NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 37 min 1 sec geleden

100-jarige Big Swing Band Alkmaar eert Amerikaanse orkestleider Glenn Miller

44 min 50 sec geleden

ALKMAAR - Het is over een week precies 75 jaar geleden dat de Amerikaanse orkestleider Glenn Miller spoorloos verdween. Hij was naar Europa gekomen om met zijn muziek de geallieerde troepen een hart onder de riem te steken. Maar op een vlucht van Engeland naar Frankrijk ging het mis.

"Hij vertrok op de 14e december met heel slecht weer richting Parijs", vertelt Ab Helsloot, drummer bij Big Swing Band Alkmaar, "Zijn band zou later volgen, maar Miller is nooit aangekomen."

Met het eerbetoon wil de club het eigen 100-jarige jubileum vieren. De muzikale wortels van de bigband liggen bij muziekvereniging Sint Caecilia Alkmaar dat in 1919 werd opgericht. "In 1996 zijn wij doorgegaan als bigband".

Leden van de band komen uit de hele regio: van Schagen tot Heiloo en van Schoorl tot Heerhugowaard. Al geruime tijd wordt er hard geoefend om in het weekend van 14 en 15 december, als het dus precies 75 jaar terug is dat Miller verdween, te kunnen pieken.

Tekst gaat door onder de video

"Ik hou zelf erg van jazz-muziek en van swing-muziek", zegt Helsloot, "Maar het mooie van Glenn Miller is dat iedereen zijn muziek kent. Ook de jeugd herkent zijn muziek nog. Dat is prachtig."

Het optreden sluit aan bij 75 jaar herdenken en 75 jaar vrijheid: "Dat is een goede combinatie met ons eigen jubileum dachten wij. Het zijn de Amerikanen, Polen, Engelsen en Canadezen geweest die ons bevrijd hebben. En wat kan je dan mooier doen dan zo'n persoon als Miller te eren door mooie muziek te spelen."

Bezoeker (19) gevangenis Westzaan gepakt met hasj in onderbroek

50 min 31 sec geleden

Een bezoeker van de gevangenis in Westzaan is gisteravond opgepakt omdat hij hasj mee naar binnen wilde smokkelen.  

Dat melden wijkagenten uit Krommenie via Twitter. 

De 19-jarige man kwam op bezoek bij zijn broer, maar bij binnenkomst sloeg een drugshond aan. Bij het fouilleren van de man bleek hij honderd gram in zijn onderbroek te hebben verstopt. 

Omdat de politie 'een dergelijke blijk van broederliefde natuurlijk niet kan accepteren', is de man aangehouden.  De drugs zijn in beslag genomen.  

Een jaar geleden bleek dat gedetineerden in de gevangenis Zaanstad er flink op los feesten. Op camerabeelden (van een naar binnengesmokkelde telefoon) was te zien hoe de gevangenen dansen op muziek, blowen en drinken

Eerder was al gebleken dat dergelijke misstanden niet alleen de Zaanse gevangenis plaatsvinden. Ook in andere penintiaire inrichtingen, waaronder die in Heerhugowaard, bleken gevangenen zich geregeld te goed te doen aan naar binnen gesmokkelde alcohol en drugs. 

De afgelopen jaren zijn gevangenissen intensiever gaan controleren op smokkelwaar. Zo worden er vaker scanners en honden ingezet. Opvallend genoeg was het bij gevangenissen naar binnen smokkelen van verboden goederen tot eerder dit jaar niet strafbaar. Sinds 1 november is dat wel het geval.  

AZ loopt in op Ajax na overwinning bij PEC Zwolle

za, 07/12/2019 - 22:35

ZWOLLE - AZ heeft het gat met koploper Ajax zaterdagavond verkleind tot drie punten. De ploeg van trainer Arne Slot deed dat door in het MAC³PARK stadion met 0-3 te winnen van PEC Zwolle. 

Ondanks dat de thuisploeg met overtuiging aan het duel begon, was de eerste kans voor AZ direct een levensgrote. Dani de Wit had de Noord-Hollanders op een vroege voorsprong moeten koppen, maar zijn poging belandde aan de verkeerde kant van de paal. Die vroege voorsprong voor de Alkmaarders kwam er na een kwartier spelen echter alsnog. Oussama Idrissi kreeg de bal gelukkig mee, lepelde hem voor en Myron Boadu knalde het leer met een volley hard achter doelman Michael Zetterer voor de 0-1.

Idrissi

Zwolle ondernam via onder meer Lennart Thy en Vito van Crooij wel pogingen om het Marco Bizot lastig te maken, maar het was eerder wachten tot AZ de voorsprong uit zou bouwen. Dat was via De Wit dan ook bijna het geval. Na een knappe bal van Jonas Svensson kopte de middenvelder de bal over. Nadat Calvin Stengs ook niet tot een doelpunt kwam, was het Idrissi die de marge kort voor rust toch verdubbelde. De linkeraanvaller kreeg de bal op zo'n twintig meter voor het doel en haalde hard uit, 0-2. 

Dat Idrissi in vorm is, bevestigde hij ook in de tweede helft nog maar eens. Kort na rust gaf hij linksachter Owen Wijndal de kans om een doelpunt te maken, maar de verdediger schoot op de Overijsselse doelman. Na ruim een uur spelen gooide de Marokkaanse aanvaller de wedstrijd dan maar zelf in het slot. Via Stengs en Boadu kwam de bal bij Idrissi terecht en hij schoot hem verwoestend in het dak van het doel. 

In de slotfase gebeurde er niet veel meer en leek AZ zich te sparen voor de komende wedstrijden, wanneer AZ op uit speelt bij Manchester United (Europa League) en Ajax op bezoek krijgt voor de competitie. Enkel Bizot hoefde zich nog in te spannen op pogingen van onder andere Gustavo Hamer. Door de simpele zege staat AZ nu nog maar drie punten achter op Ajax, omdat de Amsterdammers vrijdag in eigen huis verloren van Willem II.

Opstelling PEC Zwolle: Zetterer; Hamer, Lachman, Lam (Kersten/73), Van Wermeskerken; Dekker, Clement, Huiberts (Bruns/82); Van Crooy, Thy, Johnsen (Van Duinen/70)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Clasie, Wuytens, Wijndal (Reijnders/80), Midtsjø, De Wit, Koopmeiners, Stengs (Sugawara/71), Boadu, Idrissi (Ouwejan/71)

Politiehelikopter zoekt boven Beverwijk naar in vijver gevallen 'inbreker'

za, 07/12/2019 - 20:31

BEVERWIJK - Er wordt op dit moment in Beverwijk door de politie gezocht naar een mogelijk inbreker. De man zou natte kleding hebben. Een helikopter vliegt over de gemeente.

De zoekactie is gaande rond het Cnossenhof. Daar zijn meerdere politieauto's aanwezig en wordt gezocht met honden. Ook is een deel afgezet. 

Een woordvoerder van de politie bevestigt dit aan NH Nieuws. "Er kwam een melding van een inbraak en daarna zagen buurtbewoners een vreemde man over de schutting klimmen. Wat diegene niet wist, was dat er aan de andere kant een grote vijver was. Hij ging languit op zijn plaat. De mogelijk inbreker is dus kletsnat."

Het is niet helemaal zeker of die persoon iets te maken heeft met de inbraak die eerder werd gemeld, maar de politie vraagt toch middels een Burgernet-bericht uit te kijken naar iemand met 'natte kleding'. 

Op Facebook zeggen tientallen Beverwijkers dat ze een helikopter boven hun woning zien en horen. "Hij heeft geen licht!" 

Deze mazzelaars zagen hun eigen, wilde kerstboom in de Schoorlse duinen

za, 07/12/2019 - 20:14

Wie kan dat nou zeggen: dat je je eigen kerstboom mocht omzagen in het wild! In Schoorl kregen een aantal geluksvogels die kans vandaag (en morgen).

Het was een idee van boswachter Frans Erinkveld, want dennenbomen horen niet thuis in de duinen, maar groeien en wel. Dus waarom niet het onaangename met het aangename combineren?

VIDEO: And then there was light in het stadion voor mogelijk duel AZ - Ajax

za, 07/12/2019 - 19:06

ALKMAAR - De lichtmasten werden vandaag op het AZ-stadion getakeld. De Alkmaarse club speelt er op 15 december mogelijk tegen Ajax. Dit zou de eerste wedstrijd zijn sinds het dak instortte begin augustus.

Of er bij die wedstrijd ook publiek aanwezig mag zijn, beslist het gemeentebestuur van Alkmaar op dinsdag 10 december. "Onze organisatie en TNO zijn op dit moment nog steeds bezig om alle informatie te verwerken", meldde het college van B en W eerder.

AZ heeft te kennen gegeven dat zij de wedstrijd graag willen spelen, maar alleen met publiek. De KNVB houdt twee opties achter de hand in het geval de gemeente negatief besluit: de wedstrijd uitstellen of omruilen, zodat Ajax de 15e thuis speelt en later in het seizoen naar Alkmaar gaat.

Het dak van het stadion is inmiddels verwijderd, alleen boven de hoofdtribune is de overkapping nog intact. AZ zorgt nu voor tijdelijke voorzieningen, waardoor het stadion in principe weer kan worden gebruikt. "We hebben vertrouwen in de voortgang en kijken positief naar de uitkomst van de toetsing", aldus de gemeente Alkmaar.

Áls de wedstrijd wordt gespeeld, is er dus in ieder geval verlichting. 

Boeren doen protestaankopen in supermarkt en dreigen: 'Schappen voor Kerst leeg'

za, 07/12/2019 - 18:43

AVENHORN - De boeren blijven protesteren tegen de maatregelen van de regering rondom stikstof; vandaag door bij twee supermarkten protestaankopen te doen. Zo stonden er vandaag 25 traktoren bij de DEEN in Avenhorn pal voor de supermarkt geparkeerd. "Dit is een waarschuwing," aldus de boze boeren.

De boeren hadden hun actie bij het winkelcentrum aangekondigd: de boeren parkeerden hun traktoren met beleid om vervolgens vooral voor de toegesnelde pers tientallen broden, ontelbare kratten bier en heel veel frisdrank in te laden.

Boer Rene Staal roept dreigend. "Ik zei tegen mijn vrouw: je moet voor drie weken boodschappen gaan doen." Een boer uit de omgeving van Avenhorn legt de actie uit: "Dit  weekend zullen klanten niet verhongeren, maar de volgende keer zorgen we er voor dat er inderdaad niemand nog boodschappen kan doen. En dat is om druk te zetten op de regering."

 

De meeste klanten van de supermarkt kunnen de actie van de boeren wel waarderen. Zo zeggen meerdere mensen: "Ik steun de boeren van harte." Een enkeling ziet geen heil in de actie als de traktoren zich tussen de auto's vol boodschappen manouvreren: "Zinloos, het kost ze diesel, dit is milieuvervuiling."

Zo'n tien boeren doen uiteindelijk boodschappen voor een paar honderd euro. De supermarkt en het winkelcentrum wisten van de actie en steunen de boeren min of meer in hun protest.

Niet bang

Voor dertien december dreigen de boeren met hardere acties. De boeren zijn niet bang dat lege schappen zorgen voor het verlies van krediet bij burgers. "Voorlopig staat nog zo'n 80- a 70 procent van de mensen achter ons. Het is belangrijk dat de politiek naar ons gaat luisteren en met ons gaat praten in plaats van tegen ons."

Generale repetitie

Niet alleen de supermarkt in Avenhorn werd bezocht, maar ook het distributiecentrum bij het industrieterrein in Hoorn werd op een bezoek van traktoren getrakteerd. "Dit is voor een generale repetitie. We kijken hoe snel we er zijn en waar het beste kunnen parkeren. Want als de Minister ons niet tegemoet komt dan zitten we er heel dichtbij dat we hier actie gaan voeren." Vandaag bleef het in Hoorn voor de boeren bij een prikaktie van een half uurtje en de gearriveerde politie vertrok dan ook weer snel.

Grote brand in schuur in Lisserbroek: 'Sluit ramen en deuren'

za, 07/12/2019 - 18:40

LISSERBROEK - Er woedt op dit moment een brand aan de Lisserbroekersweg. Het gaat om een vrijstaande schuur. Update: de brand is onder controle, meldt de Veiligheidsregio. 

Het nablussen kan nog enige tijd duren.

Er wordt door de Veiligheidsregio Kennemerland verzocht om ramen en deuren gesloten te houden. 'Kan overlast veroorzaken in de wijk Getsewoud en Nieuw Vennep'. 

De brand zou niet verder uitbreiden, melden zij ook. De rook en het vuur is wel in de wijde omgeving te zien.

Overval buurtwinkel Zaandam: zoektocht naar dader met gele onderbroek

za, 07/12/2019 - 17:38

ZAANDAM - Aan de Kepplerstraat in het centrum van Zaandam is vanmiddag een overval gepleegd bij een buurtwinkel. De politie zoekt naar de mogelijke dader, die een opvallend signalement heeft.

De persoon zou namelijk een grote shoppertas van de Action bij zich hebben en zijn gele onderbroek zou zichtbaar zijn. Ook droeg de gezette man van ongeveer 35 jaar een bloemetjes T-shirt. 

De overval op de tabakshop op de hoek met de Burgemeester Smitstraat gebeurde rond kwart over vijf. 

De Kepplerstraat is haaks op de Peperstraat in Zaandam. Er zitten veel winkels en horecazaken. Er is een Burgernet-bericht uitgestuurd. 

Dieven slaan voor de 7e keer toe bij brillenzaak Zandvoort: "Mijn vrouw heeft huilbuien"

za, 07/12/2019 - 17:08

ZANDVOORT -  De lol is er voor Corrina en Ton Slinger helemaal af: ze zijn donderdagnacht voor de zevende keer slachtoffer van criminelen in hun optiekwinkel. "Een nachtmerrie. Volgend jaar bestaan we zestig jaar, maar dit feestelijk vieren..."

In een emotioneel Facebookbericht beschreef Corrina vanmorgen haar verdriet om het feit dat hun brillenwinkel aan de Grote Krocht weer eens helemaal overhoop is gehaald. "Het begint echt vuil te worden. Zoveel diefstallen, berovingen en inbraken in tien jaar", zegt haar man Ton tegen NH Nieuws. 

Het is 3.45 uur 's morgens als Corrina wakker schrikt van een hels kabaal. Ze woont met Ton boven de zaak, maar ligt vanwege een gebroken arm een verdieping lager te slapen dan haar man. "Ik hoorde een zwaar, vallend geluid, glasgerinkel en een alarm", schrijft ze op Facebook. Dat zware, vallende geluid bleek een grote kei te zijn geweest, die ze vervolgens aantreft in de winkel. "Ik dacht ik nog dat het mijn man was die viel of zo, maar al snel zag ik: oh nee, alwéér een inbraak."

Er kwam zoveel woede in haar los dat ze 'als een viswijf', schreeuwend van de trap afloopt en 112 belt. Ze snelt naar het alarm en loopt daarbij door allemaal stukken glas. Ton: "Ze hebben met die grote kei de ramen ingegooid."

Het was een ravage in de winkel en dit maakte grote indruk op Corrina. 'Een nachtmerrie', schreef ze. Ze is te emotioneel om NH Nieuws te woord te staan. "Ze heeft huilbuien en het is echt verdrietig om haar zo te zien. Het is sowieso allemaal heel hard en rot", aldus Ton. Hij weet niet wat hij nog kan proberen om winkeldieven in de toekomst tegen te houden. 

Dure zonnebrillen

Want de buit die de dieven hebben binnengehaald, is niet mis: Ton schat dat er zo'n dertig (zonne)brillen van een duur merk weg zijn. Die brillen kosten gemiddeld tussen de 500 en 1.000 euro. "Veel optiekzaken verkopen ze niet meer, omdat ze zo vaak worden gestolen. Maar ik laat me niet uit het veld slaan." En dan heeft hij de andere vitrine die gesloopt is nog niet bekeken. 

"Ik zou wel willen kappen, maar dat kan gewoon niet. We krijgen de kans niet", zegt hij pissig. Het echtpaar heeft de brillenzaak overgenomen van de vader van Ton. "En de winkel zou volgend jaar zestig jaar bestaan. We wilden dit feestelijk vieren, om daarna misschien af te bouwen, maar als je al zeven keer met zoiets te maken hebt gehad..."

Ton zegt aangifte te hebben gedaan van de inbraak en bewakingsbeelden hebben afgegeven aan de politie. De politie kon dit nog niet bevestigen aan NH Nieuws. 

Metershoge vlammen bij brand in Amsterdam

za, 07/12/2019 - 16:51

AMSTERDAM - Op de Ringvaartdijk in Amsterdam zijn vanmiddag twee zeecontainers in brand gevlogen.

Rond 15.45 uur werden er meerdere brandweerwagens opgeroepen. Op een foto van een omstander zijn metershoge vlammen te zien.

De brand is inmiddels geblust. Brandweermensen halen de zeecontainers, waar vooral bouwmateriaal in lag, nog wel voor de zekerheid leeg.

De nabijgelegen woonboot is niet beschadigd geraakt. 

Rechtbank: schilder (25) die Amsterdamse klant doodstak handelde uit noodweer

za, 07/12/2019 - 16:14

De 25-jarige schilder die verdacht werd van het neersteken van een 44-jarige Amsterdammer in een woning op Zeeburg krijgt geen straf. De rechtbank kan niet uitsluiten dat de schilder handelde uit noodweer.

Op 2 september vorig jaar werd het levenloze lichaam van de 44-jarige man in zijn woning aan de C.J.K. Van Aalststraat aangetroffen door zijn vrouw en kinderen. De bewoner was met dertig messteken om het leven gebracht. De 25-jarige verdachte werkte op dat moment als schilder in de woning.

De schilder is na het steekincident via Duitsland en Italië naar Frankrijk vertrokken. Twee maanden later is hij daar aangehouden en kon hij worden uitgeleverd aan Nederland.

Zelfverdediging

De bewoner en de schilder zouden een conflict hebben over de kwaliteit en kosten van het schilderwerk. Volgens het OM had de 44-jarige bewoner schulden en kon hij om die reden de rekening van het schilderwerk niet betalen.

De 25-jarige man beriep zich in eerste instantie op zijn zwijgrecht, maar kwam later toch met een uitgebreide verklaring. De schilder verklaarde dat hij de 44-jarige bewoner heeft neergestoken uit zelfverdediging. Dit gebeurde nadat het slachtoffer hem met een mes seksueel zou hebben belaagd.

Aanranding

De bewoner zou geprobeerd hebben de schilder te verkrachten. Ook zou de 44-jarige Amsterdammer tegen de schilder hebben gezegd: "Je gaat het huis niet levend uit, anders ga ik je helemaal in stukjes snijden en in zakjes doen en ergens weggooien."

De officier van justitie vond de verklaring van de schilder ongeloofwaardig, omdat hij geen letsel had na het incident. Ook had hij die dag de hulpdiensten niet gebeld. 

Onderzoek

Volgens de rechtbank heeft het politieonderzoek niet geleid tot een eenduidige conclusie over de feiten en de toedracht van het incident. Daar komt bij dat er onvoldoende aanknopingspunten zijn om de verklaring van de schilder te kunnen weerleggen. 

Volgens de rechtbank is het aannemelijk dat de schilder tijdens deze situatie vanuit een 'hevige gemoedsbeweging' heeft gehandeld, een gerechtvaardigde reactie. Wel vindt de rechtbank dat de schilder 'excessief gereageerd' heeft door zich te verdedigen tegen de bewoner met het toebrengen van dertig messteken. Toch wordt de 25-jarige schilder ontslagen van alle rechtsvervolging, omdat hier sprake is van noodweerexces.

Zaandammers snuiven met burgemeester Hamming tegen drugsdumping

za, 07/12/2019 - 15:39

Een anijsachtige geur was vanochtend te ruiken op de Gedempte Gracht in Zaandam. Winkelend publiek kon een idee krijgen hoe een XTC-laboratorium of dumpplek kan ruiken. Burgemeester Jan Hamming nam ook een kijkje: "We hebben de ogen, oren én neuzen van onze inwoners nodig."

Dat vertelde hij voor de camera van RTV Zaanstreek. De afgelopen acht maanden hebben in Noord-Holland veertien dumpingen van chemisch afval plaatsgevonden. "We zijn erop gespitst om die rotzooi de stad uit te krijgen", aldus de burgemeester.

Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een oproep te doen: "Als u onraad ruikt, meld het dan bij de politie of Misdaad Anoniem." Belangrijk, zegt Hamming, want de gevaren zijn groot: "Ik heb het zelf ook gezien bij een laboratorium dat werd ontmanteld. Dat was boven een winkel, er stonden allemaal zoutzuurvaten. Als dat was gaan lekken, waren er vele doden gevallen."

"Maakt jeugd kapot"

Het aantal meldingen over drugs is de afgelopen tijd gestegen. Hamming hoopt dat Zaankanters XTC-labs nu ook beter herkennen: "Deze rotzooi maakt onze jeugd kapot en het ontwricht onze samenleving. Het feit dat dit steeds meer op de oppervlakte - op straat en onze wijken - invloed heeft, daar maak ik me buitengewone zorgen over. Dat moeten we zien terug te dringen."

Bestuurder van brommer gewond na aanrijding met bestelbus in Opmeer

za, 07/12/2019 - 15:34

OPMEER - Een brommerrijder is vanmiddag gewond geraakt nadat hij met zijn brommer op industrieterrein De Veken in Opmeer met een bestelbus in aanrijding kwam.

Het slachtoffer had voorrang moeten geven aan de bestelbus, toen die uit een zijstraat kwam rijden. De bestuurder van de bus kon de brommer niet op tijd ontwijken en botste op de zijkant.

De bestuurder van de brommer is door het ambulancepersoneel onderzocht en meegenomen naar het ziekenhuis om behandeld te worden. Het is niet duidelijk hoe erg zijn verwondingen zijn. 

De beschadigde bestelbus is opgehaald door een berger.

Horinezen verslikken zich in eetwedstrijd: dertien oliebollen in een klein kwartier

za, 07/12/2019 - 13:55

In Hoorn werd gisteravond een olliebollen-eetwedstrijd gehouden. En dat bleek topsport: vijf dappere kandidaten gingen de oliebollenberg te lijf. 

De training vooraf liet enigszins te wensen over, maar de deelnemende vrouw en vier mannen hadden er zin in: "Vandaag heb ik helemaal niks gegeten. Dat is mijn voorbereiding, dus ik hoop dat er heel veel in kan." 

Luid gejuich

Onder luid gejuich van de meegekomen supporters en met ondersteuning van een glas water om de gefrituurde deegballen weg te spoelen, zetten de deelnemers hun tanden in het voedsel.

Wereldrecord 

Enigszins groen uitgeslagen, maar trots kauwde Kevin zich naar de overwinning. De Horinees wist maar liefst dertien oliebollen in twaalf minuten te eten. Daarmee evenaarde hij het vorige wereldrecord. 

Makkelijk was het volgens de kersverse kampioen niet: "Ik heb het wel behoorlijk slecht nu hoor. Het wil maar niet zakken." 

Texelse schapenboeren verenigen zich: "Behoud het Texelse schaap!"

za, 07/12/2019 - 13:39

De Vereniging tot Behoud van het Texelse Schaap is sinds deze week officieel. De Texelse schapenboeren hebben zich verzameld met als doel het schaap in het eilandse landschap te behouden. "Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet," zegt schapenboer Jan Willem Bakker. 

"Er wordt veel lamsvlees geïmporteerd uit Nieuw Zeeland, Australië en Oost-Europa. Laat mensen gewoon ons Texelse lamsvlees kopen, dan hebben wij een boterham en blijft het mooie Texelse plaatje met schapen bestaan", zegt Bakker.

"Ik ben stapelgek op schapen", vertelt Bakker met een brede lach op zijn gezicht. "Het zijn allemaal individuen, maar als er gevaar dreigt, dan zijn ze er voor elkaar. Het zijn soms net mensen. Alleen schapen oordelen niet, dat is fijn. Plus ik vind het mooi dat ze mij een inkomen bezorgen." Jan Willem heeft zo'n 450 fokschapen. Het inkomen komt uit de verkoop van schapen, lamsvlees en kaas die gemaakt wordt van de schapenmelk. 

De schapenboer en de schapen leven met de seizoenen. "In de lente worden de lammetjes geboren en en is het een razenddrukke tijd voor ons. Dan komen we het erf bijna niet af. In mei en juni melken we de schapen en maken we kaas. En in de herfst gaan de ooien in bronst en gaat de ram erbij", legt Jan Willem uit.  De ram heeft een stempelkussen op met verf. Zo kan de boer aan de rode of groene achterkant van de ooi zien of ze gedekt is. 

Fris gras

Nu de winter eraan komt, lopen veel van zijn schapen bij bevriende boeren op het eiland. "Veel koeienboeren hebben hun koeien op stal. De weilanden zijn vaak te drassig voor koeien, maar voor schapen is het prima. Fris gras, dat houdt ze gezond. En ik ga elke dag langs bij de verschillende koppels, kijken of ze er goed bijlopen. Zo kom ik ook nog eens ergens. "

Het houden van schapen zit in de genen van de familie Bakker. "Al acht generaties zijn wij schapenhouders", zegt Jan Willem. Als klein jongetje kwam hij met zijn familie vanuit Den Hoorn naar de boederij de Waddel aan de voet van de Hoge berg.

De Waddel is een begrip op Texel. Het is een schapenboerderij waar schoolklassen langskomen, speciale lamsvleesdiners en lezingen worden gehouden en waar publiek altijd welkom is. Jan Willem is een ambassadeur van het Texelse schaap. Hij wordt daarin bijgestaan door zijn vrouw Sonja, zijn zus Marjon en zijn moeder Hanna. 

Moeder Hanna heeft haar eigen winkeltje in de oude stolpboerderij. Ze verkoopt er schapenkaas, lamsvlees, worst en hamburgers. "Het zijn meestal toeristen die lamsvlees kopen. Dan komen ze met koeltassen en nemen ze het vlees mee naar huis. Texelaars zouden best wat meer lamsvlees mogen komen halen." Zelf is Hanna vegetariër. Zij houdt het bij de schapenkaas. 

Levenslessen

Piet Bakker, de vader van Jan Willem, is zeven jaar geleden overleden. "Ik heb van hem geleerd dat je om je heen moet kijken en het samen moet doen en elkaar versterken. Maar daarnaast ook je eigen koers houden, je niet uit het veld laten slaan." Deze wijze levenslessen lijkt Jan Willem ook meegenomen te hebben in de nieuwe Vereniging tot Behoud van het Texelse Schaap. Met zijn collega schapenboeren maakt hij zich sterk voor een goede prijs voor het Texelse lamsvlees, maar ook voor de wol. "Waarom zou je het van ver halen, als het hier gewoon voorradig en van superkwaliteit is?"

Tiener verstopt grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in schuurtje Oostzaan

za, 07/12/2019 - 12:38

OOSTZAAN - De politie heeft gisteravond in een schuurtje in Oostzaan een grote hoeveelheid zwaar en illegaal vuurwerk gevonden. De voorraad was van een 17-jarige jongen.

De politie ontdekte in het onderzoek dat de tiener ook zou handelen in het vuurwerk. Toen agenten de jongen hiermee confronteerden, ontkende hij in eerste instantie.

Volgens de politie wees hij 'na een goed gesprek' alsnog het schuurtje bij een woning aan, waar hij een grote hoeveelheid van onder andere nitraten en cobra's had liggen. 

Het vuurwerk is in beslag genomen en afgevoerd.

Protestboeren staan in de startblokken voor leegkopen van supermarkten

za, 07/12/2019 - 12:08

Protestboeren willen vandaag op meerdere locaties in de provincie massaal de supermarkten leegkopen. De actie is een voorzetje naar een aangekondigd protest van Farmers Defence Force, die dreigen om de voedselvoorziening rond Kerst stil te leggen. Inmiddels zijn er al meerdere trekkers gesignaliseerd in Middenbeemster en Avenhorn. 

In de week voor Kerst - als heel Nederland de koel- en voorraadkast vult voor de feestdagen - wil de actiegroep in heel het land de voedselvoorziening stilleggen door de bevoorrading van supermarkten te saboteren.

Dat willen ze doen door wegen van en naar distributiecentra van supermarkten te blokkeren. Op die manier zou de waardering voor boeren en hun werk moeten groeien.

"Aangezien de gehele voedsel distributie plat dreigt te gaan is het verstandig om vandaag
tussen 10.00 uur en 13.00 uur flink te gaan hamsteren in elke dichtstbijzijnde supermarkt. Dus koop groot in."

Dit bericht werd eerder deze week -ondertekend door Boeren in Actie Noord-Holland-  gedeeld in een besloten Whatsapp-groep. "Wij voorzien uit betrouwbare bronnen dat ze richting de kerst, de schappen aanzienlijk minder gevuld zullen zijn."

Grens overschreden

Jan Brouwer, directeur van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid waarschuwde eerder in een interview met het Algemeen Dagblad dat de boeren met het blokkeren van distributiecentra de grens van het toelaatbare overschrijden. "Dat wordt een clash waarbij het leger wordt ingezet.’’

"Vandaag viel de onrust mee", zegt assistent-manager Edwin Schouten van Deen Transport. Voor zijn gebouw stonden tientallen boeren, maar daar heeft Schouten geen last van gehad. "Alles draait hier op volle toeren. Maar we hebben geen idee wat ons de volgende keer te wachten staat."

Boeren voerden de afgelopen maanden geregeld actie om te laten blijken dat hun branche onevenredig hard wordt getroffen bij het terugdringen van de stikstofuitstoot. Zo vinden ze bijvoorbeeld dat de luchtvaart een grotere bijdrage dient te leveren bij de reductie.

Auto komt vast te zitten onder motor van KLM-vliegtuig

za, 07/12/2019 - 12:04

Een Boeing 747-400 van KLM is gisteren op de luchthaven van Toronto met de linkermotor tegen een grondvoertuig aangekomen. Op foto's op Twitter is te zien dat de auto vast lijkt te zitten onder de motor.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Een woordvoerster van KLM laat NH Nieuws weten dat de passagiers niet in gevaar zijn geweest en worden omgeboekt. De aanrijding vond plaats toen de Jumbo naar de gate taxiede. KLM zegt de toedracht te onderzoeken.

Volgens het vluchtschema van Schiphol heeft het toestel een vertraging van 25 uur, maar KLM weet nog niet wanneer de Boeing 747 weer in gebruik kan worden.

Aangehouden tieners in Amsterdam speelden met speelgoedwapen

za, 07/12/2019 - 11:33

AMSTERDAM - Het drietal dat gisteravond werd aangehouden op de Oostenburgervoorstraat in Amsterdam was minderjarig en speelde met een speelgoedwapen 'scènes na'.

De politie nam de melding zeer serieus en loste gisteren ook een waarschuwingsschot. De actie vond zowel plaats op Wittenburg als Oostenburg.

De drie tieners zijn direct aangehouden. Tijdens deze aanhouding werd het speelgoedwapen aangetroffen. Rond middernacht zijn de tieners weer heengezonden. 

Volgens de politie werd er direct gereageerd op de melding in verband met 'eerdere incidenten aldaar'. De woordvoerder refereert aan de schietpartij op Wittenburg in januari 2018, waarbij de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi om het leven kwam.

Pagina's