NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 24 min 52 sec geleden

Geld nodig voor monument vergeten verzetsheld Catrinus Douma uit Slootdorp

30 min 33 sec geleden

SLOOTDORP - Op 31 januari 1945 werd verzetsman Catrinus Douma, na verraad, door de Duitsers opgepakt. Negen dagen later werd hij gefusilleerd in Zaandam. Hij was toen  27 jaar oud en een belangrijke spil in het verzet in de Wieringermeer.

"Hij is een vergeten verzetsman,", vertelt Irene Biesheuvel, één van de initiatiefnemers van het monument dat naast de protestante kerk in Slootdorp moet gaan verrijzen. "Hij zat vrijwel meteen na het uitbreken van de oorlog bij de landelijke organisatie voor hulp aan onderduikers. Hij was één van de oprichters van verzetskrant Trouw hier in de Wieringermeer én hij heeft veel gedaan voor de illegale voedselvoorziening."

De werkgroep die het monument wil gaan plaatsen vond het nu, 75 jaar na de oorlog, hoog tijd dat Douma de eer krijgt die hij verdient. "Na de oorlog was het een kwestie van niet leuteren en doorwerken", legt kerkrentmeester Peter Goedbloed uit, "En we hebben verzaakt om duidelijk te maken wat er vóór mijn generatie gebeurd is, zodat wij nu vrij zijn. Ik zie dit dan ook als een inhaalslag."

Kunstwerk

Kunstenaar Gerrit Bosma vond zijn inspiratie in de kerk waar Douma met andere verzetsmensen vergaderde in de consistoriekamer. Een bijzonder moedige onderneming want boven in de kerktoren zat een Duitse soldaat op wacht. "Ik heb op een gegeven moment het idee gekregen om die prachtige dakspanten te gebruiken voor mijn ontwerp".

De houten contructies in de nok van het dak, zijn omgekeerde V-vormen. "Je kunt die V zien als vrijheid en natuurlijk het vredesteken. Het zijn ook twee benen, twee tegenpolen. Maar ze beginnen bij dezelfde basis. De keuzes die je maakt bepalen uiteindelijk of je goed of fout bent. Ik vind het een eer om met deze opdracht aan de slag te zijn. Het verzet verdient dit eerbetoon.", zegt Bosma.

Geld nodig

"Wat het zo mooi maakt is dat de hele gemeenschap van Slootdorp hier achter staat,", vertelt Irene Biesheuvel. Er  is dan ook al veel geld ingezameld maar er is nog altijd 2000 euro nodig. Toch waren er al plannen voor een officiele bijeenkomst: "Door de coronacrisis is de officiele onthulling voorlopig uitgesteld. We gaan kijken wanneer we die kunnen laten doorgaan."

 

Broekers zingen: "Blijf 1 kroko uit mijn toko"

47 min 37 sec geleden

BROEK IN WATERLAND - In Broek in Waterland waren al whatsappgroepen opgericht, coronajournaals gemaakt en krokodillen gestoepkrijt, vanmorgen kwam daar ook nog een lekker nummer bij. In het nummer '1 kroko' roepen de Noapraters op 1 kroko afstand van elkaar te houden. 

Remon de Jong, één van de zangers, vertelt dat ze heel veel lol hebben gehad bij het maken van de videoclip, maar dat het ook om een serieuze boodschap draait: "We zagen dat niet iedereen anderhalve meter afstand van elkaar houdt, daarom verspreiden we de boodschap nu wat steviger."

In Broek in Waterland is veel actie ondernomen sinds de uitbraak van het coronavirus. Remon vertelt dat er whatsappgroepen zijn opgericht om straten en buurten met elkaar te verbinden: "Als het straks echt nodig is, dan zijn we er voor elkaar en kun je hulp aanbieden of vragen in zo'n whatsappgroep."

Naast dit vrolijke nummer is er ook regelmatig een 'Broeker corona-update' te vinden op Facebook. Dit is een soort journaal waarin Frank Evenblij op pad gaat met de opblaaskrokodil. "De opblaaskrokodil is voor kinderen een heel duidelijke manier om anderhalve meter uit te beelden." zegt Remon.

Door deze intitiatieven wordt de verbondenheid tussen de broekers goed zichtbaar. 

Bekijk hier het Noord-Hollandse coronanieuws in 15 minuten

2 uur 34 min geleden

NOORD-HOLLAND - AT5 en NH Nieuws doen de komende weken samen verslag doen van de coronacrisis. Bekijk hier onze speciale nieuwsuitzending, waarin we je in 20 minuten bijpraten over het laatste corona-nieuws uit jouw buurt.

Mede om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen thuis kunnen werken, en er dus zo weinig mogelijk naar kantoor hoeven te komen slaan NH Nieuws en AT5 de handen ineen.

Bekijk hier het Noord-Hollandse coronanieuws in 20 minuten

2 uur 34 min geleden

NOORD-HOLLAND - AT5 en NH Nieuws doen de komende weken samen verslag doen van de coronacrisis. Bekijk hier onze speciale nieuwsuitzending, waarin we je in 20 minuten bijpraten over het laatste corona-nieuws uit jouw buurt.

Mede om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen thuis kunnen werken, en er dus zo weinig mogelijk naar kantoor hoeven te komen slaan NH Nieuws en AT5 de handen ineen.

Telstar verdient nu alleen nog geld omdat de zon schijnt

3 uur 9 min geleden

VELSEN-ZUID - Telstar heeft geluk dat de zon de afgelopen dagen volop heeft geschenen, hierdoor verdient de club in deze tijd toch nog wat geld door de zonnepanelen die op het dak van het stadion liggen.

Commercieel directeur Steef Hammerstein laat in een interview met de Volkskrant weten blij te zijn met de vorig jaar geïnstalleerde zonnepanelen. "De hele week schijnt de zon al. De panelen leveren ongeveer 25.000 euro per jaar op en dat is het enige waar we nu nog wat aan verdienen."

Door het uitstellen van de competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht is de club ongeveer 50.000 euro aan inkomsten misgelopen. Een wedstrijd levert Telstar 20.000 euro aan kaartverkoop op en nog eens 25.000 euro aan de verkoop van eten en drinken rondom de wedstrijd. Ook mist de club de inkomsten van de businessclub die rondom een duel altijd een diner organiseert.

Salarissen

Telstar heeft afgelopen week wel gewoon de salarissen van de spelers, technisch staf en overige medewerkers  over de maand maart betaald. Of dat eind april ook gaat lukken is nog maar de vraag. De club probeert kosten te besparen en hoopt dat het van de gemeente Velsen de huur van het stadion later mag betalen, of dat er zelfs een deel wordt kwijtgescholden omdat het stadion nu niet gebruikt wordt. De gemeente hoopt komende week meer duidelijkheid te geven over het verzoek.

De club heeft ook voor alle medewerkers werktijdverkorting aangevraagd: "We weten alleen nog niet of we er als voetbalclub voor in aanmerking komen. Anders hebben we echt een groot probleem", aldus Hammerstein die de club bestuurt vanuit zijn tuinhuisje onder de rook van het stadion.

Milou (18) helpt mee bij de voedselbank: "Het geeft een goed gevoel"

7 uur 9 min geleden

HOORN - De 18-jarige Milou van Meulen uit Venhuizen moest, vanwege het coronavirus, van het een op andere moment stoppen met haar baan in de horeca. Ze zat even in een dip, maar kwam al snel tot het besluit om vrijwillig te helpen bij de voedselbank West-Friesland. 

De voedselbank West-Friesland is maar al te blij met Milou als nieuwe aanwas. Het bestuur van de voedselbank heeft namelijk oudere vrijwilligers moeten vragen om zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege de coronamaatregelen.

Milou kon na een paar dagen thuis zitten al snel aan de slag: "Het geeft een goed gevoel. We gaan straks ook paketten uitdelen aan de mensen. Dan merk je dat ze nu extra dankbaar zijn voor alles wat ze binnen krijgen aan spullen."

Terwijl veel andere voedselbanken de afgelopen week de deuren hebben moeten sluiten vanwege te weinig aanbod van supermarkten. De uitdeelpunten van de voedselbank West-Friesland kunnen open blijven voor de ruim honderd klanten die ze hebben. 

"Wij hebben het geluk dat we in een regio zitten waar we voedsel krijgen", verklaart voorzitter Leonie Sipkes van voedselbank West-Friesland het open blijven. "Kerken hebben ons voedsel geschonken. Hessing (groente- en fruitleverancier, red.) is in de buurt en we hebben een bakker die ons levert. Ook zijn er inzamelingsacties."   

Vannacht een uur korter slapen: de zomertijd gaat weer in

za, 28/03/2020 - 22:59

NOORD-HOLLAND - Aankomende nacht gaat de zomertijd weer in. De klok gaat om 02.00 uur één uur vooruit. Het ezelsbruggetje luidt dan ook: voorjaar - klok vooruit.

Met het ingaan van de zomertijd is het 's ochtends langer donker, maar in de avond langer licht. Dat kan ertoe leiden dat we 's avonds minder stroom verbruiken omdat de lichten pas later aan hoeven.

Bij het ingaan van de zomertijd slapen we een uur korter. Veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok. Bij de een duurt die ontregeling langer dan bij de ander. De wintertijd is eigenlijk de 'normale' tijd.

Grote brand in Vondelparkbuurt Amsterdam

za, 28/03/2020 - 22:24

AMSTERDAM - Op het dak van een woning in de Vondelparkbuurt in Amsterdam is vanavond een grote brand uitgebroken. De brand is inmiddels geblust.

Op foto's is te zien hoe metershoge vlammen uit het dak van het pand slaan. De brand lijkt dan ook te woeden op de bovenste etage. Hulpdiensten zijn massaal uitgerukt en agenten hebben de straat afgezet. Ook is er een ambulance aanwezig. Een persoon is nagekeken in verband met eventuele rookinhalatie. Het is nog niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. 

Taxichauffeurs willen ook coronacompensatie, mogelijk demonstratie op Malieveld

za, 28/03/2020 - 21:58

NOORD-HOLLAND - Een groot aantal taxichauffeurs wil ook aanspraak kunnen maken op de compensatieregeling die bedoeld is voor ondernemers die gedupeerd zijn door het coronavirus. Omdat dat nu niet mogelijk is, zijn er plannen voor een demonstratie op het Malieveld in Den Haag.

De chauffeurs kwamen er de afgelopen dagen, toen ze hun zogeheten SBI-code invoerden, achter dat ze geen gebruik kunnen maken van de regeling. AT5 ontving veel berichten van bezorgde chauffeurs. "Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met alle branches behalve die van ons", schreef een van de chauffeurs.

Buffer op

"Ik heb net mijn buffer uitgegeven in januari en februari, dat zijn de stille maanden. In maart verwachte ik weer inkomsten", zei een ander. "Mijn maandelijkse kosten zijn al gauw 1500 euro per maand. Het is verschrikkelijk. Mijn buffer raakt op... help."

Inmiddels zijn er verschillende WhatsAppgroepen aangemaakt waarin chauffeurs worden opgeroepen op dinsdag op het Malieveld te protesteren. Dat protest moet om 14.00 uur beginnen en er worden chauffeurs uit het hele land verwacht. Ook bestuurders van Toegestane Taxi Organisatie's (TTO's) zouden bezig zijn met de organisatie van een demonstratie.

Tent sluiten

"Als we nu niks doen, kan straks iedereen netjes de tent sluiten met resterende BPM- en BTW-schulden. En oh ja, niet te vergeten de overeind blijvende leasecontracten", stelt een chauffeur in een van de Whatsappgroepen.

Deelnemers aan de demonstratie wordt opgroepen om, vanwege het coronavirus, dinsdagmiddag op het Malieveld niet uit de taxi te stappen.

Haarlemse handhaving waakhond coronaregels: "We krijgen veel meldingen over groepen jongeren"

za, 28/03/2020 - 21:30

HAARLEM - "Zou u misschien wat verder uit elkaar willen gaan staan?", vraagt handhaver Amina vriendelijk aan twee mannen op de Haarlemse Botermarkt. Vanaf nu mag ze boetes van vierhonderd euro per persoon uitdelen aan mensen die het niet zo nauw nemen met 'de coronaregels'. "Dat zijn vervelende bedragen, maar de regels zijn er niet voor niets."

Samen met collega Frank heeft ze zaterdag dienst in de Haarlemse binnenstad. Sinds vrijdag is de noordverordening overal officiëel. Dus dat betekent dat groepen van meer dan drie personen, op gezinnen na, strafbaar zijn en ook winkels worden extra gecontroleerd op hygiëne en deurbeleid. NH Nieuws liep zaterdag, op afstand natuurlijk, mee met de twee Haarlemse handhavers. 

Nonchalante jongeren

"Over het algemeen houden de Haarlemmers zich goed aan de regels", vertelt Amina. "Op de jongeren na dan." Zij en de politie krijgen veel meldingen van Haarlemmers die zich storen aan rondhangende groepen jongeren. "De sportterreinen zijn afgesloten en dan klimmen ze met z'n allen over het hek en dan gaan ze in de dug-outs zitten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en komen we in actie." Er volgt eerst een fikse waarschuwing, een belletje naar de ouders en als ze dan nog de ernst van de zaak niet doorhebben, krijgen ze de boete van vierhonderd euro per persoon.

Eigen veiligheid

Zo nu en dan leidt een waarschuwing tot onbegrip. Frank en Amina proberen de situatie altijd via 'maatwerk' te controleren en denken dan ook om hun eigen veiligheid. "We hebben altijd handschoenen bij ons, we kunnen een mondkapje opdoen en we hebben een veiligheidsbril bij ons." 

In de tijd dat NH Nieuws meeliep bleef het bij de waarschuwing op de Botermarkt. Amina en Frank surveilleren ook de hele zaterdagavond door de stad. "Het wordt best fris vanavond, dus wie weet hebben we het even wat rustiger."

Noord-Hollanders geven gehoor aan oproep veiligheidsregio's: "Mensen hebben hun lesje geleerd"

za, 28/03/2020 - 20:30

NOORD-HOLLAND -  Lege parkeerterreinen, uitgestorven stranden en rustige bossen. In heel de provincie lijkt massaal gehoor te zijn gegeven aan de oproep zoveel mogelijk weg te blijven uit de recreatiegebieden. Vooral langs de kust was er sprake van een 'massale' rust. 

"Het ziet ernaar uit dat mensen hun lesje hebben geleerd", vertelt Robin Coule, paviljoenhouder van Bad Egmond, aan NH Nieuws. Verschillende veiligheidsregio's deden afgelopen week de oproep om weg te blijven uit recreatiegebieden in de provincie. Om er zeker van te zijn dat mensen zich hieraan zouden houden zijn verschillende maatregelen genomen om in ieder geval de 1,5 meter afstand te bewaken. 

Drones

Zo werd gisteren bekend dat drones dit weekend de kuststreek tussen Castricum aan Zee en Texel gaan controleren en zijn op verschillende toegangswegen naar het strand borden geplaatst ter waarschuwing.

Op de stranden in de noordkop van de provincie lijken de drones echter overbodig. In de kuststreek wordt er vandaag zelfs over een 'massale rust' gesproken. "Eigenlijk wel lekker op deze manier, zo zou het ook eigenlijk moeten", vertelt een van de strandgasten in de Noordkop.

Op landgoed Elswout in Haarlem, waren opvallend meer mensen dan normaal. Dit was een van de plekken die nogal wat nieuwe bezoekers trok. Dat was te merken omdat ze buiten de paden liepen of de hond niet aan de lijn hielden. Boswachters deelden waarschuwingen uit, maar niemand kreeg een boete. Over het algemeen deed iedereen zijn best zich aan de coronamaatregelen te houden. Mensen hielden voldoende afstand, liet een woordvoerster weten. 

'Bekijk het maar'

Op een paar ruiters na lopen er ook een aantal mensen over het strand. "De zee is mijn  psycholoog en die heb ik hard nodig", vertelt een mevrouw die even op een bankje van het zonnetje geniet. Ze gelooft niet in alle maatregelen die nu genomen worden. "Ik heb zoiets van: bekijk het maar. Ik ben in mijn eentje en hou voldoende afstand."

Een andere strandganger viert vandaag zijn verjaardag op het strand. "Ik had vanmorgen uit het raam gekeken en toen zag ik dat het niet druk was. Aangezien ik binnen geen mensen uit kan nodigen, komen mijn zoon en mijn kleinzoon naar het strand om samen met mij een stukje te wandelen."

Schiphol parkeert vliegtuigen op landingsbaan

za, 28/03/2020 - 20:26

SCHIPHOL - Schiphol gaat de Aalsmeerbaan de komende tijd gebruiken als parkeerterrein voor vliegtuigen. Vanwege de coronacrisis is het vliegverkeer op de luchthaven sterk afgenomen. Maatschappijen hebben het grootste deel van hun vloot voorlopig niet nodig, waardoor er ruimte nodig is om de toestellen voor langere tijd te parkeren.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De luchthaven heeft ongeveer 200 opstelplaatsen voor vliegtuigen. Dit aantal wordt  vergroot naar zo'n 240 plekken door het inzetten van de Aalsmeerbaan voor parkeerruimte en door extra plekken te creëren bij hangaars.

President Obama

De laatste keer dat op Schiphol een landingsbaan werd gebruikt als parkeerterrein was in 2014. Toen was de grote internationale NSS-top in Den Haag, met wereldleiders uit de hele wereld. Die parkeerden hun regeringsvliegtuigen toen op de Polderbaan. Ook toenmalig president Obama uit de VS was er toen bij met zijn Air Force One, maar voor zijn Boeing werd een uitzondering gemaakt. Air Force One mocht als enige naast de Kaagbaan staan.

Op Schiphol staan voornamelijk vliegtuigen van KLM, Transavia, TUI, Corendon, Easyjet en Level voor langere tijd stil. KLM vliegt de komende maanden wel door, maar heeft haar vluchtuitvoering teruggebracht naar zo'n 10 procent van wat er normaal gevlogen wordt.

VOC-schip De Halve Maen vaart Volendam binnen: "Dit lichtpuntje is bijzonder welkom"

za, 28/03/2020 - 19:30

VOLENDAM - Het had een groot spektakel moeten zijn: de aankomst van VOC-schip De Halve Maen in Volendam. Maar door de corona-crisis vielen de festiviteiten in duigen. Toch wordt de komst van het schip gezien als een 'lichtpuntje' in deze donkere tijden. 

Helaas is het museumschip door de corona-crisis voorlopig niet open voor publiek, maar de voorzitter van stichting Vrienden van de Halve Maen blijft optimistisch. "We hebben vijf jaar een prachttijd gehad in Hoorn en de volgende twee maanden mogen we hier zijn", aldus Eduard van Breen. 

Optimisme
Wethouder Hans Schütt van toerisme zegt ook 'ontzettend blij' te zijn met de komst van de Halve Maen. "In deze moeilijke tijden is ieder lichtpuntje bijzonder welkom. Dat is ontzettend belangrijk. We hopen dat er toch langzaam wat mensen voorbij lopen en toch wat kopen bij de lokale middenstand, want die hebben het heel erg moeilijk in deze tijd."

"Ook schepen in die tijd zeilden met slecht weer", zegt Van Breen. "Wij hopen dat we juist níet over corona gaan praten, maar over de gouden tijden van Edam en Volendam." Een vergelijkbaar schip van deze afmetingen lag namelijk in 1605 in de haven van Volendam. En destijds was het een belangrijk gebied voor de scheepsbouw. "Er is veel te vertellen", glimlacht Van Breen. "We noemen het dan ook 'een schip vol verhalen'. En laten we corona nog even niet aan boord halen!"

Webcam
Voor mensen die liever binnen blijven, is het schip via de webcam te bewonderen op de website Halve Maen.nl. "We hopen dat iedereen zo toch een beetje kan genieten van de komst van het schip. Ook ‘s avonds is het trouwens leuk om te kijken, wanneer de Halve Maen prachtig verlicht is", aldus Breen. Omdat de stichting nu flink wat entreegeld misloopt, hopen ze via hun webshop tóch nog wat inkomsten te genereren. 

 

Woningmarkt lijdt onder coronacrisis: "Als je huis snel weg moet, heb je een probleem"

za, 28/03/2020 - 19:00

ENKHUIZEN - De woningmarkt lijdt ook onder de coronacrisis. Vandaag was de Open Huizen Route. Een moment waarbij tot voor kort potentiële kopers elkaar bijna voor de voeten liepen om een huis te kunnen bemachtigen. Maar daar is nu niks meer van over.

Ook op de Bijkert in Enkhuizen wacht makelaar Sieta Steneker op kijkers, eigenlijk tegen beter weten in. Bij de twee andere open huizen kwam ook al niemand opdagen. "Dat is wel in het wat hogere segment. Bij goedkopere huizen komen nog wel mensen", legt ze uit. 

De drie mensen die zich hadden aangemeld, zegden op het laatste moment af uit angst voor het coronavirus. "Je ziet wat er hier gebeurt. Dit soort huizen waar niets aan mankeert. Dat is altijd een grap geweest. Je komt in het huis, je kijkt en je koopt. Anders is een ander je voor. Maar nu is er niemand." 

Vanwege het virus was de Open Huizen Dag al aangepast. Geen grote groepen in huis, maar alleen per potentiële koper mag je naar binnen. Ook wordt alles goed ontsmet. "Ik had wel verwacht dat het stiller zou zijn. Maar dat het tot nul is teruggebracht had ik niet verwacht", zegt de makelaar.

De huidige eigenaren Hariet en Jan Molenaar hebben al een ander huis. Ze hadden bewust gewacht met het verkopen van hun woning en ingezet op de Open Huizen Dag. "Het resultaat is niet wat we verwacht hadden. We dachten voordat de crisis kwam dat het storm zou lopen. We hebben geen in principe geen haast, alhoewel het wel lekker is als je er vanaf bent."

Haast hebben is een probleem

De makelaar wil niet spreken van een wooncrisis zoals we die tussen 2008 en 2013 hadden. Al zijn er wel degelijk groepen die zorgen kunnen hebben omdat huizen minder snel van de hand lijken te gaan. "Als je nu haast hebt, dat je huis snel weg moet, dan heb je wel een probleem." 

Chef-kok bezorgt gratis soep bij zieken en eenzamen: "Voor zij die liefde of aandacht nodig hebben"

za, 28/03/2020 - 18:00

BUSSUM - Normaal verzorgt hij de catering voor dinershows, bruiloften en tuinfeesten. Nu rijdt de Bussumse chef-kok Antoine Hermans met soep langs de deuren om de zieken en eenzamen van een gratis soepje te voorzien.

"Goedemiddag, ik heb twee soepjes voor u en uw vrouw", zegt Antoine Hermans als hij de bakjes met soep op gepaste afstand neerzet op een kruk. Hij en zijn jongste zoon brengen dit hele weekend soep rond in het Gooi.

"In onze branche is het werk stil komen te liggen en ik wilde hulp aanbieden in de regio", vertelt Antoine. "Dus ik had het idee waarom niet iets lekkers aan huis brengen aan mensen die nu vastzitten in huis, die ziek zijn, die oud zijn en geen familie kunnen opzoeken of eenzaam zijn." En dus deed de Bussumse kok een oproep op Facebook. 

(tekst gaat verder onder video)

"Het idee van de actie is dat mensen niet voor zichzelf een soep aanvragen, maar voor iemand in hun omgeving." Dat wordt door heel veel mensen gewaardeerd. Hij krijgt zelfs zoveel aanvragen dat ze dit weekend met twee ploegen onderweg zijn om alle driehonderd soepjes te bezorgen. 

Het blijft niet alleen bij het bezorgen van soep, want het blijkt voor veel mensen ook een gelegenheid om heel even een praatje te maken. De een vertelt dat zijn vrouw een hersenbloeding heeft gehad en nu aan het revalideren is en de ander durft niet naar buiten omdat ze een longaandoening heeft. 

"Nagenoeg elk adres heeft wel een verhaal. Dat heeft aardig zijn weerslag gehad en blijft je bij. Het is confronterend, maar ook heel mooi dat ik iets kan doen", vertelt Antoine. De dankbaarheid van de mensen, die worden verrast is ook groot. Een vrouw reageert vanaf haar balkon. "Dit is een hele leuke actie, heel mooi." 

Antoine is voorlopig nog niet van plan te stoppen en wil 'zolang het nodig is' nog meer mensen in het Gooi met soep verrassen.

Gemeente waarschuwt spotters: "Kom morgen niet naar Schiphol voor laatste Boeing 747"

za, 28/03/2020 - 17:52

SCHIPHOL - De Koninlijke Marechaussee, de politie en de gemeente Haarlemmermeer gaan morgen bij alle spottersplekken rondom Schiphol streng handhaven. Er wordt gevreesd voor een grote toestroom van vliegtuigspotters die de laatste Boeing 747 van KLM willen zien landen. Maar iedereen die naar een landingsbaan komt, kan worden weggestuurd of beboet.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Morgen, rond 15.00 uur, wordt de laatste landing ooit van een passagiers-Boeing 747 van KLM op Schiphol verwacht. Vanwege de coronacrisis heeft KLM besloten om de hele 747-vloot vanaf maandag met pensioen te sturen. In plaats van volgend jaar mei zou morgen de allerlaatste kans zijn voor spotters om het toestel landend op Schiphol te kunnen fotograferen.

Maar om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn er in het hele land strenge maatregelen genomen. Ook in de gemeente Haarlemmermeer, waar de luchthaven in ligt, geldt een noodverordening. Overal moet er 1,5 meter afstand tussen elkaar worden gehouden. De gemeente vreest dat er honderden spotters morgen naar de laatste landing komen kijken en gaat daarom rondom de hele luchthaven streng handhaven.

Weggestuurd of beboet

Waar de Boeing 747 morgen aankomt, is nog niet duidelijk. Fans die het toestel willen komen bekijken zullen naar alle waarschijnlijkheid worden weggestuurd of een boete krijgen van 400 euro. De gemeente waarschuwt dat de Koninklijke Marechaussee, de politie en handhavers van Haarlemmermeer streng zullen optreden. Als het nodig is wordt de omgeving rondom de landingsbanen afgesloten.

De landing is live op NH Nieuws te volgen

NH Nieuws zorgt voor een livestream van de laatste landing, zodat iedereen die hem wil zien, kan zien. De aankomst van het toestel is live te volgen op NHNieuws.nl, op onze app en  Facebookpagina en op het YouTube-kanaal van NH Airtime.

Motorrijder overleden na ongeluk in Alkmaar

za, 28/03/2020 - 16:42

ALKMAAR - Een motorrijder is vanmiddag om het leven gekomen bij een ongeluk in het centrum van Alkmaar. 

Het ongeluk, waarbij een auto en een motor betrokken waren, gebeurde rond 14.45 uur op de Kanaalkade ter hoogte van parkeergarage de Karpeton. 

De motorrijder kwam hard ten val en overleed kort daarna. De automobilist kwam er met de schrik vanaf. Hoe het ongeluk precies gebeurd is, is nog niet duidelijk. 

Noord-Holland krijgt meer ic-bedden in ziekenhuizen

za, 28/03/2020 - 16:10

AMSTERDAM - Een groep ziekenhuizen in onze provincie, maar ook in Flevoland, gaat samen het aantal intensivecarebedden uitbreiden. Dat laat een woordvoerder van het Amsterdam UMC weten. 

"Het begint nu behoorlijk vol te lopen", laat de woordvoeder weten. "Op dit moment worden in een groep samenwerkende ziekenhuizen in totaal 130 ic-bedden door coronapatiënten bezet gehouden."

Hoeveel bedden erbij komen is nog niet duidelijk. Wel worden de komende dagen zorgmedewerkers bijgeschoold en getraind die nodig zijn bij het extra aantal ic-bedden. "Het betreft onder meer verpleegkundigen die nu niet op de ic werken en medisch specialisten in opleiding."

Om voldoende capaciteit voor coronapatiënten vrij te maken, stellen de ziekenhuizen de niet-spoedeisende zorg voorlopig uit. Medische behandelingen waarvoor onmiddellijke behandeling wel noodzakelijk is, zoals acute traumachirurgie, beroertes of hartinfarcten, gaan gewoon door.

Nog meer bedden 

Ook op andere plekken worden extra bedden geregeld voor coronapatiënten. Alleen gaat dit om patiënten die uit het ziekenhuis komen en nog niet naar huis kunnen en patiënten die niet meer thuis kunnen blijven, maar niet in het ziekenhuis hoeven te worden opgenomen. Een aantal zorgorganisaties in Noord-Holland, die in de verpleging, verzorging en thuiszorg zitten, regelen deze speciale afdelingen voor coronapatiënten. 

Drive-in voor tulpen: "Er stond vanmorgen file, ik schrok ervan!"

za, 28/03/2020 - 16:00

OOSTERBLOKKER - "Wij storten liever niet, dat doet erg zeer." De zorgen bij de tulpenboeren zijn groot nu ze door de coronacrisis veel inkomsten mislopen. Noodgedwongen verzinnen ze acties om van hun tulpen af te komen. Dit weekend houden ze in Oosterblokker een drive-in. Je rijdt met je auto langs, doet je bestelling, betaalt met de pin en rijdt weer door met je bosje tulpen. 

De drive-in blijkt een groot succes. "Er stond vanmorgen file, ik schrok ervan", vertelt tulpenkweker Jeroen Pauw. "Hartstikke leuk dat mensen er massaal op afkomen."

De mensen die een bosje komen tulpen willen graag een steentje bijdragen om de tulpenkwekers te helpen. "Ik zag het op Facebook voorbijkomen en ik wil de boeren helpen, zodat ze een centje in hun bedrijf kunnen steken", aldus een mevrouw die tulpen kwam kopen. 

Meerdere acties 

De drive-in is niet de eerste actie die wordt gehouden om de tulpen van de hand te doen. Zo zijn er eerder al plukdagen gehouden in Venhuizen. Ook worden de tulpen veel ingezet om anderen in deze tijd op te vrolijken: "Het is goed voor de kwekers en we willen de mensen om ons heen een hart onder de riem steken."

Druppel op een gloeiende plaat

Jeroen geeft aan dat deze drive-in leuk is, maar dat het hem niet uit de problemen haalt. "Het is een druppel op een gloeiende plaat. Hier staan vandaag acht karren, maar wij produceren er per dag vijftien." Dit betekent dat zijn koelcel elke dag voller en voller komt te staan met tulpen die geen kant op kunnen. "Dan dump je ze voor prijzen waar het eigenlijk te schandalig voor is om te voor weg te doen. Maar ze weggooien doe ik liever niet, dat doet erg zeer."

Urenlange wachtrijen bij afvalstations HVC: "Kom vandaag niet brengen"

za, 28/03/2020 - 13:51

NOORD-HOLLAND - Ondanks verschillende oproepen om in het weekend niet massaal naar de afvalstort te komen, is het bij verschillende milieustraten in Noord-Holland ongekend druk. 

Een woordvoerder van HVC, de afvalverwerker in onder andere Noord-Holland, geeft aan dat er door de hele provincies enorm lange rijen staan voor milieustraten. "Je staat minimaal een uur in de wachtrij als je nu naar de milieustraat wil." 

Vorig weekend stonden er ook al door de hele provincie files voor afvalverwerkers. Mensen leken massaal hun tuin te hebben aangepakt en hun schuur te hebben uitgeruimd, nu wordt opgeroepen om zo veel mogelijk thuis te blijven.

"Kom alsjeblieft niet naar afvalbrengstations. We roepen het al de hele week, maar toch komen mensen vandaag massaal weer langs", aldus de woordvoerder van HVC. 

In Heemstede waarschuwde de politie vanmorgen al voor drukte. Er ontstond daar een dusdanige rij auto's dat de rest van het verkeer er last van kreeg. De politie gaf daarbij aan dat de milieustraat mogelijk afgesloten zou moeten worden als het niet rustiger zou worden.

Pagina's