NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 12 min 20 sec geleden

Hilversumse arts in vluchtelingenkamp op Samos geschrokken van aardbeving

2 uur 11 min geleden

HILVERSUM - De Hilversumse arts Jeanine van Ancum is vrijwilliger in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos. Ze is flink geschrokken van de aardbeving die vanmiddag voor de Turkse kust plaatsvond. Toch lijkt het vluchtelingenkamp er goed vanaf te zijn gekomen.

Jeanine was aan het werk in de kliniek van het vluchtelingenkamp toen de grond ineens begon te schudden. "Het was ongeveer 14.00 uur. We waren aan het opruimen en toen begon de aardbeving. We renden naar buiten."

Op het eiland zijn volgens de Hilversummer twee doden gevallen. Ook is er flinke schade: "Er staan veel oude huizen hier. Een deel daarvan is ingestort. Twee tieners zijn overleden omdat ze onder een muur zijn terechtgekomen."

Tsunami

In het kamp waar Jeanine helpt, vielen gelukkig geen doden. "We zijn er goed vanaf gekomen. Er is in het kamp vrijwel niets gebeurd. Een paar mensen hebben verwondingen opgelopen. We kregen ook nog een tsunami-waarschuwing dus we zijn allemaal de berg opgelopen. Daar hebben we ongeveer twee uur staan wachten."

De tsunami blijkt mee te vallen en dus kan Jeanine weer terug naar het kamp: "Alleen een straat is ondergelopen maar het is niet zo heftig als in Izmir in Turkije."

Voor de arts is het afwachten wat de nacht gaat brengen. "Er zijn regelmatig naschokken. Morgen gaan de kliniek om 09.00 uur open. We verwachten dat we mensen wat kunnen ondersteunen. Het was me een dag", verzucht ze. 

Jeanine werkt al maanden als arts in het vluchtelingenkamp op Samos, om vluchtelingen aan medische hulp te helpen. Vooral haar eerste weken waren ontzettend heftig. Zo was er al een brand in het kamp en kwam daar halverwege vorige maand een flinke corona-uitbraak bij waardoor het het hele vluchtelingenkamp in lockdown moest. 

Blaricumse wijk viert gewoon Halloween ondanks negatief advies: "Moet makkelijk kunnen"

2 uur 48 min geleden

BLARICUM - De Blaricumse wijk Blaricummermeent viert dit jaar gewoon Halloween, ondanks de strengere coronamaatregelen. De veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek adviseert bewoners met klem om het feest thuis te vieren en kinderen niet langs de deuren te laten gaan, maar buurtbewoners van de Blaricummermeent zijn het daar niet mee eens.

"Gewoon met de huidige coronaregels moet dat makkelijk kunnen", vertelt een buurtbewoner. "Als wij hier op pad gaan dan zijn er misschien vier of vijf ouders, die kunnen prima van elkaar afstand houden. En de kinderen vormen geen gevaar, dus die kunnen lekker snoepjes verzamelen."

Maatregelen

De ouders zeggen extra maatregelen te nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Zo kiezen velen ervoor een snoeppot voor het huis neer te zetten en worden er zakken aan stokken gebruikt om afstand te crieëren. "Ze mogen ook niet meer aanbellen, wij gaan alles blokkeren", vertelt een ouder. "Om alle contactmomenten weg te halen."

"En waarom niet", vertelt een ouder.  "We doen er niemand kwaad mee denk ik dan. Zeker als je het snoep neer zet en een paar stappen achteruit zet. Die blije gezichten van die kinderen, dat is fantastisch."

Discussie

"Er is natuurlijk ook discussie in de wijkfacebookgroep", weet een buurtbewoner. "En in het algemeen zegt iedereen: wij gaan door. Maar je moet ook maatregelen treffen. Je moet er rekening mee houden, je kan niet zomaar als vorig jaar met een hele groep langs gaan."

Wordt Jarno (20) uit Huizen de nieuwe Rembrandt? "Schilderen hoort bij mij"

2 uur 48 min geleden

HUIZEN - De 20-jarige Jarno Schouw uit Huizen heeft het tot de laatste tien kandidaten van het televisieprogramma Project Rembrandt geschopt. Samen met zijn broer Olaf (31) begon hij aan de kunstenaarswedstrijd. Ondertussen ligt zijn broer eruit en mikt Jarno op de finale. "Ik had nooit gedacht dat ik erbij zou zitten", aldus Jarno.  

Het televisieprogramma is een zoektocht naar de meest getalenteerde amateurschilder van Nederland. Van de dertig geselecteerde kandidaten voor de eerste aflevering zijn er nog tien over, onder wie Jarno. De winnaar van het programma mag met zijn of haar eigen werk exposeren in het Rijksmuseum, tussen werken van de échte Rembrandt.  

Veel leren 

Toch is dat niet de reden waarom Jarno meedoet. "Mijn werk wordt beoordeeld door professionele kunstenaars en daar hoop ik veel van te leren. Ik heb mijn schilderijen eigenlijk nooit aan iemand anders dan mijn broer laten zien", aldus Jarno.

Zijn kunstwerken zullen wekelijks worden beoordeeld door Pieter Roelofs, hoofd Schilder- en Beeldhouwkunst in het Rijksmuseum en gespecialiseerd in 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst, en Lita Cabellut, kunstenares. Samen vormen zij de jury. 

Het teken- en schildertalent zit in de familie. Zijn broer Olaf deed ook mee aan het programma maar schopte het net niet tot de laatste tien kandidaten. Toch vindt Jarno zijn broer nog steeds de betere schilder. "Ik kijk nog steeds tegen hem op. We hebben totaal verschillende stijlen maar hij is absoluut de beter als het om klassiek, realistisch werk gaat."

Van een strijd is tussen de twee broers absoluut geen sprake. "Ik ben supertrots op hem", vertelt Olaf. "Hij kan heel ver komen. Maar er kan ook zomaar een lastige opdracht tussen zitten. Vorig seizoen moesten de kandidaten een bewegend olifantje schilderen, dat is heel lastig. In portretten is Jarno gewoon heel goed."     

Eigen stijl 

Op de vraag hoe Jarno zijn stijl zou omschrijven, heeft hij geen eenduidig antwoord. "Daar ben ik nog heel erg naar op zoek. Een tijdje geleden was ik meer van het realisme, daarna ben ik gaan experimenteren met grover werk. Nu vind ik het mooi om met lijnen en kubisme te werken", vertelt hij aan NH Nieuws. 

Op dit moment kan Jarno naast zijn studie Gezondheid en Leven aan de VU in Amsterdam nog niet leven van zijn kunst. Hij droomt er van om ooit zijn brood te kunnen verdienen als zelfstandig kunstenaar. "Als klein kind zat ik altijd al te tekenen met stiften. Tekenen en schilderen hoort gewoon bij mij", vertelt hij. 

De tweede aflevering van dit seizoen is aanstaande zondag om 20.25 uur op NPO1.

Bekijk hieronder de reportage. 

Ziekenhuizen wachten niet op overheid en schieten zorgbonus voor personeel voor

3 uur 48 min geleden

NOORD-HOLLAND - Medewerkers van de Noordwest Ziekenhuisgroep (NWZ) die tijdens de eerste coronagolf hebben gewerkt, krijgen in november de langverwachte zorgbonus op hun rekening. Dat geld wordt echter niet uitgekeerd door de overheid, die het extraatje beloofd heeft, maar door het ziekenhuis zelf, dat de 1.000 euro per medewerker voorschiet. Volgens de Raad van Bestuur duurt het 'veel te lang voordat ze duidelijkheid van de overheid krijgen'. Het UMC in Amsterdam en Spaarne Gasthuis doen hetzelfde, zo laten ze NH Nieuws weten.

In een intern bericht dat in handen is van NH Nieuws maakte de Raad van Bestuur van de Noordwest Ziekenhuisgroep gisteren bekend dat personeel niet langer hoeft te wachten op de beloofde zorgbonus van de overheid. 

Voorzitter van de Raad van Bestuur Stefan Kroese zegt dat nu het goede moment is om hun personeel de bonus uit te keren. "We hebben met elkaar de eerste golf opgevangen en dat doen we nu weer in de tweede golf", zegt hij tegen NH Nieuws. "We hebben zo ongelooflijk veel waardering voor onze mensen. Daar willen we daar nu ook naar handelen."

Het Amsterdam UMC en het Spaarne Gasthuis wachten de reactie van het ministerie ook niet langer af en keren de zorgbonus zelf uit. "We hebben besloten de bonus aan iedereen uit te keren in december ongeacht de toekenning vanuit VWS", zegt woordvoerder Anna van Os van het Spaarne Gasthuis. 

Zorgbonus met voorwaarden

De motie voor een zorgbonus werd in maart unaniem door de Kamer aangenomen. In juni maakte minister Hugo de Jonge bekend dat een deel van het zorgpersoneel een bonus van 1000 euro zou krijgen.

Om de voorwaarden was veel te doen, zorginstellingen moesten zelf beslissen welke medewerkers in aanmerking zouden komen voor de bonus. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen riep hun leden op om alle medewerkers mee te nemen in de aanvraag. Het NWZ en het Spaarne Gasthuis dienden in oktober een aanvraag dan voor al het personeel in. "Wij vinden dat in de praktijk iedereen een bijdrage heeft geleverd", zegt Kroese. Het Spaarne Gasthuis stelt wel wat voorwaarden. Zo krijgt personeel dat twee keer modaal verdient de bonus niet. 

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen heeft nog geen enkel ziekenhuis geld vanuit het ministerie van VWS gekregen om de bonussen mee uit te keren. "We hopen er volgende week eindelijk iets van te horen", zegt een woordvoerder.

De ziekenhuizen zijn het wachten zat. "We willen onze mensen duidelijkheid geven", zegt Kroese. "Het proces heeft lang geduurd en we wilden nu het besluit nemen. Straks wordt het pas over een jaar waargemaakt, daar willen we niet op wachten."

Financieel risico

De ziekenhuizen lopen met deze strategie wel een risico; het kan zijn dat de overheid het aangevraagde bedrag niet volledig uitkeert. Het UMC in Amsterdam laat weten daar 'niet vanuit te gaan'.

Het NWZ erkent dat er een financieel risico is. "We zien inderdaad een financieel risico", zegt Kroese. "Maar het is aan de raad van bestuur om dat risico op te lossen." Het Spaarne neemt het risico ook voor lief. "Er is een kans dat we iets terug moeten betalen maar dan nemen wij ons verlies", zegt Van Os. 

De Nederlandse Vereniging van ziekenhuizen laat weten dat niet elk ziekenhuis de zorgbonus zelf kan betalen. "De meeste ziekenhuizen hebben te weinig spek op de botten om dit voor te schieten. Dat risico is echt te groot." 

Voor het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk was dit ook de reden om de zorgbonus niet nu al te betalen. "We hebben het overwogen en ook berekend", zegt een woordvoerder  "Maar het risico is te groot voor onze organisatie."

Beloning voor het harde werken

Voor het Spaarne Gasthuis is het uitkeren van de bonus 'een kans om iets terug te doen'. "Wij vinden het belangrijk om alle medewerkers te belonen voor het harde werken in deze periode."

Stefan Kroese heeft na het bericht veel blije reacties gekregen van het personeel bij het NWZ. "Uiteraard zijn ze heel blij. Voor ons is het uitkeren ook belangrijk, zij zijn de mensen die het nu doen."

Eerste commerciële snelteststraat IJmond open, maar voor hoelang?

4 uur 18 min geleden

IJMUIDEN - De eerste coronateststraat in de IJmond is sinds woensdag open, maar hoelang die open mag blijven, is nog maar de vraag. Deze snelteststraat is opgezet om aan de vraag naar (snel)testen in de IJmond te voldoen en komt uit de koker van particuliere zorgondernemers. Maar, zo laat de gemeente weten, de snelteststraat past niet binnen het bestemmingsplan van het pand.

Aan de Kromhoutstraat in IJmuiden is een voormalige fabriekshal omgebouwd tot ‘drive through’, waar coronasneltesten worden afgenomen bij mensen die in hun auto kunnen blijven zitten.

Met een commerciële snelteststraat, veelal op locaties waar geen GGD-teststraat is, spelen ondernemers in op de behoefte om snel te weten of je positief of negatief bent. Vooral bedrijven maken gebruik van deze commerciële snelteststraten, zodat zij snel weten of ze weer over hun werknemers kunnen beschikken. Maar ook particulieren die niet lang willen wachten op de uitslag, kloppen bij een snelteststraat aan. De kosten van een test bij een commerciële snelteststraat lopen uiteen, maar liggen gemiddeld rond de 100 euro. In IJmuiden betaal je 89 euro voor een test.

Voor de dichtstbijzijndste teststraat van de GGD moeten inwoners van de IJmond naar Haarlem. En hoewel de GGD aangeeft bezig te zijn om een teststraat op te zetten in de IJmond, nog niet bekend waar en wanneer dat precies gaat gebeuren. Wat dat betreft is de komst van de snelteststraat in de IJmuiden van toegevoegde waarde voor de inwoners van de IJmond.

Winst maken

Met het toenemende aantal commerciële snelteststraten, rijst de vraag vraag of dat wenselijk is. Zo waarschuwt GGD Hollands Midden op haar website voor een toename van bedrijven die een snelle coronatest aanbieden en dit hoofdzakelijk doen om winst te maken. Daarnaast meldt de GGD dat niet alle commerciële testen betrouwbaar zijn en dat de GGD in veel gevallen de uitslag van een commerciële coronatest niet accepteert.

Cees van de Kraats,  een van de ondernemers achter de snelteststraat in IJmuiden, heeft inmiddels een legalisatieverzoek gedaan door een omgevingsvergunning aan te vragen. "We hebben gehoord hoe de gemeente er tegenover staat. Ik snap dat ze zich aan de regels moeten houden. Maar we bevinden ons in een bijzondere situatie waarvoor volgens mij geen regelgeving bestaat. Wij willen de GGD's ontlasten en dat doen we op een plek waar duidelijk behoefte is aan sneltests."

Voorlopig mogen ze openblijven, aldus Eric Penning, woordvoerder van de gemeente Velsen. "Komende maandag bespreken we het onderwerp commerciële snelteststraten binnen de veiligheidsregio. Na dit overleg zullen we dit onderwerp binnen de gemeente bespreken."

Voldoende testcapaciteit

Harm Groustra, woordvoerder van Veiligheidsregio Kennemerland benadrukt dat er dankzij de uitbreiding van de Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen voldoende testcapaciteit is in de regio. "Wie zich wil laten testen, kan dezelfde dag nog terecht, het grootste deel van de geteste personen ontvangt de uitslag binnen 24 uur. Bijkomend voordeel, deze tests zijn gratis."

Burgersurveillance moet tij keren in Beverwijkse probleemwijk

4 uur 22 min geleden

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Vernielingen, drugsgebruik en intimidaties op straat. Het is weer aan de orde van de dag in de wijk die Oosterwijk heet. Buurtbewoners voelen zich er onveilig. Maar er is ook goed nieuws: de burgersurveillance is terug van weggeweest. 

Het is niet voor het eerst dat er problemen zijn in Oosterwijk en rond het winkelgebied Europaplein. Buurtbewoners reageren gefrustreerd. "Hier lost het nooit meer op, wat je ook doet, het keert altijd terug", zo zegt de een. Een ander: "Veel jongeren houden zich hier op in de winkelstraat en intimideren. Maar ik ga er niets van zeggen, anders heb je namelijk een groot probleem."

Harry Anderies, initiatiefnemer van Burgerparticipatie IJmond (BIJ) bracht begin dit jaar de rust juist terug in de wijk met een burgersurveillance. Maar toen was daar plotseling in maart het coronavirus. En dat zette ook de burgersurveillance buitenspel. Ze zijn inmiddels terug bij af. 

Niettemin is hij opnieuw bereid om met vrijwilligers de helpende de hand te bieden. "We gaan het kunstje gewoon opnieuw doen", verzekert hij tegenover NH Nieuws.

In Oosterwijk wonen ruim 5.500 inwoners. De wijk ligt op de grens van Heemskerk en Beverwijk.

Tekst gaat verder onder de video

Mendes Stengs is raadslid (Samen Lokaal) in Beverwijk en woont in Oosterwijk. Hij kent de wijk als zijn broekzak, en ziet een toename aan criminaliteit op straat. "Dat komt vooral voort uit verveling", zo denkt hij.

Als antwoord op de verveling hoopt hij met behulp van zijn werkgever Tata Steel en het stadsbestuur 'doeplekken' te realiseren in de wijk. Denk aan schaak- en damtafels, maar ook aan zitbankjes. "We moeten elkaar spreken, elkaar motiveren. Maar ook elkaar aanspreken op gedrag natuurlijk. Daar ontbreekt het nu aan."

Amsterdammer (19) aangehouden vanwege rechts-extremistische opruiing

5 uur 36 sec geleden

AMSTERDAM - Een 19-jarige Amsterdammer is aangehouden op verdenking van rechts-extremistische opruiing. In het ouderlijk huis van de jongen werden bij een huiszoeking een hakenkruisvlag, nazi-uniformen, posters en verboden messen gevonden. Ook wordt hij verdacht van het plegen van misdrijven met een terroristisch oogmerk. 

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) vandaag. De jongen zou deel uitmaken van rechts-extremistische groepen die online aanzetten tot rassenhaat en antisemitisme. Ook wordt geweld verheerlijkt. 

Twee weken in de cel

De jongen is vandaag samen met een leeftijdsgenoot uit Zwijndrecht aan de officier van justitie voorgeleid. De rechter-commissaris in Rotterdam bepaalde dat het tweetal in elk geval de komende twee weken in de cel blijft.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn naar beide mannen afzonderlijke onderzoeken gedaan. Deze kwamen begin oktober op gang met informatie van de inlichtingendienst AIVD.

OM: Verdachte dood Bas van Wijk schoot ook in richting van drie anderen bij Nieuwe Meer

5 uur 45 min geleden

AMSTERDAM - De 20-jarige Samir El Y., die verdacht wordt van het doodschieten van de 24-jarige Bas van Wijk bij de Nieuwe Meer afgelopen zomer, zou volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook in de richting van drie andere personen hebben geschoten die dag.

De verdachte verschijnt woensdag voor het eerst voor de rechter op verdenking van het doodschieten van de uit Badhoevedorp afkomstige Bas van Wijk. El Y. heeft eerder al bekend te hebben geschoten. 

Het slachtoffer was op 8 augustus met een groep vrienden in het park De Oeverlanden bij de Nieuwe Meer. Het was die dag erg druk vanwege een hittegolf. Op een bepaald moment ontstond een conflict met een andere groep, waartoe verdachte Samir El Y. behoorde. 

Die liep volgens justitie in de richting van de groep van Bas. Tegen een man die een Rolex droeg, zou hij hebben geroepen: "Wie is degene die zolang naar ons kijkt?" El Y. zou vervolgens in de grond hebben geschoten en hebben gezegd: "Deze kwam in de grond en de volgende komt ergens anders dus doe maar niet zo bijdehand. Geef mij de klok. Waar is die Rolex?" 

Rakelings

Daarnaast zou El Y. zijn hoofd volgens het OM tegen het hoofd van iemand anders uit de groep van Bas hebben geduwd, terwijl hij zijn vuurwapen op het been van dat slachtoffer hield. Vervolgens zou hij hebben geroepen: "Moet ik jou door je kankerknie schieten? Ik maak geen grappen. Ik bluf niet, ik doe het gewoon". El Y. schoot daarna volgens justitie op of in de richting van een ballon die het slachtoffer in zijn handen had. 

Uit de aanklacht blijkt dat El Y. ook in de richting van een ander persoon zou hebben geschoten. Dit slachtoffer stond volgens justitie 'oog in oog' met de verdachte. Het OM stelt dat El Y. 'rakelings langs' dit slachtoffer heeft geschoten. 

Wisselend

Veerle Hammerstein, de advocaat van El Y., laat aan AT5 weten dat de stelling van het Openbaar Ministerie 'absoluut niet klopt'. "Er zijn 43 getuigen gehoord, allemaal  omstanders. Er is heel wisselend verklaard. Volgens getuigen was er een discussie gaande, die ontaardde in het schieten op de grond, maar het is absoluut niet zo dat mijn cliënt in de richting van andere personen heeft geschoten, zoals het OM beweert", aldus Hammerstein.

In de prut voor tulpenhart bij Dijklander Ziekenhuis: "Dit is een hart onder de riem"

6 uur 18 min geleden

HOORN - De stoep van het Dijklander Ziekenhuis staat komend voorjaar in bloei. En daar werden vandaag de voorbereidingen voor getroffen. In het druilerige weer zaten vrijwilligers op hun knieën in de prut om duizenden bollen in de grond te stoppen. Maar daar hoorde je ze niet over, want iedereen had zo zijn eigen verhaal om er een steentje aan bij te dragen.

Het initiatief van dit tulpenhart komt van Stichting Stadslandbouw Hoorn. "We kunnen wel wat liefde gebruiken", vertelt voorzitter Chris de Meij. Hij merkt op dat we in deze tijd soms 'een korter lontje' hebben en wilde letterlijk iets moois laten opbloeien. 

'Als dankbaarheid'

"We dachten we gaan een mooi hart maken bij het ziekenhuis, want er gebeurt hier ontzettend veel", aldus De Meij. "Als dankbaarheid voor al het werk dat de ziekenhuismedewerkers voor ons aan het doen zijn in deze moeilijke tijd. Daar proberen we iets terug voor te doen."

Iedereen die dat wilde mocht meehelpen met planten. Dat er buien waren, weerhield de deelnemers niet. Gehuld in regenpak was Janny Stroet vanmorgen bezig met het planten van de bollen. Ze heeft zich speciaal aangemeld om mee te doen. Haar man René is vorig jaar overleden in het ziekenhuis. Hij was vrijwilliger en deed het patiëntenvervoer op de dinsdag. "Mijn gedachten zijn bij hem nu", vertelt ze tijdens het planten.

Maar ook is dit voor haar een manier om verpleegkundigen 'succes en sterkte te wensen in deze tijden van de corona'. "Dit is een hart onder de riem, met recht. Ik hoop dat volgend voorjaar alles gaat bloeien. Iedereen kan ervan genieten dan."

Iedereen helpt mee

Eén van de andere helpende handen komt van tulpenliefhebber Kees Liefting. Op z'n klompen zit hij op een kistje. "Ik heb de punt gedaan daar, maar ik kreeg het in m'n rug", hij haalt z'n schouders op. "83", verklaart hij. "Dan hoeft het niet meer. Ik kom wel langs volgend jaar of misschien wel eerder, om te kijken."

Geert Toes, de geestelijk verzorger van het Dijklander Ziekenhuis, komt ook een kijkje nemen. Hij vertelt dat het ziekenhuis ieder jaar een herdenking houdt voor nabestaanden van mensen die zijn overleden in het ziekenhuis. Vanwege corona kan dat ook volgend jaar niet doorgaan, maar met dit initiatief geven ze de herdenking op een andere manier vorm.  

Herdenking

"Nu sturen we naar alle mensen waarvan iemand is overleden in het ziekenhuis een aantal kleine bolletjes op die ze hier in het stukje tuin kunnen planten." Toes wijst naar een stukje grond vlakbij het tulpenhart. "Dat is eigenlijk een hele mooie verbinding; twee dingen die los van elkaar zijn ontstaan komen zo helemaal samen."

Overval op boekhandel Haarlem, personeel bedreigd

6 uur 20 min geleden

HAARLEM - Een overvaller heeft vanmiddag personeel en mogelijk ook klanten van boekhandel Athenaeum in Haarlem bedreigd. Of hij iets heeft buitgemaakt, is nog niet bekend. 

De overvaller kwam rond 16.15 uur de winkel binnen en bedreigde een aantal mensen, onder wie het personeel. Op het moment van de overval was er een onbekend aantal klanten in de winkel, al is niet bekend of de overvaller ook hen heeft bedreigd. 

Het gaat om een man van ongeveer 30 jaar oud van circa 1,70 meter lang, met kort, donker haar, zo blijkt uit de Burgernetoproep waarin wordt gevraagd naar hem uit te kijken. Hij draagt een zwarte jas met witte strepen en is na de overval richting de Stoofsteeg gevlucht, laat een politiewoordvoerder weten. 

Er is inmiddels iemand gecontroleerd, maar die persoon bleek niets met de overval te maken te hebben, zo benadrukt de woordvoerder.

Purmerendse ScholenGroep deelt warme truien uit tegen de kou vanwege extra ventilatie

6 uur 28 min geleden

PURMEREND - De Purmerendse ScholenGroep (PSG) geeft alle leerlingen van haar zes middelbare scholen een warme trui. Op het SG Gerrit Rietveld werden vandaag de eerste exemplaren uitgedeeld. Directeur Edith Pals: "Iedereen kan zich nu extra warm aankleden als het wat kouder is in de school, nu we de ramen vanwege de corona wat vaker moeten openzetten."

Volgens de directeur is er niets mis met de ventilatie: "We zitten hier in een nieuw gebouw, dus de mechanische ventilatie is op orde, maar toch is het belangrijk om de ramen open te houden, vooral tussen de lessen door en dus wordt het koud in de klas."

De trui is er in verschillende kleuren en maten. "Op de voorkant van de hoodie staat de tekst I’m a star, keep your distance. De ‘star’ in de tekst is de bekende ster uit het logo van de scholen. Een kwinkslag, waaruit waardering maar ook een serieuze boodschap blijkt. Op de achterkant staat het logo van de school", vertelt Pals.

Hoodie-kraam

Op het SG Gerrit Rietveld, één van de zes scholen van de PSG, was het vandaag een feestelijk moment bij het uitdelen van de hoodies. In een verlichte ‘Koek-, Zopie- en Hoodie-kraam’ konden de leerlingen in kleine groepjes een hoodie uitzoeken. Directeur Edith Pals: "Het is erg leuk om te zien dat onze leerlingen heel blij zijn met dit gebaar."

De komende week worden de truien op de andere scholen van PSG uitgedeeld.

KLM doet beroep op bonden om aan eis van het kabinet te voldoen

6 uur 36 min geleden

SCHIPHOL - KLM doet een beroep op alle bonden om in te stemmen met de eisen van minister Hoekstra van Financiën om te voldoen aan de 3,4 miljard euro staatssteun. Hoekstra heeft KLM op de vingers getikt over de looptijd van het herstructureringsplan dat met de bonden is opgesteld. Die is korter dan de duur van de leningen die KLM van de overheid zou krijgen en waar Hoekstra dan ook niet mee akkoord wil gaan.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

KLM en de vakbonden kwamen op 1 oktober op het nippertje tot een 'akkoord op hoofdlijnen' over loonoffers en aangepaste arbeidsvoorwaarden om te voldoen aan de 3,4 miljard euro noodsteun. De looptijd van het zogenaamde herstructureringsplan is te kort om minister Hoekstra te overtuigen om de lening in zijn geheel over te maken. 

Onderhandelingen overdoen

Hoekstra heeft gisteren bij KLM benadrukt dat explicieter moet worden afgesproken en vastgelegd dat de bijdrage van alle KLM’ers voor de volledige duur van de leningen moet gelden. KLM wil niet de maandenlange onderhandelingen met de bonden overdoen en heeft hen opgeroepen om gehoor te geven aan de eis van Hoekstra. De vakbonden beraden zich nu op ondertekenen van condities.

Morgen om 12.00 uur geeft KLM het resultaat hiervan aan de minister om voor het kabinet mee te nemen in de eindbeoordeling van het plan.

Deadline voor de bonden: KLM doet beroep om aan eis van het kabinet te voldoen

6 uur 36 min geleden

SCHIPHOL - KLM doet een beroep aan alle bonden om in te stemmen met de eisen van minister Hoekstra van Financiën om te voldoen aan de 3,4 miljard euro staatssteun. Hoekstra heeft KLM op de vingers getikt over de looptijd van het herstructureringsplan dat met de bonden is opgesteld. Die is korter dan de duur van de leningen die KLM van de overheid zou krijgen en waar Hoekstra dan ook niet mee akkoord wil gaan.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

KLM en de vakbonden kwamen op 1 oktober op het nippertje tot een 'akkoord op hoofdlijnen' over loonoffers en aangepaste arbeidsvoorwaarden om te voldoen aan de 3,4 miljard euro noodsteun. De looptijd van het zogenaamde herstructureringsplan is te kort om minister Hoekstra te overtuigen om de lening in zijn geheel over te maken. 

Onderhandelingen overdoen

Hoekstra heeft gisteren bij KLM benadrukt dat explicieter moet worden afgesproken en vastgelegd dat de bijdrage van alle KLM’ers voor de volledige duur van de leningen moet gelden. KLM wil niet de maandenlange onderhandelingen met de bonden overdoen en heeft hen opgeroepen om gehoor te geven aan de eis van Hoekstra. De vakbonden beraden zich nu op ondertekenen van condities.

Morgen om 12.00 uur geeft KLM het resultaat hiervan aan de minister om voor het kabinet mee te nemen in de eindbeoordeling van het plan.

Jarenlange rattenplaag in Haarlemse Transvaalbuurt: "Je hoort ze knagen in de muur en onder de vloer"

6 uur 48 min geleden

HAARLEM - Geknaag in de muren en de vloer en losse tegels op straat. De bewoners van de Tugelastraat in de Transvaalbuurt in Haarlem worden geteisterd door een enorme rattenplaag. Yoen de Loor is het helemaal zat en hij is een petitie gestart om de gemeente te bewegen om tot een permanente oplossing te komen. "Ik krijg de indruk dat de gemeente het niet belangrijk vindt of de middelen niet heeft om het op te lossen."

Al acht dode ratten zijn er in de laatste week door Spaarnelanden uit de kruipruimte van De Loor gehaald. Hij heeft een afspraak met Spaarnelanden om om de dag nieuwe vallen te komen plaatsen en de volle mee te nemen. En steeds is het weer raak. "We zijn al van twee naar vier vallen gegaan, omdat twee gewoon niet genoeg was", vertelt hij. "Je hoort ze knagen in de muur en onder de vloer. ’s Avonds zit je gewoon niet lekker op de bank."

Niet nieuw

Vandaar dat hij nu een petitie is gestart die inmiddels al door veertig buurtbewoners is ondertekend. De overlast door ratten is zeker niet nieuw. Ruurd Tichelaar woont al achttien jaar in de buurt en ook de vorige eigenaars van zijn huis waarschuwden hem al voor de ratten. "Toen ik hier net woonde, kwam ik al drie dooie ratten tegen in de schuur. En ik zie ze soms op straat rennen van de ene naar de andere put."

Kijk hier onze videoreportage. Tekst loopt door onder de video

Voor Caroline van den Broek, ook bewoner van de Transvaalbuurt, zijn vooral de losliggende stoeptegels een doorn in het oog. De ratten graven gangen onder de stoep, waardoor de tegels verzakken en ze schuin omhoog komen te staan. "Het is gewoon linke soep, als je in het donker of met een rollator langsloopt."

Waarschijnlijk komt de overlast door een kapotte riolering. Volgens De Loor doet de gemeente niks behalve mensen te adviseren om Spaarnelanden te bellen. Hij heeft een aantal keer een klacht ingediend bij de gemeente, maar daar nooit een antwoord op ontvangen. "Ik krijg de indruk dat de gemeente het niet belangrijk vindt of de middelen niet heeft om het op te lossen."

Sceptisch

In een reactie laat de gemeente weten bezig te zijn met een pilot waarbij in rioleringsbuizen vallen worden geplaatst die ratten actief detecteren en vervolgens geheel vernietigen. Of deze pilot uitgebreid wordt naar de Transvaalbuurt hangt af of de gemeenteraad daar geld voor gaat uittrekken.

De buurtbewoners geven aan van niets te weten en zijn sceptisch over de goede afloop. "We kunnen alleen maar hopen dat ze nu eindelijk inzien dat het een groot probleem is."

Rattenplaag in Haarlemse Transvaalbuurt: "Je hoort ze knagen in de muur en onder de vloer"

6 uur 48 min geleden

HAARLEM - Geknaag in de muren en de vloer en losse tegels op straat. De bewoners van de Tugelastraat in de Transvaalbuurt in Haarlem worden geteisterd door een enorme rattenplaag. Yoen de Loor is het helemaal zat en hij is een petitie gestart om de gemeente te bewegen om tot een permanente oplossing te komen. "Ik krijg de indruk dat de gemeente het niet belangrijk vindt of de middelen niet heeft om het op te lossen."

Al acht dode ratten zijn er in de laatste week door Spaarnelanden uit de kruipruimte van De Loor gehaald. Hij heeft een afspraak met Spaarnelanden om om de dag nieuwe vallen te komen plaatsen en de volle mee te nemen. En steeds is het weer raak. "We zijn al van twee naar vier vallen gegaan, omdat twee gewoon niet genoeg was", vertelt hij. "Je hoort ze knagen in de muur en onder de vloer. ’s Avonds zit je gewoon niet lekker op de bank."

Niet nieuw

Vandaar dat hij nu een petitie is gestart die inmiddels al door veertig buurtbewoners is ondertekend. De overlast door ratten is zeker niet nieuw. Ruurd Tichelaar woont al achttien jaar in de buurt en ook de vorige eigenaars van zijn huis waarschuwden hem al voor de ratten. "Toen ik hier net woonde, kwam ik al drie dooie ratten tegen in de schuur. En ik zie ze soms op straat rennen van de ene naar de andere put."

Kijk hier onze videoreportage. Tekst loopt door onder de video

Voor Caroline van den Broek, ook bewoner van de Transvaalbuurt, zijn vooral de losliggende stoeptegels een doorn in het oog. De ratten graven gangen onder de stoep, waardoor de tegels verzakken en ze schuin omhoog komen te staan. "Het is gewoon linke soep, als je in het donker of met een rollator langsloopt."

Waarschijnlijk komt de overlast door een kapotte riolering. Volgens De Loor doet de gemeente niks behalve mensen te adviseren om Spaarnelanden te bellen. Hij heeft een aantal keer een klacht ingediend bij de gemeente, maar daar nooit een antwoord op ontvangen. "Ik krijg de indruk dat de gemeente het niet belangrijk vindt of de middelen niet heeft om het op te lossen."

Sceptisch

In een reactie laat de gemeente weten bezig te zijn met een pilot waarbij in rioleringsbuizen vallen worden geplaatst die ratten actief detecteren en vervolgens geheel vernietigen. Of deze pilot uitgebreid wordt naar de Transvaalbuurt hangt af of de gemeenteraad daar geld voor gaat uittrekken.

De buurtbewoners geven aan van niets te weten en zijn sceptisch over de goede afloop. "We kunnen alleen maar hopen dat ze nu eindelijk inzien dat het een groot probleem is."

Afschieten van damherten begint weer: ruim 2000 hindes en jonge herten in het vizier

7 uur 35 min geleden

ZANDVOORT - Het afschieten van damherten in de duinen begint zondag weer. Het plan is de komende vijf maanden ruim 2000 hindes en jonge herten te doden in de Waterleidingduinen en Nationaal Park Zuid-Kennemerland. 

Volgens tellingen van de Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE) waren er in april minimaal 3300 damherten in de duinen tussen IJmuiden en Noordwijk. Het aantal damherten moet drastisch omlaag om het volgens de FBE weer in balans te laten zijn met de overige natuurwaarden en de risico op schade en overlast in de omgeving.

Volgens een rapportage van de FBE is de doelstelling van 600 tot 800 damherten in de Waterleidingduinen en 200 in Nationaal Park Zuid-Kennemerland in 2022 te halen. "Die ambitie hangt nog wel af van de beheermogelijkheden die de provincie Noord-Holland geeft in een nieuwe Faunabeheerplan dat binnenkort openbaar wordt", zegt directeur Patty Laan van de Faunabeheereenheid.

Streefaantal

De beheerders Waternet en PWN richten zich de komende vijf maanden op het afschieten van tenminste 1700 damherten in de Waterleidingduinen en 420 in het Nationaal Park. De focus ligt op vrouwtjes en jonkies om zo sneller het doel te bereiken. "Door zo snel mogelijk het streefaantal te bereiken, zorgt dat er op de lange termijn voor dat je minder herten hoeft af te schieten. De ingreep moet zo kort mogelijk zijn", vertelt Laan.

Vorig winterseizoen zijn in drie gebieden in totaal 2640 damherten afgeschoten. In de Waterleidingduinen en het Nationaal Park daalt de omvang van de populatie.

De omstreden ingreep in de hertenpopulatie is volgens kenners nodig omdat te veel herten zorgen voor schade aan flora en fauna, schade aan het verkeer en schade aan landbouwgewassen. Laan: "Het hoofddoel is de biodiversiteit te laten toenemen. Helaas is daar afschot voor nodig."

Jan de Krijger weet ‘alles’ over de Afsluitdijk: "Het voelt een beetje als mijn dijk”

7 uur 43 min geleden

AFSLUITDIJK - Jan de Krijger (75) is vrijwilliger in het Afsluitdijk Wadden Center. Als gastheer deelt hij graag zijn kennis met de bezoekers. Er is maar weinig wat Jan niet weet over de Afsluitdijk. Zijn hele leven heeft hij ermee te maken gehad. Dat begon al bij zijn geboorte.

Jan werd geboren in Wieringen. Vanuit zijn slaapkamer keek hij zo over de dijk naar de Waddenzee. Jan beschouwt de dijk voor zijn geboortehuis als deel van de Afsluitdijk. “Wat maar weinig mensen weten is dat de Afsluitdijk eigenlijk loopt van Den Helder tot aan Harlingen. Wieringen was vroeger een eiland, net als Texel. Om de Afsluitdijk te kunnen aanleggen werd daarom eerst een dijk van Den Helder naar Den Oever aangebracht”, vertelt hij.

Drie generaties Rijkswaterstaat

Dat Jan in Wieringer werd geboren, kwam door zijn opa. Die verhuisde in de jaren ‘20 van de vorige eeuw naar Wieringen om mee te werken aan de aanleg van de Afsluitdijk. “Mijn opa was steenzetter. Gelukkig voor hem kon hij later bij Rijkswaterstaat als dijkwachter aan de slag. Anders had hij zijn pensioen niet gehaald. Steenzetten is een zwaar beroep. Vooral voor je rug”, vertelt Jan.

Jan’s vader werkte ook als dijkwachter bij Rijkswaterstaat. “Hij had bij opa gezien wat het steenzetten met je rug deed en had toen bedacht dat dat hem niet zou overkomen”, vertelt Jan terwijl hij een foto laat zien waarin hij met zijn vader in bootje zit. Als kind ging Jan graag mee met zijn vader als hij de dijken inspecteerde of de waterstanden meette.

Geen zeezicht maar dijkzicht

Na de watersnoodramp van 1953 moest ook de dijk bij Wieringen worden verhoogd. “Toen waren de dijken langs de Waddenzee erg beschadigd en moesten die hals over kop worden hersteld om voor het volgende stormseizoen weer veilig te zijn. Mijn vader stuurde de dijkwerkers en de steenzetters aan”, vertelt Jan trots. De verhoogde dijk zorgde er overigens wel voor dat hij vanuit zijn slaapkamerraam de Waddenzee niet meer kon zien.

Jan ging zelf nog een stapje verder dan z'n vader en ging Weg en Waterbouw studeren aan de HTS. Daarvoor had hij in de vierde klas van de middelbare school (ULO) al een scriptie over de Zuiderzeewerken geschreven. “Dat we dat met de techniek van toen voor elkaar hebben gekregen is werkelijk een gigantische prestatie”, vertelt hij.

Na zijn afstuderen gaat ook Jan werken voor Rijkswaterstaat als werkvoorbereider en later als kostenmanager. Door de jaren heen doet hij geregeld klussen op de Afsluitdijk. “Ik vond het altijd prachtig als ik weer iets op de Afsluitdijk mocht doen. Het voelt toch een beetje als mijn dijk”, vertelt hij.

Gastheerschap

Inmiddels is Jan met pensioen. Als gastheer beantwoordt hij vragen van bezoekers van het Afsluitdijk Wadden Center. Hij blijft op de hoogte van alles wat er op de Afsluitdijk gebeurt. Maar de scriptie, die hij op de middelbare school schreef, vormt nog altijd de basis van wat hij aan mensen vertelt. “En als ik een vraag krijg die ik niet weet, zorg ik ervoor dat ik een paar dagen later wél het antwoord heb”, vertelt Jan.

Jan begrijpt als geen ander hoe belangrijk de Afsluitdijk voor Nederland is. “Ik heb pal achter de dijk gewoond en toen gezien hoeveel kracht de zee heeft. Wij als waterbouwers moeten de dijken sterk houden, zodat we tegen onze kleinkinderen kunnen zeggen dat het hier veilig is. Het is mooi dat we dat met z'n allen voor elkaar gekregen hebben. Daar ben ik best wel trots op”, besluit Jan.

Vlaggen stadhuis Amsterdam halfstok voor slachtoffers aanslag Nice

8 uur 51 min geleden

AMSTERDAM - De vlaggen van het stadhuis zijn vanmorgen halfstok gehangen. Dit vanwege de aanslag gisteren in het Franse Nice. Twee vrouwen en een man werden in een kerk met een mes om het leven gebracht.

"Vanwege de aanslag gisteren in Nice hangt vandaag de Franse vlag halfstok op het stadhuis. Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden", schrijft de gemeente Amsterdam op Twitter.

Burgemeester Halsema heeft naar aanleiding van de aanslag in Nice van gisteren contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). In een brief aan de Amsterdamse gemeenteraad schrijft Halsema dat de NCTV heeft aangegeven om het dreigingsbeeld in Nederland niet te wijzigen.

Veiligheidsgevoel

"Dergelijke aanslagen raken aan het veiligheidsgevoel van de stad, omdat een aanval door een extremist ook hier niet ondenkbaar is. De gebeurtenissen vereisen een ieder om waakzaam te blijven en dat vraag ik ook nu weer aan u", schreef Halsema gisteren in de brief.

De Franse politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden. De vermoedelijke islamistische terrorist is een 21-jarige Tunesiër die vorige maand als illegale migrant Europa is binnengekomen. Twee weken geleden werd in een voorstad van Parijs leraar Samuel Paty onthoofd door een moslimextremist.

Politie tast in duister over dood 34-jarige vrouw Amsterdam: "Alle scenario's open"

11 uur 44 min geleden

AMSTERDAM - Het is nog onduidelijk hoe de 34-jarige vrouw gisteren om het leven is gekomen op de Reigersbosdreef in Amsterdam-Zuidoost. Een politiewoordvoerder vertelt dat het onderzoeksteam geen idee heeft wat er exact gebeurd is en hoe de vrouw op de rijbaan terecht is komen. "We houden rekening met alle scenario's. Het kan zijn dat ze is aangereden, maar ze zou ook mishandeld kunnen zijn en ook zelfdoding kunnen we niet uitsluiten."

Rond 20.00 uur werd de vrouw gisteravond zwaar gewond gevonden op straat. Ze lag op de rijbaan op de Reigersbosdreef. 

Politiemensen hebben direct eerste hulp verleend en ook gereanimeerd. Het slachtoffer, een vrouw van 34 jaar oud, overleed ter plekke. Op dit moment is het niet duidelijk hoe de vrouw zo gewond is geraakt.

Camerabeelden

Camerabeelden worden door rechercheurs bestudeerd. Er zijn op dit moment nog geen getuigen gehoord die opheldering konden geven. De rechercheurs hebben de zaak in onderzoek en krijgen daarbij ondersteuning van politiemensen van het TOEV (Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen).

De politie hoopt dat eventuele getuigen of mensen die hier meer over weten zich melden.

Politie tast in duister over dood 34-jarige vrouw Amsterdam: "Alle scenarios's open"

11 uur 44 min geleden

AMSTERDAM - Het is nog onduidelijk hoe de 34-jarige vrouw die gisteren om het leven is gekomen op de Reigersbosdreef in Amsterdam-Zuidoost. Een politiewoordvoerder vertelt dat het onderzoeksteam geen idee heeft wat er exact gebeurd is. "We houden rekening met alle scenario's. Het kan zijn dat ze is aangereden, maar ze zou ook mishandeld kunnen zijn en ook zelfdoding kunnen we niet uitsluiten."

Rond 20.00 uur werd de vrouw gisteravond zwaar gewond gevonden op straat. Ze lag op de rijbaan op de Reigersbosdreef. Kort daarna is ze aan haar verwondingen bezweken.

De politie hoopt dat eventuele getuigen of mensen die hier meer over weten zich melden.

Pagina's