NH Nieuws

Abonneren op feed NH Nieuws
Alle nieuwsberichten van NH Nieuws
Bijgewerkt: 3 min 16 sec geleden

Brandweer bevrijdt man die tot zijn oksels was weggezakt in modder in Noordbeemster

42 min 36 sec geleden

NOORDBEEMSTER - Aan de Kruisoorderweg in Noordbeemster heeft de brandweer vanmorgen een man gered die tot zijn oksels was weggezakt in modder bij een sloot.

Hoe lang de man precies vast zat is niet duidelijk, maar een woordvoerder van de veiligheidsregio kan bevestigen dat hij er 'langere tijd' in had gelegen. 

De man is door de brandweer op het droge geholpen en wordt overgebracht naar een ambulance voor medische controle. Mogelijk heeft hij onderkoelingsverschijnselen.

Pas na de zomer weer diensten in de Corneliuskerk: "Geduld op de proef gesteld"

51 min 14 sec geleden

LIMMEN - Niet met Pasen, zoals eerder gehoopt, maar pas in het najaar zal er weer gekerkt kunnen worden in de Corneliuskerk. Het godshuis werd in mei 2018 deels verwoest door een uitslaande brand. De buitenkant is hersteld, maar er is nog veel werk te doen van binnen.

Het dak, plafond en de gewelven van de Corneliuskerk zijn hersteld en vorige maand is het woud aan bouwsteigers uit de kerk verwijderd. Maar door tegenslagen loopt de opleverdatum vertraging op. "Wij hopen in het derde of vierde kwartaal weer te kunnen kerken", stelt John de Boer van het parochiebestuur voorzichtig.

Ondertussen is het in de Limmense kerk nu één gróte zandbak. Er wordt vloerverwarming aangelegd. Een luxe die niet eerder in de kerk aanwezig was, maar het bestuur neemt het graag mee in het herstel na de brand.

"Het wordt heel comfortabel", denkt pastor Johan Olling. "Mensen komen hier straks in grote getale naar de kerk, en zijn er niet meer uit te slaan", grapt hij doelend op de leegloop in kerken.

Straks is het gebouw uit 1902 toekomstbestendig voor de komende twintig jaar. "Maar het geduld wordt wel op de proef gesteld, zeker ook van de vele vrijwilligers die hier zo hard werken."

Paul is hulpverlener voor minderbedeelden in Amsterdam: "Ik loop niet om een dakloze heen"

1 uur 6 min geleden

AMSTERDAM - Paul Willemse is al twintig jaar hulpverlener voor dak- en thuislozen en minderbedeelden in Amsterdam en omgeving. Hij helpt ze waar hij kan. Zo geeft hij hen eten en kleding. Daarnaast organiseert Paul ook kerst- en nieuwjaardiners voor de minderbedeelden in Amsterdam.

In 1996 begon Paul Willemse als handhaver en medewerker bij de politie in Amsterdam. Hij begon op een koude dag. Onderweg naar zijn werk zag hij een aantal daklozen. "Ze lagen te slapen op de roosters van winkelgalerijen om warm te blijven." Paul besloot ze koffie te brengen: "Ik had mijn uniform aan, dus ze vertrouwden mij niet. Ik moest dat vertrouwen winnen."

Paul ging eten en drinken aanbieden aan de daklozen en hun vertrouwen werd gewonnen. Hij ging steeds meer doen voor de minderbedeelden. Zo gaf hij hen kleding en ging hij soms mee naar afspraken. Maar Pauls leidinggevende was niet blij met zijn goede daden. "Ik moest ze juist wegjagen. Dat was mijn taak, maar ik trok ze naar me toe."

Tekst gaat verder onder de video:

Maar dit weerhield de Amsterdammer er niet van om door te gaan met de mensen helpen. Tijdens de Kerstdagen zat Paul met zijn vrouw Selma bij de plaatselijke Chinees te eten toen hij tegen haar zei: "Er lopen nu mensen buiten, die niks te eten hebben, die het koud hebben." De volgende dag richtte hij Daklozen Actie Kollectief Amsterdam op.

Kerstdiners

Tegenwoordig is Paul al twintig jaar hulpverlener voor de dak-, thuislozen en minderbedeelden in Amsterdam en omgeving. Al twintig jaar organiseert hij kerst- en nieuwjaarsdiners. Ook is Paul ambassadeur van het 4 en 5 mei comité, zit hij in het Europese Gemeenschap, is hij genomineerd Amsterdammer van het jaar én genomineerd voor de Omarmprijs. "Ik vind het fantastisch!"

Tekst gaat verder onder de podcasts:

Natuurlijk gebeuren er naast alle leuke reacties en relaties ook minder leuke dingen. Maar dit zal Paul er niet van weerhouden door te gaan met het helpen van de minderbedeelden. "Wat ik jullie wil meegeven: loop niet om een dakloze heen. Help ze. Ik word over een paar uur 70, maar ik blijf doorgaan met de hulpverlening!"

Volgende week aflevering 16 van Strijders met Manon Poliste, medewerker van Vitaal Dorp, die zich inzet voor woningen voor ouderen in Wijk aan Zee.

Man en vrouw gewond na sprong uit raam bij woningbrand in Zaandam

2 uur 7 min geleden

ZAANDAM - In een woning aan de Pelikaanstraat in Zaandam heeft vanmorgen korte tijd brand gewoed. Een man en een vrouw zijn uit een raam gesprongen om de vlammen te ontvluchten.

Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio raakten de twee gewond toen ze van de tweede verdieping uit het raam van de woning sprongen om de brand te ontvluchten. Het gaat om twee huurders van de woning; de verhuurder heeft nog met emmers water het vuur proberen te doven.

De twee zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Voor het incident werden meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. Hoe het met de twee gaat, is niet bekend.

Twee andere mensen zijn in de ambulance nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd. 

Ook is niet duidelijk hoe de brand precies is ontstaan.

Twee personen gewond na sprong uit raam bij woningbrand in Zaandam

2 uur 7 min geleden

ZAANDAM - In een woning aan de Pelikaanstraat in Zaandam heeft vanmorgen korte tijd brand gewoed. Daarbij zijn twee mensen gewond geraakt.

Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio raakten de twee gewond toen ze van de tweede verdieping uit het raam van de woning sprongen om de brand te ontvluchten. 

De twee personen zijn naar het ziekenhuis vervoerd. Voor het incident werden meerdere ambulances en een traumahelikopter opgeroepen. Hoe het met de twee gaat is niet bekend.

Twee andere mensen zijn in de ambulance nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd. 

Ook is niet duidelijk hoe de brand precies is ontstaan.

Later meer

Remy en zijn vrienden: jonge flamingo's krijgen steeds meer kleur

2 uur 26 min geleden

In de serie 'Remy en zijn vrienden' volgt NH Nieuws het reilen en zeilen op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna. Deze keer zien we hoe de jonge flamingo's heel langzaam hun roze kleur krijgen en duiken we met directeur Robert Kruijff in de ontstaansgeschiedenis van het park. 

Het gaat goed met de jonge flamingo's die bij Hoenderdaell uit het ei zijn gekropen. Ze hebben inmiddels ook veren gekregen. Op het oog zijn ze nog volledig grijs, maar langzaamaan beginnen ze hun roze kleur te krijgen. Verzorgster Marielle tilt een van de vleugels op. Daaronder is het roze goed te zien. "De roze pootjes beginnen ook al te komen. Maar het duurt nog wel twee jaar voor ze helemaal op kleur zijn."

Grauw

"De jonge flamingo's blijven nog heel lang die grauwe kleur houden", zegt verzorgster Marielle. "Maar daaraan kan je ze wel goed als jonge vogel herkennen. Dat is dan wel weer heel erg leuk. Ze zijn nu ongeveer vier tot vijf maanden oud en bijna compleet in de veren. Je ziet ook goed dat de kop en de snavel verandert."  

Natuurlijk gedrag

Contact van de verzorgers met de vogels is er niet. "In principe houden we onze afstand",  legt Mariëlle uit. "Omdat we graag willen dat ze natuurlijk gedrag vertonen. Deze zijn natuurlijk wel uitzonderlijk, want ze komen uit de broedmachine. Ze zijn met de hand opgevoed.  Maar je merkt wel dat als ik het hok in ga, ze meteen naar de verste hoek willen. Dus die afstand is heel mooi, daar zijn we echt blij mee."

De vogels hebben duidelijk geen behoefte aan contact met hun verzorgers en dat is maar goed ook. "Als ze naar ons toekomen van: 'ha, wat gezellig', dan heb je kans dat ze zich straks niet meer in de groep aanpassen."

In principe zouden de vogels naar buiten kunnen zodra ze helemaal in de veren zitten, maar aangezien het buiten aanzienlijk kouder is dan binnen, blijven ze nog tot het voorjaar in het binnenverblijf.

Oudste verblijf

Het verblijf van de flamingo's is het oudste van het park. Hier zitten ook diverse soorten kraanvogels, ooievaars en lepelaars. De vogels waren de eerste bewoners van het park, wat toen nog geen dierentuin was, maar een hobbytuin.

"Begin jaren negentig kochten we dit stuk grond", vertelt directeur Robert Kruijff. "Dit was allemaal aardappelgrond. De boer was overleden en de grond kwam te koop. Toen hebben we 110 boompjes geplant en deze verblijven neergezet. Als hobby hielden we vogels en daar kweekten we mee."

In eerste instantie gaf de gemeente geen toestemming om van het akkergebied een woonbestemming te maken, maar als het voor het publiek open zou worden gesteld, bleken er toch mogelijkheden te liggen. Zo ontstond Landgoed Hoenderdaell. Het was nog steeds pure hobby, maar dat veranderde met de komst van leeuwen en tijgers. Dankzij Stichting Leeuw wist ook het grote publiek Anna Paulowna te vinden.

Twee gewonden bij woningbrand Amsterdam

2 uur 55 min geleden

AMSTERDAM - Bij een woningbrand aan de President Kennedylaan in Amsterdam-Zuid is vanochtend vroeg, iets na zevenen, een flinke brand uitgebroken. Twee personen zijn daarbij gewond geraakt.

De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Wat de oorzaak van de brand is geweest, is nog niet officieel vastgesteld. Volgens de brandweer heeft mogelijk een brandende kaars een rol gespeeld. De vlammen sloegen uit de woning. 

Twee personen hebben dusdanig veel rook ingeademd dat ze naar het ziekenhuis moesten worden vervoerd. Het is niet bekend hoe groot de schade aan de woning is.

Bestelbus gaat in vlammen op in Purmerend: politie vermoedt brandstichting

3 uur 15 min geleden

PURMEREND - In Purmerend heeft vannacht aan het Zuivelpad brand gewoed in een bestelbus. De bestelbus raakte daarbij flink beschadigd.

De melding van de brand kwam omstreeks half twee binnen bij de hulpdiensten.

De zaak wordt in onderzoek genomen. De politie vermoedt brandstichting. Vanmorgen zal er daarom een sporenonderzoek plaatsvinden.

Auto komt tot stilstand tegen woning in Den Helder

3 uur 33 min geleden

DEN HELDER - Een auto is vannacht tot stilstand gekomen tegen een woning op de kruising van de Tuinstraat en de Lelistraat in Den Helder. Zowel de auto als de woning liepen daarbij schade op.

Volgens getuigen zou de bestuurder de macht over het stuur verloren zijn en tegen de gevel van een woning aan zijn gereden. De auto moest weggesleept worden door een berger. 

Ook de woning heeft flinke schade. Of de bestuurder is meegenomen door de politie is niet duidelijk.

Schade bij uitslaande brand in Heemskerk

3 uur 39 min geleden

HEEMSKERK - Bij een woning aan de Maerten van Heemskerckstraat in Heemskerk is vannacht een grote uitslaande brand uitgebroken. Daarbij is veel schade ontstaan.

De melding kwam rond 03:30 uur binnen bij de brandweer. Volgens getuigen begon de brand vermoedelijk in een auto, waarna hij is overgeslagen naar een schuur. Ook de woning liep schade op. 

De bewoner zou thuis zijn geweest toen de brand uitbrak, maar zou zichzelf op tijd in veiligheid hebben gebracht. 

Ongeveer een uur na het uitbreken van de brand was deze volledig geblust door de brandweer. Er zou wel veel schade zijn ontstaan aan de woning, waardoor de bewoner nog niet naar huis zou kunnen.

Lita uit Bovenkarspel wil een vuurwerkverbod: "Bijna al mijn vogels waren dood op nieuwjaarsdag"

3 uur 55 min geleden

BOVENKARSPEL - "Er zijn maar twee vogels die het hebben overleefd. Oudjaarsdag zijn er vier doodgegaan en nieuwjaarsdag is de rest overleden", vertelt Lita Bakker rustig terwijl ze aan haar keukentafel zit. Maar rustig was het allerminst rond de feestdagen bij huize Bakker. Het vuurwerk knalde ze om de oren en de stress nam toe, ook vanwege hun doodsbange hond. Daarom pleit ze nu voor een vuurwerkverbod bij haar gemeente.

Lita weet niet wat haar overkomt als ze op nieuwjaarsdag de vogels in haar volière gaat voeren. Mogelijk hebben de dieren door de stress van alle vuurwerkknallen de dood gevonden in hun kooi. "Van de tien volgens hebben er maar twee het overleefd."

Maar dat is niet het enige. Haar hond is als de dood voor vuurwerk. Zelfs nu, als ze met haar hond door de fietstunnel naast haar huis loopt, krijgt het dier het benauwd. Ze maant hem rustig te blijven, maar de hond trekt stevig aan de lijn om bijna rennend de tunnel uit te gaan.  "Ja, hij wil er zo snel mogelijk uit", vertelt ze.

 

Huis ontvlucht

Als ze weer aan de keukentafel zit, vertelt Lita dat in de buurt lopen met de hond in de laatste maanden van het jaar geen doen is. Dan wordt er flink wat afgeknald, vooral bij en in de fietstunnel. "We gaan dan naar het Robbenoordbos, dat is een half uur heen en een half uur terug. Daar is het nog een beetje rustig."

Op oudjaarsdag ontvlucht Lita zelfs haar huis en gaat ze naar hun caravan in Hierden. Daar is het volgens haar dan iets rustiger. Maar 's avonds weer thuisgekomen voor de jaarwisseling is het beestje weer erg angstig. "Hij slaapt dan ook weer boven bij ons. Rond die tijd is dat het enige wat we kunnen doen, anders krabt hij de hele deur stuk."

Pleiten voor verbod bij gemeente

Volgens Lita kan de vuurwerkoverlast zo niet langer. Daarom heeft ze deze week ingesproken bij de commissievergadering om te pleiten voor een vuurwerkverbod. Dit alleen zonder succes, want ze willen eerst afwachten wat de overheid landelijk besluit. Daarna gaat de gemeente pas beslissen wat ze in de gemeente met het vuurwerk gaan doen.

"Ik had het wel een beetje verwacht. Ze gaan niet meteen het vuurwerk verbieden. Er zijn wel partijen die het wel willen maar er zijn ook partijen die er nog niet over willen oordelen. Dus dat is echt nog afwachten', vertelt Lita tot slot. 

Forse domper voor AZ: 1-3 nederlaag tegen Willem II

za, 18/01/2020 - 22:39

ALKMAAR - AZ heeft zaterdagavond een flinke domper te verwerken gekregen. Tegen Willem II kregen de Alkmaarders in een slechte tweede helft drie doelpunten om de oren. Dat konden ze niet meer herstellen en dus eindigde het duel in 1-3.

AZ startte met Ron Vlaar, Calvin Stengs en Rody de Boer in de basis. Vlaar keerde terug van een blessure, Stengs was ondanks klachten fit genoeg en De Boer verving de geschorste Marco Bizot.

Idrissi scoort

De eerste grote kans van de wedstrijd kwam van AZ. Er werd flink gecombineerd aan de linkerkant van het doel en het was Owen Wijndal die de bal net niet langs keeper Timon Wellenreuther wist te krijgen. Even later scoorde de linksback bijna weer. Net als Stengs raakte hij het houtwerk. Lang konden de Tilburgers niet op adem komen. Oussama Idrissi kwam vanaf de linkerkant naar binnen en haalde hard uit in de verre hoek. 

De Alkmaarders gingen aan de thee met 1-0, maar niet voordat Willem II keeper De Boer hadden getest. Freek Heerkens schoot aardig richting de hoek, maar de keeper kon redding brengen. Ook Vangelis Pavlidis was gevaarlijk, zijn schot ging naast.

AZ kwam niet geweldig uit de kleedkamer en maakte het zichzelf lastig. Zo ook in de 65e minuut; de verdedigers wilden van achteruit opbouwen, maar deden dat heel slordig. Stijn Wuytens leverde zomaar in, zodat Pavlidis kon uithalen. Mats Köhlert ramde de rebound binnen en zorgde zo voor de gelijkmaker.

Meer Tilburgse doelpunten

De ploeg van Arne Slot kwam zelfs achter in de 78e minuut. Na een mislukte aanval counterden de Tilburgers razendsnel en na een aantal vlotte combinaties kon Pavlidis de bal over de instormende De Boer stiften.

Mike Trésor Ndayishimiye maakte het nog erger voor het Alkmaarse publiek. Zes minuten voor tijd haalde de Belg fenomenaal uit vanuit de tweede lijn, recht in de kruising. De Boer dook wel, maar was kansloos: 1-3. Daar bleef het bij.

AZ staat nog tweede met met 41 punten, Willem II is nu derde met 36 punten. Koploper Ajax speelt zondag tegen Sparta Rotterdam en kan uitlopen tot zes punten. 

Opstelling AZ: De Boer; Svensson, Vlaar (Druijf/79), Wuytens, Wijndal; Midtsjø, De Wit (Sugawara/74), Koopmeiners; Stengs, Boadu, Idrissi (Aboukhlal/60)

Opstelling Willem II: Wellenreuther; Nieuwkoop, Holmén, Peters, Heerkens; Llonch, Ndayishimiye, Saddiki; Nunnely (Dankerlui/75), Pavlidis, Köhlert (Nelom/80)

Lange file op A9 door over de kop geslagen auto, veel hulpdiensten aanwezig

za, 18/01/2020 - 21:09

AMSTELVEEN - Op de A9 van Alkmaar naar Amstelveen is vanavond een lange file ontstaan door een ongeluk bij Knooppunt Raasdorp. Op foto's is te zien dat een auto op z'n kop op het wegdek ligt. 

Door het ongeluk is een groot gedeelte van de weg afgesloten. Volgens een getuige is de brandweer aanwezig om inzittenden uit de getroffen auto te halen. Het is niet bekend om hoeveel personen het gaat. Ook is het onduidelijk hoe de slachtoffers eraan toe zijn. 

Automobilisten moeten rekening houden met een vertraging van ongeveer een half uur. Weggebruikers worden via de rechter parallelrijbaan langs het ongeluk geleid. 

Het is niet bekend wanneer de weg weer opengaat. 

Persoon gewond naar ziekenhuis na ruzie in Den Helder

za, 18/01/2020 - 21:03

DEN HELDER - Een persoon is vanavond gewond naar het ziekenhuis gebracht na een ruzie in de Wetstraat in Den Helder. 

Volgens de politie zou de persoon gewond zijn geraakt door een ruzie. Hoe het slachtoffer gewond is geraakt, is niet bekend. Volgens een getuige zou het om een steekpartij gaan, maar dat kon de woordvoerder niet bevestigen. 

De persoon is naar het ziekenhuis gebracht en zal laten worden gehoord, meldt een woordvoerder van de politie. Ook zoekt de politie nog een mogelijke verdachte die bij de ruzie betrokken zou zijn. 

Automobilist zonder rijbewijs aangehouden na korte achtervolging in Amsterdam

za, 18/01/2020 - 20:22

AMSTERDAM - Een automobilist die zonder geldig rijbewijs door de Bijlmer in Amsterdam reed, is vanmiddag na een korte achtervolging in de Galantstraat aangehouden. 

De man viel op omdat hij met zijn auto een weg in wilde rijden waar hij niet in mocht. Dit was voor de politie een reden om hem staande te houden en een stopteken te geven.

De automobilist negeerde het stopteken en ging er snel vandoor, waarna de politie versterking opriep en met meerdere eenheden achter de man aan ging.

Geen rijbewijs

Na een korte achtervolging werd de man rond 16.00 uur ter hoogte van de Galantstraat aangehouden. Na een check van de politie bleek hij niet in bezit te zijn van een geldig rijbewijs. De man is meegenomen naar het politiebureau. 

Agenten trekken wapen bij aanhouding bebloed duo in Den Helder

za, 18/01/2020 - 18:48

DEN HELDER - Twee personen zijn vannacht op de IJsselmeerstraat in Den Helder aangehouden. Agenten hebben een wapen getrokken bij de aanhouding. 

De politie kreeg rond 01.15 uur een melding van een buurtbewoner dat er zou zijn geschoten op een huis. Hierdoor zou er een gat zijn ontstaan in een raam. 

Bij het huis aangekomen troffen agenten twee verdachten aan die onder het bloed zaten. Het duo is onder schot aangehouden een meegenomen naar het bureau. 

Niet geschoten

Na onderzoek is gebleken dat het gat niet is ontstaan door een schot, maar door een ander voorwerp. De recherche doet op dit moment verder onderzoek naar wat er precies is gebeurd. 

Vrijwilligers steken handen uit de mouwen om met vet besmeurde ganzen te wassen

za, 18/01/2020 - 18:15

AALSMEER - Het is een flinke kus, maar de met frituurvet besmeurde ganzen in Aalsmeer worden een voor een schoongeboend. Vijf vrijwilligers zijn gisteren en vandaag bezig geweest de 30 gevleugelde dieren van het kleverige goedje te ontdoen. 

"De mensen zijn nog steeds druk bezig om alle ganzen te wassen", schreef de Haagse Vogelopvang de Wulp - een gespecialiseerde vogelopvang - gisteren op Facebook. "Dertig ganzen was je niet even in een uurtje." Dankzij het hardwerkende team zijn inmiddels bijna alle vogels weer schoon. 

Inmiddels gaat het weer een stuk beter met de ganzen, die op 14 januari langs de N201 in Aalsmeer werden gevonden. Vermoedelijk kregen ze het vet in hun verenpak, omdat het in de sloot was gedumpt waarin ze leefden. Door het vet begon hun vacht te 'lekker'. 

Bewondering

Onder het bericht wordt met bewondering gereageerd op de helden die de ganzen wassen. "Jullie zijn fantastisch", zegt een vrouw. "Goed werk namens de vogels", zegt een ander. Het is niet bekend wanneer alle ganzen weer de vrije natuur in kunnen. 

Bekijk hieronder de video die werd gemaakt van de besmeurde ganzen.

Woninginbraak in Purmerend: daders slaan op de vlucht

za, 18/01/2020 - 18:09

PURMEREND - De politie is op zoek naar twee mannen die aan het begin van de avond een woninginbraak hebben gepleegd op de Suezweg. 

Volgens de politie gaat het om twee daders die donker gekleed zijn. Beide mannen hebben een hoodie en een trainingsbroek aan. "Er is dus veel politie aanwezig in Weidevenne", legt de politie uit op Facebook.

Het is niet bekend wat de dieven hebben buitgemaakt. Evenmin is bekend of de bewoners van het getroffen huis thuis waren. 

Dit weekend is de wintertelling van ooievaars: "Steeds meer blijven in de winter in Nederland"

za, 18/01/2020 - 17:13

Vrijwilligers uit de hele provincie worden dit weekend opgeroepen om ooievaars te tellen. Ooievaarsstichting STORK brengt deze dagen alle overwinterende ooievaars in Nederland in kaart. Ook vrijwilliger Arda van der Lee uit Ankeveen telt mee.

"Ja, ik tel er vier." Arda van der Lee is vlakbij haar huis in Ankeveen neergestreken om op zoek te gaan naar ooievaars.

Als kind hield ze al van de grote en opvallende vogels. "Als je ooievaars in de zomer ziet vliegen, zie je ze heel hoog in de lucht rondcirkelen. Dat is heel imposant. Ze hebben hele wijde vleugels met aan het eind van die zwarte vingertoppen. Dat vind ik geweldig. Ze lopen heel statig door het weiland te stappen met die mooie rood-oranje poten en die grote oranje snavel. Ik word er heel blij van."

547 ooievaars

Dit weekend let ze extra op de vogels, vanwege de wintertelling. Alle overwinterende ooievaars in Nederland worden dit weekend in kaart gebracht. Vorig jaar werden er nog 547 in Nederland geteld.

"Meten is weten. We merken dat er steeds meer ooievaars in de winter in Nederland blijven. Dat denken we. Maar misschien is het wel zo dat dat niet zo is, dus daar zijn we heel nieuwsgierig naar."

Meetellen

Vrijwilligers in onze provincie worden opgeroepen om mee te tellen. Je kunt dan bellen, mailen en via waarneming.nl aangeven hoeveel ooievaars je ziet. Maar hoe voorkom je nou dat er dubbel geteld wordt?

"Als je ergens een groep van vijftig ooievaars meldt en we krijgen een half uur later een melding van weer een groep van vijftig een halve kilometer verderop, ja, dan is de kans wel groot dat het dezelfde groep is."

Ooievaarsnest

En ook verderop spot Arda weer een paar ooievaars. "Ik weet van deze ooievaars dat ze het hele jaar rondom hun nest blijven. Maar ik ga ze wel even invoeren natuurlijk, want ze moeten wel meegeteld worden."

Op dat moment verlaten de ooievaars hun nest en vliegen weg... "Nou wat flauw. Kijk daar gaan ze. Ze gaan natuurlijk even eten zoeken."

Zwangere hond die nooit werd opgehaald na vakantie zoekt nieuwe familie

za, 18/01/2020 - 15:49

ZANDVOORT - De 7-jarige herdershond Jip dacht even lekker op vakantie te gaan in het hondenpension in Zandvoort, maar dat verliep even wat anders voor de viervoeter. Haar familie heeft het teefje namelijk in de steek gelaten en nooit meer opgehaald. De verzorgers van Dierentehuis Kennermerland zijn nu op zoek naar een nieuw huisje voor Jip. 

Volgens dierenverzorgster Kirsten werd hij gebracht in een ander pension, maar werd Jip dus nooit meer opgehaald door de eigenaar die zei dat hij op vakantie ging. "Wij hebben hem toen in huis genomen. Helaas komt het regelmatig voor dat huisdiereigenaren op deze manier van hun viervoeter af proberen te komen. Erg triest", aldus Kirsten tegen NH Nieuws. 

Zwanger

Om de situatie nog schrijnender te maken: Jip bleek ook nog eens drachtig te zijn toen ze werd 'gedumpt' in het pension. "Ze had eigenlijk op een roze of blauwe wolk moeten zitten, maar het werd voor haar een droevige tijd", aldus het tehuis. De hond heeft in het pension alle puppies moeten opvoeden. "Gelukkig haar baby's allemaal herplaatst, maar Jip heeft helaas nog geen huis gevonden."

Vriendelijk naar mensen

De dierenverzorgers vinden het nu tijd dat het dier, dat de afgelopen periode veel te verduren heeft gekregen, eindelijk weer een nieuw huisje krijgt met een "liefdevolle familie". "Naar mensen is ze een hele vriendelijke hond, maar met andere dieren kan ze niet zo goed omgaan", legt het tehuis uit op hun Facebookpagina

Mensen die interesse hebben gekregen in Jip, kunnen contact opnemen met het Dierentehuis Kennemerland

Langer probleem

De laatste tijd heeft NH Nieuws meerdere verhalen gemaakt over drukte bij dierenopvangen in Noord-Holland. Zo ook in Schagen, waar hondje Willie al zeker drie jaar in de opvang zit en nergens een plekje kan vinden. De dierenopvang kan alle drukte maar nauwelijks bijbenen. 

Pagina's