NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 31 min 29 sec geleden

In visnet gewikkelde zeehond Droppie weer opgeknapt en terug naar zee

zo, 31/05/2020 - 22:41

TEXEL - Zeehond Droppie zwemt weer in de zee. Eind april werd het dier ingewikkeld in een visnet door een wandelaar op het strand gevonden. 

De dierverzorgers van Ecomare haalden de zeehond op. In de opvang sneed een dierenarts het net los. Vervolgens kreeg de zeehond antibiotica om de ontstekingen te verhelpen. Behalve een wond in zijn nek had het dier wondjes aan zijn kop, die vermoedelijk ook door het net zijn veroorzaakt. De redding kwam net op tijd en er waren nog geen vitale delen beschadigd.

Inmiddels is Droppie weer helemaal hersteld en weer naar zee gebracht. Hoe dat eruitzag, zie je in de tweet hieronder. 

Arrestant ontsnapt uit politiebus en springt in water, maar kan niet zwemmen

zo, 31/05/2020 - 21:29

ALKMAAR - Wat doe je als je gearresteerd bent maar absoluut geen zin hebt om te brommen? Dan ontsnap je uit de politiebus waar je op dat moment inzit. Het overkwam de politie van Alkmaar gistermiddag toen een arrestant via het dakluik in het politiebusje de weg naar vrijheid gevonden leek te hebben. 

Erg lang kon hij niet genieten van zijn nieuwverworven status. Nadat de arrestant via het dak van het busje op een andere auto was gesprongen, dook hij het kanaal in, maar bleek niet te kunnen zwemmen. 

Niet veel later viste de politie de man uit het water en kon hij zijn weg richting bureau vervolgen. 

Volgens de agent zal er nog eens goed gekeken moeten worden naar de dakluiken van de arrestantenbussen.

Bekijk hier het NH & AT5 nieuws van 31 mei

zo, 31/05/2020 - 21:18

NOORD-HOLLAND - AT5 en NH Nieuws doen tijdens de coronacrisis samen verslag van gebeurtenissen in de hoofdstad en de provincie. Bekijk hier onze nieuwsuitzending, waarin we je in een kwartier bijpraten over het laatste nieuws uit jouw buurt.

Mede om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk mensen thuis kunnen werken, en er dus zo weinig mogelijk mensen naar kantoor hoeven komen, slaan NH Nieuws en AT5 de handen ineen.

Vader worden én een horecazaak openen: Sebastiaan (37) gaat drukke tijd tegemoet

zo, 31/05/2020 - 20:00

HAUWERT - Sebastiaan Redeker mag maandag eindelijk de deuren van zijn nieuwe brasserie openen. Eigenlijk was de opening gepland in maart, maar een paar dagen voor het officieuze moment gooide het coronavirus roet in het eten.  

Stilzitten was voor Redeker geen optie. Om evengoed aan zijn naamsbekendheid te werken, introduceerde hij samen met drie andere collega's de ’West-Friese borrelbox’ en startte hij een afhaalservice. Daarnaast verkocht hij ook nog eens ambachtelijk schepijs en voorzag hij zijn terras van nieuw meubulair. 

Dat al deze moeite niet voor niets is geweest, blijkt wel uit het aantal reserveringen; de komende drie dagen zit hij helemaal volgeboekt. "Ik denk dat het dorp heel veel te gunnen heeft. En ik zeg altijd hoe kleiner je bent hoe meer je jezelf moet bewijzen door naar de voorgrond te komen", aldus Redeker. 

Vader

De 37-jarige Redeker zal er vanaf 1 juni een drukke tijd tegmoet gaan. Zaterdag is hij namelijk voor de tweede keer vader geworden. Veertien dagen eerder dan gepland.

Redeker: "Ik heb een heel goed team om mij heen waar ik op kan bouwen. Dus met elkaar komen we er door heen en kan ik af en toe nog even stiekem een uurtje naar Neva."

Extra terrasruimte voor horeca op de Volendamse Dijk: "Geweldige oplossing"

zo, 31/05/2020 - 20:00

VOLENDAM - Het is allemaal passen en meten, maar Peter Bond is er klaar voor als maandag om 12.00 uur de terrasjes weer opengaan. De eigenaar van restaurant Lotje aan de Volendamse Dijk heeft nu tijdelijk meer ruimte dan normaal voor z'n tafels en stoelen. "De waardering is groot."

"Wij hebben natuurlijk ons terras voor de deur", vertelt Peter Bond voor z'n restaurant. "En daarnaast hebben we dankzij de gemeente een extra terras aan het water kunnen creëren."

De afgelopen maanden was het erg rustig in Volendam. De toeristen bleven massaal weg en die zullen nu de maatregelen stap voor stap versoepelen, weer terugkomen. Een Volendamse voorbijganger is blij met de coulante houding van z'n gemeente. "Ik vind het als tijdelijke oplossing geweldig voor al die horecaondernemers op de Dijk. Ze hebben immers genoeg moeten inleveren."

Een andere wandelaar op de Dijk is ook blij, maar maakt zich ook een beetje zorgen. "Ik hoop dat de mensen hun verstand gebruiken en dat ze niet massaal naar Volendam komen. Anders kan het problemen opleveren voor de gezondheid van de mensen en ook voor de horeca. Voor hetzelfde geld worden er weer nieuwe maatregelen genomen."

De zorgen van deze man zijn wel terecht, want in de gemeente Edam-Volendam komen relatief nog veel coronabesmettingen voor. Het is dus zoeken naar de juiste balans. Toch maakt Peter Bond zich voorlopig nog geen zorgen. "Er wordt nu meer getest dan afgelopen maanden. Toen liepen er mensen rond die besmet waren, maar dat niet wisten. We moeten proberen om het binnen de perken te houden, maar ben er nog niet bang voor."

Overlast door wildpoepers in Schoorlse duinen: "Op het terras lag een grote drol"

zo, 31/05/2020 - 19:30

SCHOORL - De Schoorlse duinen zijn een populaire bestemming voor het pinksterweekend. Honderden recreanten komen vanwege het zonnige weer naar de duinen en niet alleen om te wandelen. Omdat de openbare toiletten er nog steeds gesloten zijn door de coronamaatregelen, doen namelijk steeds meer bezoekers hun behoefte nu ín het natuurgebied.

Boswachter Patricia van Lieshout van Staatsbosbeheer vindt dagelijks tientallen drollen, niet van honden maar van mensen die hun behoefte naast een boom of in de bosjes doen. Naast de drollen, blijven vaak ook de zakdoekjes achter in het natuurgebied. "Pas vond ik zelfs een hele grote drol naast het terras van het buitencentrum. Die was niet van een hond", vertel Patricia aan NH Nieuws.   

Plastic zakje

Op Twitter doet de boswachter verslag van haar vondsten, met daarbij de oproep om een zakje mee te nemen als je gaat wandelen of fietsen in de Schoorlse duinen. "Het ziet er gewoon heel vies uit en er ligt echt heel erg veel", aldus Patricia.     

Het is niet de eerste keer dat het natuurgebied als openbaar toilet wordt gebruikt maar het lijkt nu steeds erger te worden. "We zien in de Schoorlse duinen meer plekken waar mensen poep en papier acherlaten." Het grootste probleem doet zich voor achter het buitencentrum van het natuurgebied. Voorheen konden bezoekers daar naar het toilet maar door corona mag dat niet meer.  

Bordjes en posters

Naast de oproep om plastic zakjes mee te nemen probeert Staatsbosbeheer bezoekers er met behulp van bordjes op te wijzen dat ze bij hoge nood hun uitwerpselen niet in de natuur achter moeten laten. Daarnaast hangt Patricia een aantal ludieke posters op in het gebied met daarop de tekst: "bruine truien brei je thuis." De posters zijn gemaakt door het NPO televisieprogramma 'even tot hier', waarin de boswachter ook haar verhaal deed. 

Prikstok

Voor nu zit er voor Patricia niets anders op dan de papiertjes, en de drollen, zelf op te ruimen en te hopen dat de bezoekers gehoor geven aan haar oproep. "Ik vrees dat wij alle papiertjes hier met een prikstok moeten gaan opruimen. Dan ligt het er in ieder geval weer netjes bij."   

Geen gedwongen ontslagen bij Tata Steel, FNV Metaal niet tevreden

zo, 31/05/2020 - 19:22

Bij Tata Steel zullen geen gedwongen ontslagen vallen tijdens de reorganisatie van de Europese tak van het staalconcern. Dit blijkt uit een reactie van het bedrijf op FNV Metaal. Het vertrouwen van het personeel was na het vertrek van directeur Henrar tot een nulpunt gedaald waarop de vakbond van Tata Steel een schriftelijke bevestiging eiste dat het werkgelegenheidsaspect zal worden uitgevoerd zoals afgesproken.

Tata Steel benadrukt vandaag dat er geen veranderingen zijn in de afspraken rond de reorganisatie die al zijn gemaakt. Het bestaande werkgelegenheidspact wordt gerespecteerd. Daarin staat dat er geen gedwongen ontslagen vallen tot oktober 2021, bevestigt een woordvoerster.

Verder herhaalt het bedrijf dat het vanwege de coronacrisis pas na 1 juli bereid is om met de vakbonden in gesprek te gaan. Het ultimatum van FNV loopt op dinsdagmiddag af.

Verbijsterd

FNV-bestuurder Roel Berghuis reageert verbijsterd op de toezegging van Tata Steel. FNV heeft naast het werkgelegenheidsaspect nog tal van andere eisen. waar volgens Berghuis nu met geen woord over wordt gerept. 

"Ik moet dit nieuws via de media vernemen. Ik vind het zeer kwalijk. De toezegging is dusdanig beperkt dat het geen toezegging meer is", verklaart Berghuis zijn verbijstering. "Ik heb helemaal niks van ze gehoord. Normaal ga je dan om de tafel maar dat is niet gebeurd."

Het Indiase staalconcern meldt daarnaast dat er "absoluut geen sprake" is van een scenario waarin het staalbedrijf in IJmuiden afgesplitst wordt van het moederbedrijf. "IJmuiden heeft veel potentie en binnen Tata Steel is er veel ambitie en commitment om deze, samen met de medewerkers, te verwezenlijken. Een verzelfstandiging past daar absoluut niet bij."

Onder meer FNV pleitte eerder voor een nationalisatie van de Nederlandse tak van Tata Steel. Tata Steel wordt in Europa hard getroffen door de coronacrisis. De Europese auto-industrie, de belangrijkste afzetmarkt voor de staalmaker, lag de afgelopen maanden stil met een gekelderde vraag naar staal als gevolg. De marktomstandigheden waren ook voor de crisis moeizaam. Tata Steel kondigde daarom vorig jaar aan in de kosten te willen snijden van zijn Europese activiteiten.

VIDEO: Dries Roelvink maakt documentaire over Amsterdam in coronatijd

zo, 31/05/2020 - 19:15

AMSTERDAM - In de documentaire Stil In De Stad gaat rasechte Amsterdammer Dries Roelvink op bezoek bij stadsgenoten om erachter te komen hoe zij de coronacrisis doormaken. De anders zo bruisende metropool ligt er nu maar verlaten bij. En dat is best even wennen voor zanger. 

Dries peilt de stemming van de inwoners van de stad en gaat in gesprek met ondernemers die het hoofd boven water proberen te houden. 

Bekijk hieronder de documentaire

Boek uitgebracht over Texelse Neeltje Klumper: "Uniek mens maakte uniek stukje Texel"

zo, 31/05/2020 - 18:00

TEXEL - Neeltje Klumper was na de oorlog een opvallende verschijning op Texel. Ze liep altijd in mannenkleren, had een zware stem en leefde als een kluizenaar. Na dood van haar man Frits richtte ze zich op de dieren en de natuur om zich heen. Van haar kale huis, de Ruige Hoek, maakte ze een natuuroase. In het gelijknamige boek staan verhaaltjes die Neeltje schreef over de uilen, egels, meeuwen en een eend die ze zelf opvoedde. 

Het is een boeiende biografie, waarin de oorlog een hoofdrol speelde. Pip Barnard is schrijver en samensteller van het boek: "Ze had schriften vol hanenpoten, maar het zijn verhaaltjes zo vol met haar liefde voor de dieren en de natuur", vertelt hij.

Toen de vader van Pip Barnard, die huisarts op Texel was, bij de Ruige Hoek langsging op ziekenbezoek, werd hij naar eigen zeggen verwelkomd door 'een grote vent van achter de deur'. De arts zei: "Ik kom voor mevrouw Klumper", waarop de basstem antwoordde, "Ik bén mevrouw Klumper."

Zoon Pip vertelt deze anekdote in het boek omdat het tekenend is voor Neel. Een vrouw die niet vrouwelijk was en altijd in mannenkleren liep. Een kluizenaar met een verhaal. Pip verzamelde ook de verhaaltjes die Neel in haar leven had opgeschreven.

Neel (meisjesnaam Eelman) was getrouwd met Frits Klumper, die bij de marine werkte. Ze woonden vanaf 1931 in de Ruige Hoek in de buurt van Den Hoorn.

Oorlog

De oorlog begon voor Texel niet in 1940, maar pas echt in april 1945, met de opstand van de Georgiërs. Frits zat in het verzet en zag op 6 april zijn kans schoon om af te rekenen met de Duitse bezetter. Maar het pakte anders uit. Frits werd als een van de eerste Texelaars opgepakt en direct geëxecuteerd. Neeltje hoorde pas later wat er met haar Frits gebeurd was.

De Ruige Hoek werd bezet door Duitse soldaten en Neel moest onderduiken in Den Hoorn. "De dood van haar Frits betekende een blijvend trauma voor Neeltje", vertelt Barnard. "Ze sprak met mij niet echt over Frits, maar je voelde dat het voor haar een blijvend groot gemis was."

Teruggetrokken bestaan

Na de oorlog leidde Neel steeds meer een teruggetrokken bestaan. Ze richtte zich op de dieren en de natuur om haar heen. En dat deed ze met liefde en een zeker fanatisme. Rond het kale huis plantte ze bomen en struiken aan zodat in de jaren daarna een soort oase ontstond in het vrij kale agrarische gebied. Ze observeert de vogels in het gebied en zorgt als een moeder over verschillende zielige dieren die komen aanwaaien. In haar verhaaltjes schrijft ze daarover.

De gewonde egel die ze Tinus noemt en verzorgt tot 'ie weer verder kan. De jonge eendjes die ze in haar shirt rond haar hals draagt en warmte geeft als een moeder. En het jonge bergeendje dat ze verkleumd van de kou op haar erf vindt, die ze verzorgt en groot brengt en Isidoor noemt. Isidoor moet uiteindelijk leren vliegen en Neel is de beroerdtse niet om Isidoor voor te doen hoe hij moet opstijgen.

"Hardlopend maakte ik vliegbewegingen met mijn armen. Isidoor zat geintresseerd te kijken maar deed niks. Ik hield een tijdje vol en na een poosje begon hij warempel mee te rennen en met zijn vleugels te slaan," schrijft Neel.

Neel stierf in 1986. Ze liet haar huis en tuin na aan Natuurmonumenten. Na een sollicitatieprocedure werden Sytske en Adriaan Dijksen de nieuwe bewoners van de Ruige Hoek. En zij wonen er nu al meer dan 30 jaar. Met het echtpaar had Neel geen betere troonopvolgers kunnen hebben. Ze delen de grote passie voor alles wat groeit en bloeit met hun kleurrijke voorganger.

Sytske fotografeert elke dag in de natuur en Adriaan werkte bij Staatsbosbeheer en Ecomare en publiceert over dieren en natuur.  Zij weten zeker dat Neel goedkeurend zou knikken als ze nu even bij de Ruige hoek zou rondlopen. "Als je ziet hoeveel verschillende soorten vlinders hier rondvliegen en hoe rijk het hier aan vogels is," vertelt Adriaan.

"In de loop der jaren zijn de bomen gegroeid en is er een ontwikkeling van dierensoorten ontstaan die Neel misschien niet voorzien had maar die ze wel prachtig gevonden zou hebben. In een van deze sparren heeft een havik gebroed. Er heeft een ransuil gebroed. Er zit een bonte specht. Allemaal vogels die Neel nog niet had maar ik denk wel heel mooi zou vinden."  

Orchidee

Naast het huis ligt tussen de bomen een groot gebied dat eruit ziet als een grasveld maar wat eigenlijk het mooiste wilde orchideeënveld van het eiland is. "Ze moeten nog groeien en bloeien en zijn nu nog niet goed te zien maar als ze bloeien is het een pracht," vertelt Sytske. Ze laat foto's zien van prachtig bloeiende en kleurige orchideeën.

"Ook dit is aangelegd door Neel. En wij waken erover." Adriaan voegt toe: "Ik geloof er niet in maar als de geest van Neel ergens rondzweeft dan is het hier."

Het boek De Ruige Hoek over Neeltje Klumper, bewerkt en ingeleid door Pip Barnard en met tekeningen van Sytske Dijksen is uitgegeven bij Texelpedia.

Doodsangsten in Haarlemse buurt na zoveelste aanslag: "Vete tussen jongerenbendes"

zo, 31/05/2020 - 17:16

HAARLEM - De explosie van vannacht bij een woning aan de Vrijheidsweg in Haarlem zou onderdeel zijn van een langlopende vete tussen jongerengroepen. Door de vuurwerkbom raakte de moeder van één van de jongeren zwaargewond, laten doodsbange buurtbewoners weten aan NH Nieuws. "Haar gezicht was kapot, overal bloed. Hoe ver moet dit gaan?"

Dat vertelt buurvrouw Sandra (*) tegen NH Nieuws. Ze barst in huilen uit als we haar spreken, een paar uur na de traumatische gebeurtenis. Het is niet de eerste keer dat het huis verderop in de straat doelwit is. "Er gaat bijna wekelijks een steen door de ramen. We voelen ons hier niet meer veilig." 

Rond 1.15 uur hoort Sandra een oorverdovende explosie in haar straat in de Haarlemse wijk Zuiderpolder. Het blijkt een zware vuurwerkbom te zijn, die door de brievenbus van een woning verderop is gegooid. Op dat moment staat de bewoonster van de woning, een 48-jarige alleenstaande moeder van drie kinderen, net in de gang. Ze raakt zwaargewond. Twee van haar drie kinderen waren ook thuis.

Waar de meeste mensen bij een harde knal misschien verbaasd zijn, was Sandra's eerste gedachte: "Nee, niet weer!" Want volgens haar en andere buurtbewoners die NH Nieuws vandaag sprak, is deze explosie onderdeel van een maandenlange vete tussen twee groepen jongeren. "Deze bendes terroriseren elkaars huis", aldus Sandra. 

Tekst gaat door onder de foto

Buurtbewoners zien het geweld in de straat toenemen na de mislukte inbraak met zwaar vuurwerk bij een pannenkoekenhuis aan het Reinaldapad, op Nieuwjaarsdag. Een 17-jarige jongen raakte toen zwaargewond door de explosie.

Volgens de buurtbewoners is de aanslag van vannacht gelinkt aan deze inbraak. De politie kan dit desgevraagd niet aan NH Nieuws bevestigen. 

Sindsdien zijn er wel al meerdere stenen door het raam gegooid van het huis aan de Vrijheidsweg - vorige week zelfs drie keer. "De achterpui is er ook al eens uit geblazen", zegt ook een buurman tegen NH Nieuws.

De buurt is doodsbang en niemand durft dan ook voor camera te vertellen wat er de afgelopen tijd allemaal is gebeurd. "Deze jongens hebben geen geweten. Over en weer worden er dingen vernield en bommen geplaatst. En nu pakken ze dus elkaars moeder. Straks overkomt een van onze kinderen iets. Er wonen hier zoveel kleintjes", zegt Sandra. 

De buurman staat nog te shaken. "Vannacht heeft echt een onuitwisbare indruk gemaakt. Ik trof de moeder zwaargewond aan, de kinderen waren overstuur. Een van haar zoons dacht zijn moeder dood was", vertel hij. "We hebben de jongste zoon snel naar boven gestuurd. Het was echt de hel daar binnen", zegt weer een andere buurvrouw. 

Het maakt een aantal buurtbewoners boos. "Wat moet er nog gebeuren voordat er iemand wordt opgepakt? De situatie wordt steeds erger. Moeten er soms doden vallen? De volgende keer wordt er iemand neergeknald. Dit is de bloody limit." Ze overwegen om naar de burgemeester van Haarlem te stappen.

Sandra krijgt het beeld van het bebloede gezicht van haar buurvrouw vannacht maar niet uit haar hoofd. "Het is zo'n lieve vrouw. Echt een goede moeder. Maar er moet iets gebeurden. Ze moet verhuizen. Of wij."  

*Sandra is niet haar echte naam. Haar volledige naam is bekend bij de redactie. 

Plantenbieb in Hilversum is groot succes: "Leuk om deze verslaving te kunnen delen"

zo, 31/05/2020 - 16:15

HILVERSUM - Tomaatjes, munt of een frambozen-stekje: er is volop keus. Nog maar anderhalve week geleden begon Cato Slotboom (22) een plantenbieb in haar voortuin en het loopt storm. "Er komen zelfs mensen uit Hoorn om hier een plantje te ruilen."

"De Plantenbieb is geschikt voor planten, zaden, moestuinplantjes en zelfs bloemen," vertelt Cato. Op de Geuzenweg 248 in Hilversum staat haar voortuin gevuld met potjes. "Het idee is dat je een plantje brengt en hem ruilt voor een ander. Maar een keertje alleen meenemen mag ook hoor," zegt ze.

De liefde voor planten zat er al vroeg in. "Ik had een eigen moestuin en ging als kind met de oogst en een prijslijst langs de deuren om groentes te verkopen," vertelt ze. Sinds een paar jaar gebruikt ze haar groene vingers ook voor binnen. "Van mijn vorige buurvrouw leerde ik veel over kamerplanten en dat is nu een beetje uit de hand gelopen. Alleen al in mijn woonkamer staan er zo'n 90, haha."

Tijdens de corona-crisis zette Cato het muurtje van haar voortuin vol met frambozen-stekjes. "Dat werd zo goed ontvangen, dat ik dacht: waarom begin ik niet een plantenbieb. Dat concept bestaat al in Amerika, maar hier is het nog niet zo bekend." Ze krijgt veel positieve reacties. "Vaak bellen mensen nog even aan om te vertellen wat ze geruild hebben."

In de reportage hieronder vertelt Cato hoe het loopt. Tekst loopt door na de video

Cato is overweldigd door het succes van de plantenbieb. "Ik dacht: dat vinden slechts een paar plantenliefhebbers leuk, maar er komen de hele dag door mensen ruilen." Volgens haar komt dat ook door de coronatijd. "Mensen werken meer thuis, gaan even wandelen en lopen hier langs om te kijken. En ze vertrekken weer met een smile, heel leuk!"

Ze deelt graag het plantenvirus - zoals ze het zelf noemt - met anderen, ook via Instagram. In de video hieronder vertelt Cato hoeveel tijd ze dagelijks kwijt is aan de plantjes. "Ik kan nog wel op vakantie, maar ik heb een goede oppas nodig."

Duo vangt bijzondere vogel in Kennemerduinen: "Helemaal te gek!"

zo, 31/05/2020 - 15:45

BLOEMENDAAL - Lars en Marcel hebben flink doorgehaald vannacht. Niet omdat ze iets te vieren hadden, maar om vogels te vangen. Marcel was in Haarlem op zoek naar een waterral, maar was weinig succesvol en stuitte vooral op jongeren met te veel drank op. Lars daarentegen had wel een goede vangst. Hij ving meerdere vogels bij het vogelringstation Van Lennep in de Kennemerduinen. Onder de vangst zat zelfs een bijzonder exemplaar. "Kijk, daar doe je het allemaal voor." 

Heel voorzichtig priegelt Lars een vogeltje uit het net. "Dit is een nachtegaal. Die vliegt in het net en tuimelt zichzelf vast. Je moet ze voorzichtig losmaken, maar ook weer niet te voorzichtig want dan lukt het niet", vertelt hij enhousiast.

Deze nachtegaal wordt in een katoenen zakje gestopt die Lars bij de andere zakjes aan zijn riem vastmaakt. "Zo blijven ze rustig tot we ze straks op het station gaan ringen."

Vogelkreten

Op het vogelringstation Van Lennep in de Kennemerduinen, bij Parnassia, worden al decennia vogels gevangen voor onderzoek. Verspreid tussen de duinen en de struiken staan palen met daaraan dunne netten die zachtjes wapperen in de wind. "Als we aankomen gaan we eerst netten ophangen en leggen we alles klaar voor als we de vogels uit de netten hebben gehaald."

Uit geluidsboxen die tussen de netten staan, klinken keiharde vogelkreten en gezang. "Daarmee lokken we de vogels die bij dit seizoen horen. Dat scheelt echt enorm in de hoeveelheid vogels die je vangt.

Verderop, op een gemaaid veldje met een vijver en wat drassige stukken, liggen netten aan frames plat op de grond. Een serie kabels leiden naar de vangsthut. "Hiermee kunnen we steltlopers vangen. Als je aan één van deze hendels trekt, klapt het net dicht en kunnen we de snip of oeverloper ophalen."

Vandaag wil dat niet zo lukken. "We hebben weliswaar geluiden van snippen en oeverlopers opgezet, maar ze trappen er niet in. We zitten achterin het vogeltrekseizoen en blijkbaar is het op."

Wespendieven 

Als Lars even later een vogeltje uit het zakje haalt dat Marcel kort daarvoor uit het net heeft gevist, ontstaat er opwinding in de keet. "Het is een Noordse, het is een Noordse!" Nadat Lars eerst al een paar kwartels heeft gevangen en geringd, is het feest nu helemaal compleet. "Dit vang je echt zelden", weet Lars die het vogelringen met de paplepel kreeg ingegoten.  "Het is me één keer eerder overkomen, dus dit is helemaal te gek."

Als kind ging Lars, nog in de kinderwagen, al met zijn vader mee als die vogels ging ringen. Hij maakt nu ook snel een foto van de bijzondere nachtegaal om hem aan zijn vader te sturen.

Een Noordse nachtegaal. Tekst gaat verder na de foto

"Met alle gegevens die we hier verzamelen kunnen we de stand van vogels hier bijhouden, maar ook weten we wanneer ze op trek gaan, hoe ze vliegen en wat hun conditie is onderweg. Want wij zijn niet de enigen die ringen, dat gebeurt door heel Europa. We hebben eens gemerkt dat op één bepaalde locatie de wespendieven (een soort roofvogel, red.) van de kaart verdwenen. Ter plaatse bleek dat boeren die vogels massaal uit de lucht schoten omdat ze hun vee wilden beschermen. Na uitvoerige gesprekken konden ze er van worden overtuigd dat dat helemaal niet nodig is. Nu vliegen de wespendieven weer ongestoord heen en weer tussen hun zomer- en hun winterleefgebied."

Motortje

Van iedere vogel die gevangen wordt, gaat de soortnaam in de computer net als het nummer van de ring. De vleugeltop wordt opgemeten en het gewicht vastgesteld. Dan blaast Lars nog even, tegen de veerrichting in op de buik van de vogel. "Ja kan net onder de huid zien of ze nog een vetreserve hebben."

Op de paarse huid is inderdaad een geel bultje onder de huid waarneembaar. "Dat gele is het vet, hun energiereserve. Onderweg van Afrika -waar ze vaak overwinteren-  tot hun broedgebied hier, moeten de dieren een paar keer stoppen om die reserve weer aan te vullen. Als dat niet lukt, vallen ze dood uit de lucht", vertellen de vogelliefhebbers. 

"Het zijn in feite hele kleine motortjes die vele duizenden kilometers afleggen. Fascinerend", besluiten ze. 

Afstand houden onmogelijk in trein naar Zandvoort door drukte, NS doet dringende oproep

zo, 31/05/2020 - 12:41

NOORD-Holland - De Nederlandse Spoorwegen vragen reizigers nogmaals alleen gebruik te maken van de trein als dat echt noodzakelijk is. Volgens het vervoersbedrijf is het op dit moment te druk in de trein naar Zandvoort aan Zee. 

Hierdoor is voldoende afstand houden onmogelijk, meldt de NS. Via mededelingen op de website en op sociale media worden reizigers gewaarschuwd voor de drukte. 

Door het warme pinksterweekend kiezen veel mensen, tegen alle richtlijnen en voorschriften in, om toch naar het strand te gaan met de trein.

"Gisteren was het eigenlijk net te doen", laat een woordvoerder van de NS weten. "Vandaag gaan mensen er meer op uit. Vanochtend leek het al dat het te druk werd. Onze capaciteit in treinen is op dit moment beperkt. Ga alleen op reis als het noodzakelijk is."

Met de waarschuwingen hoopt de NS te voorkomen dat treinen stilgelegd moeten worden. Hierdoor zouden mensen die noodzakelijke reizen moeten maken, gedupeerd worden. 

Mondkapje nog niet verplicht 

Vanaf morgen is een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer, omdat daar niet altijd anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Ook wordt dan de normale dienstregeling weer opgestart.

Vandaag zijn mondkapjes nog niet verplicht, maar is voldoende afstand houden daarom wel noodzakelijk. De NS rijdt sinds de coronacrisis met een 'speciale basisdienstregeling'. 

In Amsterdam neergeschoten vrouw (28) lijkt willekeurig slachtoffer

zo, 31/05/2020 - 12:36

AMSTERDAM - De vrouw die vanmorgen vroeg is neergeschoten op de Verbindingsdam in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam, lijkt een willekeurig slachtoffer te zijn van een verwarde man die daar ook in de buurt was. 

Ze liep met een vriendin rond 5.30 vanaf de Bornealaan richting de Verbindingsdam om de zonsopkomst te bekijken. Ineens staat er man achter haar en schiet het slachtoffer in haar onderlichaam. Mogelijk waren ze de man even daarvoor tegengekomen op de Borneolaan. 

Op de Borneolaan staat even eerder namelijk een man in een portiek. Hij oogt verward en roept iets in een buitenlandse taal naar het duo, dat daar verder niet op reageert, zo laat de politie weten.

Als de twee vrouwen op de Verbindingsdam zijn, staat er plotseling een man achter hen, mogelijk dus dezelfde man die eerder ook in de portiek op de Borneolaan stond. Hij heeft een vuurwapen in zijn hand en schiet één van de vrouwen in haar onderlichaam. Daarna gaat hij er rennend vandoor in onbekende richting.

Het slachtoffer is aanspreekbaar en per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht. Vanwege de behandeling is de politie nog niet in staat geweest haar te spreken.

‘Blanke man met blauwe trui’

De politie doet onderzoek en verzamelt informatie over de mogelijke aanleiding en toedracht. Daarnaast is zij op zoek naar de schutter.

Volgens de eerste getuigenverklaring zou het gaan om een blanke man, met een normaal postuur, rond 170-175cm lang en met in elk geval een blauwe trui aan. Voor het onderzoek wil de politie ook graag in contact komen met mensen die camerabeelden of meer informatie hebben.

Vechtpartijen op stranden Castricum, Egmond en Bergen: 'Straalbezopen jongeren'

zo, 31/05/2020 - 10:33

NOORD-HOLLAND Meerdere groepen jongeren zijn gisteren met elkaar op de vuist gegaan op de stranden. Onder meer in Castricum, Bergen en Egmond aan Zee ging het mis. Er zijn twee jongemannen van 19 en 20 jaar aangehouden.

Dit laat de politie weten aan NH Nieuws. De eerste melding van een vechtpartij tussen twee groepen jongeren gisteren kwam vanaf het strand van Castricum, aan het einde van de middag. 

Toen de politie arriveerde, was de vechtpartij al voorbij. Er raakte een 20-jarige man gewond. Er is een 19-jarige Castricummer aangehouden. Die is na verhoor vrijgelaten, maar nog wel verdachte. Het slachtoffer gaat vandaag aangifte doen.

Tekst gaat door onder de foto.

Daarna was het rond 22.00 uur raak in Bergen aan Zee. Opnieuw kreeg de politie een melding van een vechtpartij, maar ook dit conflict was al gesust bij aankomst. Er is wel een 20-jarige Alkmaarder gearresteerd voor mishandeling. Hij heeft de nacht doorgebracht in de cel. 

'Overal bende'

Een strandganger in Bergen aan Zee schrijft op Facebook dat de sfeer aldaar rond half acht al 'pittig' was. "Straalbezopen gasten, overal bende, gewoon niet leuk."

Een andere bezoeker zegt tegen NH Nieuws dat groepen jongeren met tassen vol drank en sigaretten het strand op zijn gegaan en dit hebben laten liggen. "We zijn met vier man 's ochtends bezig om de hele zooi op te ruimen", aldus Chris Noorland vanmorgen. 

Hij maakte er de onderstaande video over

Tot slot was er om 1.00 uur een vechtpartij op het strand van Egmond aan Zee. Daar is niemand aangehouden. 

De politie vermoedt geen verband tussen de vechtpartijen. Ook zullen agenten vandaag niet extra gaan surveilleren. 

In Vogelvlucht: een weidse blik op verstedelijkt dorp Bussum

zo, 31/05/2020 - 10:00

BUSSUM - Het mag officieel een dorp zijn, maar Bussum heeft meer weg van een kleine stad. Dat is goed te zien in de nieuwste aflevering van In Vogelvlucht, waarin we alledaagse, markante en innovatieve plekken van de hoofdplaats van de gemeente Gooise Meren in beeld brengen.  

De naam Bussum betekent huis in het bos, maar de meeste huizen staan tegenwoordig in de bebouwde kom. Sterker nog: Bussum is de dichtstbevolkte gemeente van het Gooi. Toch is de huidige bevolking relatief klein: met zo'n 33.000 inwoners een kwart kleiner dan een halve eeuw geleden, toen er in zo'n 42.000 mensen woonden. 

Het is ongetwijfeld niet de enige reden, maar feit is dat Bussum tot diep in de twintigste eeuw het epicentrum van de Nederlandse televisie-industrie was. Vrijwel alle programma's werden in het Gooise dorp gemaakt. Een ander staaltje innovatieve techniek vind je in de oude watertoren, die is omgebouwd tot een energieneutrale kantoorruimte met een windmolen op het dak.

Restanten 16e eeuwse haven gevonden bij nieuwbouwlocatie Enkhuizen

zo, 31/05/2020 - 10:00

ENKHUIZEN -  Op de Kuipersdijk in Enkhuizen, waar straks 21 woningen moeten komen, hebben archeologen restanten van de oude Buyshaven gevonden. De haven werd in de Gouden Eeuw aangelegd voor de enorme haringvloot van de stad. 

Helemaal als een verrassing komt het niet, want uit eerdere onderzoeken in de omgeving bleek al dat dit de locatie van de haven was. "Hij is in 1590 gebouwd. Enkhuizen was toen booming, had een enorme vloot aan haringschepen, zo'n driehonderd. Dat was meer dan de helft van de hele haringvloot in Nederland", legt archeoloog Christiaan Schrickx uit.  

Afval van toen is nu geschiedenis

Restanten van de beschoeiing zijn blootgelegd, net als palen. Ook worden andere spullen uit die tijd aangetroffen. Vooral afval, maar nu stukken geschiedenis. "Het is afval van mensen die aan de kaden woonden. Dat gooiden ze hier in de haven. Bijvoorbeeld lepels, kruikjes. Dat is afval uit die tijd, maar voor ons interessant", vertelt de archeoloog.

Straks als de huizen zijn gebouwd verdwijnt de haven definitief onder de woningen. "De heipalen gaan er doorheen, het gaat weg. Daarom graven we het nu op. Het is een eenmalige kans om dit goed te bestuderen."

Brand in rietbundels Geestmerambacht: rook- en geuroverlast in omgeving

zo, 31/05/2020 - 08:18

NOORD-SCHARWOUDE - Er woedt een brand in opgeslagen rietbundels bij recreatiegebied Geestmerambacht. De geur zou tot in Bergen te ruiken zijn. 'Sluit ramen en deuren', luidt het advies.

De brandweer waarschuwt hiervoor op Twitter. Zij zijn al enkele uren aan het blussen aan de Klaregroetweg. Er komt een boel rook vrij en dit zorgt ook voor geuroverlast. 

De brand is op het terrein van Staatsbosbeer. "Daar ligt riet opgeslagen achter de hekken", aldus beheerder van Geestmerambacht Johan de Jong tegen NH Nieuws. Hij was er vanmorgen rond 5 uur even kijken.  

Het riet wordt gebruikt om daken te dekken.

Aangestoken

De Jong denkt dat jongeren uit baldadigheid het riet in de fik hebben gestoken. "Er waren ook wat vernielingen aan borden en hekken. Het was een mooie zomeravond... En zo'n brand gaat niet vanzelf." 

Acupunctuur en fysiotherapie in de 1,5-metersamenleving: Sander ontdekt hoe dat gaat

zo, 31/05/2020 - 08:00

ANDIJK - Nu de coronamaatregelen versoepeld worden, werken we toe naar een nieuw 'normaal'. Maar hoe gaat het in de praktijk met onze anderhalvemetersamenleving? Presentator Sander Huisman gaat op ontdekkingstocht in West-Friesland. Dit keer bij de acunpunctuur- en fysiotherapiepraktijk van Werner en Kelly.

"Het is toch wel raar dat iemand zo dicht bij je komt", constateert Sander in de groepsruimte bij fysiotherapeut Werner de Haan. Normaal doen er zo'n drie patiënten tegelijk oefeningen, maar nu mag er slechts één iemand de ruimte betreden.

Werner: "Het voelt bij mij alweer als vanouds om te behandelen. Fysiotherapeut is een heel lijflijk beroep. Ik behoor niet tot een risicodoelgroep en helemaal in West-Friesland is het virus nu niet heel sterk meer aanwezig. Dat maakt het ergens toch makkelijker om er mee om te gaan."

Versloffen

Patiënten moesten zoveel mogelijk de oefeningen thuis doen en kregen daarbij telefonische instructies. Werner: "Maar je ziet dat mensen het snel laten slabakken. Dat blijkt ook uit onderzoek, zo'n tachtig procent van de mensen doet na een aantal maanden de oefeningen niet meer thuis." Meer klachten met betrekking tot mensen die thuiswerken of een verkeerde houding aannemen, heeft Werner nog niet. "Wellicht komt dat nog, maar vooralsnog zie ik geen toename, nee."

Coronameting

Werners echtgenote Kelly Groot, heeft haar acupuntuurpraktijk op de benedenverdieping van het pand. Cliënten moeten hun handen wassen en een eigen handdoek meenemen, maar verder is vrijwel alles als vanouds. "Wat ik veel zie in deze periode zijn meer vermoeidheids- en stressklachten", legt Groot uit. 

In de elektro-acupunctuur wordt gewerkt met energie. Kelly: "Wij testen al jaren met de elektro-acupuctuur op virussen, schimmels of andere micro-organismen. De coronatest hebben we nu ook in huis. Ik test iedereen ook op het coronavirus of op restverschijnselen."

Sander moet zijn voet ontbloten. Met een speciale pen wordt de meting afgenomen. Hij kan met een gerust hart naar huis. Sander: "Dat was een hele ervaring!  Het blijkt dus dat ik helemaal gezond ben. En dat is een fijne gedachten om mee naar huis te nemen."

Bekijk hier de hele aflevering van Sander bij Praktijk Andijk:

Vrouw neergeschoten in Amsterdam en belt zelf politie: verdachte voortvluchtig

zo, 31/05/2020 - 07:57

AMSTERDAM - Op de Oostelijke Handelskade in Amsterdam is vanmorgen een vrouw neergeschoten. Het slachtoffer belde zelf de politie. De vermoedelijke dader, een man van rond de twintig jaar, is nog voortvluchtig.

Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Het gebeurde rond half zes vanmorgen. Vlak nadat de het slachtoffer werd neergeschoten, belde zij zelf de hulpdiensten.

De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis overgebracht.

Meerdere politie-eenheden kwamen ter plaatse. De Verbindingsdam is vanwege het sporenonderzoek afgesloten.

Dader op de vlucht

De politie zoekt een man van ongeveer 20 jaar, met lichte huidskleur en een kort grijze broek. Onder meer burgernet is ingezet om de man op te sporen.

Een getuige zou de man in de Borneolaan hebben gezien, ook daar doet de politie momenteel onderzoek.

Pagina's