NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 36 min 30 sec geleden

Uitslaande brand in dak van woning in centrum Purmerend

45 min 37 sec geleden

PURMEREND - Aan de Nieuwstraat in Purmerend woedt een grote, uitslaande brand in het dak van een woning.

Het is nog niet duidelijk of er gewonden zijn gevallen. Op foto's is te zien dat de vlammen uit het dak slaan. Het lijkt te gaan om een woning boven een winkelpand. 

Er is door de brandweer in zeer korte tijd opgeschaald naar een zeer grote brand. De veiligheidsregio roept mensen op om niet te komen kijken en de hulpdiensten de ruimte te geven.

Andijker hulporganisatie schiet te hulp na verwoestende explosie in Beiroet

2 uur 37 min geleden

BEIROET/ANDIJK - Bij de enorme explosie dinsdag in de Libanese hoofdstad Beiroet is ook het kantoor van de Andijker hulporganisatie Dorcas zwaar beschadigd. "De mensen zijn hier alles kwijtgeraakt", vertelt de lokale medewerker Jean.

"Het is heel schokkend, wat daar allemaal gebeurd is", vertelt een aangeslagen Siebrand Wierda, woordvoerder van Dorcas. "De mensen waren compleet van slag. Sommigen dachten zelfs in eerste instantie dat er een nieuwe oorlog was uitgebroken."

Het landenkantoor van Dorcas staat in de Libanese hoofdstad Beiroet, op een paar kilometer van waar de explosie plaatsvond. Het kantoor liep grote schade op, waaronder alle ruiten die in puin lagen. De lokale medewerkers schoten de volgende dag direct te hulp.

Per uur contact

"Ik heb diep respect voor de twintig medewerkers die daar werken", aldus Wierda. "Zij zijn heel snel en heel professioneel aan het werk gegaan. Er is direct noodhulp verleend aan de lokale bevolking."

Wierda vertelt aan WEEFF dat hij bijna elk uur contact heeft met de medewerkers in Beiroet. Niemand van hen raakte gewond, en ook hun families bleven ongedeerd. Wel kennen zij mensen die gewond zijn geraakt, of familie hebben die door de explosie dakloos raakten.

Bekijk hieronder de beelden die hulporganisatie Dorcas maakte van hun kantoor na de explosie in de haven van Beiroet. De tekst gaat verder onder de video.

De lokale medewerkers zijn enorm geschrokken van de explosie in de haven en de schade die dat veroorzaakt heeft. Ook bij Jean, werkzaam op het landenkantoor in Beiroet, zat de schrik er flink in.

"Afgelopen dinsdagmiddag verliet ik gehaast het kantoor, terwijl ik het met mijn collega Isabelle nog had over het programma van de volgende dag. Toen ik met de auto op de hoofdweg reed, zag ik vol verbazing de grote paddenstoelwolk. In eerste instantie dacht ik dat het een natuurramp was, maar toen ik het nieuws bekeek, begreep ik dat het om een explosie ging."

Hij besloot met twee collega's naar Achrafiye te gaan, een gebied dicht bij de plaats van de explosie. Wat hij daar zag is volgens Jean niet te beschrijven. "In plaats van sterke mensen die altijd lachen, ondanks alle dagelijkse uitdagingen, zag ik alleen maar droevige gezichten."

"Naast de uitdagingen die er al waren, zoals hyperinflatie, corona en de economische gevolgen daarvan, zijn de mensen hier ook nog eens alles kwijtgeraakt. Er is niets meer over van onze prachtige gebouwen, oude straten en gezellige cafés. We zijn onze stad verloren en we zijn onze hoop verloren."

Extra noodhulp na explosie

Na de explosie van dinsdag richtte Dorcas zich op de noodhulp voor deze mensen. Zo zorgen zijn volgens woordvoerder Wierda voor voedselvoorzieningen, hulp bij de reparatie van hun huisvestingen, en psychosociale ondersteuning voor vrouwen en kinderen.

"Dit doen we nog steeds voor de allerarmsten en meest kwetsbare groep in Libanon", vertelt de woordvoerder. "Op dit vlak werken we samen met het Rode Kruis, en daarnaast werken we sinds vrijdag samen met vijf andere hulporganisaties. Zo slaan we samen de handen ineen."

Om de kosten te kunnen dekken voor de noodhulp en steun te bieden aan de bevolking van Libanon heeft Dorcas een doneeractie opgezet.

Werkzaamheden Dorcas

De hulporganisatie zet zich sinds 2016 in Libanon in voor de armste lokale bevolking. Dit doen zij door trainingen te geven en gesprekken te organiseren tussen Libanezen en Syriërs, zodat zij elkaar beter leren verdragen. Ouders van getraumatiseerde kinderen krijgen therapie en trainingen, zodat hun kinderen nieuwe hoop krijgen.

Syrische vrouwen worden in Libanon getraind en gemotiveerd om een eigen inkomen te verdienen. En Dorcas geeft geld aan gezinnen in broodnood. Vluchtelingenkinderen krijgen maaltijden op scholen, wat voor hen een extra stimulans moet geven om naar school te gaan.

Politie doet onderzoek bij Amsterdamse plas na dodelijk schietincident

3 uur 2 min geleden

AMSTERDAM - Bij de zwemsteiger aan het Anton Schleperspad bij De Nieuwe Meer in Amsterdam is politie vanochtend bezig met onderzoek. Gistermiddag werd daar een 24-jarige man doodgeschoten.

Op de beelden die AT5 maakte, is te zien dat de politie onderzoek doet in het water. Op Twitter en verschillende websites verschijnen berichten dat het slachtoffer een 24-jarige man uit Badhoevedorp is.

Hij zou hebben ingegrepen toen de dader een duur horloge probeerde te stelen. Toen het slachtoffer hier iets van zei, werd hij neergeschoten. Omstanders zijn meteen begonnen met reanimeren, waarna hij ernstig gewond overgrbracht is naar het ziekenhuis, waar hij even later overleed.

De recherche doet momenteel onderzoek naar het schietincident. Zij willen, zolang het onderzoek loopt, geen uitspraken doen over de aanleiding van het schieten of de identiteit van het slachtoffer.

Dader nog spoorloos

De dader is nog steeds voortvluchtig. Het zou gaan om een man tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij heeft een lichte huidskleur, zwarte krullen en een mager postuur. Daarnaast heeft hij een sikje, draagt een hoed, een tasje en een blauwe zwembroek. De politie roept mensen die beelden hebben van voor of tijdens het incident op om die te delen.

Politie beëindigt illegaal feest in het Twiske, bezoekers hielden zich niet aan regels

3 uur 30 min geleden

LANDSMEER - De politie heeft vannacht moeten ingrijpen bij een illegaal feest in natuurgebied het Twiske, waar naar schatting zo'n 200 mensen aanwezig waren die zich niet aan de coronaregels hielden.

Volgens wijkagent Johnny Hagenaar werd er drank en lachgas gebruikt tijdens het feest en stond er flink harde muziek aan. 

De reacties zijn niet mals; meerdere mensen roepen op tot zware straffen in de vorm van bijvoorbeeld hoge boetes.

Spaarnwoude

In juli was het ook al raak in Spaarnwoude. De politie beëindigde daar een feest met ook ongeveer 200 bezoekers, daarbij werd toen de band van een politieauto lekgestoken

Mensen die reageren wijten de illegale feesten aan het gebrek aan uitgaansmogelijkheden voor jongeren in coronatijd. 

Nieuw werelduurrecord zonneracen voor studententeam met Heemsteedse Maxime Croft

3 uur 47 min geleden

HEEMSTEDE - Nog nooit reed iemand meer kilometers in twaalf uur met een auto op zonne-energie, dan de Heemsteedse Maxime Croft. Ze was één van de vier coureurs van het Solar Team van de TU Delft. Gisteren vestigde het team een wereldrecord met hun auto op zonne-energie. 

Het oude wereldrecord stond ook al op naam van studenten van de TU Delft, vier jaar geleden. Die reden in 12 uur 882 kilometer. Het team waar Maxime nu onderdeel van is, zette het wereldrecord nog een stuk scherper; ze reden 924 kilometer. Dat is bijna op en neer van Amsterdam naar Parijs. 

Tijdens de twaalf uur durende recordpoging wisselden vier coureurs elkaar af. "We reden allemaal drie uur. Ik was de tweede die aan de beurt was", zegt Maxime.

De recordpoging ging om 7.00 's morgens van start. Maxime zat dus van 10.00 tot 13.00 in de krappe zonne-auto. "Het was heel erg warm, ik had een dik racepak aan en de auto is natuurlijk zo klein mogelijk gemaakt", vertelt ze. 

Wisselen

Op een baan in Lelystad reden de coureurs hun rondjes. Dit lijkt in eerste instantie niet ingewikkeld. "Er zijn natuurlijk geen obstakels op de weg, maar het is met deze auto nog best lastig om recht te rijden, omdat de auto heel licht is."

Maxime denkt zelf dat ze ook tijd gewonnen hebben door snel te wisselen. "Daar hebben we ook echt op geoefend." Ook bij het optrekken en afremmen heeft het team volgens haar veel winst geboekt.

Spanning

Met deze zomerse weersomstandigheden leek het erop dat het wereldrecord appeltje eitje zou worden. Maar voor het team was het niet helemaal zeker of dat wel ging lukken. "'s Middags zou het bewolkt worden. Wolken zijn funest voor de auto, dan zouden we het gewoon niet gaan halen."

Gelukkig bleef de bewolking uit en konden Maxime en haar medecoureurs ongestoord rondjes rijden op de baan in Lelystad. "Om vier uur wisten we eigenlijk wel dat we het zouden halen."

Na twaalf uur wist het team het dan echt zeker: ze hadden het wereldrecord te pakken. "We hebben in de buitenlucht een feestje gevierd en de champagneflessen geopend."

Solar-Challenge

Elk jaar ontwerpt een nieuwe groep studenten een auto op zonne-energie. Met die auto racen ze de 'Solar-Challenge' in Australië. De race is elke twee jaar en gaat dwars door het land heen. Afgelopen oktober zat Maxime nog achter het stuur toen tijdens de race de auto in vlammen op ging

Ruim 350.000 euro ingezameld voor Poolse Marcin die drie kinderen van verdrinking redde

5 uur 11 min geleden

JULIANADORP - De teller van de inzamelingsactie voor de familie van de 37-jarige Poolse Marcin, die vorige week drie kinderen uit een muistroom redde in Julianadorp en daarbij zelf om het leven kwam, staat ondertussen op ruim 350.000 euro.

De man wist de drie kinderen veilig op het droge te krijgen, maar raakte daarna zelf vermist in de sterke stroming. Hij spoelde enkele uren later aan op het strand, reanimatie mocht niet meer baten. 

De man liet een vrouw en drie eigen kinderen achter. De initiatiefneemster van de inzamelingsactie, Martina Janasz, vertelde eerder aan NH Radio dat de familie het niet breed heeft. "Ze hebben geen eigen huis, ze wonen bij de moeder van de vrouw van Marcin. Hij kwam hier puur in zijn vakantie om even wat bij te verdienen."

Respect

In de reacties bij de inzamelingsactie laten mensen weten te doneren omdat ze veel respect hebben voor wat de man gedaan heeft. "Echte helden bestaan dus nog wel, verschrikkelijk dat deze man hierbij helaas zelf om het leven is gekomen", schrijft iemand bijvoorbeeld. 

NH Nieuws maakte eerder onderstaande reportage over Marcin:

Laarders fel tegen plan om bomen te kappen: "Van de Brink blijf je af"

5 uur 19 min geleden

LAREN - Een krankzinnig plan: zo noemen deze inwoners van Laren het voornemen van de gemeente om 41 eiken op de Brink te kappen. "Eeuwig zonde: een omgekapte boom krijg je niet zomaar weer terug", zeggen ze. Ze zijn een handtekeningenactie gestart.

"Ik vind het verschrikkelijk. Echt. Ik begrijp niet hoe iemand dit kan verzinnen," zegt Julia Lommel. "Als je gevoel voor Laren hebt, dan ga je niet het hart van het dorp verwoesten."

Het plan van de gemeente om 41 bomen te kappen op de Brink in het centrum is volgens haar niet nodig. "Het is bedacht om wateroverlast tegen te gaan bij hevige regenval, maar daar zijn veel betere én goedkopere manieren voor."

Handtekeningen

Samen met een groepje inwoners zamelt ze handtekeningen in. "We hebben er nu al zo'n 2000 en hopen na het weekend op de 3000 te zitten. Die willen we overhandigen aan de burgemeester. Op de Brink natuurlijk."

Ook Thekla Janssen zette haar handtekening: 

De bomenkap past in het plan van de gemeente om de Brink opnieuw in te richten. Overtollig regenwater moet beter opgevangen worden in een verdiept middenstuk en een deel van de Brink wordt verhard voor toekomstige evenementen. Op 24 juni heeft de gemeenteraad het schetsontwerp aangenomen; het plan wordt nu verder uitgewerkt.

Volgens de gemeente is er een langdurig participatietraject voorafgegaan aan het ontwerp, maar dat herkent Julia Lommel niet. "De bevolking is niet op de hoogte. De mensen die wij spreken bij de handtekeningenactie weten van niets." 

Bij een eerdere actie hingen de Laarders lintjes om de bomen die op de lijst staan om gekapt te worden. Lommel hoopt dat de politiek nu echt naar hen wil luisteren. "De beslissing kan nog worden teruggedraaid," zegt zij. "Je moet maar zo denken: wij zijn voorbijgangers, de Brink blijft. Wij moeten dat behouden voor onze kinderen en kleinkinderen."

Niet onberoerd

De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten: "Het college heeft veel waardering voor de inwoners die zoveel inspanning leveren voor het dorp. Deze handtekeningenactie laat het college niet onberoerd. Als de handtekeningen worden overhandigd, zal het college ze in ontvangst nemen en hier verder over praten." 

Hitteblog: parkeerplaatsen Zandvoort en Bloemendaal vol, hittegolf is officieel

6 uur 27 min geleden

NOORD-HOLLAND - De komende uren zal in Noord-Holland voor het eerst dit jaar sprake zijn van een hittegolf. Hoe gaat de provincie om met de tropische temperaturen? Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Het belooft wederom een enorm hete dag te worden, met temperaturen ruim boven de 30 graden. Zodra de temperaturen boven de 25 graden uitkomen is er officieel sprake van de eerste hittegolf van 2020. Daarvoor moet het minimaal vijf dagen op een rij boven de 25 graden zijn, met minstens drie dagen boven de 30 graden. 

Hitteblog: parkeerplaatsen Zandvoort en Bloemendaal nu al bijna vol

6 uur 27 min geleden

NOORD-HOLLAND - De komende uren zal in Noord-Holland voor het eerst dit jaar sprake zijn van een hittegolf. Hoe gaat de provincie om met de tropische temperaturen? Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog.

Het belooft wederom een enorm hete dag te worden, met temperaturen ruim boven de 30 graden. Zodra de temperaturen boven de 25 graden uitkomen is er officieel sprake van de eerste hittegolf van 2020. Daarvoor moet het minimaal vijf dagen op een rij boven de 25 graden zijn, met minstens drie dagen boven de 30 graden. 

Beschilderde 'SAIL-zeilen' alsnog in Amsterdamse haven

7 uur 7 min geleden

AMSTERDAM - Het was een mooi gezicht geweest: tientallen boten met kleurrijke zeilen die het IJ opvaren tijdens SAIL Amsterdam. Kinderen van over de hele wereld zouden ze beschilderen, maar door corona kan SAIL dit jaar niet doorgaan. Dankzij de schilderkunsten van Amsterdamse kinderen, zijn er nu toch een aantal zeilen in de Museumhaven te zien.

De zeilen waren eigenlijk bedoeld voor de tallships die vanuit IJmuiden Amsterdam zouden binnenvaren. De kinderen van de bemanning van deze schepen, die van over de hele wereld komen, mochten de zeilen beschilderen met hun toekomstdromen voor de oceaan. 

Nu SAIL dit jaar niet doorgaat, bedacht kunstenaar Hetty van der Linden een alternatief: "Door corona bleef ik met al die zeilen zitten. Toen heb ik bedacht om de Amsterdamse kinderen de klus te laten klaren, die eigenlijk voor kinderen van over de hele wereld bedoeld was."

Tekst gaat door onder de video.

Volgens Hetty zijn de zeilen een liefdesbrief aan de oceaan. Kinderen hebben de afgelopen weken in de Openbare Bibliotheek Amsterdam hard gewerkt om de zeilen kleur te geven. Een aantal hiervan zijn te zien in de Museumhaven, naast NEMO. 

De zeilen worden zo lang mogelijk gebruikt en uiteindelijk worden er tassen van gemaakt.

Strand bij Bloemendaal schoongeveegd door politie, bezoekers naar huis gestuurd

8 uur 32 min geleden

BLOEMENDAAL - Het strand bij Bloemendaal is vannacht in een linie schoongeveegd door de politie. Op foto's is te zien dat er een grote groep mensen bij elkaar was gekomen die zich niet aan de coronamaatregelen hield.

Eerder op de avond werd het strand al afgesloten omdat het ondanks het tijdstip nog erg druk was. Een politiewoordvoerder gaf toen aan tegen NH Nieuws dat ze voornemens waren die drukte langzaam af te gaan bouwen. 

Volgens getuigen mochten mensen die in horecagelegenheden zaten blijven zitten, maar werden mensen vanaf het strand de opgang op geleid door de politie, waar ze werden verzocht te vertrekken. Volgens de politie is dit rustig verlopen.

Politie lost waarschuwingsschot bij aanhouding verwarde man met wapen in Zaandam

za, 08/08/2020 - 22:34

ZAANDAM - Bij een aanhouding van een gewapende, verwarde man heeft de politie vanavond een waarschuwingsschot gelost.

Rond 21.30 werd de man aangehouden in de Kepplerstraat in Zaandam. De politie werd opgeroepen voor een hulpverleningsmelding.

Toen de politie ter plaatse kwam, liep een man naar buiten met een vuurwapen. De man was verward. Hij kon na het waarschuwingsschot worden aangehouden.

Het vuurwapen is in beslag genomen. De politie zal, zoals gebruikelijk, het schieten nog onderzoeken. 

Strand bij Bloemendaal afgesloten, veel politie aanwezig

za, 08/08/2020 - 22:16

BLOEMENDAAL - Het strand bij Bloemendaal is vanwege de drukte vanavond afgesloten. Te veel strandgangers houden zich niet aan de coronamaatregelen.

Een politiewoordvoerder laat weten dat het nog heel erg druk is op het strand. "Dat willen we nu langzaam gaan afbouwen."

Op foto's is te zien dat er politie op de been is. Dit is alleen om te zorgen dat het minder druk wordt op het strand. Er hebben verder geen incidenten plaatsgevonden.

Alternatieve kermis Hoorn heeft de looks van een minipretpark midden in de stad

za, 08/08/2020 - 21:07

HOORN - Met een fles champagne werd vanmiddag de nieuwe attractie Speed 32 Airborne gedoopt, een wereldprimeur volgens kermisexploitant Willy Ordelman. Het was ook meteen het startschot van de Hoornse kermis op het Pelmolenpad, waar alle attracties bij elkaar ervoor zorgen dat het net een klein pretpark lijkt.

Hittebestendige kermisliefhebbers kwamen vandaag naar het Pelmolenpad om verkoeling te zoeken bij één van de ruim vijftig attracties die daar te vinden zijn. Het vertrouwde spookhuis, de grijpkranen, poffertjeskraam - ze staan er allemaal weer. Maar er zijn ook nieuwigheden, waaronder de Airborne: een attractie waarmee Hoorn een wereldprimeur heeft.

"Het is de eerste attractie in zijn soort. Hij is groter en hoger dan zijn voorganger: deze is 65 meter hoog en neemt 32 passagiers mee", vertelt kermisexploitant Willy Ordelman. Eindelijk kon Ordelman zijn trots laten zien en mocht hij weer op de kermis staan. "Dat is natuurlijk geweldig, met je collega's en de attracties om je heen. Het licht, geluid, en om het plezier van de mensen te zien - dat hebben we heel erg gemist."

Lees verder onder de foto's.

Kermisexploitanten zijn tevreden met hun plek in Hoorn. Het Pelmolenpad is omheind en er wordt precies bijgehouden hoeveel bezoekers er op het terrein zijn. Een speciaal kermisteam van de gemeente Hoorn houdt in de gaten of de coronaregels worden nageleefd. Zo is er een speciale route langs de kramen en attracties.

Zijn er te veel bezoekers, dan wordt het terrein afgesloten. Op een speciale website kunnen bezoekers precies zien hoe druk het is. Zo zie je of het verantwoord is om naar de kermis te gaan, of dat je beter nog even kunt wachten.

Een eigen sfeer

Wat betreft de sfeer is het anders dan een binnenstad vol attracties. Maar dat wil niet zeggen dat het minder gezellig is, zo vindt ook wethouder Arthur Helling van de gemeente Hoorn. "Het is natuurlijk anders, want je bent het prachtige decor van onze historische stad gewend. Maar aan de andere kant zie je dat het nu ruim is opgezet en dat geeft wel een hele leuke gezelligheid."

Helling laat weten dat de kermis normaal gesproken een belangrijke bron van inkomsten is voor de gemeente. "Maar we gaan ervan uit dat we dit jaar hooguit quitte spelen. En daar is het ook niet om te doen, we willen de mensen wat bieden en de exploitanten bestaansrecht geven."

De exploitanten zijn weer druk in de weer met hun attracties. Met deze hitte is het extra hard werken, maar dat maakt ze niet uit. Bezoekers Roos en Kimberly stonden vanmorgen ook voor de keuze: de strand of de kermis? Last-minute zijn ze toch naar de kermis gegaan. Met een flesje water zitten ze in het gras. "Het is eigenlijk wel een beetje te warm", zegt Roos. "Maar gelukkig is er best wel wat schaduw, dus als je daar loopt is het prima."

Ook kermisexploitant Willy Ordelman bekijkt het van de zonnige kant. "Ik ben ervan overtuigd: vanavond als de temperatuur gaat liggen, dan komen de mensen wel"

Ajax heeft geen kind aan RKC Waalwijk in oefenduel + reacties Schuurs en Blind

za, 08/08/2020 - 20:40

AMSTERDAM - Ajax is sterk gestart aan de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. In de eerste oefenwedstrijd die de Amsterdammers speelden maakten zij zaterdagavond korte metten met sparringspartner RKC Waalwijk: 6-1. 

Na tien minuten voetbal was de ploeg van trainer Erik ten Hag al erg dicht bij de openingstreffer. Een vrije trap van Zakaria Labyad spatte uiteen op de paal. Het was uiteindelijk Lassina Traoré die de 1-0 voor zijn rekening nam. De spits stond op de goede plek na een combinatie tussen Dusan Tadic en Quincy Promes. Mario Bilate maakte er bijna razendsnel 1-1 van, maar Maarten Stekelenburg bleek voor hem een sta-in-de-weg. 

Terwijl een inzet van Daley Blind voor rust nog naast ging via RKC-doelman Etiënne Vaessen en de paal, werd de marge kort na de thee wel uitgebreid tot twee doelpunten. Klaas-Jan Huntelaar tikte binnen op aangeven van Jurgen Ekkelenkamp. Diezelfde Ekkelenkamp was kort daarna ook trefzeker via een kopbal uit een corner van Razvan Marin (3-0). 

Het was op dat moment eenrichtingsverkeer in de Johan Cruijff ArenA en dat drukte zich uit op het scorebord. De Braziliaanse aanwinst Antony kreeg veel ruimte van de RKC-verdedigers, kwam naar binnen een schoot raak door de benen van ex-Ajacied Kostas Lamprou. Nadat Teun van Grunsven namens RKC nog wat terugdeed (4-1) en Antony zijn tweede van de avond binnen had getikt, zorgde Huntelaar op aangeven van Noa Lang voor het slotakkoord: 6-1.

Opstelling Ajax eerste helft: Stekelenburg; Mazraoui, Schuurs, Blind, Martinez; Alvarez, Labyad, Gravenberch; Tadic, Traoré, Promes

Opstelling Ajax tweede helft: Stekelenburg, Tagliafico, J. Timber, Eiting, Marin, Huntelaar, Van de Beek, Ekkelenkamp, Antony, Lang en Rensch

Perr Schuurs

 Schuurs werd in de rust aangesproken door de nieuwe assistent-trainer Winston Bogarde. "Ik moet als speler meer mijn kracht gaan gebruiken, dat kon hij als geen ander. De laatste weken is hij erg met me bezig om dat te laten zien. Dat kwam hij tegen mij zeggen."

Door het vertrek van Joël Veltman naar Brighton & Hove Albion FC komt er een plek op de positie van centrale verdediger vrij. "Ik heb vorig jaar ook op mijn kans moeten wachten, toen Matthijs (De Ligt red.) vertrok", vervolgt de Limburger. "Joël kwam destijds heel sterk terug. Ik moest vooral met hem concurreren. In vergelijking met vorig jaar zijn mijn kansen wel realistischer geworden."

Tekst gaat verder onder de video

Daley Blind vormde samen met Schuurs het centrale verdedigingsduo in de eerste helft tegen RKC. "Ik heb al vaker met hem gespeeld. We hebben een goede samenwerking vandaag gehad. We zullen dichter naar elkaar toe moeten groeien. Ik kijk ernaar uit wat de toekomst brengt."

Net als zijn trainer had Blind mooie woorden over voor de uitblinkende Antony. "Als een nieuwe speler komt, zijn er altijd wel bepaalde verwachtingen. Maar het is mooi om te zien dat zo'n jongen zich zoveel mogelijk op zijn gemak probeert te voelen. David Neres helpt hem ook veel. We hebben allemaal kunnen zien dat hij kwaliteiten heeft."

Ajax heeft geen kind aan RKC Waalwijk in oefenduel

za, 08/08/2020 - 20:40

AMSTERDAM - Ajax is sterk gestart aan de voorbereiding voor het nieuwe seizoen. In de eerste oefenwedstrijd die de Amsterdammers speelden maakten zij zaterdagavond korte metten met sparringspartner RKC Waalwijk: 6-1. 

Na tien minuten voetbal was de ploeg van trainer Erik ten Hag al erg dicht bij de openingstreffer. Een vrije trap van Zakaria Labyad spatte uiteen op de paal. Het was uiteindelijk Lassina Traoré die de 1-0 voor zijn rekening nam. De spits stond op de goede plek na een combinatie tussen Dusan Tadic en Quincy Promes. Mario Bilate maakte er bijna razendsnel 1-1 van, maar Maarten Stekelenburg bleek voor hem een sta-in-de-weg. 

Terwijl een inzet van Daley Blind voor rust nog naast ging via RKC-doelman Etiënne Vaessen en de paal, werd de marge kort na de thee wel uitgebreid tot twee doelpunten. Klaas-Jan Huntelaar tikte binnen op aangeven van Jurgen Ekkelenkamp. Diezelfde Ekkelenkamp was kort daarna ook trefzeker via een kopbal uit een corner van Razvan Marin (3-0). 

Het was op dat moment eenrichtingsverkeer in de Johan Cruijff ArenA en dat drukte zich uit op het scorebord. De Braziliaanse aanwinst Antony kreeg veel ruimte van de RKC-verdedigers, kwam naar binnen een schoot raak door de benen van ex-Ajacied Kostas Lamprou. Nadat Teun van Grunsven namens RKC nog wat terugdeed (4-1) en Antony zijn tweede van de avond binnen had getikt, zorgde Huntelaar op aangeven van Noa Lang voor het slotakkoord: 6-1. 

Opstelling Ajax eerste helft: Stekelenburg; Mazraoui, Schuurs, Blind, Martinez; Alvarez, Labyad, Gravenberch; Tadic, Traoré, Promes

Opstelling Ajax tweede helft: Stekelenburg, Tagliafico, J. Timber, Eiting, Marin, Huntelaar, Van de Beek, Ekkelenkamp, Antony, Lang en Rensch

Xavi Dors (12) voetbalt voor veiligheid: "de jeugd moet zich altijd veilig voelen"

za, 08/08/2020 - 20:10

AMSTERDAM - De 12-jarige Xavi Dors is het geweld in Amsterdam-Zuidoost zat. Na vier steekincidenten deze zomer was de maat vol. Xavi wilde iets doen tegen het geweld in zijn buurt. Daarom organiseerde hij een voetbaltoernooi: voetballen voor veiligheid. "Er is veel geweld in Zuidoost, op deze manier wil ik het oplossen"

Pas 12 jaar is hij, maar Xavi wilde iets doen na de vele geweldsincidenten in Amsterdam-Zuidoost. "Ik heb dit toernooi georganiseerd voor veiligheid voor de jeugd. Dat ze zich altijd veilig voelen", zegt hij.

Xavi ging na het steekincident in het Nelson Mandelapark naar zijn vader toe. Zijn vader zet zich regelmatig in voor de buurt. Hij vindt het belangrijk dat kinderen zich veilig voelen. "Xavi wilde graag helpen. Hij wilde iets met voetballen organiseren, dat hebben we gedaan", vertelt zijn vader. 

Met het voetbaltoernooi wil de 12-jarige de veiligheid in Zuidoost aanpakken. "Ze moeten geen stoute dingen gaan doen, maar gewoon hier met plezier gaan voetballen", zegt Xavi. Andere jonge deelnemers zijn het helemaal met hem eens: "Als je gewoon plezier hebt met elkaar, dan wil je de ander geen pijn doen", zegt een jongen. 

Steentje bijdragen

Het voetbalveld is voor Xavi niet onbekend. Als jeugdspeler voor onder andere Ajax en FC Utrecht zet hij zich met voetbal in als voorbeeld voor zijn 12.000 volgers. "Ik ga ze proberen te motiveren", zegt hij. "Iedereen kan een steentje bijdragen."

Zijn volgers meldden zich ook massaal aan voor het event. Met meer dan 100 aanmeldingen kon niet eens iedereen meegenomen worden in het toernooi. Dit is niet het enige moment deze zomer waar Xavi kinderen motiveert en inspireert. Hij heeft deze zomer ook workshops gegeven op de zomerschool in Amsterdam Zuidoost. En de aanmeldingen die zich bij dit toernooi niet konden melden, die krijgen zeker nog een kans.

Het toernooi is omgezet in de stichting Voetballen voor veiligheid. En via Instagram houdt Xavi zijn volgers op de hoogte van zijn volgende inspirerende stap.

Drukte en gezelligheid vandaag bij recreatiegebied Hemmeland

za, 08/08/2020 - 18:38

MONNICKENDAM - Ook recreatiegebied Hemmeland in Monnickendam stroomde vandaag vol met mensen die wilden genieten van natuur en verkoeling zochten in het water. "Warm, zomers, heerlijk!"

Met de hoge temperaturen grepen velen hun kans om er lekker op uit te gaan. Bij de strandjes was het druk. "Ik heb lekker twee uurtjes gelegen. Ik dacht spontaan: ik ga even naar Hemmeland", vertelt een bezoekster die op de scooter naar Monnickendam is gekomen. 

Het is druk, maar gelukkig niet té druk. "Het is heel gezellig hier. Je ziet dat mensen zich ruim neerzetten en iedereen houdt heel erg rekening met elkaar."

Zomerhitte

Op de camping genoten mensen ook van het mooie weer. Twee campinggasten zijn van plan om vandaag nog te fietsen. "Eerst even zwemmen en als het wat is afgekoeld fietsen." Al valt de warmte toch een beetje tegen. "Als je niks doet is het prima, maar het was al zweten toen we de luifel uitdraaiden", zeggen ze lachend. 

Prachtige treffers bezorgen AZ knappe overwinning op Lille

za, 08/08/2020 - 17:26

ALKMAAR - AZ heeft de eerste zege in de voorbereiding op het nieuwe seizoen te pakken. Tegen Lille kwam de ploeg van trainer Arne Slot eerst op achterstand, maar twee heerlijke doelpunten van Yuki Sugawara en Thomas Ouwejan zorgden ervoor dat de Alkmaarders alsnog een overwinning konden bijschrijven. 

In de levendige openingsfase van de wedstrijd waren beide ploegen meermaals voor het doel van de tegenstander te vinden. De eerste levensgrote kans was echter voor AZ. Oussama Idrissi kwam alleen op doelman Mike Maignan af, maar de Franse keeper won de tweestrijd. Aan de andere kant moest AZ-keeper Hobie Verhulst optreden na een poging van spits Burak Yilmaz. Even daarvoor ging een poging van Jonathan Ikone voorlangs. 

Achterstand

Na de rust trok Lille het initiatief wat naar zich toe en dat leidde al snel in de tweede helft tot een doelpunt. Rechtsback Jérémy Pied schoot de bal achter Verhulst in de verre hoek en daarmee zette hij de Franse ploeg op voorsprong. Idrissi had een goede mogelijkheid om de stand vrijwel direct gelijk te trekken, maar hij vond opnieuw doelman Maignan op zijn weg. 

De gelijkmaker kwam er met nog zo'n twintig minuten op de klok alsnog. Invaller Sugawara, die na een uur spelen samen met nog zeven anderen in de ploeg kwam, probeerde het maar eens van afstand en zag zijn poging prachtig in de kruising belanden. Daarmee was de maat nog niet vol voor de ploeg van Slot. Nadat Ferdy Druijf naar beneden werd getrokken ontving AZ een vrije trap, die door Ouwejan prachtig binnen werd geschoten. Lille kon daar in het restant van de wedstrijd weinig tegenover zetten, waardoor de eerste overwinning voor de Alkmaarders in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een feit is. 

Opstelling AZ: Verhulst; Svensson (Sugawara/63), Leeuwin (Gullit/63), T. Koopmeiners (Kramer/63), Wijndal (Ouwejan/63); Midtsjo (P. Koopmeiners/63), De Wit (Aboukhlal/38), Clasie (Goudmijn/63); Gudmundsson (Reijnders/46), Boadu (Druijf/46), Idrissi (Evjen/63)

Basisopstelling Lille: Maignan, Andre, Fonte, Botman, Bamba, Bradaric, Sanches, Ikone, Araujo, Yilmaz, Pied

Man overleden na schietpartij bij recreatiegebied De Nieuwe Meer in Amsterdam

za, 08/08/2020 - 17:15

AMSTERDAM -  Een man die vanmiddag werd neergeschoten aan het Anton Schleperspad bij De Nieuwe Meer, een druk recreatiegebied in Amsterdam, is overleden. Het slachtoffer was 24 jaar oud. De dader is nog voortvluchtig.

De schietpartij was rond vanmiddag om 16.30 op een druk strand aan De Nieuwe Meer. Op beelden die AT5 binnenkreeg was te zien dat de persoon werd gereanimeerd. 

Veel mensen hebben de schietpartij gezien. Volgens twee getuigen die Het Parool sprak, hebben ook kinderen de schietpartij en het slachtoffer gezien. 

Schutter op de vlucht

De schutter is nog voortvluchtig. De politie zoekt een man tussen de 20 en 30 jaar oud. Hij heeft een lichte huidskleur, heeft zwarte krullen en een mager postuur. Daarnaast heeft hij een sikje, draagt hij een hoed, een tasje en een blauwe zwembroek.

De politie is ook op zoek naar beeldmateriaal van omstanders van de schietpartij.

Pagina's