RTV-NH

Abonneren op feed RTV-NH
NH - nieuws
Bijgewerkt: 55 min 15 sec geleden

Emotionele oproep van nabestaanden MH17 aan Oekraïners

di, 27/06/2017 - 22:37

NOORD-HOLLAND Om getuigen van het neerhalen van vlucht MH17 over te halen zich te melden, verspreidt het onderzoeksteam vanaf morgen videoboodschappen van nabestaanden in Oekraïne. Dat meldt het AD. Het is de bedoeling dat de beelden het strafrechtelijk onderzoek bij de bevolking onder de aandacht zullen brengen in Oost-Oekraïne. 

De krant schrijft dat het Joint Investigative Team (JIT), dat het strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp uitvoert, deze bijzondere getuigenoproep gisteravond meegedeeld heeft aan nabestaanden. De video’s zullen vanaf morgen worden verspreid via een journalistiek platform in Donetsk.

Lees ook: Nabestaanden mogen toch camerabeelden MH17-slachtoffers Schiphol zien

Op de filmpjes leggen twee nabestaanden uit wat voor impact de crash op hun leven heeft. Het JIT hoopt dat die verhalen ertoe bijdragen dat het strafrechtelijk onderzoek flink onder de aandacht komt in Oekraïne.

Oplossing voor verwarde en agressieve buurvrouw in zicht: "Ik moet het nog maar zien"

di, 27/06/2017 - 22:36

ZAANDAM Er lijkt na zeven jaar een eind te komen aan de scheldpartijen, vernielingen en intimidaties die een verwarde vrouw in de Pro Patriastraat in Zaandam veroorzaakt. De betrokken partijen, waaronder de gemeente en de woningbouwvereniging, zijn de wanhopige buurtbewoners tegemoetgekomen: "Binnen drie maanden is de vrouw weg."

Toch zijn buurtbewoners er nog niet zeker van. "Het duurt nu al zo lang. Ik heb grote twijfels over die drie maanden. Eerst zien, dan geloven", vertelt een vrouw na afloop van de buurtbijeenkomst. 

De gemeente snapt de twijfels van de massaal toegestroomde bewoners, maar wil ze op het hart drukken om nog even geduld te hebben. "Wij begrijpen ook dat zeven jaar veel te lang is", vertelt woordvoerder Joeri Veen. "Maar alles wijst erop dat deze vrouw binnen afzienbare tijd vrijwillig uit haar woning vertrekt."

Poep en tampons
Dat komt voor de omwoners dan geen minuut te laat. Al jaren wordt de buurt geterroriseerd. "Scheldpartijen, poep en vieze tampons in de tuin, lekke banden, intimidaties: het komt allemaal voorbij. En dat is echt niet leuk."

De gemeente wil nog geen keiharde belofte doen. "Dat is ingewikkeld in dit soort zware gevallen", aldus Veen. "Maar ik wil wel beloven dat er door alle betrokken partijen keihard aan wordt gewerkt."

Huizen, Blaricum en Laren verkiezen intensieve samenwerking boven fusie

di, 27/06/2017 - 22:23

HUIZEN De gemeenten Huizen, Blaricum en Laren kiezen niet voor een fusie, maar een intensieve samenwerking. Dat hebben de drie colleges vanmorgen besloten, zo meldt onze mediapartner HuizerNieuws.

"De vorm waarin deze samenwerking gegoten wordt, gaan we later bespreken. Dat kan van centrumgemeente tot HBEL-model variëren en alles er tussenin", aldus burgemeester Fons Hertog van Huizen tegen HuizerNieuws.

Het belangrijkste dat vastgelegd moet worden, is dat namens de drie  gemeenten maar één wethouder mee gaat praten op regionaal niveau. Als Eemnes meedoet, worden dat er vier. 

Regionale slagkracht
"Daarmee willen we de regionale slagkracht verbeteren. Dan is herindeling niet nodig en kunnen de gemeenten zelfstandig blijven", stelt Hertog. Met het raadsvoorstel willen de gemeenten tot 2019 de tijd krijgen om een samenwerkingsmodel te vormen. 

Hertog: "Het is en prachtige mogelijkheid om aan iets moois te gaan bouwen en ik hoop en verwacht dat de raden en de provincie hier mee in zullen stemmen."

Lees ook: Bewoners verzetten zich tegen fusieplannen Gooi

De colleges zullen de zienswijze op het herindelingsvoorstel van de provincie binnenkort bij hun gemeenteraden voorstellen. Het plan druist in tegen het voornemen van de provincie om maximaal drie gemeenten in het Gooi te hebben. 

Lid reddingsbrigade gewond bij oefening op het strand

di, 27/06/2017 - 22:16

CALLANTSOOG Tijdens een oefening op het strand van Callantsoog is een medewerker van de reddingsbrigade gewond geraakt.

Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk, maar volgens een omstander ging het mis toen de medewerker uit balans raakte door een beweging met een boot. Hij kwam vervolgens

Zijn collega's zijn direct te hulp geschoten. De medewerker is uiteindelijk met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. 

 

Commotie rond mogelijke drenkeling in Alkmaar

di, 27/06/2017 - 21:42

ALKMAAR Een duikteam heeft vanavond in een vaart aan de Terborchlaan in Alkmaar gezocht naar een mogelijke drenkeling. Er is tot op heden niemand aangetroffen.

Op een melding dat er een persoon in het water terecht zou zijn gekomen, werd zelfs een traumahelikopter ingezet. Ook brandweer en politie kwamen naar de Terborchlaan.

De zoekactie trok veel bekijks. Volgens een politiewoordvoerder is niet duidelijk of er daadwerkelijk iemand te water is geraakt. De zoekactie zou inmiddels gestaakt zijn.

Dood van Zaandamse Pauline (53) nog altijd in nevelen gehuld

di, 27/06/2017 - 21:30

ZAANDAM Nog altijd is er geen duidelijkheid over wie de 53-jarige Pauline Mol uit Zaandam heeft vermoord. De vrouw, die woonde in een flat aan de Indigostraat, kwam eind maart om het leven en al gauw bleek dat het om een misdrijf ging.

Een buurman ontdekte het lichaam van Pauline Mol op 26 maart bij toeval toen hij door haar keukenraam naar binnen keek. Hij zag haar met haar armen gekruist op de grond liggen. Ze bleek te zijn vastgebonden en haar woning was compleet overhoop gehaald.

De dag voordat haar lichaam werd gevonden, is Pauline nog bij de Action, de Blokker en de Albert Heijn in de buurt van haar flat geweest. Nadat ze een patatje had gehaald, is ze naar huis gegaan. Sindsdien heeft niemand meer contact met haar gehad. Voor zover bekend had ze geen conflicten. 

Geen braaksporen
De politie tast nog in het duister over wat er precies is gebeurd en waarom. Pauline was een fragiele vrouw met reuma en chronische vermoeidheid, die afhankelijk was van een rollator. Sinds de dood van haar moeder en haar man, snel achterelkaar, was ze wat eenzaam. Ze had geen grote geldbedragen of kostbaarheden in huis. Wat de politie wel weet, is dat er geen braaksporen zijn aangetroffen, wat er op duidt dat Pauline de dader(s) zelf binnen heeft gelaten. 

Lees ook: Buurman vindt Pauline (53) dood in haar flat: "Ze was erg eenzaam"

"Ze was zo lief en zo zacht. Je begrijpt het gewoon niet", vertelt een vriendin van haar in het programma Opsporing Verzocht. "Ze was altijd met haar katten en haar eigen dingetjes bezig." Zo verkocht ze onder de naam Fleur sieraden op Marktplaats en was ze actief op de website buuv.nl. 

De politie is dringend op zoek naar mensen die iets hebben gezien, bijvoorbeeld hoe iemand op de avond van 25 maart of de daaropvolgende nacht of ochtend over de gallerij op de achtste verdieping van de flat heeft gelopen. De dader kan via het gewone trappenhuis of de lift zijn vertrokken, of via de brandtrap aan de andere kant van de gallerij. 

Blauwe poef
Ook wil de politie meer weten over een blauwe poef, waarvan Pauline er vier in haar woning had staan. Eén ervan werd op 27 maart gevonden bij de tijdelijke politiepost naast de Indigoflat, waar normaal gesproken het grof vuil wordt verzameld. De poef wordt nog onderzocht op sporen.

Mensen die de politie kunnen helpen in deze zaak, kunnen contact opnemen via 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Bureau NH besteedt morgen om 17.19 uur ook aandacht aan de dood van Pauline. 

Auto slaat over de kop in Vijfhuizen: politie op zoek naar doorrijder

di, 27/06/2017 - 21:02

VIJFHUIZEN Bij een aanrijding op de Zwanenburgerdijk in Vijfhuizen is een automobilist van de weg geraakt en over de kop geslagen. Daarbij raakte de bestuurder gewond. Hij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

De bestuurder van de andere auto ging er na het ongeluk vandoor. Momenteel is de politie hard op zoek naar deze automobilist. 

Uiteindelijk moest de brandweer eraan te pas komen om het slachtoffer uit zijn voertuig te halen. Het is niet duidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Leven van Amsterdamse op zijn kop na ongeluk bij pont: "Er is niet veel van over"

di, 27/06/2017 - 20:14

AMSTERDAM (AT5) Het leven van de 74-jarige Riek Koolen uit Amsterdam-Noord staat sinds drie weken totaal op zijn kop. Bij een ongeluk op de pont richting het IJplein viel ze zo hard dat ze haar enkel verbrijzelde en haar kuitbeen op vier plekken brak. Ze probeert via een Facebook-actie de verantwoordelijke fietser te vinden.

Sinds gisteren zit Riek in een verzorgingshuis in Amsterdam-Noord door haar ongeluk op 8 juni. Een fietser kwam te hard aangereden en raakte de vrouw vol op haar been. Dat gebeurde rond 11.00 uur 's ochtends. "Ik denk dat die man hard de laatste seconde de pont is opgeraced en dat ik toen net een stukje terugliep", vertelt Riek aan AT5.

Wat er precies is gebeurd weet Riek niet meer. Ze had hevige pijn en kreeg van de toegesnelde ambulancebroeders direct morfine. De laatste drie weken lag ze in het ziekenhuis en is ze geopereerd. "Er is niet veel van over. Die chirurg in het ziekenhuis zei: we hebben iedere dag zoveel polsen en enkels, maar zo'n verwonding hebben we eens per jaar en dan nog niet zo erg."

Weggefietst
Wat Riek het meest steekt, is dat de fietser na het bellen van een ambulance is weggefietst zonder een naam achter te laten. Tot overmaat van ramp bleken de camera's op de pont die dag niet te werken. Ook de stuurman zou zich niet hebben bekommerd om de gewonde vrouw.

Mandy Stoel, die Riek in het ziekenhuis ontmoette, besloot haar te helpen. Ze deed een oproep op Facebook om de fietser te vinden. "Het is bijna 700 keer gedeeld. Er zouden nog beelden gekeken worden vanuit Centraal naar de pont toe. Daar hebben we nog niets over gehoord, maar ik hoop echt dat er voor haar iemand is die zegt; ik was het, ik kom mijn excuus aanbieden en dan kan ze hopelijk verder."

Archeologische topvondst in Heiloo: bijl van 3.000 jaar oud ontdekt

di, 27/06/2017 - 19:45

HEILOO Hij dacht eerst dat het een bierblikje was, maar het bleek een archeologische vondst van formaat: een bronzen bijl van meer dan 3.000 jaar oud. Ron Wezop vond 'm in de Veenlaag bij Heiloo, die op dit moment onderzocht wordt.

De bodem wordt onderzocht omdat er nieuwe huizen op gebouwd gaan worden. Heel vroeger woonden de eerste Heilooërs op deze plek en dus wordt de grond eerst nauwekeurig onder de loep genomen op sporen uit die tijd. 

Lees ook: Bijzondere grafheuvel ontdekt uit bronstijd

"Helemaal uit mijn dak"
Ron speurt al ruim 40 jaar met zijn metaaldetector, maar dit had hij nog nooit meegemaakt: "Je gelooft het gewoon niet, dat je zoiets moois in je hand krijgt. Ik zoek al 42 jaar en dit staat al 42 jaar op nummer één van wat ik heel graag wil vinden. En toen vond ik hem en ging ik helemaal uit m'n dak."

Offer
De bijl heeft geen steel en is nooit gebruikt. Naar alle waarschijnlijkheid was het een offer uit dankbaarheid voor de goden. En wie denkt dat een bijl misschien een beetje een suf offer is, heeft het mis. "Die bijlen zijn heel speciaal, het was niet zomaar een gebruiksvoorwerp", verzekert archeoloog Sven Baas.

Het pronkstuk is inmiddels zorgvuldig ingepakt en afgevoerd en zal binnenkort te zien zijn in een museum.

'Legende' Maldini geen partij voor Aalsmeerder David: "We hebben genoten"

di, 27/06/2017 - 19:17

AALSMEER / MILAAN Tennisser David Pel uit Aalsmeer speelde vanmiddag ongetwijfeld de meest memorabele wedstrijd uit zijn carrière. Niet zozeer vanwege het wedstrijdverloop, maar vooral door de bijzondere tegenstander die hij met zijn dubbelpartner trof.

Niemand minder dan voetballegende Paolo Maldini stond namelijk tegenover David. De organisatie van het challengertoernooi in Milaan had hem een wildcard gegeven voor het toernooi.  

"Het was geen tegenstand, maar we hebben heel erg genoten", laat David direct na de wedstrijd weten aan NH Nieuws. Eerder gaf hij al aan enorm uit te kijken naar de bijzondere ontmoeting met de voormalig topvoetballer en vijfvoudig winnaar van de Champions League. De Italiaan blijkt tegenwoordig namelijk ook best aardig met een tennisbal overweg te kunnen.

Lees ook: Aalsmeerder tennist tegen voetballegende Maldini: "Bizar om tegenover zo'n grootheid te staan"

De wedstrijd trok meer bekijks dan David gewend is. Niemand minder dan Clarence Seedorf kwam de heren aanmoedigen. De oud-voetballer van Oranje speelde in zijn tijd bij AC Milan samen met Maldini.

Het duel eindigde uiteindelijk in een eenvoudige 6-1, 6-1 overwinning voor David en zijn partner Tomasz Bednarek. Ondanks de nederlaag was Maldini na afloop niet te beroerd om nog even op de foto te gaan met de Aalsmeerder.

KLM wil schadevergoeding van Schiphol voor vertragingen

di, 27/06/2017 - 18:47

SCHIPHOL KLM heeft een claim ingediend bij Schiphol vanwege schade die de luchtvaartmaatschappij heeft geleden door drukte op de luchthaven tijdens de meivakantie. Dat bevestigt een zegsvrouw van KLM vanavond na berichtgeving van EenVandaag.

KLM wil niet ingaan op de hoogte van de claim. Eerder sprak de luchtvaartmaatschappij over "ettelijke miljoenen" euro's schade. KLM wil verder alleen kwijt dat Schiphol op de hoogte is gesteld van de claim.

Lees ook: Topdrukte op Schiphol komt door wanbeleid: "Verkeerde keuzes gemaakt"

Door de drukte tijdens de meivakantie hebben passagiers van KLM vluchten gemist. Zij moesten worden omgeboekt en hun bagage van boord gehaald.

In andere gevallen hebben vliegtuigen gewacht op reizigers die niet op tijd bij de gate konden zijn. Dergelijke vertragingen leidden weer tot nieuwe verstoringen. Daarnaast is de klantwaardering voor KLM door de problemen op Schiphol gedaald.

Kinderpornozaak: "Je hebt zelf kinderen, dus je weet best dat dit niet normaal is"

di, 27/06/2017 - 18:18

ALKMAAR John J. uit Heerhugowaard heeft niet zelf kinderporno gemaakt of misbruik gepleegd bij de kinderopvang van zijn echtgenote in Heerhugowaard. Dat kwam vandaag naar voren in de behandeling van de zaak. J. hoorde wel 16 maanden celstraf tegen zich eisen voor het bezit en verspreiden van kinderpornografisch materiaal.

Door verslaggever Anne Klijnstra

De 49-jarige vrachtwagenchauffeur John J. uit Heerhugowaard moet als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt 16 maanden de cel in voor het bezitten en verspreiden van kinderpornografische foto's en video's. Bij hem werden ruim honderd foto's en een aantal filmpjes met strafbare beelden gevonden op laptops, een telefoon en memorysticks.

Lees ook: Heerhugowaarder met kinderporno heeft spijt: "Ik ben iedereen kwijt"

John J. liep tegen de lamp toen hij kinderporno aanbood aan een redacteur van het tv-programma Undercover in Nederland. Door zijn opmerkingen in dat programma ontstond het beeld dat hij ook zelf kinderporno maakte, maar voor het vervaardigen van kinderporno is J. vrijgesproken.

Angst
De angst dat hij ook zelf kinderporno maakte werd extra gevoed omdat de vrouw van J. een gastouderopvang aan huis had. Volgens het OM is daar na uitvoerig onderzoek geen bewijs voor gevonden. "Dat moet een hele opluchting zijn voor de ouders van die kinderen", stelt Officier van Jusitie Peters vanmiddag.

Video #166822

Het OM vindt dat J. schuldig is aan het bezit en verspreiden van kinderporno in de zwaarste categorie. Er was in de meeste gevallen sprake van penetratie en het ging vooral om jonge meisjes in de leeftijd tot 12 jaar. "Van peuters tot pubers", zo heeft de verdachte het zelf verwoord, betoogde Peters. 

"Het zijn maar computerbestanden"
John J. zag zelf lange tijd niet de ernst van de situatie in, stelt het OM. "Het zijn maar computerbestanden", heeft hij volgens Peters verklaard bij de politie. "Maar dat is een grote misvatting", zegt de officier van Justitie. "Achter elke kinderpornografische foto schuilt een misbruikt kind."

Video #166824

Inmiddels zegt John J. dat ook in te zien. "Je hebt zelf kinderen, dus je weet best dat dit niet normaal is", hield de rechter hem voor. In zijn laatste woord zei J. "dat hij veel kapot heeft gemaakt." Zijn vrouw heeft een echtscheiding aangevraagd, zijn baan is hij kwijt en zijn huis is verkocht. J. herhaalde vandaag dat hij spijt heeft.

Op 11 juli doet de rechter uitspraak in de zaak.

Grootste proces ooit nadert zijn einde: "Het is alles of niets"

di, 27/06/2017 - 18:10

AMSTERDAM (AT5) Zeshonderd ordners, ruim 400 zittingsdagen, 170.000 afgetapte gesprekken en meer dan 130 getuigen die tijdens het hoger beroep hebben verklaard. Na ruim tien jaar komt er deze week een einde aan het grote liquidatieproces Passage.

De Passagezaak is uitgegroeid tot het grootste proces dat we ooit hebben gehad in Nederland. Donderdag doet het Hof uitspraak tegen de tien verdachten. 

Zeven moorden
De zaak draait om zeven moorden. Vijf daarvan worden al in 1993 gepleegd: in Ouderkerk aan de Amstel (Samir Hadziselimovic en Djordje Ilic), in Antwerpen (Henie Shamel en Anne de Witte) en in Duivendrecht (Tonnie van Maurik). Twee liquidaties zijn recenter: in 2005 wordt Kees Houtman vermoord in Amsterdam-Osdorp en een jaar later kroegbaas Thomas van der Bijl, ook in Amsterdam.

Hollandse Netwerk
Er zijn tien verdachten, maar om het nog ingewikkelder te maken zijn twee van hen zijn ook kroongetuigen van Justitie. Volgens Parool-misdaadverslaggever Paul Vugts was dit een groep uit het hart van de Amsterdamse onderwereld: "Dit heette het Hollandse Netwerk. Je had Dino Soerel, Willem Holleeder en Stanley Hillis. Die zouden zo'n beetje de opdrachtgevers zijn. Daaronder zaten allerlei moordmakelaars, een tussenlaag zodat de uitvoerders niet hoefden te weten wie de eigenlijke opdracht had gegegeven."

Dino Soerel
Stanley Hillis werd in 2011 met maar liefst 37 kogels doorzeefd, Willem Holleeder wordt in een eigen strafzaak vervolgd. En dus is donderdag de vraag: welke straf krijgt Dino Soerel? Tijdens de eerste rechtszaak werd levenslang geëist, maar kreeg hij maar zes maanden wegens gebrek aan bewijs. Vugts: "Dat kwam omdat de rechtbank de toen nog enige kroongetuige, Peter La Serpe, in zijn zaak niet heeft meegeteld. En nu is opnieuw levenslang geëist en zijn er twee kroongetuigen waartegen hij zich moet verweren. Het lijkt wel echt alles of niets: of vrijspraak, of levenslang."

De verklaringen van kroongetuigen Peter La Serpe en Fred Ros zullen dus doorslaggevend zijn voor het vonnis. Maar of ze als betrouwbaar worden gezien is de grote vraag. Donderdag om 10:00 uur doet de rechter uitspraak.

Haarlems restaurant over weigering hulphond: "Het was gewoon een groot misverstand"

di, 27/06/2017 - 17:40

HAARLEM Afgelopen zaterdag wilden Raymond Keuning en zijn gezin gezellig uit eten bij restaurant Sumo, maar de avond liep net even wat anders. Naar eigen zeggen werd zijn hulphond Docker, die hem helpt bij zijn posttraumatische stressstoornis (PTSS), geweigerd bij de deur. Maar volgens de bekende Japanse keten ligt dat net even wat anders. "We hebben geen kans gekregen om het uit te leggen."

Bedrijfsleidster Mong-Yie Khaw en haar collega's zijn geschrokken, zowel van de reacties als van de beschuldiging. "Hulphonden zijn bij ons altijd welkom. We weten dat het sinds een jaar wettelijk verplicht is en daar houden we ons aan. Het is gewoon een groot misverstand geweest."

Lees ook: Man met hulphond geweigerd bij Japans restaurant: "Dit mag helemaal niet"

Die verwarring ontstond door de twee verschillende filialen in Haarlem. Raymond en zijn vrouw en dochter bezochten zonder te reserveren eerst de grote vestiging, waar ze drie verschillende tafels aangeboden kregen, maar zonder succes. Door zijn PTSS kan de Zandvoorter slecht tegen prikkels, waardoor het aanbod voor hem niet geschikt was. "De rest was helaas gereserveerd", vertelt Khaw.

Daarop vertrok het gezin naar de overkant van het plein, waar een kleiner filiaal van Sumo is gevestigd. "In verband met drukte en een volgeboekte avond lukte het niet om hem een plek te geven. Onze serveerster bood aan dat het gezin aan de overkant terecht zou kunnen, maar ze wist niet dat ze daar al geweest waren. Bovendien had ze niet door het om een hulphond ging."

Discriminatie
Daarop volgt volgens Khaw een geïrriteerde houding van Raymond en zijn vrouw. "Ze zeiden dat we aan het discrimineren waren. En ik snap zo'n eerste reactie heel goed, maar toen de serveerster mij erbij riep om het uit te leggen, waren ze verdwenen."

Sumo betreurt de gang van zaken. "Het is een misverstand. Wij hebben niet duidelijk kunnen zien dat het om een hulphond ging, en hij had niet in de gaten dat we volgeboekt waren. Ik vind het heel vervelend dat het op zo'n manier is gelopen en ik had graag persoonlijk m'n excuses aan willen bieden en uitleg willen geven." 

Leraren voeren actie op het Malieveld: "Als ze niet luisteren gaan we een week staken"

di, 27/06/2017 - 17:25

NOORD-HOLLAND / DEN HAAG Ontevreden leraren hebben vanmiddag een actiedag afgesloten met een manifestatie op het Malieveld in Den Haag. In heel het land voerden onderwijzers uit het basisonderwijs actie tegen de hoge werkdruk en te lage salarissen.

De dag begon vanochtend met een prikactie. Onderwijzers verschenen een uur later dan normaal voor de klas. Onder hen ook Ria Kruidenberg, juf op basisschool de Windroos in Zaandam. Zij slaapt al langere tijd slecht vanwege de hoge werkdruk. Ook Ria wil dat de politiek met meer geld komt, maar dat is volgens haar niet het belangrijkste. "Het gaat er mij om dat ik het echte werkplezier, bij collega's en bij mezelf, weer terug wil zien. Dat je om half acht op school komt en niet gelijk denkt dat je de hele dag nog moet." 

Lees ook: Pabo-student Joost (26) houdt van zijn vak, maar heeft begrip voor lerarenstaking

Naast de actie op veel scholen, togen duizenden leraren naar Den Haag voor een manifestatie op het Malieveld en voor het aanbieden van een petitie die de politiek moet wakker schudden. Met ruim 350.000 handtekeningen hebben de docenten er vertrouwen in dat de politiek wat voor ze kan betekenen. "Met zo veel handtekeningen moeten ze gewoon wel luisteren", luidt één van de reacties tegenover onze verslaggever ter plaatse. 

Staken
Hoewel het vertrouwen onder de onderwijzers groot is, lijkt de regering niet van plan snel aan de wensen van de actievoerders tegemoet te komen. Vooralsnog komt er geen cent bij. Maar daar nemen de leraren geen genoegen mee. "Als ze niet naar ons luisteren, komen we met meer acties, dan gaan we in september een hele week echt staken", besluit een leraar uit Amsterdam.

Stoplicht waarschuwt met muziek van omgekomen Tommy-Boy

di, 27/06/2017 - 16:55

KORTENHOEF / ROTTERDAM ‘Druk op de knop voor het volgende nummer. Tommy-Boy Kulkens (13) overleed na een val op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist. Play Attention.’ Met die tekst boven een verkeerslicht moeten fietsers bewust worden van de gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Michael Kulkens, de vader van Tommy-boy, is apetrots op de ingebruikname van het eerste stoplicht: "Dit is pas het begin."

Het stoplicht, dat vandaag werd onthuld in Rotterdam, is een idee van twee Rotterdamse studenten die onder de indruk waren van het verhaal van Tommy-boy uit Kortenhoef. Met het zweet in de handen benaderden ze Michael met hun idee. Samen kwamen ze uiteindelijk tot het idee van een stoplicht waar je muziek hoort die de 13-jarige Tommy-boy op het fatale moment aan het luisteren was. "Fietsers die aan komen rijden bij het stoplicht zien een tekst in beeld en kunnen op knop drukken, waarna ze muziek te horen krijgen", legt Michael uit aan NH Nieuws. 

Lees ook: Honderden mensen herdenken doodgereden Tommy Boy (13)

Hij was vandaag bij de onthulling aanwezig en is blij dat er weer een stap is gezet in zijn strijd om mensen bewust te maken van de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer. "Het was een fantastisch moment, beter dan verwacht. Ik heb na de onthulling nog even van een afstandje staan kijken en ik zag al aan de gezichten van mensen dat er een beetje bewustwording ontstond." 

Meer gemeenten
De bedoeling is dat er veel meer stoplichten als deze komen. "Niet alleen in Rotterdam, maar ik ben al in gesprek met meerdere gemeenten die graag meewerken aan het project." Michael is na de dood van zijn zoon al geruime tijd bezig om andere mensen te behoeden voor hetzelfde lot. En daar stopt hij voorlopig niet mee. "Ik stop pas als alle telefoons zijn voorzien van een fietsslot", verzekert Michael. Dat digitale fietsslot is op dit moment in ontwikkeling en moet er voor zorgen dat een telefoon geblokkeerd wordt op het moment dat een fiets van het slot wordt gehaald.

Benieuwd hoe het stoplicht er precies uitziet? Kijk de video hieronder:

NH Panel: Tips van Buurtpreventie Nederland tegen inbraak

di, 27/06/2017 - 16:12

BUSSUM Het is de nachtmerrie van de meeste mensen in het NH Panel: inbraak. In totaal 61 procent van de deelnemers van ons onderzoek gaf dat aan als grootste zorg als het gaat om veiligheid. Om toch met gerust gevoel op vakantie te kunnen, gingen we op pad in Bussum met Jan Niessen van Whatsapp Buurtpreventie Nederland om te kijken waar we op moeten letten.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Ver te lopen hoeven we niet. Gelijk spot Niessen al een riskante situatie. "Kijk, dit is het inbrekerswalhalla", wijst hij richting een woning waar onder meer een ladder open en bloot aan de wegkant staat. "Dat is het ideale inbrekerstuig. Als je dat buitenzet, is het kat in het bakkie voor de gemiddelde crimineel."

Lees ook: NH Panel: Grootste angst dat er wordt ingebroken

Kliko's
Na een rondje door de buurt heeft Niessen al aardig wat verbeterpunten gezien om de veiligheid te bevorderen. "Ik zie een paar ladders, open ramen. Het is warm, maar zo maak je het heel eenvoudig voor een crimineel. Ook kliko's staan nog buiten. Daar klimmen ze makkelijk mee op een schuurtje en zijn ze zo je huis binnen. Dus haal ze snel binnen", adviseert hij.

Lees ook: NH Panel: hoe beveilig je je huis tijdens vakantie?

Ook voor de vakantiegangers heeft de Niessen nog wel goed advies om geen slachtoffer van inbraak te worden. "Het beste is een goed contact met je buren. Dat zij kunnen zorgen voor een woonbare indruk. Dat ze de auto op de opritlaan zetten, de kliko's buitenzetten. Maar ook de post uit de brievenbus halen als die eruit hangt en de gordijnen open en dicht te doen. Ook de lichten aan en uit laten gaan is goed, zodat criminelen niet doorhebben dat je op vakantie bent."

Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 308 leden van het NH Panel zijn eerder deze maand gevraagd naar hun ervaringen met misdaad, veiligheidsgevoel en wat helpt om de buurt veiliger maken. 244 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.

Politie ontdekt 2.000 hennepplanten in kelder van huis

di, 27/06/2017 - 16:10

NIEUW-VENNEP In een woning aan de Hoofdweg in Nieuw-Vennep heeft de politie vanmorgen een hennepplantage gevonden met maar liefst 2.000 planten.

De plantage werd ontdekt toen de politie warmtemetingen had gedaan vanuit een politiehelikopter, nadat het vermoeden was ontstaan dat er een hennepplantage in het huis zat omdat het stroomverbruik hoog lag. In de kelder werden vervolgens twee verborgen ruimten gevonden, waar de planten stonden. 

De plantage is ontmanteld en de planten zijn vernietigd. Ook zijn een auto en een bestelbusje in beslag genomen. Verder vonden speurhonden 500 euro in contanten en een nepwapen in het pand, die ook zijn meegenomen.

OM wil Heerhugowaarder (49) met kinderporno zestien maanden opsluiten

di, 27/06/2017 - 15:15

HEERHUGOWAARD De 49-jarige John J. moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt 16 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk, de cel in wegens het bezitten van kinderporno.

Omdat de man al ruim zes maanden vastzit, zouden er bij een eventuele inwilliging van de eis nog zo'n vier maanden cel overblijven. Verder eist de aanklager dat J. zich aan meerdere voorwaarden moet houden.

Zo krijgt hij een meldplicht bij de reclassering en moet de Heerhugowaarder zich verplicht laten behandelen voor zijn gedrag. Ook wordt de man opgenomen in een programma voor begeleid wonen en mag hij op het internet niets doen met betrekking tot kinderen.

Lees ook: Alberto Stegeman betrapt pedofiele gastouder met kinderporno

Het OM kwam nadat de man was onderzocht tot de conclusie dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft een tekort aan inlevingsvermogen en zijn intelligentie zou gemiddeld tot beneden gemiddeld niveau zijn. 

De man werd eind vorig jaar betrapt met kinderporno in het SBS-programma Undercover in Nederland. Zijn vrouw runde een gastouderopvang aan huis, waar J. af en toe bij hielp. 

Lees ook: Heerhugowaarder met kinderporno heeft spijt: "Ik ben iedereen kwijt"

NH Panel: Hoe beveilig je je huis tijdens vakantie?

di, 27/06/2017 - 12:14

NOORD-HOLLAND Voor veel mensen lonkt de vakantie. Fijn natuurlijk, maar ook gouden tijden voor inbrekers die denken een makkelijk doelwit te hebben met al die lege huizen. Maar uit onderzoek van het NH Panel blijkt dat de meeste deelnemers allerlei voorzorgsmaatregelen nemen.

Van verslaggevers Maarten Edelenbosch en Joost Lammers

Aan de deelnemers vroegen we hoe ze inbraak voorkomen tijdens vakantie. Als top drie kwam het volgende uit de bus: 54 procent stelt timers in (voor bijvoorbeeld lichten), 58 procent vermeldt niets op sociale media en bij 72 procent letten de buren extra op. En zo komen onze leden met nog meer tips. Zo meldt een lid uit Heemstede dat de brievenbus wordt geleegd en dat de tafel af en toe anders wordt gedekt. Anderen laten bekenden in hun huis oppassen.

'Lichten gaan op verschillende tijden aan'
Anita Hoole uit Heerhugowaard treft ook meerdere maatregelen als ze op vakantie gaat. "We hebben meerdere timers die ervoor zorgen dat beneden en boven lichten op verschillende tijden aan gaan. Misschien heel erg paranoia, maar als je thuis bent is er ook altijd licht."

Maar daar blijft het niet bij. Zo heeft ze ook een alarm, speciale veiligheidssloten op de deur en plaatst ze niets op sociale media. "Ik heb Twitter, maar plaats daar niets op. Ook onze dochter verbied ik dat te doen. Je denkt altijd maar dat het bij jou nooit gebeurt. Maar er zijn een boel mensen die op andere manieren geld willen verdienen. En dan liever niet met mijn spullen", legt Anita uit.

Tot slot is er ook nog een rol voor haar moeder. "Zij komt twee keer per dag om de gordijnen open en dicht te doen. Maar ook om de post weg te leggen. En dan niet op een stapeltje in het zicht, maar ergens verstopt. Alles wordt hier goed in de gaten gehouden", aldus de Heerhugowaardse.

Ook deelnemen aan onze onderzoeken? Word dan lid van het NH Panel en meld je hier aan.

Verantwoording
De 308 leden van het NH Panel zijn eerder deze maand gevraagd naar hun ervaringen met misdaad, veiligheidsgevoel en wat helpt om de buurt veiliger maken. 244 leden namen deel aan het onderzoek. Op enkele antwoorden waren meerdere antwoorden mogelijk. Daarom komen de percentages boven de 100 procent.

Pagina's