RTV-NH

Abonneren op feed RTV-NH
NH - nieuws
Bijgewerkt: 27 min 30 sec geleden

Politie Amsterdam tilt zwaar aan lek: "Aanrijding Centraal Station blijft aanrijding"

di, 22/08/2017 - 22:02

AMSTERDAM (AT5) De Amsterdamse politie is niet te spreken over een lek in de eigen gelederen. Weblog Geenstijl kreeg informatie in handen over de man die in juni op Centraal Station een ongeluk veroorzaakte.

Geenstijl publiceerde een screenshot met daarop de naam en geboorteplaats van de 45-jarige man: een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst, zo lijkt het. Reden voor het weblog om de verklaring van de politie in twijfel te trekken.

Een politiewoordvoerder erkent dat het lijkt op een foto van het politiesysteem. "Wij tillen hier zwaar aan. Het ongeval bij het CS blijft een ongeval. Als dit een daad van terreur was geweest dan hadden wij dit ook als zodanig benoemd", zegt een woordvoerder.

Het onderzoek is afgerond en de zaak ligt nu bij het Openbaar Ministerie. "Als politie brengen wij nooit namen van verdachten naar buiten."

Lees ook: Politie Amsterdam: Aanrijding Stationsplein gebeurde buiten het zicht van camera's

Bij de aanrijding werden zeven mensen geraakt door de auto, voornamelijk toeristen. De bestuurder werd een aantal dagen vastgehouden om er 100 procent zeker van zijn dat de man onwel was geraakt. Tijdens het onderzoek zijn zijn telefoon, de auto en de bloedsuikermeters uitvoerig onderzocht.

Huiszoeking
Ook vond een huiszoeking plaats. Uiteindelijk bleek volgens de politie dat er geen opzet in het spel was, maar dat de Amsterdammer onwel was geworden. De man gebruikte medicijnen en werd mogelijk onwel door een lage bloedsuikerspiegel. Hij is diabetespatiënt.

Lees ook: Huiszoeking bij man die voor CS op voetgangers inreed: definitief geen opzet

Zaandammer (34) rijdt meer dan 100 km/u te hard

di, 22/08/2017 - 21:13

ZAANDAM De politie heeft gisteravond op de A6 bij Almere-Poort een 34-jarige Zaandammer aangehouden die meer dan 100 kilometer per uur te hard reed.

De agenten stonden met hun lasergun langs de weg, toen de snelheidsduivel langsreed met 209 kilometer per uur, waar maximaal 100 gereden mag worden. Toen de Zaandammer staande werd gehouden bleek tevens dat hij geen identiteitsbewijs kon laten zien. 

De man werd aangehouden en naar het politiebureau van Almere gebracht, waar hij ook nog eens positief testte op drugs. Zijn auto en rijbewijs zijn in beslag genomen, hij mag zeker zes maanden niet rijden en kan ook rekenen op een forse boete. 

Fietser gewond na aanrijding met automobilist

di, 22/08/2017 - 21:13

AMSTERDAM (AT5) Op de Pieter Calandlaan in Amsterdam-West is een man gewond geraakt na een aanrijding met een auto.

De man zat op de fiets, toen hij door de auto werd geschept. Volgens ooggetuigen is het slachtoffer er slecht aan toe.

De botsing gebeurde rond 20.15 uur. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. 

Renovatie Velsertunnel zorgt voor veel blije gezichten

di, 22/08/2017 - 20:49

IJMOND Veel blije gezichten bij weggebruikers die door de Velsertunnel rijden. Na de grootscheepse renovatie is het aantal hoogtemeldingen van te hoge vrachtwagens namelijk flink gekelderd.

Dat blijkt uit recente cijfers van Rijkswaterstaat. Want waren er voor de opknapbeurt nog gemiddeld 700 meldingen met een te hoge wagen voor de slagbomen, zijn dat er van april tot en met juli 'slechts' 181 gemiddeld. "Veel minder sluitingen, hinder en dus ook minder schade", vertelt districtshoofd bij RWS Hendrik Hooimeijer. 

Lees ook: Veel vertraging door incidenten bij Velsertunnel

Hij vervolgt: "Maar elke hinder, is er één teveel. We vinden het nog steeds erg jammer dat veel vrachtwagenchauffeurs zich niet aan de wettelijke norm van 4 meter hoogte houden", aldus Hooimeijer.

VID
Tijdens de renovatie is ook de doorgang van de Velsertunnel vergroot. Toch denkt de VerkeersInformatieDienst (VID) dat de vrachtwagens vaak onterecht worden geregistreerd als te hoog. "Dan hebben ze last van een bollend dekzeil", legt woordvoerder Patrick Potgraven uit. "De tunnel sluit, ook als later blijkt dat ze ten onrechte helemaal niet te hoog waren. Maar die 12 centimeter grotere doorgang zorgt nu wel voor een ruimere marge, waardoor er minder meldingen zijn."

Minder stress
Vooral de beroepschauffeurs zijn erg content. "Een betere doorstroming", zegt de één. "Minder stress. En stress is funest, vooral voor een vrachtwagenchauffeur", besluit zijn collega. 

Betrapt: jongen poept voor huis van Jan Smit

di, 22/08/2017 - 20:05

VOLENDAM Volkszanger Jan Smit is woedend. Een jongen poepte vanmiddag voor de ogen van Jans spelende kinderen op de stoep voor zijn huis.

De smeerlap wordt op heterdaad betrapt en gaat er snel vandoor, maar wordt duidelijk op beeld vastgelegd. "Ik draag alle studentenverenigingen een warm hart toe, maar deze jongeman heeft zojuist, terwijl mijn kinderen in de tuin aan het spelen waren, zijn darmen geleegd voor mijn garage", schrijft Smit bij de video. "Ik hoop dat hij ontzettend trots is op zijn stoere actie!"

De maker van de video rent de jongen nog achterna en filmt het groepje waar de poeper bijhoort, maar die lijken niet onder de indruk. 

De reacties onder de post zijn niet mals. "Wat een aso. En dit noemen ze ontgroenen? Stoer hoor!", schrijft iemand. "Die moet toch binnen enkele minuten herkend worden door iemand, aan de schandpaal met hem", hoopt een ander. 

Vernielingen en intimidatie door hangjongeren groot probleem in Hilversum

di, 22/08/2017 - 18:00

HILVERSUM De politie en gemeente krijgen maar geen grip op de hangjongeren die voor ernstige problemen zorgen in Hilversum-Oost. Ze intimideren bewoners en vernielen van alles.

Vooral ijssalon 't Perronnetje moet het de laatste tijd ontgelden. Een met poep besmeurde vlag voor de deur, een ingegooide ruit en als klap op de vuurpijl een mandarijn die afgelopen week tegen het hoofd van eigenaar Gilly Emanuels werd aangegooid. Zij is de terreur van de groep jongeren rond haar zaak spuugzat. "Ik ben kapot en ontzettend kwaad. Je voelt je in de steek gelaten", vertelt Gilly.

Lees ook: Bewoners Ooievaarplein Hilversum willen maar één ding: die camera terug!

Deze groep jongeren zorgde al eerder voor problemen in de wijk. Op het Ooievaarplein en Jac. P. Thijsseplein zijn meerdere ruiten en fietsen vernield. De jongeren verplaatsen zich continue. "Buurtbewoners zijn bang dat ze zelf een steen door de ruiten krijgen. Als er niets gebeurt, gaat het uit de hand lopen en voordat je het weet heb je een soort van straatoorlog", vertelt Patrick Weening van de bewonersvereniging. 

Whatsappgroep
Politie, gemeente en buurtbewoners kwamen vandaag langs bij de ijssalon om de hangjeugdproblematiek te bespreken. Jeugdboa's, de wijkagent en de buurtcoördinator gaan meer ingezet worden, terwijl de bewoners een WhatsAppgroep beginnen. "Ze moeten zich gewoon gedragen en geen dingen doen die ik niet tolereer, zoals het bedreigen van een onderneemster", zei burgemeester Pieter Broertjes.

Oppakken lastig
De groep is bekend bij politie en gemeente. Ze zijn al tijden in beeld, maar tot ergernis van Emanuels en veel andere buurtbewoners is daarmee de terreur niet verdwenen. Oppakken blijkt lastig, want dat kan volgens Broertjes alleen als ze op heterdaad betrapt worden. Gemeente en politie hebben de kwestie in Oost te lang laten sudderen. "We zijn iets te weinig zichtbaar geweest", geeft de burgemeester toe. "Maar nu gaar er wel iets gebeuren om de veiligheid te verbeteren. We willen laten zien dat het beter kan en moet."

Ralreiger trekt veel vogelspotters naar de Eempolder

di, 22/08/2017 - 17:50

EEMPOLDER De Eempolder staat bij veel vogelspotters al bekend als een mooie plek voor vogels. Dit weekend werd dat nog eens bevestigd nadat een ralreiger was gezien door een vogelspotter. Door een melding op www.waarneming.nl kwamen de vogelspotters massaal naar een veldje bij Eemnes om de zeldzame reiger met eigen ogen te bekijken.

Meestal komt de ralreiger alleen voor in het oosten van Europa maar hij is de laatste jaren af en toe te zien in Nederland. Dit zorgt ervoor dat vogelspotters, gewapend met camera en een grote lens op de plek af komen om de vogel op camera vast te leggen.

"Ik blijf tot ik hem goed op de foto heb", aldus Rob Verhoeven. Volgens hem is het spotten van vogels net als jagen maar dan met een camera. "Het is leuk om hem te zien maar ik wil hem ook graag op de foto mee naar huis nemen."

De ralreiger is een echte trekvogel dus hoelang de kleine reiger nog te zien is, kan niemand zeggen maar vandaag was het vogeltje nog de hele dag te zien in de polder.

Naakte toerist sluit zichzelf buiten

di, 22/08/2017 - 17:32

AMSTERDAM Een man met alleen een handdoekje om zijn middel heeft zich onlangs buitengesloten op de Pieter Langendijkstraat in Amsterdam.

De politie kreeg tijdens een nachtdienst een melding over een man die zich verward gedroeg. Toen agenten op het opgegeven adres aankwamen, vonden ze een toerist die slechts in een handdoek gewikkeld op straat stond. 

"De man was zichtbaar in paniek en verklaarde te verblijven in één van de woningen", schrijft de politie op Facebook. "Hij vertelde dat hij was geschrokken en de woning uit was gerend. Maar de sleutels van de man lagen nog in de woning en de deur was dichtgevallen."

Helaas was het nog niet zo makkelijk om de man de woning in te helpen. De buren waren allemaal weg. Een slotenmaker bellen, was geen optie, omdat dan ook het slot van de centrale deur van het gebouw moest worden vervangen. Daardoor zouden de andere bewoners van het pand ook nieuwe sleutels moeten krijgen voor ze naar binnen zouden kunnen. 

Hulplijn
De enige manier om de man te helpen was door achterom naar de tweede verdieping te klimmen, waar de balkondeur openstond. Omdat dat te hoog was om met een normale trap te komen of om naartoe te klimmen, werd de brandweer ingeschakeld. "Gelukkig konden wij ook een hulplijn inschakelen!"

Die heeft de agenten met een ladderwagen naar het balkon gebracht, waarna zij de voordeur van binnenuit konden openen. Waar de man van was geschrokken, is niet bekend. Zodra de man de woning weer in kon, ging het weer goed met hem. "Eind goed, al goed."

Ark van Noach meert aan in Hoorn

di, 22/08/2017 - 16:34

HOORN Nu ligt de 2.000 vierkante meter grote Ark van Noach nog in Elburg, maar donderdag zet hij koers naar Hoorn. 

De ark is het eerste drijvende Bijbelmuseum van Europa en met dertien meter hoog, zeventig meter lang en tien meter breed is het een imposante verschijning.

Ruim tien jaar geleden werd hij in Schagen gemaakt door Broek op Langedijker Johan Huibers en in 2010 omgedoopt tot museum. De ark wordt ook wel de Verhalenark genoemd en vaart door Europa om mensen te leren over Bijbelverhalen. 

Donderdagavond komt het gevaarte dan aan in Hoorn, waar hij zal aanmeren aan de Compagniesteiger bij het Oostereiland. Vanaf vrijdag is hij geopend voor publiek. De ark blijft tot eind februari in de West-Friese stad liggen. 

De ark is dagelijks te bezoeken tussen 10.00 en 18.00 uur.

Elfstedentocht is het laatste doel voor Maarten van der Weijden "Er komt hierna geen nieuw plan"

di, 22/08/2017 - 15:50

ALKMAAR Het wordt de ultieme uitdaging voor langeafstandszwemmer Maarten van der Weijden: het zwemmen van de Elfstedentocht. Tussen 18 en 21 augustus 2018 gaat hij de tocht der tochten afleggen. "Hierna komt geen nieuw plan."

Al jaren zet de in Alkmaar geboren zwemmer zich in voor onderzoek tegen kanker, de ziekte die hij zelf overwon. Vorige week zondag zwom hij daarvoor nog op en neer over het Kanaal tussen het Engelse Dover naar het Franse Calais. Toch speelt het idee om de Elfstedentocht te zwemmen al een tijd door zijn hoofd. "Alles wat ik de afgelopen anderhalf jaar heb gedaan stond eigenlijk al in het teken van dit doel", laat van der Weijden weten. 

Lees ook: Van der Weijden volbrengt zwemtocht van Engeland naar Frankrijk en weer terug

Ook voor deze tocht staat de strijd tegen kanker centraal. Enthousiastelingen mogen namelijk (delen) met de voormalig Olympisch kampioen meezwemmen. "Het inschrijfgeld is symbolisch elf euro en ik hoop dat de deelnemers zelf ook enorm veel geld inzamelen." Voor Van der Weijden zal dit de laatste grote uitdaging zijn die hij aangaat. "Dit is alles wat ik kan doen", aldus de zwemmer. "Dit is voor mij all in."

Van der Weijden zal over de ruim tweehonderd kilometer lange tocht ongeveer drie dagen doen. "Het doel is om het water niet uit te komen", laat hij weten. "Ik moet alleen nog kijken of ik met een luchtbed langs de waterkant kan slapen om toch even te rusten."

Lees ook: Van der Weijden gaat Elfstedentocht zwemmen: "Ik kom drie dagen het water niet uit"

Wil je meer weten over zijn zwemtocht of wil je weten hoe je hem kunt steunen? Ga dan naar de website van zijn foundation. 

 

Toch geen pilot Alkmaarse hop-on hop-off busjes in 2017

di, 22/08/2017 - 15:47

ALKMAAR De toeristische hop-on hop-off busjes gaan dit jaar toch niet door Alkmaar rijden. Dat laat de gemeente vandaag weten in een persbericht.

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten geen ontheffing te verlenen voor 2017. Volgens hen is er nog niet voldaan aan de gestelde voorwaarden dat de busjes moeten zijn gekeurd op rijeigenschappen en veiligheid. 

Lees ook: Toeristenbus in Alkmaar: bewoners en initiatiefnemers lijnrecht tegenover elkaar

Er is veel gedoe geweest rondom de kleine elektrische busjes, die eigenlijk per 1 augustus zes dagen in de week door de binnenstad zouden gaan rijden. Eerder liet het college zich al door kritische bewoners overtuigen dat een route door smalle woonstraten niet wenselijk is. 

Lees ook: Dagelijkse toeristenbus toch niet door smalle woonstraten Alkmaar

De busjes - die al jaren in Hoorn rijden - worden bestuurd door vrijwilligers en rijden stapvoets. Bewoners vreesden niet alleen voor overlast, maar waren ook bang dat de verkeersveiligheid zou afnemen. Bovendien vonden ze dat ze te laat zijn geïnformeerd.

Met de initiatiefnemer zal overleg gepleegd worden hoe in 2018 wel aan de voorwaarden voldaan kan worden. 

Borden waarschuwen inwoners Naarden voor zeer giftige paddenstoelen

di, 22/08/2017 - 15:16

NAARDEN De gemeente Gooise Meren heeft in Naarden-Vesting borden geplaatst die inwoners waarschuwen voor de zeer giftige groene knolamaniet, een klein maar dodelijk paddenstoeltje.

In de groene knolamaniet zitten acht soorten gif en daarmee is de paddenstoel een van de gevaarlijkste ter wereld. Hij steekt voornamelijk vanaf april tot en met oktober de kop op in heel Europa en gedijt goed aan de stammen van loofbomen als eiken en kastanjes. Het gif in het plantje tast de nieren en de lever aan. Eén hapje is al voldoende om er doodziek van te worden of zelfs te overlijden. 

Het paddenstoeltje is gesignaleerd langs het wandelpad rond Naarden-Vesting. Daar heeft de gemeente nu waarschuwingsborden geplaatst. Mensen wordt aangeraden de paddenstoelen niet aan te raken of te plukken en honden aangelijnd te houden. Twee jaar geleden stierf er nog een hond nadat hij van de paddenstoelen had gegeten.

Lees ook: Poedel Fleurtje dood door supergiftige paddenstoel

Stichting Monumenten Bezit gaat de paddenstoelen ruimen. "Er is een discussie gaande of je de natuur met rust moet laten of niet. Ik vind in dit geval dat je de paddenstoel moet weghalen", vertelt Paul Verkuijl van de stichting. "Het is geen zeldzame plant. In dit gebied lopen bovendien veel honden en kinderen en dan moet je geen risico lopen. Je wil geen dode hebben in het bos."

Karkas vinvis op Texel opgeruimd

di, 22/08/2017 - 14:28

TEXEL Het werk aan het karkas van de aangespoelde vinvis op Texel is aan het begin van de middag afgerond. "We zijn klaar, het karkas is helemaal opgeruimd'', aldus Arthur Oosterbaan, veldbioloog en medewerker van Ecomare.

"Heel Texel heeft meegeleefd en net als de afgelopen dagen kwamen dinsdag veel mensen een kijkje nemen op het strand.''

Lees ook: Waan je op het Texelse strand: bekijk de aangespoelde vinvis in 360 graden

De botten van de vinvis, vermoedelijk een jong vrouwtje, gaan naar een preparateur in de buurt van Dokkum. "Ze worden in een bad van 37 graden met Biotex gelegd. Na een maand hebben de bacteriën hun werk gedaan en worden de botten gebleekt met peroxide.''

Volgens Oosterbaan zal het dan nog maanden duren voordat de vinvis in elkaar is gezet en wordt tentoongesteld.

Lees ook: Dode vinvis op Texel ontleed: "Raar om oog in oog met zo'n dier te staan"

Van der Laan nodigt ondernemers binnenstad uit na aanslag Barcelona

di, 22/08/2017 - 14:17

AMSTERDAM (AT5) Burgemeester Van der Laan heeft verschillende vertegenwoordigers van ondernemers in de Amsterdamse binnenstad uitgenodigd voor een gesprek. Daarmee wil de burgemeester mogelijke zorgen naar aanleiding van de aanslagen in Spanje wegnemen.

Na eerdere aanslagen in diverse Europese steden ging de burgemeester ook in gesprek met onder meer de LHBT-gemeenschap, met poppodia, de Joodse gemeenschap, moskeeën en nieuwsredacties.

Lees ook: Noord-Hollanders in Barcelona: "Hun leven staat op z'n kop"

In Barcelona kwamen donderdag 13 mensen om het leven en raakten meer dan 130 mensen gewond, toen een busje inreed op een mensenmassa op de toeristische Ramblas. Naast het spreken over zorgen die Amsterdamse ondernemers mogelijk hebben, wil Van der Laan ook vertellen over de gevolgen die de aanslag heeft voor Amsterdam.

Lees ook: Doden en gewonden in Barcelona bij aanslag: "Mensen renden in paniek over straat"

De burgemeester zal ook toelichten hoe hij denkt over de veiligheidsmaatregelen in de stad, die samen met het Openbaar Ministerie en de politie zijn genomen. De bedoeling is dat het gesprek met de ondernemers nog deze week zal plaatsvinden.

Automobilist wil file ontwijken met roekeloze actie

di, 22/08/2017 - 13:31

AMSTERDAM Wat doe je als je op een afrit in de file staat en eigenlijk niet langer wil wachten? Gewoon dwars over de middenberm heenrijden terug de doorgaande rijbaan op, dacht een automobilist vanmiddag.

Medewerkers van de VerkeersInformatieDienst betrapten de man op camera van deze levensgevaarlijke actie en zetten de beelden op Twitter. De beelden zijn gemaakt op de A4 bij de afrit Sloten. 

De file die de bestuurder wilde vermijden zou wel eens verband kunnen houden met een ongeval dat eerder vandaag ter hoogte van Nieuw-Vennep plaatsvond. De politie doet daar onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

 

Waar moet het kabinet in investeren? Meld je aan voor het Prinsjesdagonderzoek van NH Panel

di, 22/08/2017 - 12:21

AMSTERDAM Op de derde dinsdag in september, dit jaar de 19e, is het weer tijd voor Prinsjesdag. Duidelijk wordt waarin er wordt geïnvesteerd, maar ook waarop wordt bezuinigd. Tijd voor het NH Panel om te onderzoeken hoe jij er economisch voorstaat en waar wat jou betreft in geïnvesteerd moet worden.

Deel ook jouw ervaringen en mening door lid te worden van het NH Panel en doe mee aan het Prinsjesdagonderzoek. Meld je hier aan. Daarna sturen we je binnen 48 uur na je aanmelding de link naar het onderzoek.

Eerder vroegen we de leden van het Panel naar hun mening over het openbaar vervoer en ervaringen met criminaliteit.

Gemiddeld één keer per maand zullen de panelleden via de e-mail een online vragenlijst krijgen. Je bepaalt natuurlijk zelf of je meedoet. Als je niet meer wilt meedoen, meld je je weer af. Inmiddels telt het NH Panel ruim 500 leden.

 

'Onverlaat' legt populaire kermisattractie Wervershoof lam door druk op noodknop

di, 22/08/2017 - 12:14

WERVERSHOOF De populaire attractie Breakdance op de kermis in Wervershoof ligt al een paar dagen stil. Dat komt doordat 'een of andere onverlaat die waarschijnlijk grappig wilde doen' zondagavond op de noodknop heeft gedrukt, waardoor de attractie abrupt plat werd gelegd.

Sindsdien is de attractie kapot, meldt nieuwspartner Medemblik Actueel. Voorzitter Arjan Blokker van de Stichting Behoud Nederlandse Kermissen bevestigt het nieuws tegenover NH Nieuws. Hij laat weten dat de printplaten van de computer van de attractie defect zijn gegaan door de druk op de knop. 

De exploitant van de Breakdance heeft hierdoor een aardige schadepost opgelopen, gaat Blokker verder. "Ik hoop echt dat mensen die zoiets in een vlaag van verstandsverbijstering doen, gaan beseffen wat de consequenties zijn."

'Vandaag weer open'
Inmiddels heeft de exploitant nieuwe onderdelen opgehaald in België en wordt er op dit moment hard gesleuteld om de attractie weer te laten draaien. Er wordt gehoopt dat de Breakdance later vandaag weer open kan. Dat is zowel voor de exploitant als het publiek te hopen, aldus Blokker. "Op een goede dag kan de Breakdance zomaar duizend man trekken."

Omstanders redden inzittenden uit gecrashte auto's

di, 22/08/2017 - 11:43

NIEUW-VENNEP Meerdere auto's hebben vanmorgen op de A4 richting Amsterdam ter hoogte van Nieuw-Vennep elkaar met hoge snelheid geraakt. Hierbij belandde één auto in het water en een andere auto op z'n kop op het wegdek.

Een traumahelikopter werd opgeroepen ter assistentie bij het ongeluk. Volgens een agent ter plaatse speelden omstanders een grote rol bij het reddingsactie. Zij doken het water in om de inzittenden uit de auto te halen. Een persoon heeft letsel opgelopen en is naar het ziekenhuis gebracht.

Verkeer richting Amsterdam zal enige tijd hinder ondervinden van het onderzoek en bergingswerkzaamheden die zullen plaatsvinden. 

[Tweet:https://twitter.com/POL_VanRooijen/status/899930593412227072]

Politie zoekt naar mogelijk lichaam in water

di, 22/08/2017 - 11:24

AMSTERDAM (AT5) In de Jan Rebelstraat in Amsterdam Osdorp is de politie op zoek naar een mogelijk lichaam. Het is nog niet duidelijk of er daadwerkelijk iets in het water ligt. Maar er is wel een calamiteitencontainer van de politie in de straat gezet.

Volgens een woordvoerder wordt het water vlakbij de zwaarbeveiligde rechtbank 'de Bunker' doorzocht door duikers.

De straat is afgezet en inmiddels zijn er ook blauwe schermen rond het water geplaatst. De GGD is aanwezig, evenals een aantal onderzoekers in witte pakken.

Populair truckerscafé gaat na 32 jaar sluiten: "Wat moeten we nu?"

di, 22/08/2017 - 11:21

BEVERWIJK Het is een klap in het gezicht voor veel chauffeurs. Na 32 jaar stopt hun truckerscafé in de haven van Beverwijk. Het gevecht van uitbater Co de Groot tegen longkanker is bijzonder succesvol, maar eist z'n tol op de werkvloer.

"Uiteindelijk was de keuze makkelijk om te zeggen dit kan niet meer", vertelt medeuitbater Ilona van Vegten aan NH Nieuws. "Nu komen er ook mensen naar je toe die zeggen 'hij is nu toch weer beter?'. Dat is wel zo, maar zijn conditie is nog niet compleet op peil. Dat kan nog een jaar of twee langer duren. Dan zou ik het café nog langer in m'n eentje moeten runnen. Dat gaat niet."

Het is niet alleen het donkerbruine café. Boven runnen ze ook nog een hotel. Als Ilona aankondigt dat 31 augustus de laatste dag wordt, zijn de reacties overweldigend.

"Zelfs in Frankrijk wordt er over je gepraat", aldus Ilona. "In Zeeland, in Limburg, in Groningen, overal wordt er gepraat 'de Wijkerhaven gaat sluiten. Wat moeten we nu als we in Noord-Holland zijn?' Het is bizar."

De truckers zelf hebben er geen woorden voor. "Hoe vaak kom ik hier niet. Elke dag denk ik wel", zegt een klant. Een ander zegt: "Het is een verschrikking, ik zou niet weten waar ik nu heen moet."

 

Pagina's