Nu.nl

Abonneren op feed Nu.nl
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bijgewerkt: 7 min 18 sec geleden

Honderd klimaatdemonstranten aangehouden in Utrecht, ook elders protesten

11 min 16 sec geleden
De politie in Utrecht heeft vrijdag zo'n honderd personen aangehouden op meerdere plekken in die stad. De arrestanten waren betrokken bij acties van klimaatactiegroep Extinction Rebellen, waarbij onder meer wegen werden geblokkeerd. Elders in het land werd ook gedemonstreerd door de klimaatactivisten.

Maximale straf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar

34 min 1 sec geleden
De maximale gevangenisstraf voor doodslag gaat omhoog van 15 naar 25 jaar, zo heeft de ministerraad vrijdag besloten na het voorstel van justitieminister Ferd Grapperhaus en Sander Dekker (Rechtsbescherming). "Hierdoor komt de straf meer in de buurt van de maximale straf van dertig jaar voor moord, wat meer recht doet aan de ernst van het misdrijf", zo laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten.

Man krijgt 18 jaar cel voor Posbankmoord, bekentenis niet gebruikt als bewijs

42 min 56 sec geleden
Het gerechtshof in Den Haag heeft Souris R. vrijdag schuldig bevonden aan de moord op Alex Wiegmink in 2003. De bekentenis van R. tegenover undercoveragenten is niet gebruikt, maar volgens het hof blijft er genoeg bewijs over om hem te veroordelen tot achttien jaar cel.

Ruim driehonderd kinderen ontvoerd uit Nigeriaanse school

53 min 49 sec geleden
Een gewapende bende heeft 317 schoolmeisjes ontvoerd in het noordwesten van Nigeria, zo meldt de Nigeriaanse politie vrijdagmiddag. Eerder werd al bekend dat de bende even na middernacht de kostschool in de staat Zamfara was binnengevallen.

Voormalige Spaanse koning Juan Carlos moet 4 miljoen euro aan fiscus betalen

1 uur 12 min geleden
De voormalige Spaanse koning Juan Carlos heeft vanwege achterstallige belastingen een schikking met de Spaanse staat getroffen. De inmiddels 83-jarige Juan Carlos moet ruim 4 miljoen euro terugbetalen, schrijven El País en El Mundo vrijdag.

Ajax treft Young Boys in achtste finales Europa League

1 uur 14 min geleden
Ajax neemt het volgende maand in de achtste finales van de Europa League op tegen het Zwitserse BSC Young Boys, zo heeft vrijdag de loting in Nyon uitgewezen.

Rotterdamse agent moet voor rechter verschijnen na racistische uitlating

1 uur 18 min geleden
Een agent van de eenheid Rotterdam moet zich binnenkort voor de politierechter verantwoorden voor het maken van een racistische opmerking tijdens de aanhouding van een man uit Dordrecht. Het incident vond plaats op 5 december 2020.

Video | Russische diplomaten verlaten Noord-Korea op zelfgebouwde trolley

2 uur 23 min geleden
Russische diplomaten hebben zichzelf donderdag per trolley Noord-Korea uit moeten duwen. Vanwege het coronavirus is grensverkeer niet mogelijk en moesten de diplomaten en hun families improviseren.

OM start strafrechtelijk onderzoek naar Baudet om handen schudden in Urk

2 uur 41 min geleden
Het Openbaar Ministerie (OM) is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar het bezoek van Thierry Baudet en zijn campagneteam aan Urk, zo wordt vrijdag bevestigd na berichtgeving van De Stentor. De Forum voor Democratie-partijleider schudde dinsdag mensen de hand en at met zijn team in een restaurant.

Wageningen University krijgt zesduizend dode muggen en stopt met oproep

3 uur 17 min geleden
Wageningen University heeft na een oproep om dode steekmuggen op te sturen zeker zesduizend enveloppen met muggen ontvangen. Wie een mug doodsloeg, kon die sinds 16 februari opsturen naar de universiteit voor onderzoek. Vanwege het overweldigende aantal ingestuurde steekmuggen is de actie, die tot en met 16 maart zou duren, nu stopgezet.

Someren en West Betuwe verstuurden stempassen naar overleden inwoners

3 uur 31 min geleden
De Brabantse gemeente Someren heeft per ongeluk stempassen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart naar overleden inwoners verstuurd. Ook kwamen stempassen op verkeerde adressen terecht. Eerder deze week maakte de gemeente West Betuwe een soortgelijke fout.

Stukken Amazoneregenwoud worden illegaal aangeboden op Facebook

3 uur 59 min geleden
Delen van het Amazoneregenwoud in Brazilië worden illegaal te koop aangeboden op Facebook Marketplace, meldt BBC News vrijdag. Facebook zegt niet zelfstandig actie te zullen ondernemen om de handel via het eigen platform te stoppen.

Hof oordeelt dat met 'oude' avondklok juridisch niets mis was

4 uur 14 min geleden
Het kabinet mocht bij de invoering van de avondklok wél gebruikmaken van een noodwet, zo oordeelt het gerechtshof in Den Haag vrijdag. Hiermee is het hof het oneens met de rechtbank, die eerder bepaalde dat de avondklok per direct moest worden opgeheven.

Man in VS na vijftien jaar herenigd met kat die niet meer thuiskwam

4 uur 27 min geleden
Een man in Los Angeles is deze week herenigd met een kat die vijftien jaar geleden wegliep en niet meer terugkwam. Het dier was gechipt, waardoor vaststaat dat het om dezelfde kat gaat.

Lasten voor huizenbezitters vallen dit jaar hoger uit dan eerder gedacht

5 uur 31 min geleden
Veel gemeenten hebben de lasten voor huizenbezitters dit jaar harder laten stijgen dan eerder gedacht. Volgens het jaarlijkse woonlastenonderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH), waar meer dan honderd gemeenten voor werden ondervraagd, zijn de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing in veel gemeenten met meer dan 10 procent gestegen.

Opnieuw schoolkinderen ontvoerd in Nigeria

6 uur 10 min geleden
In de Nigeriaanse staat Zamfara in het noordwesten van het land zijn schoolkinderen ontvoerd door gewapende mannen, zo melden de autoriteiten vrijdag. Het precieze aantal is onduidelijk, maar lokale media hebben het over honderden meisjes.

RIVM ziet vertrouwen in coronabeleid afnemen, maar regels worden nageleefd

6 uur 21 min geleden
Het vertrouwen in het coronabeleid is verder afgenomen. Slechts twee op de vijf Nederlanders staan nog achter de keuzes van het demissionaire kabinet. De coronamaatregelen worden nog wel goed nageleefd, meldt het RIVM vrijdag.

Hotelbedden bleven in 2020 onbeslapen, Nederlanders kampeerden vaker

7 uur 52 min geleden
Het aantal toeristische overnachtingen in Nederland is vorig jaar met 30 procent afgenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag op basis van voorlopige cijfers. Hoewel het eerste kwartaal voor de toeristische sector normaal verliep, nam het aantal overnachtingen in het tweede kwartaal sterk af.

Weerbericht: Veel zon bij een kalme wind, wel een iets lagere temperatuur

8 uur 20 min geleden
Vrijdagochtend hangt er in het zuidoosten nog wat bewolking, maar in de rest van het land schijnt de zon uitbundig.

Podcast | 'Biden komt in tegenstelling tot Trump met haalbare coronadoelen'

8 uur 21 min geleden
Joe Biden is inmiddels ruim een maand de president van de Verenigde Staten. Afgelopen week stond het land stil bij het feit dat er inmiddels 500.000 Amerikanen zijn overleden aan COVID-19. Hoog tijd om te kijken naar de corona-aanpak van Biden versus die van zijn voorganger Donald Trump. Zijn de verschillen in aanpak groot? En vooral: waar zitten die verschillen in het beleid? We vragen het aan Amerikadeskundige Matthijs le Loux.

Pagina's