NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 27 min 58 sec geleden

Mart Visser steekt Douane op Schiphol in een nieuw jasje

1 uur 9 min geleden

Douaniers op Schiphol dragen vanaf morgen een nieuw uniform. Ze ruilen het oude groene pak in voor een blauw uniform, ontworpen door Mart Visser. De kleur blauw straalt volgens de Douane meer betrouwbaarheid en gezag uit. Ten onrechte wordt de Douane vaak gezien als de dienst die de paspoorten op Schiphol controleert. Die taak ligt bij de -eveneens blauw geklede- Koninklijke Marechaussee. De Douane is niet bang voor nog meer verwarring.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Volgens de Douane versterkt het nieuwe uniform de zichtbaarheid en herkenbaarheid van de medewerkers. Couturier Mart Visser steekt ruim 3.000 Douaniers in een nieuw blauw jasje. Er zijn tien verschillende uniformen beschikbaar, aangepast aan koud en warm weer. Zo krijgen Douaniers in Caribisch Nederland iets luchtigers aan dan de medewerkers die in de koude wintermaanden op Schiphol werken.

Artikel gaat verder onder de foto.

'Door de Douane'

De Douane is een afdeling van de Belastingdienst en controleert onder meer of reizigers op Schiphol geen illegale goederen het land in smokkelen. De tot vandaag groen geklede ambtenaren staan bijvoorbeeld bij het 'niets aan te geven'-loket bij de uitgangen van de bagagehallen.

Het zijn geen grenswachters en staan ook niet bij de beveiligingspoortjes tussen de vertrekhallen en de gates. Dat zijn respectievelijk marechaussees en particuliere beveiligingsbedrijven. 'Door de Douane' gaan of 'achter de Douane' wordt vaak en ten onrechte gezegd als reizigers langs de beveiligings- en pascontrole moeten gaan. Volgens een woordvoerder van de zijn de medewerkers in hun nieuwe outfit goed herkenbaar als Douanier.

KLM

Het werk van Mart Visser komt meer voor op Schiphol. Een aantal jaar geleden ontwierp hij ook de uniformen van stewards en stewardessen van KLM.

Na jarenlange strijd van kunstenaar houden omwonenden renovatie postkantoor tegen

2 uur 41 min geleden

Drie jaar geleden werd kunstenaar Rob Scholte uit zijn zelfbenoemde museum aan de Middenweg in Den Helder gezet door de gemeente. Terwijl hij nog altijd in een ingewikkelde juridische strijd is verwikkeld met de gemeente, begon aannemingsbedrijf A. Tuin met het herontwikkelen van het gebouw, dat vroeger een postkantoor was. Dit loopt al jaren uit: omwonenden houden verdere renovatie van het pand tegen, blijkt nu.

In de koopovereenkomst, waar de aannemer mee akkoord is gegaan, staat volgens de gemeente dat het voormalige postkantoor binnen 36 maanden na levering moet zijn gerenoveerd. Dat houdt in dat het pand voor 23 juli 2021 moet worden opgeleverd.

De werkzaamheden lopen echter vertraging op door bezwaren van omwonenden, meldt de gemeente in antwoorden op vragen van de lokale D66-fractie: "Een aantal omwonenden is tegen de afgegeven omgevingsvergunning in beroep gegaan (voordat de omgevingsvergunning 'onherroepelijk' is geworden). Deze rechtszaak loopt nog en zolang dit dossier onder de rechter is zullen de werkzaamheden geen aanvang nemen."

Wat dit betekent voor de oorspronkelijke verplichting om het pand binnen drie maanden op te leveren - wat gezien de rechterlijke stappen een uitdaging wordt, is niet bekend.

Appartementen

Vorig jaar werd de laagbouw van het gebouw, waarin het museum van Rob Scholte was gevestigd, gesloopt. In de hoogbouw van het voormalige postkantoor komen appartementen.

Scholte tekende in 2019 zelf bezwaar aan tegen de verbouwingsplannen. Het kwam tot een rechtszaak, maar de rechter oordeelde dat de kunstenaar 'geen eigenaar, geen gebruiker en geen omwonende' is. Of hij nu weer een van de bezwaarmakers is, lijkt onwaarschijnlijk aangezien hij eerder door de rechter niet als omwonende is aangemerkt.

Scholte ligt al jaren in de clinch met de gemeente. Hij wilde van het gebouw waar hij woonde en zijn museum had een permanent museum maken, maar de gemeente zag hem liever vertrekken. Sinds hij in 2018 uit het pand is gezet, strijdt hij tegen de uitzetting en voor teruggave van zijn kunstwerken en een schadevergoeding. Deze zaak loopt nog steeds. Het gerechtshof oordeelt op 1 juni of de gemeente inderdaad zijn kunstcollectie mag veilen.

Veel kritiek: 'heidetunnel' om verkeer Hilversum te verbeteren lijkt nu al van tafel

2 uur 43 min geleden

Het moet gek lopen wil er een honderden meters lange tunnel worden aangelegd over de heide om de verkeersdoorstorming aan de noordoost-kant van Hilversum te verbeteren. Dat plan werd pas een maand geleden gepresenteerd als onderdeel van een groter plan om lokale verkeersknelpunten aan te passen, maar kan tot nu toe louter rekenen op kritiek.

De Hilversumse gemeenteraad praat vanavond over de omstreden 'Noordoost-tunnel' over de Westerheide tussen de Larenseweg en de Nieuwe Crailoseweg ter hoogte van het Mediapark, maar het pleit lijkt op voorhand al beslecht voor de tunnel. Hoewel de komst van de tunnel wel degelijk voor een betere verkeersdoorstorming door Hilversum - en dan vooral over de nu al drukke Johannes Geradtsweg - zou kunnen zorgen, ziet vrijwel niemand het plan zitten.

De voornaamste tegenargumenten: de kosten, maar vooral ook de aantasting van de natuur. Naast dat die kritiek klinkt bij het overgrote deel van de Hilversumse politieke partijen, zijn er ook zorgen bij onder meer het Goois Natuurreservaat (GNR), de Stichting Behoud Gooise Heide en de Vrienden van 't Gooi.

Het Goois Natuurreservaat geeft aan de gemeenteraad aan zorgen te hebben over de komst van de tunnel en waarschuwt dat de tunnel grote schade kan toebrengen aan de natuur. Hoewel burgemeester en wethouders stellen dat de plannen niet ten koste gaan van de natuur, twijfelt het GNR daar erg over. "Zelfs als de tunnel ondergronds geboord zou kunnen worden, is zicht nodig op de effecten op de bodem, het bodemarchief en grondwaterstromen", zo schrijft het aan de gemeenteraad.

Daarnaast heeft het Goois Natuurreservaat zorgen over de voorzieningen die nodig zijn voor de tunnel. "Voor toeritten en aansluitingen op bestaande wegen, ventilatieschachten, nood- en veiligheidsvoorzieningen zal ruimte nodig zijn. Daarnaast zal de aanlegfase de nodige effecten op natuur, landschap en milieuomstandigheden tot gevolg kunnen hebben. De vraag is of dit niet toch ten koste gaat van natuur- en landschapswaarden."

Zorgvuldig in stand gehouden natuur

Naast het GNR heeft de Stichting Behoud Gooise Heide vergelijkbare zorgen en ziet het de komst van de tunnel ook niet zitten. "Nog afgezien van het feit dat het graven van de tunnel op zichzelf al een aantasting betekent van de ondergrond van het Gooise deel van de Utrechtse Heuvelrug, zijn de wegen, de hellingbanen en de ventilatietorens grote infrastructurele werken die zowel onder- als bovengronds enorme impact zullen hebben op de zo zorgvuldig in stand gehouden beschermde randen van de heidevelden", aldus de stichting. De natuurbelangenclub wil dat Hilversum een streep door het plan zet. "De letterlijke en figuurlijke prijs voor een enkel minuutje snellere doorstroming is veel te hoog."

Opbrengst van 175 euro uit wensput naar alleenstaande moeder

3 uur 9 min geleden

De opbrengst uit de Haarlemse Wensput in de binnenstad gaat naar een alleenstaande moeder. De Wensput op het Prinsenhof gaat nu plaatsmaken voor een herdenkingsmonument. De put bij het Stedelijk Gymnasium heeft het plein bijna anderhalf jaar gesierd. Dat meldt mediapartner Haarlem105.

Het herdenkingsmonument herinnert aan de tijd dat voorbijgangers een wens konden doen door er muntgeld in te gooien. Van het begin af aan was het doel om de opbrengst te geven aan iemand met een wens, die het echt nodig heeft en een band heeft met Haarlem. De opbrengst is nu verzameld, een kleine 175 euro.

Na wat wikken en wegen is een vrouw de gelukkige geworden. Ze moest weg uit het asielzoekers centrum in Haarlem toen zij een baby kreeg. Ze vertrok naar een huis met kraamzorg ergens anders in Nederland, waar alleenstaande moeders wonen. De overhandiging van de opbrengst is vanwege privacy en corona tijdens een besloten bijeenkomst.

De Gemeentelijke Wensput en het herdenkingsmonument zijn gemaakt door Eef Veldkamp, een jonge kunstenaar uit Arnhem. Hij maakte het werk in het kader van het Kunstlijn 2019-project ‘Urban Art/ Public Interventions’. Het was een samenwerkingsproject tussen KunstlijnHaarlem, scholieren van het Stedelijk Gymnasium en vijf kunstenaars.

NH Nieuws maakte vorig jaar onderstaande reportage over de wensput toen bleek dat het gedoneerde geld uit de put was gestolen:

De Peiling: met deze halfslachtige versoepelingen schieten we niks op

4 uur 14 min geleden

Op woensdag 28 april worden er meerdere versoepelingen op de coronaregels doorgezet, dat heeft het kabinet gisteravond bekend gemaakt. Horecaondernemers mogen hun terrassen weer openen, de avondklok wordt geschrapt en winkeliers mogen klanten ontvangen zonder dat er vooraf een afspraak moet worden gemaakt. Wat vind jij van deze versoepelingen? Zijn ze terecht? Praat er over mee in de Peiling. 

Er gelden op de versoepelingen ook beperkingen. Op het terras mogen er niet meer dan twee personen aan een tafel zitten, behalve wanneer ze uit één huishouden komen. Daarnaast zijn de terrassen maar open van 12.00 uur tot 18.00 uur.  "We zijn geopend tijdens kantooruren, daar hebben we helemaal niks aan", zei strandtent-eigenaar Steef Molenaar gisteren tegen NH Nieuws.

Ook geldt er een maximaal aantal klanten per terras; er mogen maximaal 50 personen zitten. Er vindt voor je gaat zitten een checkgesprek plaats en je moet een plek reserveren. De anderhalvemeter-regel blijft van kracht, tenzij er schermen tussen de tafels worden geplaatst, meldt de NOS

Versoepelingen

Waar het kabinet gisteravond versoepelingen aankondigde, wilde het OMT (Outbreak Management Team) liever nog even wachten. "Versoepelen is verantwoord als we in de dalende poot van de epidemie zitten en dat zitten we op dit moment niet", zegt Aura Timen van het RIVM, tevens secretaris van het OMT bij de NOS

Het OMT zegt dat je pas kunt vaststellen dat de opnames in de ziekenhuizen echt beginnen te dalen als dat met minimaal 10 procent gebeurt per week en voor een langere tijd. Op dit moment durft Timen nog niet met zekerheid te zeggen dat de piek definitief achter de rug is, meldt de NOS

Ben jij het eens met deze versoepelingen, of vind je ze halfslachtig en schieten we er niks mee op? We horen graag hoe jij erover denkt in de Peiling. 

Schiphol teruggefloten over herrie en uitstoot

4 uur 30 min geleden

Schiphol is te optimistisch geweest over de hoeveelheid uitstoot en lawaai van vliegtuigen die omwonenden voor hun kiezen krijgen. De luchthaven heeft een onafhankelijke commissie laten kijken naar een milieuplan waar Schiphol een handtekening op wil en waarmee kan worden bewezen dat er aan alle strenge regels wordt voldaan. Maar volgens die commissie schiet Schiphol nog steeds tekort.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Zolang Schiphol wil dat er vliegtuigen kunnen opstijgen en landen, moet de luchthaven zich aan talloze wetten en regels houden. Die gaan onder meer over veiligheid, arbeidsvoorswaarden en niet in de laatste plaats over de impact op het milieu en de leefbaarheid van de omwonenden van Schiphol. Als Schiphol meer vluchten wil, dan moet dat getoetst worden door een speciale commissie die alles weet over milieuregels.

Die commissie heeft zich gebogen over een milieurapport waarmee Schiphol eigenlijk iets wettelijk wil vastleggen dat al jaren geleden had moeten gebeuren, zoals onder andere het maximumaantal vluchten per jaar. Dat jaarlijkse maximum was tot en met 2020 afgesproken op 500.000, inclusief 29.000 nachtvluchten.

Geen straf

Schiphol werkt tot nu toe wel al die jaren met deze afspraken, maar omdat ze nog steeds niet wettelijk bepaald zijn, kan de luchthaven ook niet worden gestraft als de regels worden overtreden. Tot grote ergernis van een deel van omwonenden, milieuorganisaties en politieke partijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren.

De commissie vindt dat Schiphol de uitstoot- en geluidsregels te ruim neemt en stuurt de luchthaven terug naar de tekentafel om het in orde te maken. Schiphol heeft in een reactie laten weten de aanwijzingen van de commissie op te volgen. Dan wordt er opnieuw gekeken of de zogenaamde milieueffectrapportage dan wel in orde is.

Tekort aan boten dreigt door watersportgekte: "Drama qua verkoop nieuwe boten"

4 uur 40 min geleden

In watersportdorp Aalsmeer zijn nieuwe en tweedehands boten nauwelijks aan te slepen. Tegelijkertijd is het voor nieuwe booteigenaren een flinke uitdaging om een ligplaats te vinden bij de jachthavens aan de Westeinderplassen. Arnaud Brouwer van Jachthaven Stenhuis ziet een enorme groei in de vraag naar ligplaatsen bij zijn haven. "Over de 300 mensen hebben we nee moeten verkopen", zo vertelt hij.

De havenmeester erkent dat de coronacrisis een flinke impuls heeft gegeven aan de watersportsector in Aalsmeer. "Het is echt niet normaal dit jaar. Vorig jaar was het al druk met de eerste lockdown, maar wat er dit jaar gebeurd is..."

Het komt dus niet als een verrassing voor de jachthaven. Nu reizen geen optie is zijn de spaarpotjes goed gevuld en geven liefhebbers van de watersport graag wat extra's uit om deze zomer het water op te kunnen in Aalsmeer. "Mensen weten dat ze niet weg kunnen dus gaan ze een alternatief zoeken, dicht bij huis. Een bootje is dan de oplossing."

Zeilmakerij

Meer boten in het dorp betekent meer handel. Ook voor Mike Buis die samen met zijn ouders Zeilmakerij Aalsmeer runt. Zij maken onder andere stoffen kappen voor sloepen en speedboten. "Het is ontzettend druk. De coronaperiode heeft ons echt wel goed gedaan. We hadden het daarvoor al heel erg druk maar het heeft een grote stap er bovenop gedaan."

Ook Mike onderschrijft dat de reisbeperkingen bijdragen aan de groei in de sector. "Niemand kan meer op vakantie, iedereen denkt: we hadden altijd al een bootje gewild. Nu maken ze de keuze om een boot te kopen. Veel boten die tweedehands worden gekocht hebben een beschadigde of kapotte kap, dan maken wij dus nieuwe kappen voor onze klanten."

Botentekort

Volgens Alexander Bakker, botenhandelaar uit de Kwakel, heeft het tekort van boten te maken met de run op vaartuigen die in 2020 werd ingezet. "Vorig jaar zijn er zo veel boten verkocht door corona dat er een tekort is aan nieuwe boten op dit moment. De polyesterprijzen zijn 60% gestegen, het is een drama qua nieuwe boten verkoop."

Sloepenbouwer Bunsberg Yachting uit Aalsmeer heeft ook te  maken met leveringsproblemen. "Wij kunnen pas na de zomer, op z'n vroegst begin september weer nieuwe boten leveren. We hebben het nu ontzettend druk met het gereed maken van de laatste boten die de deur uit gaan. Die zijn maanden geleden al besteld."

Alexander van Bakkerboten vertelt dat daar bovenop ook nog problemen zijn ontstaan door een brand bij de fabriek die chips levert voor buitenboordmotoren in China. Terwijl de levertijden voor nieuwe boten dus alsmaar oplopen, gaan tweedehands boten bijna gelijk over de toonbank als ze worden aangeboden. "Alles dat tweedehands is, is snel weg."

Kinderen in Purmerend zijn het zwaarst

4 uur 44 min geleden

Gemiddeld 16 procent van de Purmerendse kinderen tussen 2 en 14 jaar heeft overgewicht. Dat is 4 procent boven het landelijk gemiddelde en het hoogste in heel Nederland, blijkt uit cijfers van de GGD. In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Harry Rotgans dat het moeilijk te verklaren is waarom het overgewicht onder kinderen de afgelopen jaren is toegenomen.

"We zien dat Purmerend en Beemster afwijken van de landelijke trend: landelijk daalt het overgewicht bij jonge kinderen, maar in onze gemeenten niet. Ook zien we dat overgewichtcijfers van de jeugd per wijk verschillen",  schrijft de wethouder.

Mogelijke verklaringen van de toename onder jeugd in Purmerend in vergelijking met regio Zaansteek-Waterland zijn volgens wethouder Rotgans doordat Purmerend een stad is. "Aangezien de omgeving grote invloed heeft op ons gedrag, weten we van een stedelijke omgeving dat inwoners minder worden verleid tot beweging en het makkelijker is om ongezond voedsel te verkrijgen. Denk aan het ongezonde eten in de omgeving van middelbare scholen en scholieren hoeven minder ver te fietsen. Daarnaast voelt het in een stad vaak minder veilig om kinderen buiten te laten spelen."

"Ook is wetenschappelijk aangetoond dat er een verband is tussen overgewicht en opleidingsniveau en aantal inwoners met een niet-westerse achtergrond", vervolgt wethouder Rotgans. "Aangezien het gemiddelde opleidingsniveau van Purmerend wat lager ligt dan landelijk en het aantal inwoners met een niet-westerse achtergrond wat hoger dan landelijk én regionaal, zou dit ook onderdeel van een verklaring kunnen zijn."

Kinderen zijn steeds minder vaak lid van een sportvereniging en kinderen eten minder groente, zo blijkt uit de Kindmonitor van GGD Zaanstreek-Waterland. "Ook wordt gamen steeds populairder, waardoor kinderen meer zitten. En het aantal fastfood-restaurants in Purmerend is de tussen 2015 en 2018 toegenomen. "

Van baby af aan

De wethouder schrijft verder in zijn brief dat overgewicht voorkomen de beste kans van slagen heeft. "Ongezonde gewoontes zijn aangeleerd en afleren is best lastig. Daarom is het belangrijk om kinderen van baby af aan gezonde gewoontes aan te leren, zodat zij daar in hun verdere leven profijt van hebben."

In totaal ontvangen 200 gezinnen uit Purmerend en 50 gezinnen uit Beemster met een baby, 8 weken gratis een Baby Groente Tas. Volgens de wethouder is dat belangrijk: "Helaas halen heel weinig kinderen in Nederland de groentenorm, zo’n 1 tot 30 procent. Voor het leren eten van groente is de leeftijd van 4 tot 12 maanden cruciaal. Als je dan groente proeft, is de kans groter dat je ze later ook lust."

Elke week krijgen ouders een tas met twee soorten groente en een recept voor de baby én voor de volwassenen thuisbezorgd. Als het project een succes wordt kijkt de gemeente Purmerend of dit project kan blijven.

 

Kinderen in Purmerend hebben meeste last van overgewicht

4 uur 44 min geleden

Gemiddeld 16 procent van de Purmerendse kinderen tussen 2 en 14 jaar heeft overgewicht. Dat is 4 procent boven het landelijk gemiddelde en het hoogste in heel Nederland, blijkt uit cijfers van de GGD. In een brief aan de gemeenteraad schrijft wethouder Harry Rotgans dat het moeilijk te verklaren is waarom het overgewicht onder kinderen de afgelopen jaren is toegenomen.

"We zien dat Purmerend en Beemster afwijken van de landelijke trend: landelijk daalt het overgewicht bij jonge kinderen, maar in onze gemeenten niet. Ook zien we dat overgewichtcijfers van de jeugd per wijk verschillen",  schrijft de wethouder.

Mogelijke verklaringen van de toename onder jeugd in Purmerend in vergelijking met regio Zaansteek-Waterland zijn volgens wethouder Rotgans doordat Purmerend een stad is. "Aangezien de omgeving grote invloed heeft op ons gedrag, weten we van een stedelijke omgeving dat inwoners minder worden verleid tot beweging en het makkelijker is om ongezond voedsel te verkrijgen. Denk aan het ongezonde eten in de omgeving van middelbare scholen en scholieren hoeven minder ver te fietsen. Daarnaast voelt het in een stad vaak minder veilig om kinderen buiten te laten spelen."

"Ook is wetenschappelijk aangetoond dat er een verband is tussen overgewicht en opleidingsniveau en aantal inwoners met een niet-westerse achtergrond", vervolgt wethouder Rotgans. "Aangezien het gemiddelde opleidingsniveau van Purmerend wat lager ligt dan landelijk en het aantal inwoners met een niet-westerse achtergrond wat hoger dan landelijk én regionaal, zou dit ook onderdeel van een verklaring kunnen zijn."

Kinderen zijn steeds minder vaak lid van een sportvereniging en kinderen eten minder groente, zo blijkt uit de Kindmonitor van GGD Zaanstreek-Waterland. "Ook wordt gamen steeds populairder, waardoor kinderen meer zitten. En het aantal fastfood-restaurants in Purmerend is de tussen 2015 en 2018 toegenomen. "

Van baby af aan

De wethouder schrijft verder in zijn brief dat overgewicht voorkomen de beste kans van slagen heeft. "Ongezonde gewoontes zijn aangeleerd en afleren is best lastig. Daarom is het belangrijk om kinderen van baby af aan gezonde gewoontes aan te leren, zodat zij daar in hun verdere leven profijt van hebben."

In totaal ontvangen 200 gezinnen uit Purmerend en 50 gezinnen uit Beemster met een baby, 8 weken gratis een Baby Groente Tas. Volgens de wethouder is dat belangrijk: "Helaas halen heel weinig kinderen in Nederland de groentenorm, zo’n 1 tot 30 procent. Voor het leren eten van groente is de leeftijd van 4 tot 12 maanden cruciaal. Als je dan groente proeft, is de kans groter dat je ze later ook lust."

Elke week krijgen ouders een tas met twee soorten groente en een recept voor de baby én voor de volwassenen thuisbezorgd. Als het project een succes wordt kijkt de gemeente Purmerend of dit project kan blijven.

 

Bergense topambtenaar Eric van H. strafrechtelijk vervolgd voor corruptie

6 uur 27 min geleden

Het openbaar ministerie (OM) gaat Eric van H. (52) strafrechtelijk vervolgen voor ambtelijke corruptie. De voormalige topambtenaar zou in 2006 een hypotheek hebben afgesloten bij een projectontwikkelaar die hij kende vanuit zijn functie. 

Daarmee heeft hij volgens het OM een dienst en een gift aangenomen, terwijl hij had kunnen vermoeden dat de projectontwikkelaar iets van hem terug zou kunnen verlangen vanuit zijn functie als gemeenteambtenaar.

Het OM ziet de hypothecaire lening als een dienst en een gift omdat de man financieel voordeel heeft gehad van deze hypotheek, zo was er onder andere een lage rente afgesproken.

Belangrijke bouwprojecten

Van H. was een belangrijke ambtenaar die verantwoordelijk was voor veel grote - maar ook omstreden - projecten in de gemeente Bergen. Zo was hij betrokken bij de plannen voor de herinrichting van het centrum van Bergen.

En bij de ontwikkeling van de nieuwe Egmondse sporthal en de fusielocatie van de voetbalclubs van Egmond. Er is door meerdere mensen, onder wie betrokkenen van bovenstaande projecten, maar ook de gemeente, aangifte gedaan tegen Van H.

De vermeende misstanden werden door klokkenluider Fred Vos, van de Facebookpagina Samen Bergen Verzetten, aan de kaak gesteld. Zo publiceerde hij de documenten van het Kadaster met de aankoopgegevens van het huis dat Van H. kocht.

Daaruit bleek dat hij in 2006 een bedrag van 165.000 euro had geleend bij een Alkmaarse projectontwikkelaar die ook bouwt in Bergen. "Het is een rentevrije en aflossingsvrije lening", volgens Vos. "Je bent op deze manier zo chantabel als wat."

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. 

Bergense topambtenaar Erik van H. strafrechtelijk vervolgd voor corruptie

6 uur 27 min geleden

Het openbaar ministerie (OM) gaat Erik van H. (52) strafrechtelijk vervolgen voor ambtelijke corruptie. De voormalige topambtenaar zou in 2006 een hypotheek hebben afgesloten bij een projectontwikkelaar die hij kende vanuit zijn functie. 

Daarmee heeft hij volgens het OM een dienst en een gift aangenomen, terwijl hij had kunnen vermoeden dat de projectontwikkelaar iets van hem terug zou kunnen verlangen vanuit zijn functie als gemeenteambtenaar.

Het OM ziet de hypothecaire lening als een dienst en een gift omdat de man financieel voordeel heeft gehad van deze hypotheek, zo was er onder andere een lage rente afgesproken.

Belangrijke bouwprojecten

Van H. was een belangrijke ambtenaar die verantwoordelijk was voor veel grote - maar ook omstreden - projecten in de gemeente Bergen. Zo was hij betrokken bij de plannen voor de herinrichting van het centrum van Bergen.

En bij de ontwikkeling van de nieuwe Egmondse sporthal en de fusielocatie van de voetbalclubs van Egmond. Er is door meerdere mensen, onder wie betrokkenen van bovenstaande projecten, maar ook de gemeente, aangifte gedaan tegen Van H.

De vermeende misstanden werden door klokkenluider Fred Vos, van de Facebookpagina Samen Bergen Verzetten, aan de kaak gesteld. Zo publiceerde hij de documenten van het Kadaster met de aankoopgegevens van het huis dat Van H. kocht.

Daaruit bleek dat hij in 2006 een bedrag van 165.000 euro had geleend bij een Alkmaarse projectontwikkelaar die ook bouwt in Bergen. "Het is een rentevrije en aflossingsvrije lening", volgens Vos. "Je bent op deze manier zo chantabel als wat."

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. 

Gerard van der Lem: "En toen waren we opeens wereldkampioen!"

6 uur 59 min geleden

In de serie Iconen voegen we iedere keer een nieuw portret toe aan de eregalerij van Noord-Hollandse grootheden. Deze week is dat oud-voetballer en coach, Gerard van der Lem. Als voetballer was hij een geslepen voorhoedespeler en als assistent van Louis van Gaal behaalde hij met Ajax grote successen. 

"Ik was als voetballer niet zo'n werker", zegt Van der Lem met veel zelfkennis. "En ook niet zo'n beuker. Ik was meer van het creatieve. Ik ging er makkelijk langs en mijn voorzet was bijna altijd goed."

Van der Lem ging spaarzaam met zijn energie om. Van zijn ploeggenoten kreeg hij vaak te horen: 'je beweegt niet, maar je krijgt steeds de bal.' Zijn verweer was dan altijd: "Jullie bewegen, terwijl je nooit de bal kan krijgen."

Inter Milan

Een van de hoogtepunten uit zijn voetballoopbaan waren zeker de Europese wedstrijden tegen Inter Milan in 1974. FC Amsterdam beschikte over een geweldig elftal met onder meer routiniers Jan Jongbloed en Frits Flinkevleugel.  Voorin stonden de jonkies Van der Lem, zijn maatje Nico Jansen en Geert Meijer.

Maar hoe goed ze ook waren, tegen Inter konden ze niet op, zo was het idee vooraf. Inter beschikte over meerdere spelers die voor het Italiaanse elftal uitkwamen. Toch won de Amsterdamse bluf. In Milan werd er met 1-2 gewonnen en thuis bleef het 0-0. Een sensatie. 

Trainer Ajax

Na zijn voetballoopbaan werd Van der Lem trainer. In 1990 kwam hij bij Ajax terecht als jeugdtrainer. Louis van Gaal, die Beenhakker was opgevolgd als trainer van het eerste, haalde hem bij de selectie als zijn assistent. Vele succesvolle jaren volgden. 

Wereldkampioen

"Op 28 november 1995 werden we wereldkampioen. We hadden helemaal geen gevoel bij die wedstrijd", zegt Van der Lem. "We hadden in mei de Champions League gewonnen. En in dit jaar gingen we ook hartstikke goed." Een kleine twee weken van tevoren reisde de selectie af naar Tokio, waar de wedstrijd tegen werd gespeeld tegen Gremio uit Brazilië. Dat hadden de artsen geadviseerd. Zo kon iedereen rustig wennen aan de omstandigheden. 

Van der Lem: "Het was een hele saaie wedstrijd.  Heel weinig kansen over en weer. Maar toen die Danny (Blind red.) die laatste penalty erin schoot, keken we elkaar aan: nu zijn we wereldkampioen ook. En in dat elftal van toen speelden mensen die nu Ajax dragen: Van der Sar, Overmars."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen

Vondelpark weer bezaaid met afval na een zonnige dag

7 uur 59 min geleden

Het was gisteren een mooie lentedag en dat is de ochtend erna weer goed te zien aan de hoeveelheid troep die bezoekers hebben achtergelaten in het Amsterdamse Vondelpark. De laatste weken komt het vaak voor dat de afvaldienst van de gemeente lang bezig moet zijn om het park weer afvalvrij te maken.

Ook al werden gisteren de zij-ingangen gesloten door de gemeente omdat het te druk zou zijn, hebben toch veel mensen er nog kunnen picknicken en vooral drinken. Veel van hen hebben daarbij niet de moeite genomen hun afval in een prullenbank te gooien of mee naar huis te nemen.

Een groot deel van het park was vanmorgen vroeg al schoongemaakt. De reinigingsdienst begon rond 7.15 uur bij het beeld van Vondel om de grootste troep op te ruimen. Naast de vele lege blikken bier en wijnflessen is te zien dat lachgasverkopers ook goede zaken hebben gedaan.

Duizenden verborgen jonge mantelzorgers worden gelokt met gratis friet

8 uur 26 min geleden

Purmerend heeft naar schatting 3500 verborgen jonge mantelzorgers. Met een gratis frietje wil welzijnsorganisatie WelzijnWonenPlus  zoveel mogelijk jongeren tussen de 4 en 24 jaar oud in beeld krijgen.  "Het is heel belangrijk, want je loopt er niet mee te koop als je vader of moeder heel erg depressief is"

De moeder van Morgan is bijna blind en de 14-jarige draait daarom gewoon mee in het huishouden. "Ik doe het al van jongs af aan dus dacht dat het zo hoorde", zegt ze tegen NH Nieuws.

Ze is een van de 90 jonge mantelzorgers. Nu ze zich ingeschreven heeft bij de welzijnsorganisatie is er voor haar niet veel veranderd. Wel worden er activiteiten georganiseerd met lotgenoten waardoor ze haar ervaringen kan delen. "Ik had het eigenlijk niet door dat ik mantelzorger was".

Bereiken van verborgen groep

Naar schatting gaat het om 3500 duizend Purmerenders: een verborgen groep die WelzijnWonenPlus graag wil bereiken. "We kunnen dan bemiddelen bij geld problemen of gewoon een luisterend oor bieden", zegt Marianne de Wolf. 

En dat is volgens haar belangrijk, want sommige jongeren kunnen op latere leeftijd last krijgen van de zorg die ze nu hebben. Ze is bang dat kinderen en jongeren daardoor een glaasje te veel of een jointje meer nemen dan goed voor ze is. "Het kan zijn dat ze op de lange duur zelfs hulp nodig hebben en dan is het belangrijk dat er iemand voor ze is die voor ze zorgt."

Meer speelruimte voor winkeliers: 'Meer geld en minder risico's'

8 uur 56 min geleden

Retail-deskundige Fred Rutgers noemt de nieuwe situatie voor winkeliers een 'hosanna' situatie, vergeleken met waar ze vandaan komen. Het is een stapje in de goede richting. Ze verliezen minder geld en lopen minder risico op een boete als er klanten binnenkomen zonder afspraak, legt hij uit. Maar er is wel één 'maar': "Het is nog niet voldoende om de winkels winst te laten maken."

Demissionair minister-president Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakten gisteravond tijdens de persconferentie bekend dat een aantal coronaregels worden versoepeld. De verlichting van de regels komt er ondanks de waarschuwing van het RIVM dat het aantal besmettingen sinds het begin van het jaar vrijwel constant toeneemt.

De winkels behoren tot de categorie die te maken krijgt met versoepelingen. Zo mogen winkels open zonder dat er vooraf een afspraak moet worden gemaakt. En de sluitingstijd gaat voor niet-essentiële winkels naar 20.00 uur.

Positief over versoepeling

"Beter iets dan niets", zegt Rutgers. Hij vindt dat de versoepeling van de maatregelen vooral positieve effecten hebben. De werkzaamheden worden praktisch beter uitvoerbaar én de winkeliers verdienen meer geld en lopen minder risico's. 

Rutgers heeft veel winkeliers gesproken de laatste tijd die stapelgek werden van klanten die de winkel binnenkwamen zonder afspraak. "Zij belandden dan gelijk in een welles-nietes discussie. En daar zijn ze nu van verlost."

(Nog) niet voldoende voor winst

Tegelijkertijd is het beter voor de portemonnee van de winkeliers. Want, ondanks dat ze beperkt open mogen, konden ze in de situatie hiervoor nog minder klanten binnenlaten. "Maar moest de winkelier wel relatief duur personeel neerzetten om de winkel open te houden."

De versoepelingen stemmen Rutgers dus positief, al plaatst hij wel één kanttekening. Het beperkt opengaan, levert de winkels nog geen winst op. Daarvoor moeten de openingstijden nog breder worden.

Maar, benadrukt hij, uiteindelijk is het een stapje de goede kant uit. 

The British School opent de deuren in oude gevangenis

8 uur 56 min geleden

Na een verbouwing van drie jaar opent The British School of Amsterdam vandaag haar deuren in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat in Oud-Zuid. Directeur Paul Morgan is hartstikke trots op het nieuwe onderkomen: "Het was belangrijk voor ons dat het gebouw niet meer op een gevangenis lijkt."

Vandaag gaan de deuren open voor de ruim duizend leerlingen, maar wij mochten een dag eerder alvast binnen kijken. Bij de deur worden we ontvangen door Paul Morgan, sinds 2016 directeur van The British School. De oude gevangenis is ingrijpend verbouwd. "Het was belangrijk voor ons dat het gebouw niet meer op een gevangenis lijkt. Alle muren die je achter me ziet waren eigenlijk wit. Wij hebben alle verf verwijderd. Ook hebben we de gangpaden verbreed, zodat er meer ruimte is voor de kinderen." 

Het gebouw aan de Havenstraat werd eind negentiende eeuw gebouwd. In 1940 werd het een huis van bewaring. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier onderduikers en verzetsstrijders opgesloten. Ook verzetsstrijder Hannie Schaft zat hier in een cel. Morgan: "Ze zat hier vast tot het moment dat ze werd geëxecuteerd. We hebben een van de oude cellen intact gelaten, als herinnering aan de verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog."

The British School bestaat bijna veertig jaar. Tot vandaag waren de leerlingen verspreid over drie locaties in de stad. Nu is er dus één plek voor alle leerlingen, in de leeftijd van drie tot en met achttien jaar. Tegen de komst van The British School was veel protest door omwonenden. Ze zijn bang voor geluidsoverlast, luchtvervuiling en verkeerschaos rond de school. Maar augustus vorig jaar besloot de rechter dat de internationale school er gewoon mag komen. 

De afgelopen jaren zijn er moderne, nieuwe vleugels tegen de gevangenis aangebouwd. Toch is een stuk van de monumentale vleugel behouden gebleven, net als een deel van het oude interieur. Volgens directeur Morgan is de historie van het gebouw belangrijk, en wordt dat historisch besef ook doorgegeven aan de leerlingen. "Als je een van de klaslokalen inloopt zie je dat we de vorm van de oorspronkelijke cel hebben behouden. En daar hebben we dan een deel aangebouwd. Dus een deel van de geschiedenis van het gebouw is bewaard gebleven."

Het 120  jaar oude gebouw is niet alleen een gevangenis geweest, maar ook een atelier voor kunstenaars. De Amsterdamse Bhagwanbeweging heeft er nog gezeten, en in 2016 kwam er een noodopvang voor vluchtelingen. En vanaf vandaag dient het gebouw dus als internationale school voor ruim 1.000 leerlingen.

Hogescholen blij om studenten een dag per week te ontvangen

di, 20/04/2021 - 22:00

De hogescholen zijn blij dat ze vanaf maandag weer een dag per week fysiek onderwijs mogen bieden. De scholen zijn al langere tijd gesloten en geven de lessen online. "We kijken er naar uit om studenten weer vaker te mogen ontvangen binnen de muren van onze hogeschool."

"Studenten en docenten snakken er naar weer naar school te kunnen", laat Karlien de Bruin, woordvoerder van Inholland, aan NH Nieuws weten. De hogeschool heeft scholen in Alkmaar, Haarlem en Diemen. "Wij hebben er vertrouwen in dat we de studenten veilig kunnen ontvangen. Onze gebouwen zijn er helemaal op ingericht om je aan de richtlijnen van het RIVM te houden, zoals bijvoorbeeld afstand houden."

Ze is blij, maar aan de andere kant betekent het wel dat er ook keuzes gemaakt moeten worden. "We kijken hoe we de beschikbare capaciteit van de gebouwen zo goed mogelijk kunnen benutten", vertelt De Bruin. Hoe dat eruit gaat zien verschilt per opleiding. "De opleidingen bekijken, ook in samenspraak met studenten, voor welke groepen het belangrijk is naar de hogeschool te komen en wanneer." 

Gekoppelde lessen

Als voorbeeld noemt ze de opleiding Sportkunde in Haarlem. "Het praktijkonderwijs mochten we afgelopen weken gelukkig blijven aanbieden op de hogeschool, maar de projectlessen en studiebegeleiding zijn online. Deze onderdelen zullen straks ingeroosterd worden op de hogeschool na de praktijklessen, want projectlessen zijn vaak gekoppeld aan de praktijklessen", vertelt De Bruin. Volgens haar is het ook een stuk fijner voor zowel studenten als docenten om elkaar weer in de klas te zien. 

Ook de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is blij dat studenten weer een dag naar school kunnen. "Het is voor studenten belangrijk om elkaar ook fysiek te kunnen ontmoeten op de campus", vertelt woordvoerder Sietske Vermeulen.

Maar ook bij de HvA zal de invulling van de versoepeling per opleiding verschillen. "In de praktijk betekent dat, dat elke student weer een aantal uren per week naar de campus mag komen", zegt Vermeulen. 

Hoogte-en dieptepunten van de Ombudsman: "Van der Laan schold me 35 minuten lang de huid vol"

di, 20/04/2021 - 21:17

Arre Zuurmond stopt per 1 september als Ombudsman Metropool Amsterdam. "Het is tijd voor een opvolger met een bi-culturele achtergrond", vindt hij. "Een rolmodel voor de jongere generatie."  Acht jaar lang streed Zuurmond tegen bureaucratie. "Als een soort bezemwagen die fouten van de gemeente herstelt."

"Ik ben een grijze witte man", zegt Zuurmond. "In Zuid weten ze me goed te vinden maar in Zuidoost of Nieuw-West identificeren ze zich daar toch niet voldoende mee. Daar denken ze: dat is weer zo'n man van de Stopera, die vertrouw ik niet. Dus dan komen ze niet." Zuurmond ziet het liefs een vrouw op zijn positie met een andere culturele achtergrond. "Die kan daardoor weer andere groepen aan zich binden."

Zuurmond werkt als ombudsman in de gemeenten Amsterdam, Almere, Amstelveen, Diemen, Landsmeer, Waterland en Zaanstad, de Stadsregio Amsterdam en de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland.

Laagdrempelig

Ondanks dat imago probeerde de Ombudsman zo laagdrempelig mogelijk te opereren. Hij verkleedde zich als dakloze en ondervond het tekort aan slaapplekken. Ook hield kantoor in zijn caravan aan de stadsranden waar hij werklozen trof en hen hielp bij hun reïntegratietraject.  Zuurmond: "Voor 80 procent zijn het kleine zaken. Maar dat zijn er wel 2000 per jaar. Voor mensen is het een enorme verademing als er een keer wél iemand naar ze luistert."

Bij de overige 20 procent gaat het om structurele klachten. Zoals de grote overlast door drukte in de binnenstad. Hiervoor ging Zuurmond logeren bij bewoners op het Leidseplein.  "Ik heb geen oog dichtgedaan, het is echt onthutsend", zei hij hierover in 2016.

Onder controle

Zijn eerste rapportage met brandbrief en video van de overlastsituaties, schoof hij de toenmalige burgemeester Van der Laan onder de neus. Die was daar allerminst van gediend. "Toen ben ik 35 minuten uitgescholden door hem. Van der Laan wilde er absoluut niets van weten. Hij had alles onder controle."

Zuurmond vond de houding van van der Laan niet kunnen. "De zweetdruppeltjes liepen me over de rug, maar ik vond het buitenproportioneel. Een absoluut dieptepunt. Ik heb mijn rol te spelen als Ombudsman."

Wallen

Zuurmond zette door. Hij huurde een huis op de Wallen en woonde daar vier maanden om de overlast grondig te onderzoeken en het aan den lijve te ondervinden. "Het is alsof de Arena leegliep, maar dan 24/7", vertelde hij in 2018. "Schelden, poepen piesen en neuken zo voor je deur."

Het lukte hem uiteindelijk om de overlast op de kaart te krijgen en de gemeente te overtuigen. "Je hebt soms dat ze überhaupt niet accepteren dat er een probleem is en dan maken ze het kleiner. Dus je moet wel drie, vier, of  vijf dingen in een paar jaar doen om het muntje te laten vallen. En als ik nu kijk welke maatregelen ze nu nemen op de Wallen, dan heb ik wel veel bereikt."

Uit moeras trekken

Hij hoopt dan ook op een schoner Amsterdam dat minder afhankelijk is van toerisme. En met een minder bureaucratisch ambtenarenapparaat. "Ik weet hoe mensen vermalen kunnen worden door bureaucratie. Je moet maatwerk leveren en mensen uit het moeras van de regelgeving trekken, maar ook de structurele oorzaken wegnemen waardoor mensen vast komen te zitten."

Het vertrouwen in de overheid is de laatste jaren tanende, vindt Zuurmond. Door de toeslagenaffaire maar ook het wankele en onduidelijke coronabeleid. De politiek moet volgens hem een duidelijk beleid uitzetten en fundamenteel transformeren. "Een overheid die meer een beschermende in plaats van een controlerende en wantrouwen de rol aanneemt, is er nog niet. Maar die grote uitdagingen kosten nu eenmaal meer tijd."

24 gemeenten sturen brandbrief, ondernemers vallen tussen wal en schip

di, 20/04/2021 - 21:00

Bij verschillende ondernemers in onze provincie eist de coronacrisis hun tol: ze vallen tussen wal en schip als het gaat om steunmaatregelen en houden het hoofd nauwelijks boven water. Verschillende gemeenten zien dit en proberen hen te helpen waar nodig. Ze verzamelen verhalen van ondernemers in nood en trekken aan de bel in Den Haag. "Maatwerk is hard nodig voor ondernemers die tussen wal en schip raken", zegt een woordvoerder van de gemeente Bergen. 

Het begon allemaal met een noodoproep van het Bergense restaurant LadyPapa op LinkedIn. Daarin maken de eigenaren Marcel en Ramona hun financiële sores openbaar. Ze staan meer dan 500 duizend euro in het rood en zijn ten einde raad.

Het kan zo niet langer, zeggen ze. Eind 2019 hebben ze LadyPapa overgenomen en in 2020 een aantal maanden verbouwd. Maar toen ze twee weken open waren, kwam de lockdown. De overheid vroeg hen toen om al het personeel in dienst te houden en dat deden ze.

Ondernemers in nood

Maar zonder cijfers van eerdere maanden, kunnen ze geen aanspraak maken op de NOW-regeling (Noodmaatregel overbrugging werkgelegenheid) en de TVL-regeling (Tegemoetkoming Vaste Lasten). Met als gevolg dat ze alles terug moeten betalen, zegt de woordvoerder van de gemeente.

Na de noodoproep, kregen ze bijval van mensen uit het dorp, lotgenoten, medeondernemers uit het hele land en de gemeente Bergen. "Niets doen was geen optie. Wij staan voor onze burgers en onze ondernemers. De geloofwaardigheid in de overheid staat op het spel", zegt Erik Bekkering, wethouder Economische Zaken.

Actie door 24 gemeenten

Om de ondernemers te helpen, gaan 24 gemeenten actievoeren. Allemaal verzamelen zij verhalen van ondernemers in nood met als doel deze, samen met de brandbrief, op te sturen naar Den Haag. "Met daarin de oproep dat er meer maatwerk nodig is." 

Het gaat om die ondernemers die door allerlei omstandigheden geen aanspraak kunnen maken op de steunmaatregelen NOW en TVL. Hierdoor komen zij in grote financiële problemen en kampen zij met heel veel stress.

Bekkering: "Ondernemers en werkgevers in onze gemeenten die tientallen jaren met succes hebben gewerkt in en aan hun bedrijf, maar die het opgebouwde pensioen en privévermogen moeten inzetten om de kosten te kunnen betalen. Het zijn schrijnende situaties waarbij verkoop van het eigen huis de enige uitweg lijkt om het (familie) bedrijf te behouden. Het bedrijf waar beide partners in werken en het gezin dus van afhankelijk is."

52 pechvogels moeten naar hun 9e, 10e, 11e of 12e keuze middelbare school

di, 20/04/2021 - 20:23

De loting voor de achtstegroepers voor de middelbare school kent elk jaar weer winnaars en verliezers. Dit jaar hebben in totaal 7978 achtstegroepers meegedaan aan de loting. 7560 Kinderen mogen naar een school van hun eerste tot en met vierde keuze. Maar 364 kinderen eindigen op voorkeursplek 5 tot en met 8. En 52 kinderen eindigen op voorkeur 9 tot en met 12. Voor deze laatste groep voltrekt zich een kleine ramp.

Gina is er kapot van de ze nu naar school nummer 11 op haar voorkeurslijstje mag. “Ze heeft er totaal geen zin meer in, ook niet om de basisschool nu af te maken”, vertelt haar vader Harry Buseck die voor haar het woord doet. “Ze is heel creatief, nu komt ze op een school terecht die meer op ‘ICT’ is, waar ze helemaal niets mee heeft. Daarbij heeft mijn dochter havo-advies, maar deze school is mavo-havo en niet havo-vwo. Het zou er wel inzitten voor haar om vwo te doen, en nu krijgt ze die kans niet.”

Ook Advocaat Esther Sprenkeling is niet te spreken over hoe de loting verloopt. Sinds haar eigen dochter in 2015 werd uitgeloot procedeert ze bijna ieder jaar voor alle ouders van kinderen die zijn uitgeloot.

Oplossing

"Het is knap dat je 8000 kinderen in Amsterdam naar behoren weet te plaatsen, maar er moet ook een oplossing worden gevonden voor die groep die niet een fijne plek heeft geloot. Als er elk jaar een aanzienlijke groep de pineut is, dan moet je gewoon persoonlijk zorgen dat ze geholpen worden. Het aanbod moet verbreed worden: de gewenste scholen moeten worden uitgebreid", vindt Sprenkeling.

Dat het aanbod beter moet aansluiten op de vraag, vindt ook Rob Oudkerk, voorzitter van de Amsterdamse vereniging van schoolbesturen OSVO. "We gaan echt kijken naar wat de populaire en onpopulaire scholen zijn en hoe ze beter kunnen samenwerken. Echt het beleid aanpassen naar het aanbod in de stad. Daar ligt de oplossing", aldus Oudkerk.

Meer kinderen in hun top vijf

Oudkerk vindt dat het lotingssysteem wél goed werkt. "We hebben 52 kinderen overgehouden op nummer 9, 10 en 11. Je kan zeggen: dat zijn er 52 te veel. Maar aan de andere kant zijn we in het algemeen niet ontevreden met dit resultaat omdat we de staart hebben verminderd en er meer kinderen in hun top vijf zitten", reageert hij.

Daarnaast is er volgens Oudkerk nog steeds hoop voor de kinderen die een slechte plaatsing hebben. Tot 31 juli kunnen er nog verschuivingen plaatsvinden: "Kinderen die laag op de lijst stonden krijgen vaak door de reservelijst toch een hoger nummer. Stel dat nu drie kinderen op het Spinoza afzien van hun plek, dan worden de kinderen bovenaan de reservelijst, met het Spinoza op hun lijst, opgebeld. Zij die een hoog lotnummer hadden en daardoor als een van de laatste geloot werden, staan juist bovenaan op de reservelijst. Dat wordt omgedraaid om de kansen te verbeteren."

Pagina's