. Het moet gewoon een week lang regenen. Dan is de bodem weer verzadigd en dan gaat het gras weer groeien."

Brandstichter op hoverboard in Hoorn

wo, 25/07/2018 - 15:47

HOORN In Hoorn heeft een jongen die zich verplaatst op een hoverboard een heg in brand gestoken.

In de Robert Stolzhof in Hoorn zou de jongen een heg in brand gestoken. Hij kwam uit de richting van het park en ging er daarna in diezelfde richting weer vandoor.

Op Facebook doet de eigenaresse van de heg - die bij een huis hoort - een oproep.

Zwemleraar Jacob V. krijgt drie jaar cel voor ontucht met elf kinderen

wo, 25/07/2018 - 15:38

SPAARNWOUDE Het gerechtshof in Amsterdam heeft de 32-jarige Jacob V. in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. V. pleegde volgens het hof ontucht met elf kinderen in een zwembad in Spaarnwoude, waar hij actief was als zwemleraar.

V. werd in maart 2014 aangehouden. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigde hem aanvankelijk van ontucht met 26 jongens en meisjes in de leeftijd van vier tot negen jaar die hij onder zijn hoede had. De feiten dezen zich voor tussen december 2012 en februari 2014.

 

Lees ook: Ontuchtzaak zwemleraar Spaarnwoude wordt langslepend proces [update]

De rechtbank verklaarde vijftien gevallen van ontucht bewezen, het hof kwam tot elf. De door het hof opgelegde straf is niettemin even hoog als bij de rechtbank. Het OM had die straf in hoger beroep ook geëist. Het hof bepaalde de proeftijd op tien jaar. In die periode mag hij geen zwemleraar zijn en ook niet als vrijwilliger activiteiten of werkzaamheden met kinderen onder de zestien verrichten.

 

Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk wil parkeerdek boven bestaande parkeerplaats

wo, 25/07/2018 - 15:23

BEVERWIJK Het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk wil een parkeerdek maken boven de bestaande parkeerplaats. Parkeerplaatsen van personeel komen te vervallen door de komst van een 'hotfloor' tegen het ziekenhuis aan, die noodzakelijk is vanwege de verbouwing. Daarom komt er een dek boven de parkeerplaats voor de bezoekers.

Dat zegt directievoorzitter Jaap van den Heuvel van het Rode Kruis Ziekenhuis tegen RTV IJmond. Nu de bouw van een hypermodern ziekenhuis op de locatie van de voormalige 'Ankies Hoeve' is afgevallen, heeft het Rode Kruis Ziekenhuis de voorkeur voor een 'hotfloor' van 6000 vierkante meter voor het ziekenhuis.

Alle dure, en complexe functies als de intensive care en de operatiekamers worden op deze hotfloor ondergebracht.

 

Lees ook: Rode Kruis Ziekenhuis vanwege trillingshinder niet naar 'Ankie's Hoeve'

Mocht deze gedeeltelijke nieuwbouw ook niet mogelijk zijn, dan zal het ziekenhuis verspreid overen tien jaar worden gerenoveerd.

Hittedrempel in Amsterdam: fietspad Weespertrekvaart omhoog gekomen

wo, 25/07/2018 - 14:45

NOORD-HOLLAND Het betonnen wegdek van het fietspad aan de Weespertrek in Amsterdam is vandaag door de hitte spontaan omhoog gekomen.

Dit is niet het enige fietspad in de provincie waarbij dit is gebeurd. De Fietsersbond krijgt veel meldingen van fietsers over loszittende tegels en wijkende betonplaten, als gevolg van de aanhoudende warmte. De situatie heeft al tot diverse ongelukken geleid.

Door de hitte wordt het zand tussen de tegels poederig, wat ervoor zorgt dat ze los komen te liggen en in sommige gevallen omhoog steken. Ook beton trekt omhoog als gevolg van de uitzonderlijke temperaturen gedurende een lange periode.

Waarschuwingen
''In diverse plaatsen wordt er door de gemeente of politie voor gewaarschuwd. Fietsers moeten erop bedacht zijn dat dit kan voorkomen, want de situatie geeft alle reden om heel goed uit te kijken'', aldus een woordvoerder. De bond kreeg in de afgelopen jaren al wel klachten over slecht wegdek door warmte, maar nu is het aantal meldingen uitzonderlijk hoog.

Verschillende gemeenten pakken het probleem al aan, weet de woordvoerder. ''Ik weet dat ze in Amstelveen sproeien. In Leiderdorp controleren ze regelmatig op plekken waar dit gebeurt.'' Volgens hem is het lastig om het fenomeen aan te pakken. ''Zomaar de tuinslang erop zetten is ook niet echt een oplossing. Het leidt tot hoog watergebruik en kan gladheid veroorzaken.''

Tegel of beton vervangen door asfalt
De Fietsersbond roept gemeenten op bewoners actief te informeren over eventuele risico's. De bond adviseert gemeenten om tegelfietspaden of paden van beton te vervangen door asfalt, dat minder gevoelig is voor hitte. ''Verder moet er, met het oog op de opwarming van de aarde, structureel worden nagedacht over een oplossing'', aldus de zegsman.

Het fietspad aan de Weespertrek is inmiddels weer hersteld.

Honderden kilo's harddrugs gevonden tussen bananen bij bedrijf Uitgeest

wo, 25/07/2018 - 14:12

UITGEEST Bij een bedrijf in Uitgeest heeft de politie 700 kilo harddrugs gevonden tussen dozen met bananen.

De drugs zat verstopt in plastic zakken. Volgens de politie zou het gaan om cocaïne. De vondst werd gedaan door medewerkers van het bedrijf Van der Lem.

 

Lees ook: Doos met cocaïne aan voedselbank gedoneerd

De politie heeft een onderzoek ingesteld om te achterhalen waar de drugs vandaan komt. Op foto’s is te zien dat er zwaarbewapende agenten voor het bedrijf staan.

De gevonden zakken worden vandaag nog vernietigd.

Gebreken zwembad Den Helder leiden wellicht tot gang naar rechter

wo, 25/07/2018 - 11:56

DEN HELDER De gemeente Den Helder sluit niet uit dat er een rechtszaak wordt aangespannen tegen aannemerscombinatie Tuin van der Wal als de gebreken aan zwembad het Heersdiep/Aquacentrum Den Helder niet tijdig zijn opgelost.

"Vooruitlopend op een mogelijk juridisch traject (dat we liever niet zouden inzetten, maar alleen als het niet anders kan) zal de inzet van het overleg zijn om samen met de aannemerscombinatie alsnog tot constructieve -zowel in aard als in overleg- oplossingen te komen", zegt de gemeente in een raadsinformatiebrief.

 

Lees ook: Pas vijf jaar oude zwembad Den Helder al toe aan 'grondige renovatie'

De gemeente gaat eind augustus, begin september met Tuin van der Wal om de tafel. Voor die tijd wordt een lijst van alle gebreken gemaakt. "Om de veiligheid voor publiek en personeel te kunnen blijven garanderen, is opdracht gegeven aan een onafhankelijk adviesbureau om de kwaliteit van de constructie grondig te onderzoeken. De betonboringen die hiervoor benodigd zijn zullen zoveel mogelijk buiten de 'publieksuren' worden uitgevoerd."

Aansprakelijk
Er zal worden onderzocht of ook andere bij de bouw betrokken partijen juridisch aansprakelijk kunnen worden gesteld. "De inzet zal daarbij zijn dat de gemeente zo min mogelijk de financiële gevolgen zal hoeven dragen van de herstelwerkzaamheden en van de gevolgschade voor zowel de gemeente als de exploitant."

 

Lees ook: Directie zwembad Den Helder legt personeel en gebruikers spreekverbod op

Aan het zwembad, dat vijf jaar geleden werd geopend, is volgens onderzoeken veel mis. Zo zitten er scheuren in de vloeren, komen wandtegels los, corroderen roestvrijstalen leidingen en ophangbeugels en zijn de bufferwatervaten in de kelder niet waterdicht, waardoor de bewapening van het beton mogelijk wordt aangetast. Wethouder Odd Wagner maakte zich eerder veel zorgen over de gebreken. "Een enorme renovatie, die bijna tegen nieuwbouw aan zit, is noodzakelijk."

Ook op het spoor problemen door de hitte

wo, 25/07/2018 - 11:51

NOORD-HOLLAND Het warme weer brengt op veel plekken het nodige ongemak met zich mee. Zo veroorzaakt de warmte ook problemen op het spoor. Door de hitte kan het spoor uitzetten en in sommige gevallen kunnen treinen er dan niet meer overheen.

Bij temperaturen boven de 25 graden kan een spoorstaaf wel 70 graden worden, meldt ProRail. Dan zet staal uit en kunnen er kronkels in het spoor ontstaan. Om dat op tijd te zien, controleren inspecteurs van ProRail voorturend het spoor. Vooral spoorbruggen worden extra in de gaten gehouden. Bij uitzetting kan de brug niet meer goed open of dicht. 

Ook elektronica is gevoelig voor de hitte. Daardoor is er bij hoge temperaturen ook meer kans op sein- en wisselstoringen. Voor de zomer is daarom koelapparatuur in de technische ruimte bij het spoor geplaatst. 

Droogte
Ook de droogte kan een probleem zijn. Spoordijken worden extra gecontroleerd op dreigende verzakkingen. Er worden ook maatregelen genomen om bermbranden te voorkomen.

Hoe vaak die problemen de laatste tijd al zijn voorgekomen, is niet bekend.

Tijdelijk geen berichten door onderhoud op site

wo, 25/07/2018 - 11:46

NOORD-HOLLAND Vanmiddag wordt er onderhoud verricht aan onze technische platformen. Hierdoor verschijnen er tijdelijk geen nieuwe berichten of video's kunnen op onze website of app. We houden je op de hoogte via onze andere platformen.

Paarden nemen verfrissende duik in zee

wo, 25/07/2018 - 11:32

WIJK AAN ZEE Het is een prachtig gezicht. In de branding en zelfs een stukje verder dompelen paarden zich onder in het zeewater. In Wijk aan Zee zorgen de dieren en hun berijders daarmee voor hun eigen verkoeling. "Ze vinden het gewoon heerlijk."

"Ze willen gewoon heel graag het water in", zegt ruiter Monique Schellinger tegen NH Nieuws. Gisteravond namen drie paarden een verfrissende duik in de zee. Voor de helft onder gedompeld liepen ze daar, met op de achtergrond een ondergaande zon, trots door het water.

Lees ook: Bewoners verzorgingshuis krijgen extra verkoeling: "Pootjebaden en ijsjes eten"

Helaas is er voor de paarden in deze hitte op het land maar weinig verkoeling te vinden. "Wij hebben ook liever dat de paarden een stukje schaduw hebben, maar helaas is dat in onze gemeente niet mogelijk", vertelt Monique.  "Ze hebben in Wijk aan Zee de afspraak dat er geen paal de grond in mag op de weilanden en daar moeten we ons aan houden."

Verkoelend briesje
Toch is er volgens Monique geen reden tot paniek. "Als de paarden voldoende te drinken, hebben is er niet veel aan de hand. Ze staan niet in een dichte stal en in het weiland bij ons staat altijd wel een verkoelend briesje. De paarden zweten niet en hebben het eigenlijk prima", besluit ze.

Autodieven slopen auto in poging hem te stelen

wo, 25/07/2018 - 11:32

SANTPOORT-ZUID De eigenaar van een auto die stond geparkeerd aan de Vinkenbaan in Santpoort-Zuid stond vanmorgen een onaangename verrassing te wachten. Zijn wagen was compleet vernield.

De motorkap zat niet langer netjes op zijn plaats. Dieven zouden achter de vernielingen te zitten. 

De eigenaar blijft volgens wijkagent Edwin Verweij achter met een forse schade aan zijn auto.

Oplichting via WhatsApp: 'nicht' probeert vrouw geld afhandig te maken

wo, 25/07/2018 - 11:16

SCHAGEN Een vrouw uit Schagen is bijna opgelicht via WhatsApp. Iemand deed zich voor als haar nicht en probeerde haar zo geld af te troggelen.

Volgens wijkagent Kees Hol had de verdachte de profielfoto en de naam van de nicht gebruikt, en werd er op de chat "een zielig verhaal opgehangen" aan de Schagense. Na een langer gesprek vertrouwde de vrouw het niet en schakelde ze de politie in.

De Schagense heeft aangifte gedaan.

Patricia Paay wint rechtszaak tegen GeenStijl over verspreiden seksvideo

wo, 25/07/2018 - 11:14

AMSTERDAM GeenStijl en twitteraar Eendevanger moeten Patricia Paay een schadevergoeding van 30.000 euro betalen voor het verspreiden van een seksvideo van haar. Dat heeft de rechter in Amsterdam bepaald. Paay had 450.000 euro geëist.

De tv-persoonlijkheid en voormalige zangeres had de website en Eendevanger voor de rechter gesleept voor het verspreiden van het beruchte filmpje. De partijen probeerden na de zitting in mei nog tot een schikking te komen, maar dat mislukte.

Lees ook: Geen schikking in zaak tussen Patricia Paay en GeenStijl

De zaak draait om de video waarin te zien is dat Paay plasseks heeft met een man. Tijdens de zitting vertelde ze dat het publiceren van het filmpje het ergste is wat haar ooit is overkomen. Ze ondervindt nog dagelijks last van wat er is gebeurd.

Raad van State: bewoners ADM-terrein moeten op Eerste Kerstdag weg

wo, 25/07/2018 - 10:55

AMSTERDAM (AT5) Bewoners van het ADM-terrein in Amsterdam moeten daar uiterlijk op Eerste Kerstdag weg. Dat heeft de Raad van State besloten.

Het terrein werd in 1997 gekraakt. het gebied werd een culturele vrijplaats. 

De eigenaar van het ADM-terrein, Chidda Vastgoed B.V., ligt al jaren in de clinch met de krakers. Ze weigeren te vertrekken. "De bewoners wonen er illegaal en ook de andere activiteiten zijn in strijd met het bestemmingsplan", staat in het besluit van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter geeft de bewoners zes maanden de tijd om te vertrekken omdat er niet wordt verwacht dat ze direct iets nieuws vinden. 

Lees ook: Levensechte galg geplaatst op ADM-terrein in Amsterdam

Nadat Chidda aangaf een bestemming voor het gebied te hebben, besloot de rechter in juni 2017 dat de krakers weg moesten. Het bedrijf gaat het terrein verhuren aan een scheepsbouwer. Er volgde een hoger beroep en ook daarin werd Chidda in het gelijk gesteld.

Daarna werd de zaak doorgeschoven naar de Raad van State (RvS). In februari van dit jaar oordeelde de hoogste bestuursrechter dat de krakers voorlopig mochten blijven. Chidda B.V. had nog geen vergunning voor de werkzaamheden die op het terrein zouden gaan plaatsvinden.

Kinderen geboren
Ook zei de RvS dat de krakers al twintig jaar op het terrein wonen en er meerdere kinderen geboren en opgegroeid zijn. De 200 mensen die op het terrein wonen zouden bij ontruiming geen vervangende woonruimte hebben. In de uitspraak gaf de rechter wel aan te verwachten dat de bewoners door zouden gaan met het zoeken naar een nieuwe woning buiten het terrein.

Inmiddels is de vergunning er wel. De gemeente heeft eerder aangegeven te willen helpen bij het zoeken naar een nieuwe plek voor de krakers van het ADM-terrein. Er wordt gezocht naar een locatie waar de ADM-bewoners zich permanent kunnen vestigen. Of die plek al is gevonden, is niet bekend.

 

Schoorlse jongeren centraal in tv-programma Reünie 21

wo, 25/07/2018 - 10:44

SCHOORL Het televisieprogramma Reünie 21 blikte gisteravond met jongeren uit Schoorl terug op hun basisschooltijd aan de Teun de Jager. Het is een vervolg op een eerdere terugblik uit 2013.

De jongeren verlieten tien jaar geleden de basisschool aan de Molenweg. Waren ze vijf jaar geleden nog tieners die begonnen met studies, nu hebben velen grote stappen gemaakt. Volgens het programma was het lastig om iedereen bij elkaar te brengen. "De jongeren uit deze klas zijn namelijk over de hele wereld uitgevlogen."

Bekijk op de website van NPO3 de uitzending van gisteren. Ook de aflevering uit 2013 is op de site van NPOstart nog terug te zien.

In beeld: drie jaar na grootste zomerstorm ooit

wo, 25/07/2018 - 10:33

NOORD-HOLLAND Deze zomer hebben we te maken met extreme hitte en droogte, maar dat was in 2015 wel even anders. Vandaag precies drie jaar geleden was heel Noord-Holland in de ban van de grootste zomerstorm ooit.

Het KNMI gaf voor de hele provincie code rood af: huizen raakten beschadigd, het treinverkeer was ontregeld en vliegtuigen op Schiphol hadden problemen met landen. Ook voor het verkeer was het levensgevaarlijk om de weg op te gaan. "Blijf vooral binnen", was het ernstige advies van Rijkswaterstaat. 

 

Lees ook: The day after: schade inventariseren en puinruimen

De schade liep tot in de miljoenen, wegen werden tot dagen na de storm afgesloten en bergingsdiensten hadden hun handen vol aan het opruimen van met takken bezaaide straten. Kortom: het was de zwaarste storm die ooit over Noord-Holland raasde. Hieronder een greep uit de foto's die toen werden gemaakt. 

Storm 3

Voertuigen hadden het flink te verduren door rondslingerende takken. Zo was deze auto volledig bezaaid met groen. 

Storm 2

Ook langs de woeste kust ging het helemaal mis. Aangemeerde bootjes raakten los van de pier. De catamaran die hier op de foto staat, vloog meters door de lucht en belandde ondersteboven op het strand. 

(Tekst loopt door onder foto's) 

Storm 4

Storm 6

De brandweer had door de hele provincie zijn handen vol aan duizenden meldingen van ongevallen, gevaarlijke situaties en spoedgevallen. Zoals in deze straat, waar de weg vol lag met takken. 

Storm 5

Organisatie Strandzesdaagse neemt maatregelen om hitte: morgen kortere wandelroute

wo, 25/07/2018 - 10:30

ZANDVOORT Tegen het einde van de ochtend komen deelnemers van de Strandzesdaagse vermoedelijk aan in Zandvoort. In zes dagen wandelen ze vanuit Hoek van Holland naar Den Helder. Vandaag wordt nog de geplande route gelopen; morgen is er vanwege het warme weer een korter parcours bedacht.

Rond 11.00 uur lopen de wandelaars vermoedelijk Noord-Holland binnen. Maandag begon de tocht. Toen sliepen deelnemers in Wassenaar en afgelopen nacht in Noordwijk. Vanavond overnachten ze in IJmuiden en daarna nog in Egmond aan Zee en Callantsoog. 

Vandaag wordt nog de gewone route gelopen: 31 kilometer. "Het is op het strand 27 tot 28 graden met een noordwesten wind. Maar wie vindt dat het mooi is geweest, moet gewoon stoppen. Het is geen prestatietocht, maar een wandel-kampeervakantie", zegt Woody van Loo van de organisatie. Wie stopt, mag morgen gewoon weer meedoen. 

Tropische warmte
Morgen is de tocht 16 kilometer, in plaats van 26. De overige kilometers kunnen de deelnemers met door de organisatie geregelde bussen afleggen. "Morgen krijgen we tropische warmte met oostenwind. Dat zijn geen omstandigheden om zo'n groot aantal kilometers te lopen", zegt Van Loo. 

Lees ook: Wandelaars beginnen tocht naar Den Helder

Achthonderd mensen doen mee aan het evenement. De deelnemers overnachten met eigen tenten op kampeerterreinen. Het is de zestigste keer dat de Wandelzesdaagse wordt gehouden. Of de routes van vrijdag en zaterdag ook worden aangepast, moet nog blijken. Daar wordt later een beslissing over gemaakt. 

Ernstig busongeluk met bus van Diemens bedrijf in België: twee Nederlanders zwaargewond

wo, 25/07/2018 - 10:02

DIEMEN Bij een ernstig busongeluk in België zijn vannacht meerdere gewonden gevallen. In de bus zaten ook Nederlanders, van wie er twee zwaargewond zijn geraakt. De bus die verongelukte is afkomstig van een Nederlands bedrijf dat gevestigd is in Diemen. In opdracht van een Franse vervoerder voeren zij ritten uit. Deze bus was op weg van Amsterdam naar Londen.

Het ongeval gebeurde op de E40 in de richting van Oostende, ter hoogte van Aalter. Op de plek van het ongeval wordt gewerkt aan de weg. Twintig mensen raakten gewond. Twee van hen liepen ernstig letsel op, meldt de Belgische federale politie.

Slachtoffers zijn naar vier ziekenhuizen gebracht. Na medische controle zijn ze opgevangen in een sporthal in Aalter. Het gaat behalve om Nederlanders ook om Britten en Ieren.

Het voertuig vertrok dinsdag om 22.00 uur vanuit Amsterdam en zou woensdag rond 7.00 uur aankomen in Londen.

Pagina's