NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
NH - nieuws
Bijgewerkt: 52 min 13 sec geleden

College Schagen boos over uitstel van herstel Burgervlotbrug

1 uur 8 min geleden

BURGERVLOTBRUG De burgemeester en wethouders van Schagen hebben een boze brief naar de provincie gestuurd. Hierin geeft het college blijk van ongenoegen over het uitgestelde herstel van de vlotbrug bij Burgervlotbrug. “Het is voor ons onbegrijpelijk dat nu pas duidelijk is dat meer onderdelen moeten worden vervangen”, aldus een geïrriteerd college.

De brug is al sinds september buitenwerking. De provincie is eigenaar en stelt het herstel steeds uit. Eerst zou de brug eind januari hersteld zijn, later werd de datum verschoven naar eind maart en onlangs meldde de provincie dat het 3 juni wordt.

Schagen ziet welke schade dit uitstel oplevert. "De maatschappelijke kosten van het omrijden (tijdverlies), de bereikbaarheid van bedrijven (bedrijfsschade) en het leed van de bewoners om de dagelijkse voorzieningen als scholen en werk te bereiken," schrijft het college.

Lees ook: Reparatie Burgervlotbrug na half jaar eindelijk van start

Vanwege deze schade, dat een normaal risico van onderhoudswerkzaamheden overschrijdt, vinden burgemeester en wethouders dat de provincie hier een compensatie voor moet bieden. De brief eindigt met een uitnodiging aan de Gedeputeerde om persoonlijk in Burgerbrug uitleg te komen geven en te spreken over compensatie met de bewoners.  

Broodnodig onderhoud bruggen en kademuren Amsterdam kost honderden miljoenen

1 uur 12 min geleden

AMSTERDAM (AT5) Er is broodnodig onderhoud nodig aan de bruggen en kademuren in Amsterdam. Dat schrijft waarnemend burgemeester Van Aartsen in een brief aan de gemeenteraad. Dat onderhoud gaat honderden miljoenen euro's kosten.

"In de laatste decennia is de achterstand in het onderhoud opgelopen. We weten dat een deel van onze bruggen en kademuren de technische levensduur heeft bereikt of zelfs heeft overschreden", aldus de burgemeester.

 

Lees ook: Risico op instorten bij honderd bruggen en viaducten door achterstallig onderhoud

Amsterdam heeft 200 kilometer aan kademuren. Het aanpakken van achterstallig onderhoud is dus alles behalve een makkelijke klus. Alleen het onderzoek naar de gesteldheid van de kademuren gaat de komende jaren 7,5 miljoen euro per jaar kosten. "Ter indicatie bedraagt de vervanging van de zwaardere kadeconstructies 20 á 25 miljoen euro per kilometer", valt te lezen in de brief.

Instorting kademuur en sinkhole
Dat er onderhoud nodig is werd de afgelopen tijd wel duidelijk, erkent ook de burgemeester. Een kademuur aan de Nassaukade stortte in en er ontstond een sinkhole in de Marnixstraat. Om erger te voorkomen, zijn er al maatregelen genomen. "Om het risico op falen en instorten en daarmee de gevolgen voor het verkeer te beperken is de bewaking verscherpt", schrijft de burgemeester. Hij wil nu structurele oplossingen. 

Kleinste molen ter wereld in Volendam: slechts 2 millimeter groot

1 uur 24 min geleden

VOLENDAM Hij is van puur goud en slechts 2 millimeter groot: de kleinste molen ter wereld. De miniatuur is één van de werken van kunstenaar Mykola Syadristy die in Museum Mondial Volendam pronkt.

Marc den Hartog is trots dat hij de miniaturen van de Oekraïense kunstenaar ten toon mag stellen. Het 'grootste' kunstwerk van de collectie is net 6 millimeter. Het is een mug die een meisje in een rokje spietst. Het kleinste kunstwerk is een roos die verwerkt is in een 'uitgeholde' mensenhaar. "De details zijn onvoorstelbaar", laat den Hartog weten.

De kunstwerkjes zijn opgesteld onder een stolp met een grote microscoop er op. Mykola heeft jaren over zijn creaties gedaan. Volgens Marc kon de kunstenaar alleen tussen twee hartslagen werken anders trilden zijn handen te erg.

Woensdag opent het museum in de haven van Volendam haar deuren voor publiek.

Dochter van Sijtje voorspelt: 'Het wordt mooi weer met Koningsdag'

1 uur 25 min geleden

MIDDENBEEMSTER Voorspelkoe Sijtje is bevallen van een kalfje. Sijtje is beroemd in Noord-Holland vanwege haar goede voorspellingen. Zo wist zij dat Oranje WK-wedstrijden zou winnen, wie de mol zou zijn en welke politieke partij in Middenbeemster de grootste werd. Sijtje wordt een dagje ouder, maar gelukkig is haar gezonde opvolgster nu geboren: Sijtje 90.

Boer Harry Heeman is als een kind zo blij met zijn gezonde kalf. "Sijtje heeft in elf jaar tijd al elf gezonde kalveren gekregen." Het is voor Noord-Holland goed nieuws dat Sijtje dit keer van een dochter is bevallen. "Stiertjes worden afgevoerd voor de vleesproductie." 

Nu is de vraag: heeft dochter Sijtje 90 net zulke voorspellende gaven als moeder Sijtje? We leggen aan het kalfje voor of het mooi weer zal worden op Koningsdag. Op twee flesjes, gevuld met melk van haar beroemde moeder, staan twee verschillende plaatjes. Een flesje met een afbeelding van een zon én eentje met een plaatje van een regenbui. Sijtje 90 sabbelt na even twijfelen aan het flesje met de zon. Ze weet het zeker: het wordt mooi weer met Koningsdag!

Wooncorporatie treft maatregelen tegen aanhoudende drugsoverlast in Alkmaar

1 uur 45 min geleden

ALKMAAR Bewoners van het appartementencomplex aan het El Grecohof in Alkmaar vinden dat het afgelopen moet zijn met de drugscriminaliteit in hun buurt. Afgelopen vrijdag was het opnieuw raak: een 45-jarige man werd na een woordenwisseling neergeschoten. De woningcorporatie zegt nu extra maatregelen te nemen.

Bewoners vertellen aan mediapartner Alkmaar Centraal al langere tijd overlast te ervaren. Junks en dealers zouden zich in en rondom het appartementencomplex ophouden. Het schietincident van afgelopen vrijdag heeft een diepe indruk achtergelaten. Bewoners zagen het slachtoffer in een plas bloed liggen.

Camera's 
Woningcorporatie Mooiland is op de hoogte van de problematiek en probeert met veiligheidsmaatregelen de overlast en vervuiling van de flat tegen te gaan. Anderhalf jaar geleden had Mooiland de buitenverlichting al verbeterd. De corporatie wil nu ook camera's bij de flat plaatsen, maar heeft hiervoor nog geen toestemming van de bewoners.

Daarnaast is een huismeester aangesteld, waar bewoners twee keer per week met hun klachten terecht kunnen. Een andere maatregel is dat kandidaat-bewoners eerst geïnterviewd worden, waarna wordt bepaald of ze een woning mogen betrekken. Ook hoopt Mooiland dat gemeente en politie meer willen controleren in de wijk.

Lees ook: Gewonde bij schietpartij in Alkmaar

Een getuige van het schietincident lijkt de aangedragen maatregelen niet te zien zitten. "Misschien moeten ze de boel hier maar gewoon plat gooien en iets anders neerzetten dat ander volk trekt."

Deel opbrengst benefiet Hospice Schagen verdwenen

1 uur 48 min geleden

SCHAGEN Een deel van de opbrengst van het benefietevenement voor Hopsice Schagen, dat in oktober 2016 werd gehouden, lijkt te zijn verdwenen. Het zou gaan om een bedrag van 9.000 euro.

Op 29 oktober 2016 werd het benefietconcert gehouden in het toenmalige KDanz in Schagen, georganiseerd door Marcel Wessel. Tijdens het concert werd 40.000 euro opgehaald. 

Pinpas uitgeleend
Achteraf blijkt er veel meer geld in te zijn gezameld. Volgens verschillende bronnen zou het gaan om 9.000 euro extra, aldus onze mediapartner Schagen FM. Marcel Wessel bevestigt dat er geld is verdwenen.

Wessel vertelt aan Schagen FM dat hij na het benefietconcert zijn pinpas heeft uitgeleend en er daarna ongeveer 6.000 euro van zijn rekening is afgeschreven. Hij heeft daar alleen nooit aangifte van gedaan. “Ik probeer het met de mensen die de pas hebben geleend te regelen”, vertelt hij.

Betalingsregeling
Er zou een betalingsregeling zijn met Hospice Schagen. “Er is al 4.000 euro teruggestort aan de hospice”, vertelt Wessel. Volgens de penningmeester van Hospice Schagen loopt de terugbetaling echter moeizaam. Al het geld moet in augustus terug zijn.

 

"Waarom is mijn hond duurder dan in de rest van Noord-Holland?"

2 uur 10 min geleden

HILVERSUM Boosheid onder hondenbezitters in Hilversum. Het is de gemeente waar je de meeste hondenbelasting moet betalen in onze provincie. "Ik snap er niks van dat mijn hond duurder is dan als ik dezelfde hond bijvoorbeeld in een andere gemeente zou hebben."

Silvère van Huis, eigenaar van hond DJ, kan er niet over uit. Hij moet jaarlijks 100 euro betalen, terwijl in 18 gemeenten in Noord-Holland je helemaal niks hoeft te betalen voor een hond. "Ik heb dan nog het geluk dat wij maar één hond hebben en betaal 100 euro, maar bij drie honden betaal je in totaal al 500 euro. Daar word ik boos van. Het bedrag is enorm hoog vergeleken met andere gemeenten."

"Gemeente doet heel andere dingen met het geld"
De hondenbezitter heeft geen idee wat er met de inkomsten (voor dit jaar 508.000 euro) gebeurt. "Ik vind dat vreemd. Maar ik denk dat de hondenbelasting zo hoog is om de begroting te dekken. Ik heb het idee dat het een stuk inkomsten is, waar de gemeente andere dingen van betaalt." Silvère pleit er daarom voor om hondenbelasting af te schaffen of om het overal in Nederland even duur te maken.

Lees ook: Kaart: enorme verschillen in bedragen hondenbelasting

Volgens de gemeente is de hondenbelasting noodzakelijk en moet de vervuiler gewoon betalen. "We vinden het belangrijk dat we een poepvrije gemeente hebben", aldus wethouder Wimar Jaeger. "We hadden in het verleden te veel poep op straat. Daarom hebben we een hondenpoepzuiger, schoonmaakacties in de openbare ruimte en doen we aan het handhaven van de overlast. Sindsdien horen we er weinig meer over, dan ga ik er maar vanuit dat er niet zoveel poep meer op straat te vinden is. Dat was het doel."

Wethouder heeft ook een hond
"Maar gratis gaat dat niet, want al die maatregelen kosten geld", zo zegt de wethouder. "En dan is de vraag 'wie betaalt dat?'. Doe je dat uit algemene middelen of hef je belasting bij hondenbezitters. Dat is een politieke keuze." Het is volgens hem nog geen onderwerp van gesprek bij de coalitiegesprekken om dit af te schaffen.

Hilversum voert ook campagne zodat mensen zelf de poep van hun hond op ruimen. De wethouder tovert tijdens het interview een plastic zakje tevoorschijn. "Ik heb zelf ook een hond en ik heb ook altijd een zakje bij me." Hij geeft toe dat hij voorheen niet altijd de poep opruimde. "Bij mij heeft het ook geholpen."

NH Radio Top 100: Wat is het beste Noord-Hollandse liedje?

2 uur 34 min geleden

NOORD-HOLLAND Wat is het beste Noord-Hollandse liedje ooit gemaakt? Dat hoor je donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) in de NH Radio Top 100! De mooiste muziek van Noord-Hollandse artiesten aller tijden, gekozen door de luisteraars van NH Radio.

In de NH Radio Top 100 hoor je tien uur lang alle hoogtepunten uit ruim zestig jaar Noord-Hollandse popmuziek. Van Borsato tot BZN, van Focus tot Freek de Jonge, van Douwe Bob tot de Dolly Dots, van Van Dik Hout tot Van Huys Uit en alles wat daar tussenin zit.

Vorig jaar was Het Regent Zonnestralen van Acda & De Munnik de nummer 1. Wie gaat er dit jaar met de eer strijken en heeft het meest populaire liedje van Noord-Holland gemaakt?

Hier vind je de stempagina van de NH Radio Top 100. Je vindt er de keuzelijst met titels van artiesten uit Noord-Holland waar jij jouw voorkeur kan aangeven. Je kan stemmen tot maandag 7 mei 10 uur. Wil je stemmen, maar heb of gebruik je geen Facebook? Geen probleem. Mail ons je favorieten op top100@nhradio.nl.

De NH Radio Top 100 wordt donderdag 10 mei uitgezonden van 08.00 tot 18.00 uur.

Zorgen om geldstromen bij moskee Zuid-Scharwoude

3 uur 14 min geleden

ZUID-SCHARWOUDE Politieke partijen in de gemeente Langedijk zijn bezorgd over de gang van zaken bij Moskee Al Mohsinien in Zuid-Scharwoude. Aanleiding is het nieuws dat de moskee in 2010 geld zou hebben aangevraagd in Saoedi-Arabië. De voorzitter van de moskee erkent dat, maar zegt dat er "geen cent" is overgemaakt.

Jan Bokdam van Hart voor Langedijk/D66 laat weten volgende week in gesprek te gaan met de moskee. "Ik maak me wel zorgen, ja." Wel zeggen meerdere partijen dat de moskee goed bekend staat in de regio en dat er bovendien nooit problemen zijn geweest.

"Omdat ze heel goed liggen in de gemeenschap is het niet zo dat alle alarmbellen afgaan, maar we moeten dit wel even goed uitzoeken", laat Soledad van Eijk van GroenLinks weten.

Geldstromen
Gisteren werd bekend dat in Noord-Holland zeker vijf islamitische organisaties in Amsterdam en één in Zuid-Scharwoude de afgelopen jaren geld hebben aangevraagd of ontvangen uit Qatar, Koeweit en Saoedi-Arabië. Informatie over deze geldstromen is jarenlang door de overheid geheim gehouden. Dat blijkt uit drie lijsten waarop NRC en Nieuwsuur de hand op wisten te leggen.

Lees ook: Islamitische organisaties in Zuid-Scharwoude en Amsterdam op financieringslijst Golftaten

Financiering vanuit conservatieve Golfstaten is omstreden, vanwege de zorg dat hiermee ongewenste invloed wordt uitgeoefend in Nederlandse moskeeën. In totaal worden 39 islamitische instellingen in Nederland genoemd. 

Familie omgekomen kleuter Maurycy moet nog langer wachten

3 uur 36 min geleden

GROOTEBROEK Het geduld van de familie van de omgekomen kleuter Maurycy Biernacki wordt flink op de proef gesteld. De aanvullende onderzoeksresultaten van het Openbaar Ministerie zouden begin deze maand bekend worden gemaakt, maar de deadline is nu naar eind mei verschoven.

De resultaten van het aanvullende onderzoek laten nu al bijna 1,5 jaar op zich wachten. Vincent Pover, oom van het jongetje, laat weten dat de ouders het zwaar hebben. "Ze wachten nu al zo lang op die aanvullende onderzoeksgegevens. Ik vind het zo erg voor hen dat ze nog steeds moeten wachten."

In de winter van 2017 liet het OM weten dat partycentrum Happy Days, de buitenschoolse opvang Small Steps en enkele medewerkers vervolgd zouden worden voor de dood van Maurycy, maar dat er nog aanvullend onderzoek nodig was. 

Maurycy viel in december 2015 van een speeltoestel bij partycentrum Happy Days in Grootebroek en overleed enige tijd later. Uit onderzoek van het OM is duidelijk geworden dat het jongetje te jong was om op het toestel te spelen en dat de veiligheidsmaatregelen tekort schoten. 

Lees ook: Oom overleden Maurycy (4): "Mijn neefje had geen schijn van kans"

Het is ook nog niet duidelijk wanneer de zaak precies voor de rechter komt. "Dit najaar hopen we. Dan zijn we bijna drie jaar verder," vertelt Pover. "Zolang die zaak nog niet is afgerond, hebben de ouders ook geen rust en dat is echt hartverscheurend."

Opvallend veel Britten willen een Nederlands paspoort

3 uur 38 min geleden

AMSTERDAM (AT5) Steeds meer Britse Amsterdammers doen een naturalisatieverzoek. Waren het er in 2015 nog 15, afgelopen jaar ging het om 102 Britten.

De gemeentedienst Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) noemt de ontwikkeling 'opvallend', schrijft Het Parool. De trend zet naar verwachting nog wel enkele jaren door. Ook de immigratie vanuit het Verenigd Koninkrijk neemt al jaren toe. Vorig jaar kwamen 2800 nieuwe Amsterdammers uit dat land. Overigens was slechts 56 procent van hen daadwerkelijk Brits.

Lees ook: Gemeente lokt Britse expats naar Amsterdam met campagne in Londen

Het Parool meldt dat er nu in totaal zo'n 13.000 Amsterdammers een Britse migratieachtergrond hebben. In tegenstelling tot landgenoten die als toerist of voetbalsupporter komen, zouden zij 'welgesteld en hoogopgeleid' zijn. Ook in de rest van Nederland neemt het aantal Britse migranten toe. De reden lijkt de 'Brexit'. Met een Nederlands paspoort behouden de migranten hun rechten als burger van de Europese Unie.

Mogelijk meer flitsers op gevaarlijke Stadhouderskade in Amsterdam

3 uur 49 min geleden

AMSTERDAM (AT5) Er komen mogelijk meer flitsers op de Stadhouderskade in Amsterdam. De gemeente gaat met het Openbaar Ministerie in gesprek over plaatsing van snelheid- en roodlichtcamera’s. Op de drukke weg gebeuren regelmatig zware verkeersongelukken.

De gemeente Amsterdam wil specifiek kijken naar de kruisingen ter hoogte van het Leidseplein, de Hobbemastraat, Ferdinand Bolstraat en Van Woustraat. Dat zijn de blackspots waar de meeste ongevallen gebeuren. Jozias van Aartsen komt hiermee tegemoet aan vragen die gesteld werden door gemeenteraadslid Rik Torn (VVD).

Lees ook: Ernstig ongeval op Stadhouderskade: fietser onder vrachtwagen

Op het kruispunt bij de Van Woustraat staat in één rijrichting al een flitser, maar de burgemeester kan niet zeggen hoe effectief deze is. Dat komt onder andere door de slechte ongevallenregistratie. Sinds enkele jaren worden verkeersongevallen namelijk veel minder zorgvuldig geregistreerd dan voorheen. Ook kampt de Amsterdamse politie met een capaciteitstekort, waardoor er minder aandacht is voor de verkeersveiligheid.

Touringcars en vrachtwagens
Aanleiding voor de vragen van de VVD was een reportage van AT5 over de vele ernstige verkeersongelukken bij de Heineken Brouwerij. Sindsdien vonden er meer dodelijk ongevallen plaats op de Stadhouderskade. Rik Torn was ook benieuwd hoe vaak touringcars en vrachtwagens betrokken waren bij ongelukken op de gevaarlijke weg, maar door de slechte ongevallenregistratie is ook dat niet helemaal duidelijk.

Omdat touringcars in de toekomst niet meer het centrum in mogen, vreest de VVD dat deze nog massaler gebruik zullen maken van de Stadhouderskade. Van Aartsen denkt echter dat de touringcars hun passagiers niet aan de zuidkant van de binnenstad zullen afzetten, omdat het hier relatief ver lopen is naar hartje centrum.

Lees ook: D66-raadslid wil maaltijdbezorgers terug in de schoolbanken om verkeersveiligheid

Op de vraag of het niet goed zou zijn om vrachtwagens te weren van de Stadhouderskade, antwoordt de burgemeester dat dit niet wenselijk is. Er zouden na eerdere ongelukken met vrachtverkeer 'passende maatregelen' genomen zijn en over het algemeen zijn auto's vaker betrokken bij ongevallen dan vrachtwagens. Ook is de Stadhouderskade een belangrijke route voor vrachtverkeer.

Oudere kinderen niet meer welkom in buurthuis Wittenburg na moord

4 uur 36 min geleden

AMSTERDAM (AT5) Kinderen van 14 jaar en ouder zijn niet meer welkom in buurtcentrum Wittenburg in Amsterdam. Daar werd in januari de 17-jarige Mohammed vermoord bij een mislukte liquidatie. De tieners krijgen een apart, eigen buurthuis.

Dat zegt Boudewijn Oranje, voorzitter van de bestuurscommissie van stadsdeel Centrum, tegen AT5. Op 26 januari stormden schutters jongerencentrum en speeltuin Wittenburg binnen. Daar was toen onder andere een kookles voor kinderen aan de gang. De daders waren op zoek naar een jongen, maar schoten wild om zich heen. Daardoor kwam de onschuldige Mohammed om het leven en raakte een meisje gewond.

Lees ook: Vermoedelijk doelwit schietpartij Wittenburg krijgt nieuw gebiedsverbod 

Binnenkort gaat het 'speeltuingebouw' weer geleidelijk open, begin mei zijn er weer cursussen. De jongerenwerkers van stichting Dock zijn nog bezig met de programmering. Maar na de heropening zijn oudere kinderen niet meer welkom. "Omdat mensen zich niet veilig voelen als alle jongeren door elkaar lopen. Oude en jong. Die schietpartij heeft daar zo veel angst over gezaaid en dat kunnen we ons heel goed voorstellen", legt Oranje uit.

Samenleving is samen
"Dus de jongeren kunnen dan bij het speeltuingebouw terecht en de oudere jongeren, vanaf 14 jaar, die slachtoffer en dader tegelijk zijn, die het heel moeilijk hebben, daar maken we een aparte voorziening voor. Ook met aparte regelingen over hoe we dat het beste kunnen beheren", zegt Oranje. Mogelijk krijgen de oudere kinderen het oude postkantoor op Wittenburg.

Lees ook: Stille tocht voor doodgeschoten Mohammed op Wittenburg

De jongerenwerkers in de wijk lijken zelf overigens geen voorstander van de beslissing van Oranje. "Zelf houd ik van een samenleving, daar zit het woord samen in. En een samenleving in een buurt doe je ook met z'n allen", zegt Frank van de Hoff, manager van stichting Dock Centrum. "Dat kan je allemaal niet scheiden, vind ik. Dat hoort bij elkaar."

Maar volgens Oranje kan het niet anders. "Dat we het anders moeten doen dan in het verleden, dat is helaas niet anders", aldus Oranje.

<iframe src='http://www.at5.nl/video/iframe?m=157459' width='480' height='270' scrolling='auto' frameborder='0' allowfullscreen></iframe> 

VVD Amsterdam: geen lawaaidemo tijdens dodenherdenking

5 uur 13 min geleden

AMSTERDAM Het Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot wil geen lawaaidemonstratie tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam.

Ze vraagt waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen het aangekondigde protest op een ander tijdstip of op een andere plek te laten plaatsvinden. In een event op Facebook roepen de initiatiefnemers van de actie op: "Kom ook demonstreren tegen racistische 4 mei viering (sic)".

Volgens de actievoerders herdenkt Nederland 'slechts de 22.000 witte slachtoffers die vielen tijdens de tweede wereldoorlog terwijl er in Nederlands Indië 4 miljoen doden vielen door oorlogsgeweld (sic)'.

Ongepast
Hoewel Poot zegt dat 'iedereen het recht heeft om te demonstreren', vindt ze het 'ongepast en zeer niet respectvol' dat dit op 4 mei om 20.00 uur op de Dam gebeurt. Ze bevraagt Van Aartsen er woensdag over in een debat met de gemeenteraad.

De actie heeft de aandacht van de burgemeester, die zich nog beraadt op eventuele maatregelen, liet een woordvoerder weten.

Rechten woonwagenbewoners versterkt: 'Cultuur moet worden beschermd'

5 uur 20 min geleden

AMSTERDAM Gemeenten mogen niet langer een beleid voeren dat is gericht op het verminderen van het aantal woonwagenstandplaatsen.

Dat zogenoemde nuloptie- of afbouwbeleid tast de woonwagencultuur in de kern aan. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens geadviseerd aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat departement komt binnenkort met een nieuwe handreiking voor het gemeentelijke woonwagenstandplaatsenbeleid.

Lees ook: Bedrijf weigert pakketbezorging op woonwagenkamp, bewoonster wint rechtszaak: "Discriminatie"

Het college noemt het leven in een woonwagen een essentieel onderdeel van de cultuur van Roma, Sinti en woonwagenbewoners. En juist deze cultuur wordt door mensenrechten beschermd, zo heeft onder meer het Europees Hof voor de Rechten van de Mens al bepaald.

In het advies wijst het college er daarom op dat zowel Rijk, lokale overheden als woningcorporaties verplicht zijn om de cultuur van woonwagenbewoners niet alleen te beschermen, maar ook te faciliteren.

Discriminatie
Het college oordeelde in het verleden al over een aantal zaken die woonwagenbewoners hadden aangespannen tegen gemeenten. Dat is discriminatie, luidde het oordeel in de zaak tegen onder meer de gemeente Oss, in 2014. Oss telde destijds dertien kampen met in totaal zestig standplaatsen.

Iedere standplaats die vrijkwam (door vertrek of overlijden) werd door de gemeente ontmanteld. De kosten voor de locaties zouden te hoog zijn. Maar door dat beleid kunnen de kinderen van de woonwagenbewoners niet meer zelfstandig in een woonwagen wonen en dreigt de cultuur uiteindelijk te verdwijnen, vindt het College voor de Rechten van de Mens.

Grote uitslaande brand in centrum Hilversum

6 uur 12 min geleden

HILVERSUM Bij een woning in de Kampstraat in Hilversum woedt een grote brand. De brandweer is op dit moment aan het blussen. Er is ook een traumahelikopter opgeroepen.

Volgens de eigenaar van een eetcafé in de buurt van de betreffende woning zouden de vlammen uit het dak slaan. Ze zag mensen van binnenuit de ramen van het pand inslaan. Vervolgens zag zij meerdere mensen het pand uitrennen. Een groot deel van de straat is afgezet. 

De traumahelikopter landde rond 12.20 uur vlak naast Station Hilversum op enkele minuten loopafstand van de brand. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan. 

Later meer.

[Tweet:https://twitter.com/BrwGooiVecht/status/988722914534051841]

Kortenhoever (32) opgepakt voor coke-smokkel in zeecontainer

6 uur 31 min geleden

KORTENHOEF De FIOD heeft gisteren een 32-jarige man uit Kortenhoef opgepakt. De man wordt in verband met de vondst van bijna tweehonderd kilo coke in Rotterdam.

Op 5 december vorig jaar troffen douaniers in de Rotterdamse haven 184 kilo cocaïne aan. De drugs zaten verstopt in een geprepareerde zeecontainer die afkomstig was uit Suriname. 

De FIOD heeft de woning van de verdachte doorzocht en contant geld, een vuurwapen, een auto en twee motoren in beslag genomen. Twee dagen na de vondst werd er al een 77-jarige Rotterdammer aangehouden.

Kaart: enorme verschillen in bedragen hondenbelasting

6 uur 33 min geleden

NOORD-HOLLAND Er zijn grote verschillen in Noord-Holland als het gaat om hoeveel hondenbelasting je moet betalen in jouw gemeente. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Zo hoef je in achttien gemeenten helemaal niks te betalen, terwijl je in de duurste gemeente, Hilversum, 100 euro moet aftikken.

Alle 48 gemeenten hebben we benaderd met de vraag hoeveel je in 2017 en in 2018 moest betalen voor je hond. In de gemeenten waar hondenbelasting wordt geïnd wisselen niet alleen de bedragen enorm, maar worden ook verschilende regels gehanteerd. Zo betaal je in Alkmaar een vast tarief van 50,05 euro per hond. Maar in bijvoorbeeld Haarlem en Hilversum loopt dat bedrag op tot de derde hond tot respectievelijk 275,40 en 233 euro. 

Enorme verschillen
Laten we even drie honden als rekensom nemen. Dan betaal je in Alkmaar dus 150,15 euro, maar in Haarlem (90+152,16+275,40 euro) 517,56 euro en in Hilversum (101,52+170,16+233 euro) 504,68 euro. Ruim drie keer zoveel dus. 

18 gemeenten geen hondenbelasting
Achttien gemeenten heffen helemaal geen hondenbelasting. Heiloo en Langedijk hebben het dit jaar afgeschaft, in zestien andere gemeenten is dat al langer het geval. Meest gehoorde reden om de regeling niet toe te passen is lastenverlichting voor de burgers. Enkele gemeenten die wij hebben gesproken geven aan dat dit deels ten koste is gegaan van voorzieningen, maar de meeste zeggen dat er niks is veranderd.

'Hondenbelasting is middeleeuwse regeling'
Hondenbelasting dateert uit de middeleeuwen. Toen om het aantal honden onder controle te houden en om de verspreiding van hondsdolheid te beperken. Er is veel weerstand tegen het heffen van deze belasting, maar er zijn ook voorstanders. Lees hier reacties van verschillende gemeenten.

Wil je weten hoe hoog de hondenbelasting in jouw gemeente is? Kijk dan op deze kaart. Via de menubalk kan je de bedragen voor de eerste en tweede hond over 2017 en 2018 bekijken. Klik op jouw gemeente om de bedragen te zien.

[Frame:https://localfocus2.appspot.com/5adf025861c16:550px]

'Hondenbelasting is middeleeuwse regeling'

6 uur 35 min geleden

NOORD-HOLLAND Hondenbelasting dateert uit de middeleeuwen. Toen om het aantal honden onder controle te houden en om de verspreiding van hondsdolheid te beperken. Er is veel weerstand tegen het heffen van deze belasting, maar er zijn ook voorstanders. Verschillende gemeenten hebben we gevraagd om een reactie.

Heemstede (93,95 euro)
Na Hilversum betaal je voor één hond het meeste in Heemstede, 93,95 euro. Voor een tweede hond of meer betaal je 156,60 euro: "De gemeenteraad bepaalt jaarlijks het tarief. Er worden kosten gemaakt voor bestrijding van hondenpoep. Daarbij kan gedacht worden aan: aanschaf en plaatsing van afvalbakken, personeel voor het legen en schoonmaken van de bakken, toezicht door medewerkers op het opruimen van de hondenpoep door de eigenaar van de hond en ook voorlichting. Verder worden in het gemeentehuis en bij wandelbos Groenendaal gratis hondenpoepzakjes verstrekt. We verwachten dit jaar 125.000 euro te ontvangen. Dit wordt grotendeels aan bovenstaande zaken besteed."

Haarlem (90 euro)
Plek drie qua duurste gemeenten om één hond te hebben is Haarlem met 90 euro. Dit bedrag loopt op tot 275 euro voor een derde hond en meer: "De hondenbelasting kent een oplopend tarief per hond, omdat een (te) groot aantal honden in de stad meer overlast geeft. Het is één van de weinige overige inkomstenbronnen die we kunnen gebruiken om uitgaven mee te dekken. Het geld (in 2017 547.000 euro) wordt niet alleen aan hondenvoorzieningen besteed. Een deel van het bedrag gaat naar controleurs. Verspreid over de stad zijn speciale afvalbakken voor hondenpoep en losloopplekken."

Heiloo (afgeschaft in 2018)
In 2017 werd in Heiloo nog hondenbelasting geïnd, sinds 2018 niet meer: "Dit hebben we gedaan om de lasten voor inwoners zo laag mogelijk te houden. Het scheelt ons een bedrag van 60.000 euro aan inkomsten, maar dat gaat niet ten koste van de hondenvoorzieningen."

Beemster (0 euro)
Beemster heft al jaren geen hondenbelasting meer: "Het is zo'n 15 à 20 jaar geleden afgeschaft en we zijn niet van plan dit weer in te voeren. De lasten waren hoger dan de inkomsten. Het gaat dus niet ten koste van hondenvoorzieningen. We hebben dan ook geen speciale uitlaatgebieden."

Weesp (0 euro)
Weesp kent ook geen hondenbelasting: "We zijn er in 2004 mee gestopt. Dat had meerdere redenen. Het is makkelijk te ontduiken en waarom geen kattenbelasting, of paardenbelasting bijvoorbeeld. Deels heeft dat geleid tot minder voorzieningen. Het aantal afvalbakken met hondenpoepzakjes is uitgebreid, er is een hondenpoepzuiger, maar er zijn wel honden uitlaatplaatsen komen te vervallen."

Schagen (0 euro)
In Schagen hoef je ook niet te betalen voor je hond: "We zijn een fusiegemeente van Schagen, Harenkarspel en Zijpe. Voor die laatste was het één van de voorwaarden om in te stemmen met een fusie. Dus is het per 2013 afgeschaft. De inkomsten gingen naar algemene middelen. Voorzieningen die we nu hebben, zijn gratis hondenpoepzakjes. Voor de fusie had Schagen een hondenpoepzuiger, die hebben we na de fusie weggedaan."

Diemen (0 euro)
Ook Diemen kent geen hondenbelasting: "We hebben het in 2017 afgeschaft. Dat scheelt ons 120.000 euro per jaar, maar werd mogelijk omdat we meer geld van het Rijk kregen. Er worden juist extra voorzieningen ingesteld in de vorm van extra hondenlosloopplekken en een aantal hondenspeelplekken. Er zijn geen plannen om de hondenbelasting weer in te voeren."

 

 

 

Grote steun gemeenteraad voor ontruiming Rob Scholte Museum

6 uur 45 min geleden

DEN HELDER De ontruiming van het Rob Scholte Museum in Den Helder vorige week was geen eenmansactie van de burgemeester, maar een collegebesluit. Burgemeester Koen Schuiling verdedigde zichzelf gisteren in de gemeenteraad. "We zijn geen Gallisch dorp of Palermo aan Zee."

Het verwijt dat hij uit rancune handelde tegenover Rob Scholte zou volgens Schuiling absoluut niet kloppen. Deze verhalen zijn volgens hem gebaseerd op nepfeiten, halve waarheden en verzinsels, aldus onze mediapartner LOS Den Helder. Schuiling: “Wij respecteren de rechter, ook in Den Helder. We zijn geen Gallisch dorp of Palermo aan Zee. Wij zijn geen corrupt gezelschap, er is een democratisch besluit genomen, er is een gerechtelijke toets geweest en dat leidde tot ontruiming.”

Lees ook: Kunstenaar Rob Scholte uit voormalig postkantoor Den Helder gezet

Veel steun van de gemeenteraad
De overgrote meerderheid van de gemeenteraad staat achter de keuze van de ontruiming van het voormalige postkantoor. De politieke partij Beter voor Den Helder had alleen liever gehad dat er gewacht was tot er een nieuw college zou zijn. Daarnaast maakt de Seniorenpartij in Den Helder zich zorgen over de nog lopende juridische procedures over Rob Scholte, dat zou de belastingbetaler volgens de partij veel geld kunnen kosten.

Lees ook: VIDEO: Zo viel de politie het Rob Scholte Museum binnen

 

 

Pagina's